Mamy dobrą wiadomość dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Najnowsze badania wykazują pozytywne działanie winogron na poziom cholesterolu. Czy to oznacza, że można teraz jeść te owoce bez wyrzutów sumienia? Sprawdźcie szczegóły. 

Czy winogrona pomagają na cholesterol?

Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz badacze z David Geffen School of Medicine. Przedmiotem badania były prozdrowotne właściwości proszku winogronowego. 

19 dorosłych osób w wieku od 18 do 55 lat przez 4 tygodnie było na diecie, w której znajdowało się bardzo mało polifenoli oraz błonnika. Później badani dostawali codziennie 46 gramów proszku winogronowego, co odpowiada mniej więcej dwóm porcjom świeżych winogron. 

Zobacz także:

Przed badaniem, w trakcie restrykycyjnej diety bez błonnika i polifenoli oraz po podaniu proszku z winogron badanym pobierano próbki krwi, moczu i kału. Okazało się, że proszek winogronowy spowodował wzrost różnorodności mikroflory jelitowej. Oznacza to zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, zmniejszył się poziom cholesterolu u badanych:

  • cholesterol całkowity: spadek o 6,1 proc. 

  • HDL: 7,6 proc. 

  • LDL: 5,9 proc. 

Badacze wskazują, że przeprowadzone badania pozwolą lepiej poznać prozdrowotne właściwości winogron oraz ich wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.

Właściwości winogron 

Winogrona warto włączyć do swojej diety przede wszystkim ze względu na witaminy i składniki odżywcze, które się w nich znajdują. Są to witaminy z grupy B, witamina C, K, A oraz E. Jedzenie winogron pomaga zwiększyć elastyczność skóry, poprawić jej kolor oraz łagodzi stany zapalne naskórka. 

Ponadto, winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów oraz szybsze starzenie się skóry. Co ciekawe, winogrona są jednymi z niewielu owoców, w których znajduje się jod. Warto więc włączyć je do swojej diety, jeśli cierpicie na choroby związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. 

Ponadto jak donosi czasopismo Foods, spożywanie winogron może zwolnić proces starzenia się mózgu. Ogracznenie postępowania demencji i degradacji mózgu winogrona zawdzięczają również dużej ilości antyoksydantów.

Źródło: zywienie.medonet.pl, poradnikzdrowie.pl