Tomek Strzelczyk robi najprostszą kiełbasę białą na świecie. Bez nadziewania flaka i bałaganu
oddaszfartucha/Instagram, ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Najprostsza kiełbasa biała na świecie wg Tomasza Strzelczyka. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Czy „kiełbasa” bez osłonki to jeszcze kiełbasa? Jak najbardziej. Tomek Strzelczyk ma swoją metodę, która jest mniej skomplikowana, nie wymaga tyle pracy, a efekt przerośnie wasze najśmielsze oczekiwania.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć białej kiełbasy. Jest delikatna, lekko pieprzna i cudownie smakuje podana na talerzu z gorącym żurkiem. Najlepsza jest oczywiście ta własnej roboty, choć nie każdy ma cierpliwość do czyszczenia jelit i nadziewania ich mięsną masą. Tomek Strzelczyk ma na to sposób i udowadnia, że białą kiełbasę można zrobić bez flaka - sprawdźcie, jak.

Przepis na tradycyjną białą kiełbasę według Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki

  • 1 kg karkówki

  • 6 ząbków czosnku

  • pół szklanki wody

  • 3 łyżki majeranku

  • 2,5 łyżki soli

  • 1 łyżka czarnego pieprzu

  • 1 łyżka ziołowego pieprzu

Zobacz także
Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka dosłownie robi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka zrobi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone mięso pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie zmielcie je w maszynce na dużych oczkach.

  2. Obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę. Możecie też zrobić tak, jak Tomek i rozetrzeć go w moździerzu z solą. Jeśli go nie macie, po przeciśnięciu po prostu wymieszajcie dokładnie czosnek z solą, aż powstanie swego rodzaju pasta.

  3. Dodajcie czosnek do kiełbasy wraz z resztą soli. Tomek używa 14 g soli na kilogram mięsa, dlatego jeżeli używacie trochę więcej lub mniej mięsa, niż jest w przepisie, dostosujcie też odpowiednio ilość soli.

  4. Wsypcie też kopiastą łyżeczkę pieprzu ziołowego i po płaskiej łyżeczce cukru i świeżo roztartego, czarnego pieprzu. Na koniec dodajcie jeszcze 3 czubate łyżki majeranku. 

  5. Wlejcie pół szklanki zimnej wody i dokładnie wyróbcie masę, aż składniki się połączą. 

  6. Pod koniec warto „wybić” powietrze z mięsnej masy. Należy wziąć kawałek, mocno wrzucić go do miski i tak kilka razy. 

  7. Prostokątną formę na keks wyłóżcie rękawem do pieczenia. Ułóżcie w niej mięso, a na koniec postukajcie formą kilka razy o blat, by pozbyć się reszty powietrza. Przyklepcie z góry, przykryjcie resztą rękawa, a na koniec owińcie ją szczelnie folią aluminiową. 

  8. Formę z kiełbasą włóżcie do większego naczynia i wlejcie do niego tyle wrzątku, by woda sięgała do połowy wysokości blaszki z mięsem. 

  9. Tak przygotowaną kiełbasę włóżcie do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczcie przez 2 godziny. 

  10. Po tym czasie kiełbasę wystarczy ostrożnie wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać. Smacznego!

Kotlety mielone

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...

Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować
Flickr
Newsy
Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować
Kto ma ochotę na domową kiełbasę? Z pomocą tego przepisu zrobicie ją całkiem sami. Wychodzi taka, że palce lizać!

Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Zdrowa, pozbawiona chemii i smaczna - spełnia wszystkie te kryteria, o które trudno w przypadku wędlin ze sklepu. Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską, no i oczywiście wędzarni. Ten podpunkt można jednak ominąć, robiąc domową kiełbasę białą, którą wystarczy sparzyć we wrzątku. Oprócz tego potrzebne też będą wam oczywiście jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych i wysokiej jakości mięso.  Jak doprawić domową kiełbasę? A jak przyprawić kiełbasę domową? Wielu jest zdania, że kluczowy w smaku kiełbasy jest czosnek. To jednak nie wszystko. Warto wzbogacić jej smak pieprzem, majerankiem i jałowcem, a także cząbrem - te przyprawy zostały wręcz do tego stworzone! Przepis na domową kiełbasę Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 400 g pręgi wołowej 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny Około 6 metrów jelit wieprzowych 4 łyżeczki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli morskiej Pół łyżeczki cząbru 2 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku 3 kulki jałowca Przygotowanie: Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...