Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy

To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania

Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawnie parzyć kawę?

Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad:

  1. Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni.
  2. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza.
  3. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna.
  4. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i wyciągać go tylko wtedy, gdy mamy ochotę na filiżankę tego pobudzającego napoju. Świeżo mielona kawa lepiej smakuje, pachnie i daje więcej energii.
  5. Waga, nie objętość – ile kawy pijecie? Łyżeczkę? Dwie? Obliczanie mocy kawy w takich jednostkach nie ma większego sensu, ponieważ po pierwsze - łyżeczki występują w różnych rozmiarach, a po drugie – dla jednej osoby łyżeczka to nałożenie kopiastej ilości kawy, a dla drugiej troszkę ponad krawędź. Dlatego nauczmy się podawać ilość kawy do zaparzenia w gramach!
jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

zwietrzała kawa
AdobeStock
Newsy
Zostawiliście otwartą kawę i zwietrzała? Włóżcie do niej ten składnik, a odzyska zyska swój piękny aromat
Wasza kawa ciągle wietrzeje? Sprawdźcie, jaki jest tego powód i jak można temu zaradzić!

Kawa należy do jednego z ulubionych napojów Polaków. Pija się ją praktycznie codziennie – do śniadania i do podwieczorku oraz na wszelkich towarzyskich spotkaniach. W żadnym domu nie może jej zabraknąć. Niestety, kawa nie należy do najtańszych produktów. Dlatego tak wielkim nieszczęściem jest odkrycie niedomkniętego pojemnika z kawą – bardzo szybko wtedy ona wietrzeje i traci swój wspaniały smak i aromat! Czy można jakoś temu zapobiec? Sprawdziliśmy to. Dlaczego kawa wietrzeje? Na to, że kawa zaczyna wietrzeć, czyli tracić smak i głęboki aromat, wpływa wiele czynników: Temperatura – kawa przechowywana w ciepłym miejscu (na przykład blisko często używanego pieca) szybko straci świeżość. Światło słoneczne – promienie wpływają na świeżość różnych produktów, w tym kawy. Powinno się ją trzymać z dala od światła słonecznego. Inne zapachy – ostre zapachy mocnych przypraw przechowywanych wraz z kawą wpływają negatywnie na jej aromat. Wilgoć – schowana w wilgotnej piwnicy kawa szybko wietrzeje i może zacząć pachnieć stęchlizną. Powietrze – kontakt z powietrzem sprawia, że olejki odpowiedzialne za aromat kawy szybko z niej wyparowują, przez co traci ona smak. Jak poprawnie przechowywać kawę? By mieć pewność, że kawa nie straci szybko świeżości, przestrzegajcie poniższych zasad jej przechowywania. Jeśli kupujecie kawę w opakowaniu strunowym, to zawsze szczelnie je zamykajcie. W przeciwnym razie użyjcie zwykłego klipsa do bielizny. Trzymajcie kawę w suchym i chłodnym miejscu . Nie wstawiajcie kawy do lodówki albo zamrażarki – nagłe zmiany temperatury niszczą smak napoju. Nie przesypujcie kawy do pojemników – trzymajcie ją w opakowaniu, w którym ją kupiliście. Mielcie kawę dopiero...

kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy
Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa
Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył! Która lepsza? Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie? Temperatura parzenia Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości. Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni. Jak najlepiej parzyć kawę? Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno...

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia
Jak rozpoznać zepsutą kawę? Lepiej jej nie pijcie!

Większość produktów spożywczych po przekroczeniu daty przydatności do spożycia nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale jest pewien haczyk - jedne z nich skonsumowane „po terminie” są groźne dla zdrowia, a inne mogą tylko stracić swój smak, zapach lub mieć nieprzyjemną fakturę. Jak to wygląda w przypadku kawy? Czy kawa może się przeterminować? Niektórzy z was pewnie zastanawiają się, czy to w ogóle możliwe, by kawa się przeterminowała. Jest to jak najbardziej możliwe, choć w przypadku kawy najczęściej dochodzi po prostu do zwietrzenia ziaren - traci ona swój aromat, smak i pobudzające działanie. Dzieje się tak w przypadku kawy ziarnistej, która po długim czasie po prostu będzie niesmaczna. Inaczej jest jednak z kawą mieloną. Specjaliści wręcz odradzają korzystanie z kawy w takiej formie, ponieważ mielona (w przeciwieństwie do ziarnistej) może się zepsuć. Po zmieleniu kawy, można ją przechowywać maksymalnie przez około 2 tygodnie. Później zacznie ona tracić swoje właściwości, a nawet może zacząć stanowić zagrożenie dla zdrowia! Na jej powierzchni może bowiem pojawić się pleśń (za sprawą wilgoci), która jest groźna dla organizmu.  Jak rozpoznać przeterminowaną kawę? Jeśli wasza kawa leży w szafce tak długo, że nie pamiętacie nawet kiedy się tam pojawiła to znak, że warto sprawdzić, czy kawa jeszcze w ogóle nadaje się do spożycia. By to sprawdzić, wystarczy ją powąchać. Jeżeli poczujecie nieprzyjemny, stęchły zapach oznacza to, że w kawie pojawiła się pleśń i produkt trzeba wyrzucić. Natomiast jeżeli czujecie słabo wyczuwalny aromat kawy lub stwierdzicie, że w ogóle nie czuć jej zapachu, kawa najprawdopodobniej zwietrzała. Nie zaszkodzi wam, jeśli się jej napijecie, jednak nie ma sensu tego robić - po zaparzeniu będzie po prostu niesmaczna. Dlaczego kawa się psuje? Czy wiecie, co wpływa na proces...