Najzdrowsze warzywa rosną w… Polsce. A jedno z nich nie tylko jest korzystne dla zdrowia, ale też może je jeść zarówno na surowo, jak i w wielu gotowanych, smażonych i pieczonych potrawach. Jest dostępne w sklepach przez okrągły rok, choć w postaci gruntowej, dojrzewającej na słońcu, jest oczywiście najsmaczniejsze. Oto skarbnica zdrowia, którą możecie pokroić na kanapkę.

Dlaczego pomidory są tak zdrowe?

Nie tylko my, ale także nasi przodkowie nie pamiętaliby czasów, gdy nie było pomidorów. Choć to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie było znane już od XVI w. Początkowo krzaki pomidorów hodowane były jako roślina ozdobna. Nie jedzono tych warzyw, sądząc że mogą być trujące jak wilcze jagody.

Dziś wiadomo, że pomidory są pełne wartości odżywczych, a do tego mają bardzo mało kalorii, tylko 18 w 100 g produktu.

Są źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, węglowodanów, witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B.

Zobacz także:

Mają też dużo mikroelementów:

  • Cynk
  • Fosfor
  • Fluor
  • Jod
  • Magnez
  • Kobalt
  • Miedź
  • Mangan
  • Żelazo
  • Potas
  • Sód
  • Wapń

Jak pomidory działają na organizm?

Najcenniejszą substancją zawartą w pomidorach jest likopen. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób. Likopen może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty.

Działanie pomidorów na organizm człowieka:

  • Chronią przed chorobami serca. Jest to możliwe, dzięki zawartości potasu, błonnika, choliny i witaminy C.
  • Wspomagają proces odchudzania. Zawierają one dużo wody i mało kalorii. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają przemianę materii. Zawarty w nich potas ma właściwości moczopędne, przez co pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
  • Opóźniają procesy starzenia się Zapobiegają gromadzeniu się trójglicerydów i zaleganiu ich w komórkach wątroby.
  • Pomagają zapewnić dobre samopoczucie, gdyż zawarty w nich kwas foliowy ma właściwości przeciwdepresyjne.

Źródło: o2.pl, medonet.pl