Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy

Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 

Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń. 

Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób. 

Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety 

  • Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy. 

  • Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.  

  • Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy. 

  • Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny. 

  • Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go. 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu

Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu

Przepis na klopsy z makaronem i warzywami 

Składniki: 

  • 250 g makaronu wstążki  

  • 500 g mielonej wołowiny 

  • 1 cebula  

  • 1/2 brokuł 

  • 2 ząbki czosnku  

  • 1 puszka krojonych pomidorów 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

  • 250 ml wody lub bulionu  

  • 200 ml śmietanki 18 procent 

  • świeżo roztarty pieprz  

  • sól 

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 

  • szczypta chili 

Sposób przygotowania: 

  1. Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej papryki i ziół prowansalskich oraz szczyptę chili. Całość zagniećcie. 

  1. Ulepcie z przyprawionego mięsa malutkie kuleczki. 

  1. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę i posiekajcie dwa ząbki czosnku.  

  1. Brokuł podzielcie na średniej wielkości różyczki  

  1. Rozgrzejcie olej na patelni do wysokiej temperatury i obsmażcie pulpeciki, aż się lekko zarumienią i wyciągnijcie je na talerz. 

  1. Na rozgrzaną po pulpecikach patelnię wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajcie czosnek i smażcie jeszcze pół minuty. 

  1. Dołóżcie do nich dużą łyżkę koncentratu pomidorowego. Rozprowadźcie po patelni i podsmażcie, a następnie dodajcie pomidory z puszki. 

  1. Do tak powstałego sosu pomidorowego dodajcie makaron i brokuł. Wszystko posypcie solą i płatkami chili. Wlejcie śmietankę i wrzućcie podsmażone pulpeciki, a następnie wlejcie wodę lub bulion (tak by makaron został zakryty) i przykryjcie patelnię. 

  1. Zmniejszcie ogień i duście około 20 minut. Na koniec posypcie wszystko startym parmezanem. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Krakowianka/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Sycący obiad w pół godziny? To możliwe! Wypróbujcie przepis na pyszny makaron z mięsem, który robi się błyskawicznie.

Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Gdy jesteście zabiegani i nie macie czasu na przygotowanie obiadu, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na bardzo szybkie i proste dania. Założycie się, że ciepły i sycący obiad można przygotować w pół godziny? Wypróbujcie świetny przepis na makaron z mięsem mielonym, posypany żółtym serem – robi się go błyskawicznie i fenomenalnie smakuje! A jeśli zrobicie go za dużo, to zawsze można makaron odstawić do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać, by zaoszczędzić czas. Poznajcie przepis użytkowniczki serwisu Gotujmy.pl. Przepis na makaron z mięsem mielonym i serem żółtym Do przygotowania makaronu z mięsem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 300 g makaronu typu wstążki 100-150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka pomidorów z puszki 5 łyżek oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich Przyprawa do zup w płynie Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie pomidory z puszki do miski i zblendujcie na gładką masę. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie, aż się zeszklą. Następnie na patelnię wrzućcie mięso mielone i smażcie wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę zmiksowanych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawę do zup oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut. Do dużego garnka wlejcie wodę, wsypcie odpowiednią ilość soli. Gdy woda będzie się gotować, wsypcie 300 g makaronu i gotujcie tyle czasu, ile podano na opakowaniu (o tym,...

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...

Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad
Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność! Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń. Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł. Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków! Makaron z sosem z mięsa mielonego Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym. Składniki na szybki makaron z mięsem 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti Puszka pomidorów 200 g pieczarek Cebula Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich Olej do smażenia Natka pietruszki Przygotowanie makaronu z mięsem Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki....

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...