„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa.
Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich
Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek:
- Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych).
- Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków.
- Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale.
- Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty.
- Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.
Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka
Zobacz także:
Składniki:
- 1 mała kapusta
- 150 g pieczarek (farsz)
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 3 cebule
- 350 g pieczarek (sos)
- 150 ml bulionu
- 500 ml śmietanki
- ½ gałki muszkatołowej
- świeżo roztarty pieprz i sól do smaku
- świeży tymianek
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
-
Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną.
-
Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście.
-
Pokrójcie 1 cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na maśle na patelni.
-
Część pieczarek (150 g) zetrzyjcie na tarce i dorzućcie smażącej się cebuli.
-
Zetrzyjcie ziemniaki i odciśnijcie je, dodajcie do pieczarek i cebuli.
-
Połączcie składniki farszu, chwilę przesmażcie i ściągnijcie z ognia.
-
Przełóżcie do miski i przyprawcie solą i świeżo startym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
-
Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawińcie gołąbki. Następnie ułóżcie je w naczyniu do zapiekania.
-
Przygotujcie sos. W tym celu pokrójcie 2 cebule i zeszklijcie je. Pokrójcie pieczarki i dodajcie do zeszklonej cebuli. Chwilę podsmażcie razem.
-
Przyprawcie pieczarki świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Zalejcie bulionem.
-
Dolejcie śmietankę i zetrzyjcie gałkę muszkatołową. Gotowy sos przelejcie do gołąbków.
-
Zapiekajcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę i dwadzieścia minut, aż kapusta całkowicie zmięknie, a sos zgęstnieje.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube