
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć białej kiełbasy. Jest delikatna, lekko pieprzna i cudownie smakuje podana na talerzu z gorącym żurkiem. Najlepsza jest oczywiście ta własnej roboty, choć nie każdy ma cierpliwość do czyszczenia jelit i nadziewania ich mięsną masą. Tomek Strzelczyk ma na to sposób i udowadnia, że białą kiełbasę można zrobić bez flaka - sprawdźcie, jak.
Przepis na tradycyjną białą kiełbasę według Tomka Strzelczyka
Składniki:
-
1,5 kg mięsa z łopatki
-
1 kg karkówki
-
6 ząbków czosnku
-
pół szklanki wody
-
3 łyżki majeranku
-
2,5 łyżki soli
-
1 łyżka czarnego pieprzu
-
1 łyżka ziołowego pieprzu
Przygotowanie:
-
Oczyszczone mięso pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie zmielcie je w maszynce na dużych oczkach.
-
Obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę. Możecie też zrobić tak, jak Tomek i rozetrzeć go w moździerzu z solą. Jeśli go nie macie, po przeciśnięciu po prostu wymieszajcie dokładnie czosnek z solą, aż powstanie swego rodzaju pasta.
-
Dodajcie czosnek do kiełbasy wraz z resztą soli. Tomek używa 14 g soli na kilogram mięsa, dlatego jeżeli używacie trochę więcej lub mniej mięsa, niż jest w przepisie, dostosujcie też odpowiednio ilość soli.
-
Wsypcie też kopiastą łyżeczkę pieprzu ziołowego i po płaskiej łyżeczce cukru i świeżo roztartego, czarnego pieprzu. Na koniec dodajcie jeszcze 3 czubate łyżki majeranku.
-
Wlejcie pół szklanki zimnej wody i dokładnie wyróbcie masę, aż składniki się połączą.
-
Pod koniec warto „wybić” powietrze z mięsnej masy. Należy wziąć kawałek, mocno wrzucić go do miski i tak kilka razy.
-
Prostokątną formę na keks wyłóżcie rękawem do pieczenia. Ułóżcie w niej mięso, a na koniec postukajcie formą kilka razy o blat, by pozbyć się reszty powietrza. Przyklepcie z góry, przykryjcie resztą rękawa, a na koniec owińcie ją szczelnie folią aluminiową.
-
Formę z kiełbasą włóżcie do większego naczynia i wlejcie do niego tyle wrzątku, by woda sięgała do połowy wysokości blaszki z mięsem.
-
Tak przygotowaną kiełbasę włóżcie do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczcie przez 2 godziny.
-
Po tym czasie kiełbasę wystarczy ostrożnie wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać. Smacznego!