„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa. 

Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich

Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek:

  • Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych). 
  • Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków. 
  • Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale. 
  • Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty. 
  • Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.  
[content:0_10267,,0_10153:undefined]

Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka 

Zobacz także:

Składniki:  

  • 1 mała kapusta  
  • 150 g pieczarek (farsz)  
  • 1,5 kg obranych ziemniaków    
  • 3 cebule  
  • 350 g pieczarek (sos) 
  • 150 ml bulionu  
  • 500 ml śmietanki 
  • ½ gałki muszkatołowej  
  • świeżo roztarty pieprz i sól do smaku 
  • świeży tymianek  
  • 3 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania: 

  1. Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną. 

  1. Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście. 

  1. Pokrójcie 1 cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na maśle na patelni. 

  1. Część pieczarek (150 g) zetrzyjcie na tarce i dorzućcie smażącej się cebuli. 

  1. Zetrzyjcie ziemniaki i odciśnijcie je, dodajcie do pieczarek i cebuli. 

  1. Połączcie składniki farszu, chwilę przesmażcie i ściągnijcie z ognia.  

  1. Przełóżcie do miski i przyprawcie solą i świeżo startym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

  1. Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawińcie gołąbki. Następnie ułóżcie je w naczyniu do zapiekania. 

  1. Przygotujcie sos. W tym celu pokrójcie 2 cebule i zeszklijcie je. Pokrójcie pieczarki i dodajcie do zeszklonej cebuli. Chwilę podsmażcie razem. 

  1. Przyprawcie pieczarki świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Zalejcie bulionem. 

  1. Dolejcie śmietankę i zetrzyjcie gałkę muszkatołową. Gotowy sos przelejcie do gołąbków. 

  1. Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę i dwadzieścia minut, aż kapusta całkowicie zmięknie, a sos zgęstnieje. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube