Już mała porcja dziennie pomoże zachować młodość mózgu na dłużej. Ten owoc zatrzyma dla was czas
Adobe Stock
Newsy

Już mała porcja dziennie pomoże zachować młodość mózgu na dłużej. Ten owoc zatrzyma dla was czas

Badacze odkryli, że owoce te mogą mieć wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie. Oprócz tego pomogą na zachowanie witalności mózgu na dłuższy czas. Włączcie je do swojej diety już dziś!

Mamy dobrą wiadomość dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Najnowsze badania wykazują pozytywne działanie winogron na poziom cholesterolu. Czy to oznacza, że można teraz jeść te owoce bez wyrzutów sumienia? Sprawdźcie szczegóły. 

Czy winogrona pomagają na cholesterol?

Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz badacze z David Geffen School of Medicine. Przedmiotem badania były prozdrowotne właściwości proszku winogronowego. 

19 dorosłych osób w wieku od 18 do 55 lat przez 4 tygodnie było na diecie, w której znajdowało się bardzo mało polifenoli oraz błonnika. Później badani dostawali codziennie 46 gramów proszku winogronowego, co odpowiada mniej więcej dwóm porcjom świeżych winogron. 

Przed badaniem, w trakcie restrykycyjnej diety bez błonnika i polifenoli oraz po podaniu proszku z winogron badanym pobierano próbki krwi, moczu i kału. Okazało się, że proszek winogronowy spowodował wzrost różnorodności mikroflory jelitowej. Oznacza to zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, zmniejszył się poziom cholesterolu u badanych:

  • cholesterol całkowity: spadek o 6,1 proc. 

  • HDL: 7,6 proc. 

  • LDL: 5,9 proc. 

Badacze wskazują, że przeprowadzone badania pozwolą lepiej poznać prozdrowotne właściwości winogron oraz ich wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.

Zobacz także
syrop na przeziębienie przepis

Ta prosta do zrobienia mikstura obniża cholesterol i poprawia odporność. Pijcie ją codziennie na czczo

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Właściwości winogron 

Winogrona warto włączyć do swojej diety przede wszystkim ze względu na witaminy i składniki odżywcze, które się w nich znajdują. Są to witaminy z grupy B, witamina C, K, A oraz E. Jedzenie winogron pomaga zwiększyć elastyczność skóry, poprawić jej kolor oraz łagodzi stany zapalne naskórka. 

Ponadto, winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów oraz szybsze starzenie się skóry. Co ciekawe, winogrona są jednymi z niewielu owoców, w których znajduje się jod. Warto więc włączyć je do swojej diety, jeśli cierpicie na choroby związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. 

Ponadto jak donosi czasopismo Foods, spożywanie winogron może zwolnić proces starzenia się mózgu. Ogracznenie postępowania demencji i degradacji mózgu winogrona zawdzięczają również dużej ilości antyoksydantów.

Źródło: zywienie.medonet.pl, poradnikzdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie
Po raz kolejny potwierdza się, że jak ważna dla organizmu jest dieta i sposób odżywiania się. Przeprowadzono badanie z którego wynika, że popularne owoce mogą mieć doskonały wpływ na mózg i nie tylko. Sprawdźcie!

Nie od dziś wiadomo, że kluczem do cieszenia się dobrym zdrowiem i kondycją przez długie lata jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jesteśmy tym, co jemy, dlatego tak ważna jest jakość produktów, które dostarczamy do swojego organizmu. Zawarte w nich składniki odżywcze, witaminy i minerały wpływają na całe nasze ciało oraz mózg. Ten organ to prawdziwe „centrum sterowania” organizmem, dlatego szczególnie trzeba o niego zadbać - zwłaszcza z myślą o przyszłości, ponieważ z wiekiem funkcje poznawcze ulegają zaburzeniom w związku ze starzeniem się. Tego procesu nie da się odwrócić, ale można spróbować go spowolnić - i właśnie w tym pomoże odpowiednia dieta.  Winogrona na starzenie się Jak podaje portal o2.pl, w magazynie „Foods” opublikowano wyniki badań z których wynika, że winogrona mogą mieć istotny wpływ na proces starzenia się.  Badacze karmili samice myszy produktami wysokoprzetworzonymi, o dużej zawartości tłuszczu. Czyli innymi słowy, zwierzęta były na diecie osób żyjących w krajach Zachodu, która składa się często z tłustych i przetworzonych produktów (mowa tutaj o gotowych daniach, fast foodach). Myszy podzielono na dwie grupy - jedna z nich dostawała wyciąg z winogron, a druga nie. Następnie zbadano zwierzętom ich mózgi, wątroby i serca, a następnie porównano wyniki obu grup.  Okazało się, że u myszy, które dostawały wyciąg z winogron, można było zaobserwować lepszą kondycję mózgu. Zmniejszone było także ryzyko stłuszczenia wątroby. Ponadto, myszy karmione wyciągiem z winogron żyły dłużej.  Właściwości winogron  Według naukowców wyniki tego badania wskazują, że winogrona „mogą zmieniać ekspresję genów”. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto je jeść. Poznajcie prozdrowotne właściwości tych owoców: zwiększają odporność...

Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Adobe Stock
Newsy
Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Witamina D ma ogromny wpływ między innymi na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego. Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Dlatego też szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Eksperci apelują, by suplementować ją w inny sposób – poprzez żywność.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały.  Cenne właściwości witaminy D Witamina D stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może uchronić was przed cukrzycą, przeziębieniem oraz depresją. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z rozmaitymi alergiami. Niestety, szacuje się, że prawie 90 proc. Polaków cierpi na jej niedobór. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu. Szybko zobaczycie efekty. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się poczujecie. Jajka Pokłady cennej witaminy słońca znajdziecie...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć złogi w żyłach. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które mogą wystąpić w obrębie tego narządu. Te same silne związki mogą również poprawiać funkcjonowanie mózgu a nawet poprawiać pamięć....

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
AdobeStock
Newsy
Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Jedzcie teraz dużo tego warzywa - jest bardzo smaczne, zdrowe i kupicie je w każdym sklepie.

Warzywa te osiągają wagę nawet 45 kg, a uprawia się je już od 10 tysięcy lat. Brzmi egzotycznie? Zdziwicie się, że chodzi tu o zwykłą dynię, która bez większego problemu rośnie w polskich warunkach i wiele osób uprawia ją w swoim ogródku. Właśnie trwa sezon na to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem jesiennym. Dynie wyglądają bardzo efektownie, a do tego są niezwykle zdrowe. Poznajcie ich właściwości, które dobroczynnie oddziałują na organizm. Właściwości zdrowotne dyni Na pewno ucieszą się osoby, które dbają o swoją sylwetkę. W 100 gramach dyni są tylko 34 kalorie, dlatego można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zawiera też całkiem dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Ponadto, w dyni znajdziecie wiele witamin i składników odżywczych, jak na przykład: witamina A witamina C witamina E magnez wapń cynk selen potas niacyna kwas foliowy Co ciekawe, dawniej wierzono, że pestki dyni działają pozytywnie na… potencję. Trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, jednak istotnie jedzenie pestek dyni ma pozytywny wpływ na organizm - zawierają one zdrowe tłuszcze, które m.in. zapobiegają miażdżycy.  Dlaczego warto jeść dynię? Bogactwo witamin i korzystny wpływ na sylwetkę to nie jedyne zalety spożywania dyni. Warzywo to działa doskonale na pracę serca - zawarty w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko jego chorób. Reguluje też ciśnienie krwi. Regularne spożywanie dyni pomoże także w walce z bakteriami i grzybami. Jedzenie tego warzywa może ograniczyć rozwój takich bakterii, jak Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus i Escherichia coli. Ponadto, dynia wspaniale...