Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście
Tomasz Srzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Staropolskie gołąbki to danie, które ma szansę być gwiazdą na każdym stole. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a smak pieczarek, kapusty, ziemniaków i cebuli sprawi, że długo go nie zapomnicie. Tym właśnie przepisem uraczył ostatnio swoich obserwatorów Tomasz Strzelczyk.  

„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa. 

Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich

Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek:

  • Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych). 
  • Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków. 
  • Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale. 
  • Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty. 
  • Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.  
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach

Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki

Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 

Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka 

Składniki:  

  • 1 mała kapusta  
  • 150 g pieczarek (farsz)  
  • 1,5 kg obranych ziemniaków    
  • 3 cebule  
  • 350 g pieczarek (sos) 
  • 150 ml bulionu  
  • 500 ml śmietanki 
  • ½ gałki muszkatołowej  
  • świeżo roztarty pieprz i sól do smaku 
  • świeży tymianek  
  • 3 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania: 

  1. Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną. 

  1. Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście. 

  1. Pokrójcie 1 cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na maśle na patelni. 

  1. Część pieczarek (150 g) zetrzyjcie na tarce i dorzućcie smażącej się cebuli. 

  1. Zetrzyjcie ziemniaki i odciśnijcie je, dodajcie do pieczarek i cebuli. 

  1. Połączcie składniki farszu, chwilę przesmażcie i ściągnijcie z ognia.  

  1. Przełóżcie do miski i przyprawcie solą i świeżo startym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

  1. Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawińcie gołąbki. Następnie ułóżcie je w naczyniu do zapiekania. 

  1. Przygotujcie sos. W tym celu pokrójcie 2 cebule i zeszklijcie je. Pokrójcie pieczarki i dodajcie do zeszklonej cebuli. Chwilę podsmażcie razem. 

  1. Przyprawcie pieczarki świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Zalejcie bulionem. 

  1. Dolejcie śmietankę i zetrzyjcie gałkę muszkatołową. Gotowy sos przelejcie do gołąbków. 

  1. Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę i dwadzieścia minut, aż kapusta całkowicie zmięknie, a sos zgęstnieje. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty. Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 główka młodej kapusty około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g) 40 dag pieczarek 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.  Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz.  Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście....

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina
Kapusta w waszych gołąbkach ciągle wychodzi za twarda? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Dlaczego kapusta na gołąbki nie chce zmięknąć? Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Przepis na gołąbki z miękką kapustą Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....

Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Lubicie tradycyjne polskie gołąbki? A co powiecie na małą „rewolucję” w klasycznym przepisie na to danie? Zróbcie gołąbki w... liściach kalafiora a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej ,   płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora! Przepis na gołąbki w liściach kalafiora Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki. Składniki: 7 liści kalafiora 7 kiełbasek śląskich 60 dkg pieczarek 5 cebul 1 szklanka suchego ryżu sól pieprz 12 łyżek oleju 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut. Wyjąć liście i zalać zimną wodą. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć. Cebule obrać z łupin. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić. Kiełbasy ponacinać z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki...

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube/Facebook, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tym razem Tomasz Strzelczyk wraz ze swoją babcią Marysią pokazuje, jak zrobić pyszne gołąbki z jej autorskiego przepisu. Pyszne, że palce lizać!

Wielu z nas ciepło wspomina swoje babcie i spędzony z nimi czas. To one nauczyły nas najlepszych przepisów na ulubione potrawy i trików, których próżno szukać w książkach kucharskich. Tomek Strzelczyk cały czas korzysta z ogromu wiedzy swojej babci na temat gotowania i razem z nią pichci różne pyszności, a cały proces relacjonuje na swoim kanale na YouTube. Ostatnio pokazał, jak razem ze swoją babcią Marysią przyrządza postne gołąbki z jej własnego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności. Czym różnią się od zwykłego przepisu? Będą idealne na piątek z racji tego, że nie ma w nich nawet grama mięsa. Tradycyjny staropolski farsz babci Marysi składa się z ziemniaków i kaszy jęczmiennej z nośnikiem smaku w postaci grzybów. W połączeniu z liśćmi kapusty i omastą w postaci podsmażonej cebulki daje to niezwykły efekt smakowy.  Przepis na gołąbki babci Marysi Do przygotowania postnych gołąbków z przepisu babci Marysi będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma surowych ziemniaków pół kilograma grubej kaszy jęczmiennej pół litra bulionu warzywnego 1 kapusta oraz woda z parzenia liści Garść grzybów suszonych  2 cebule 2 jajka masło sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie wodę do garnka, posólcie i wlejcie nieco oleju. Jak radzi babcia Marysia, dzięki temu liście będą o wiele łatwiej odchodziły od kapusty.  Usuńcie z kapusty głąb i spodem do dołu połóżcie ją w garnku wypełnionym wodą. Po zagotowaniu, gotujcie przez 10 minut pod przykryciem. Następnie obróćcie kapustę spodem do góry i za pomocą widelca zdejmujcie liście. Zobaczycie, że same będą odchodzić! Gdy już zdejmiecie z kapusty liście potrzebne na...