Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.
Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.
Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety
-
Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.
-
Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.
-
Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.
-
Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
-
Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.
Przepis na klopsy z makaronem i warzywami
Składniki:
Zobacz także:
-
250 g makaronu wstążki
-
500 g mielonej wołowiny
-
1 cebula
-
1/2 brokuł
-
2 ząbki czosnku
-
1 puszka krojonych pomidorów
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
250 ml wody lub bulionu
-
200 ml śmietanki 18 procent
-
świeżo roztarty pieprz
-
sól
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
szczypta chili
Sposób przygotowania:
-
Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej papryki i ziół prowansalskich oraz szczyptę chili. Całość zagniećcie.
-
Ulepcie z przyprawionego mięsa malutkie kuleczki.
-
Pokrójcie cebulę w drobną kostkę i posiekajcie dwa ząbki czosnku.
-
Brokuł podzielcie na średniej wielkości różyczki
-
Rozgrzejcie olej na patelni do wysokiej temperatury i obsmażcie pulpeciki, aż się lekko zarumienią i wyciągnijcie je na talerz.
-
Na rozgrzaną po pulpecikach patelnię wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajcie czosnek i smażcie jeszcze pół minuty.
-
Dołóżcie do nich dużą łyżkę koncentratu pomidorowego. Rozprowadźcie po patelni i podsmażcie, a następnie dodajcie pomidory z puszki.
-
Do tak powstałego sosu pomidorowego dodajcie makaron i brokuł. Wszystko posypcie solą i płatkami chili. Wlejcie śmietankę i wrzućcie podsmażone pulpeciki, a następnie wlejcie wodę lub bulion (tak by makaron został zakryty) i przykryjcie patelnię.
-
Zmniejszcie ogień i duście około 20 minut. Na koniec posypcie wszystko startym parmezanem.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube