Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń. 

Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób. 

Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety 

  • Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy. 

  • Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.  

  • Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy. 

  • Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny. 

  • Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go. 

Przepis na klopsy z makaronem i warzywami 

Składniki: 

Zobacz także:

  • 250 g makaronu wstążki  

  • 500 g mielonej wołowiny 

  • 1 cebula  

  • 1/2 brokuł 

  • 2 ząbki czosnku  

  • 1 puszka krojonych pomidorów 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

  • 250 ml wody lub bulionu  

  • 200 ml śmietanki 18 procent 

  • świeżo roztarty pieprz  

  • sól 

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 

  • szczypta chili 

Sposób przygotowania: 

  1. Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej papryki i ziół prowansalskich oraz szczyptę chili. Całość zagniećcie. 

  1. Ulepcie z przyprawionego mięsa malutkie kuleczki. 

  1. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę i posiekajcie dwa ząbki czosnku.  

  1. Brokuł podzielcie na średniej wielkości różyczki  

  1. Rozgrzejcie olej na patelni do wysokiej temperatury i obsmażcie pulpeciki, aż się lekko zarumienią i wyciągnijcie je na talerz. 

  1. Na rozgrzaną po pulpecikach patelnię wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajcie czosnek i smażcie jeszcze pół minuty. 

  1. Dołóżcie do nich dużą łyżkę koncentratu pomidorowego. Rozprowadźcie po patelni i podsmażcie, a następnie dodajcie pomidory z puszki. 

  1. Do tak powstałego sosu pomidorowego dodajcie makaron i brokuł. Wszystko posypcie solą i płatkami chili. Wlejcie śmietankę i wrzućcie podsmażone pulpeciki, a następnie wlejcie wodę lub bulion (tak by makaron został zakryty) i przykryjcie patelnię. 

  1. Zmniejszcie ogień i duście około 20 minut. Na koniec posypcie wszystko startym parmezanem. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube