To warzywo sprawi, że skóra odzyska dawny blask. Koniec z przebarwieniami
Adobe Stock
Newsy

To warzywo sprawi, że skóra odzyska dawny blask. Koniec z przebarwieniami

Przebarwienia na skórze rąk, twarzy i pleców pojawiają się pod wpływem działania słońca i hormonów.  Dla wielu osób są prawdziwym utrapieniem, z którym nie mogą sobie poradzić. W przypadku tego typu plam pigmentacyjnych wybawieniem może okazać się sok z pewnego warzywa. 

Są różnych rozmiarów i kształtów, a także innej intensywności koloru. Niektóre prawie niewidoczne, inne ciemnobrązowe. Z wiekiem przybywa ich coraz więcej i więcej. Najbardziej przeszkadzają te, których nie można zakryć ubraniem, czyli przebarwienia na dłoniach i twarzy. I chociaż te ostatnie można częściowo zamaskować makijażem, to nikt nie chce ich mieć na stałe. 

Słońce aktywuje plamy pigmentacyjne na skórze

Niezależnie od podłoża problemu (hormony, uszkodzenia skóry itp.), przebarwienia wyzwala słońce i promienie UV. Nadmierna ekspozycja na tego typu światło i brak jakichkolwiek zabezpieczeń powodują, że na ciele pojawiają się kolejne plamy. 

Dopiero gdy letnia opalenizna zejdzie, będziecie mogli ocenić skalą zniszczeń. Jedyną ochroną przed przebarwieniami jest stosowanie kremów z wysokim filtrem UV. 

Zobacz także
Weźcie cebulę i zróbcie z niej wywar. Skutecznie poradzi sobie z mszycami

Wywar z cebuli skutecznie poradzi sobie z mszycami. Zrobicie go bez problemu

Skóra na dłoniach starzeje się? Zajrzyjcie do swojej kuchni i przygotujcie naturalną maseczkę 

Skóra na dłoniach starzeje się? Zajrzyjcie do swojej kuchni i przygotujcie naturalną maseczkę

Jak na przebarwienia działa sok z cebuli? 

Cebula to warzywo, którego właściwości wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Doskonale nadaje się również do usuwania przebarwień i poprawienia kondycji skóry. Wszystko to dzięki zawartości siarki i przciwutleniaczy, w tym witaminy C.  

Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki, szczególnie w górnych warstwach skóry. Sok z tego warzywa regeneruje komórki naskórka i poprawia stan zbliznowaceń. 

Jeżeli połączycie cebulę z octem jabłkowym, stworzycie duet prawdziwych pogromców przebarwień. Ocet jabłkowy zawiera alfa-hydroksykwasy, które z powodzeniem będą usuwać martwe warstwy naskórka. 

Jak przygotować miksturę na przebarwienia z cebuli i octu jabłkowego? 

Składniki: 

  • 1 cebula 

  • ½ szklanki octu jabłkowego 

Sposób przygotowania i użycia: 

  1. Pokrójcie cebulę i wrzućcie do blendera. 

  1. Dodajcie pół szklanki octu jabłkowego i zmiksujcie. 

  1. Namoczcie płatek kosmetyczny w płynie i nakładajcie codziennie na przebarwienia. 

  1. Kuracja powinna trwać od 2 do 4 tygodni lub do uzyskania pożądanych rezultatów.  

Przed jej rozpoczęciem, wykonajcie próbę uczuleniową na niewielkiej powierzchni skory. Jeżeli w ciągu 48 godzin nie pojawią się podrażnienia, możecie stosować płyn również na większym obszarze. 

Źródło: webniusy.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
Plamy na obrusie po świętach to jeszcze nie powód do paniki! Możecie łatwo je usunąć domowymi sposobami.

Powiedzmy sobie szczerze – ubrudzenie obrusu podczas świąt jest nieuniknione. Zresztą właśnie do tego on służy! Lepiej jest czyścić poplamiony obrus niż szorować o wiele cenniejszy, drewniany stół. Ale kto próbował zmierzyć się z trudnymi plamami z wina albo kawy ten dobrze wie, że ich usunięcie nie jest wcale takie proste. Poniżej podajemy wam garść porad, które pomogą wam szybciej i łatwiej pozbyć się trudnych plam z obrusu. Plamy z czerwonego wina Wino do obiadu świetnie smakuje i poprawia trawienie. Niestety, rozlane czerwone wino może na zawsze zniszczyć obrus, jeżeli szybko nie zabierzecie się za usuwanie plamy! Sprawdźcie, jak można sobie z tym poradzić. Alkohol Alkohol zwalczaj… alkoholem! Ta zasada przydaje się nie tylko wtedy, gdy dokucza wam „syndrom dnia poprzedniego”, ale również wówczas, gdy poplamicie obrus czerwonym winem. Wystarczy polać plamę szampanem albo białym winem, później zamoczyć obrus w zimnej wodzie i wyprać w pralce. Sól Jeden z najlepiej znanych sposobów. Gdy na obrus wyleje się czerwone wino, natychmiast posypcie ją dużą ilością soli i zostawcie na dłuższą chwilę, aż sól wchłonie całą wilgoć. Później, podobnie jak w przypadku użycia alkoholu, zamoczcie obrus w zimnej wodzie i wypierzcie. Plamy z kawy i herbaty - jak usunąć? Plamy z rozlanej kawy i herbaty są szczególnie uciążliwe. Najlepiej usuwać je wtedy, gdy są jeszcze świeże, ponieważ im dłużej plama zostanie na obrusie, tym większe jest prawdopodobieństwo, że już nigdy się jej nie pozbędziecie! Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić: Ocet Kwas zawarty w occie świetnie poradzi sobie z trudnymi plamami. Pamiętajcie tylko o tym, by odpowiednio go rozcieńczyć – w przeciwnym razie zniszczycie tkaninę! Najlepiej użyjcie go w proporcji 1...

W upalne dni dokucza wam nadmierna potliwość? Możecie ją łatwo pokonać. Wystarczy wam połówka cytryny!
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Podczas upałów dokucza wam nadmierne pocenie? Przyda wam się cytryna
W upalne dni doskwiera wam nadmierna potliwość? Możecie ją łatwo pokonać. Wystarczy połówka cytryny!

Tegoroczne lato możemy uznać za wyjątkowo udane. Już od kilku tygodniu temperatury w naszym kraju są iście tropikalne. Nie wszyscy jednak się z tego cieszą. Jest to czas szczególnie trudny dla osób zmagających się z nadmierną potliwością. Jak zwalczyć nadmierne pocenie w upalne, letnie dni ? Wykorzystajcie ten stary i bardzo prosty trik z cytryną. Jak zwalczyć nadmierne pocenie latem? Bywa, że w zwalczaniu potliwości nie pomagają nawet specjalne antyperspiranty. Nie zaszkodzi wówczas wykorzystać prosty domowy zabieg z udziałem pewnego owocu, a konkretnie cytryny. Jest to metoda w pełni naturalna i bezpieczna. Ale czy jest ona na pewno skuteczna? Przekonajcie się sami na własnej skórze. Trik z cytryną na nadmierne pocenie się Na pewno macie w swoim domu cytrynę. Wykorzystajcie ją do tego prostego triku na nadpotliwość. Wszystko, czego potrzebujecie to połówka cytryny i łyżeczka sody oczyszczonej . Zarówno cytryna, jak i soda oczyszczona, skutecznie zwalczają nieprzyjemny zapach pod pachami i zmniejszają produkcję potu. Jak przeprowadzić ten zabieg? Wyjaśniamy krok po kroku. Prosty i tani sposób na nadmierną potliwość Jeżeli chcecie zwalczyć potliwość naturalnie i bez chemii, koniecznie przetestujcie nasz trik. On naprawdę działa! wyciśnij sok z połówki cytryny i wymieszaj go z łyżeczką sody oczyszczonej weź wacik i zanurz go w tak przygotowanym roztworze delikatnie przetrzyj nim oczyszczoną skórę pod pachami zabieg powtarzaj codziennie po kąpieli Inne sposoby na wykorzystanie cytryny To nie jedyne zastosowanie cytryny w kosmetyce. Jak jeszcze można wykorzystać ten popularny owoc? Rozjaśnia pasma włosów Czy wiesz, że cytryna przyspiesza naturalne rozjaśnianie włosów przez słońce? Posmaruj włosy sokiem z cytryny i przeczesz je grzebieniem. Po...

Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Flickr
Newsy
Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Pokroiliście cebulę, wrzuciliście do sałatki i okazała się być gorzka? Sprawdźcie, skąd bierze się goryczka w cebuli i jak ją usunąć.

Niektórzy nie przepadają za cebulą ze względu na jej czasami gorzki smak. Na szczęście można łatwo go zlikwidować! Poznajcie prosty sposób na usunięcie goryczy z cebuli oraz ciekawy przepis na sałatkę cebulową. Dlaczego cebula jest gorzka? Pewnie nie raz zdarzyło się wam przygotować cebulę, która wyszła gorzka. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że pokrojona lub zblendowana cebula po około 30 minutach zaczyna mieć bardzo gorzki smak. Wszystko przez znajdujące się w niej aż 9 związków siarki, które cebula wydziela kilkadziesiąt minut po przekrojeniu. Jak usunąć gorycz z cebuli? Gorzki smak cebuli można łatwo zneutralizować jednym, prostym sposobem. Wystarczy, że pokrojoną lub posiekaną cebulę zalejecie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 minuty. Wylejcie wodę i gotowe – cebula nie będzie już gorzka! Przepis na podkarpacką sałatkę cebulową Cebula przyda się wam do zrobienia smacznej sałatki cebulowej prosto z Podkarpacia. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma cebuli Pół kilograma marchewki 6 jaj 3 łyżki majonezu 2 szklanki wody Pół szklanki octu 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody, zagotujcie i ugotujcie na twardo. Ostudźcie. Do garnka wlejcie dwie szklanki wody, pół szklanki octu, dodajcie ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i dużą szczyptę cukru oraz soli. Wymieszajcie i zagotujcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Sparzcie ją gorącą wodą i włóżcie od gotującej się zalewy. Gotujcie tak długo, aż cebula nieco zmięknie (nie może się też rozgotować). Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Marchewki...

szarpana wołowina przepis
AdobeStock
Newsy
Macie ochotę na coś pysznego? Zróbcie szarpaną wołowinę rozpływającą się w ustach
Choć szarpana wołowina jest czasochłonnym daniem, to jej smak wynagradza długie przygotowanie. Coś pysznego!

Mamy tutaj mięsożerców? Jeżeli lubicie mięso wołowe, to danie z poniższego przepisu po prostu powali was na kolana. Tak przygotowana szarpana wołowina pachnie nieziemsko i smakuje jeszcze lepiej! Czas przygotowania jest dość długi, ale uwierzcie – warto! Gotowe mięso doskonale nadaje się do kanapek i ciepłych bułeczek w stylu burgerów z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowego. Przepis na szarpaną wołowinę Składniki: 1,2 kg mięsa wołowego bez kości 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego Pół szklanki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki papryczki chili suszonej (lub ostrej papryki mielonej) Przygotowanie: Do miski wlejcie pół szklanki octu jabłkowego i dwie duże łyżki miodu. Wsypcie 2 łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki chili i dokładnie zamieszajcie. Jeżeli przyrządzacie wołowinę z myślą o dzieciach, to możecie nie dodawać ostrej papryki – mięso nadal będzie smaczne! Następnie umyjcie wołowinę i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso solą i pieprzem ze wszystkich stron. Rozgrzejcie duży rondel i bez użycia tłuszczu podsmażcie szybko wołowinę z każdej strony i wyjmijcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie w talarki i podsmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu tak, by zmiękła. Następnie do tego samego rondla wlejcie przygotowaną w misce mieszankę octu z miodem i przyprawami. Podgrzejcie i gdy całość zacznie wrzeć zmniejszcie ogień i gotujcie, aż część wody wyparuje. Do powstałego sosu włóżcie wołowinę. Wlejcie dwie szklanki warzywnego bulionu i zagotujcie. Kiedy całość się zagotuje, przykryjcie rondel pokrywką, zmniejszcie ogień i duście mięso przez 6-8 godzin. Po ugotowaniu powinno być bardzo miękkie...