jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy

To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom

Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta dla malucha

Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach:

  1. Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków!
  2. Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe.
  3. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym poniżej.

Jakie mięso dla dziecka?

Zastanawiając się nad wyborem mięsa z myślą o dzieciach, powinniśmy kierować się tylko jedną, bardzo prostą zasadą – dzieci nie powinny jeść zbyt tłusto.

Dlatego najlepszym mięsem dla maluchów jest:

  • Kurczak
  • Indyk
  • Królik

Nie powinniśmy zbyt często podawać dziecku wieprzowiny, ponieważ jest tłusta. Może to być trudne, zwłaszcza w Polsce, gdzie niedzielny obiad musi składać się z kotletów schabowych lub mielonych. Nie polecamy też kaczki i gęsi z tych samych powodów. Warto po prostu pamiętać o tym, że mięso wszystkich ptaków blaszkodziobych jest tłuste, a do nich zaliczamy właśnie kaczkę i gęś.

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
AdobeStock
Newsy
Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
Wątroba daje o sobie znać? Wprowadźcie do swojej diety kilka zmian.

Gdy dokuczają wam dolegliwości ze strony wątroby , poza wizytą u specjalisty warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiele produktów, które codziennie spożywacie, ma negatywny wpływ na działanie wątroby, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie. Stosowanie diety wątrobowej jest zalecane nie tylko w trakcie leczenia różnych chorób wątroby, ale także w ramach profilaktyki. Poznajcie zasady tej diety i dowiedzcie się, jakie produkty można jeść, a jakie są niewskazane. Na czym polega dieta wątrobowa? Dietę wątrobową zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony wątroby. Stosuje się ją nie ze względu na konkretne choroby tego organu, a jego stan i wydolność. Bardzo ważna jest regularność posiłków . W diecie wątrobowej należy jeść nawet 5-6 razy dziennie, dzieląc posiłki na mniejsze porcje. Wszystko po to, by odciążyć wątrobę. Wszystkie dania powinny być świeże – zdecydowanie nie zaleca się jedzenia posiłków odgrzewanych. Niedozwolone są także ciężkie, pełne tłuszczu potrawy, zwłaszcza smażone i duszone w tłustym sosie. Zasada dotycząca ograniczania tłuszczu w tej diecie dotyczy wszystkich potraw, nie tylko mięs. Należy maksymalnie ograniczyć zupy gotowane na tłustym mięsie i kościach oraz majonez , żółtka jaj i śmietanę. Tak samo jak w przypadku większości diet służących poprawie zdrowia, w diecie wątrobowej niewskazane są słodycze i żywność wysokoprzetworzona, np. konserwy, gotowe dania i wszelkie produkty zawierające dużo konserwantów. Jak gotować potrawy w diecie wątrobowej? W diecie dla zdrowej wątroby zaleca się nie tylko jedzenie konkretnych produktów, ale także odpowiedni sposób ich przygotowania. Powinny być one głównie gotowane na parze , pieczone lub duszone, ale pod warunkiem, że nie zawierają...

Kto nie powinien jeść karpia? Wystrzegajcie się go, jeśli cierpicie na tę przypadłość
AdobeStock
Newsy
Kto nie powinien jeść karpia? To zdrowa ryba, ale niektórzy powinni się go wystrzegać
Jeśli cierpicie na tę przypadłość, lepiej nie jedzcie karpia, tylko zastąpcie go innymi, równie smacznymi rybami.

Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia. Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia? Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta: - Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek? - Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka.  Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia? Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb. Poza karpiem, powinny też unikać: ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor,...

Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy
Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Lara Gessler opowiedziała na jakiej diecie jest jej córka. Wielu z was złapie się za głowę
Instagram/LaraGessler
Newsy
Lara Gessler opowiedziała na jakiej diecie jest jej córka. Wielu z was złapie się za głowę
Czym Lara Gessler karmi swoją roczną córeczkę? Możecie się bardzo zdziwić. Okazuje się, że mała Nena ma bardzo nietypową jak na swój wiek dietę.

W październiku ubiegłego roku Lara Gessler została po raz pierwszy mamą. Córka słynnej polskiej restauratorki Magdy Gessler i jej mąż Piotr Szeląg powitali na świecie córeczkę. Mała Nena świętowała niedawno pierwszy rok życia. Ostatnio jej mama – Lara opowiedziała, czym ją na co dzień karmi. Wiele osób może być zszokowanych dietą dziewczynki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Lara Gessler (@lara_gessler) Lara Gessler zdradziła, czym karmi córkę Lara Gessler zorganizowała ostatnio na Instagramie sesję Q&A, w trakcie której odpowiadała na pytania zadawane przez fanów. Jedno z nich dotyczyło diety małej Neny. Na pytanie, czy podaje swojej córce sól i cukier, które są uważane za bardzo szkodliwe składniki diety małych dzieci, Lara odpowiedziała: - Nena je w większości to, co my. Z niczym nie przesadzamy. Nie izolujemy jej sztucznie od niczego, ale też nie idziemy na łatwiznę. Od dłuższego czasu nie interesuje jej jedzenie dla dzieci – napisała Lara Gessler. Oznacza to, że dziewczynka nie jest bynajmniej na diecie dopasowanej do jej wieku, tylko odżywia się, tym co reszta domowników, tylko oczywiście w o wiele mniejszych ilościach. Czy to aby na pewno zdrowe?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Lara Gessler (@lara_gessler)...