Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania
AdobeStock
Newsy

Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania

Badacze odkryli, że owoce te mogą mieć wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie. Włączcie je do swojej diety już dziś!

Mamy dobrą wiadomość dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Najnowsze badania wykazują pozytywne działanie winogron na poziom cholesterolu. Czy to oznacza, że można teraz jeść te owoce bez wyrzutów sumienia? Sprawdźcie szczegóły. 

Winogrona na cholesterol

Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz badacze z David Geffen School of Medicine. Przedmiotem badania były prozdrowotne właściwości proszku winogronowego. 

19 dorosłych osób w wieku od 18 do 55 lat przez 4 tygodnie było na diecie, w której znajdowało się bardzo mało polifenoli oraz błonnika. Później badani dostawali codziennie 46 gramów proszku winogronowego, co odpowiada mniej więcej dwóm porcjom świeżych winogron. 

Przed badaniem, w trakcie restrkycyjnej diety bez błonnika i polifenoli oraz po podaniu proszku z winogron badanym pobierano próbki krwi, moczu i kału. Okazało się, że proszek winogronowy spowodował wzrost różnorodności mikrobioty jelitowej. Oznacza to zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, zmniejszył się poziom cholesterolu u badanych:

  • cholesterol całkowity: spadek o 6,1 proc. 

  • HDL: 7,6 proc. 

  • LDL: 5,9 proc. 

Badacze wskazują, że przeprowadzone badania pozwolą lepiej poznać prozdrowotne właściwości winogron oraz ich wpływ na poziom cholesterolu w organizmie.

Zobacz także
syrop na przeziębienie przepis

Ta prosta do zrobienia mikstura obniża cholesterol i poprawia odporność. Pijcie ją codziennie na czczo

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą

Właściwości winogron 

Winogrona warto włączyć do swojej diety przede wszystkim ze względu na witaminy i składniki odżywcze, które się w nich znajdują. Są to witaminy z grupy B, witamina C, K, A oraz E. Jedzenie winogron pomaga zwiększyć elastyczność skóry, poprawić jej kolor oraz łagodzi stany zapalne naskórka. 

Ponadto, winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów oraz szybsze starzenie się skóry. Co ciekawe, winogrona są jednymi z niewielu owoców, w których znajduje się jod. Warto więc włączyć je do swojej diety, jeśli cierpicie na choroby związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, poradnikzdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
AdobeStock
Newsy
Są pyszne i spalają tłuszcz jak szalone. Chrupcie je garściami
Te orzechy nie zawierają wielu kalorii i doskonale wspomagają proces odchudzania!

Kto nie chciałby znaleźć magicznego środka na odchudzanie! Choć takie sposoby (niestety) nie istnieją, to można włączyć do swojej diety produkty, które ułatwią proces odchudzania i sprawią, że będzie on znacznie przyjemniejszy. Jeżeli lubicie pistacje, to na pewno będziecie zadowoleni! Właściwości pistacji Orzechy pistacjowe zawierają mnóstwo witamin, których nie znajdziecie w innych orzechach . Z tego powodu mówi się o nich, że są naprawdę wyjątkowe. A do tego zawierają najwięcej potasu ze wszystkich orzechów! Pozostałe witaminy i minerały znajdujące się w pistacjach to m.in.: Błonnik Witamina C Witamina A Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Wapń Niacyna Tiamina Ryboflawina Niacyna Żelazo Pistacje na odchudzanie Wiedzieliście, że pistacje są świetnym składnikiem diet na odchudzanie ? Orzechy te nazywa się nawet z tego powodu „smukłymi orzechami”! Wszystko dzięki temu, że pistacje zawierają bardzo dużo błonnika oraz białka. Błonnik odpowiada za uczucie sytości i lepszą pracę układu trawiennego. Z kolei białko dodaje dużo energii i w przeciwieństwie do węglowodanów nie sprawia, że szybko stajecie się znów głodni i znużeni. Dzienna dawka pistacji na odchudzanie to od 20 do 30 sztuk. Lepiej nie przekraczać tej ilości, ponieważ wówczas możecie osiągnąć efekt odwrotny do zamierzonego! W jednej pistacji znajdują się tylko 3 kalorie, dlatego zjedzenie nawet 30 sztuk nie przeszkodzi wam w odchudzaniu. Pistacje na nadciśnienie Orzechy pistacjowe sprawdzą się także doskonale w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Regularne jedzenie pistacji pozwoli obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu, co dodatkowo pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia. Mogą też jeść je bez obaw cukrzycy, ponieważ pistacje mają bardzo niski indeks glikemiczny. Pistacje...

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...