Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie
Pixabay
Newsy

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie

Problem z podwyższonym cholesterolem dotyka wielu osób, i to nie tylko po 40. roku życia. Właściwa dieta w tym przypadku to podstawa. Jednym z produktów, które powinniście do niej włączyć, jest pewien owoc. 

Wrogiem właściwego poziomu cholesterolu są pokarmy zawierające tłuszcze nasycone. Tłuste wędliny i mięso, tłuste produkty mleczne, smażone potrawy, dania typu fast food, a także chipsy, ciasta i ciasteczka. To one wpędzają was w kłopoty. Na przeciwległym biegunie znajdują się produkty obniżające cholesterol. 

Jakie produkty spożywcze obniżają cholesterol? 

Produkty obniżające cholesterol są łatwo dostępne i można z nich skomponować atrakcyjną i smaczną dietę. Wśród głównych regulatorów cholesterolu są m.in.: 

  • olej rzepakowy i oliwa z oliwek, 

  • orzechy, 

  • ryby gotowane i pieczone, 

  • pełnoziarniste pieczywo, 

  • kasze, 

  • rośliny strączkowe, 

  • owoce i warzywa, np. awokado i śliwki.

Zobacz także
Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

Powidła śliwkowe bez mieszania. Łatwiejsza wersja tradycyjnego babcinego przepisu!

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem

Jakie są wartości prozdrowotne śliwek? 

Czy wiedzieliście, że wyróżnia się ponad 2 tys. rodzajów śliwek, które uprawia się niemal na wszystkich kontynentach. Węgierki, renklody czy mirabelki – to te najbardziej znane i lubiane w Polsce.

Jedzone na surowo lub w przetworach. Doskonałe są zwłaszcza powidła z dojrzałych węgierek bez dodatku cukru, jak również kwaskowy dżem mirabelkowy. Śliwki te są nie tylko smaczne ale również mają zbawienny wpływ na zdrowie.

  • Świeże śliwki węgierki mają niski indeks glikemiczny. Kilka sztuk tych owoców może podnieść glikemię o około 40 mg/dL, więc są dozwolone w diecie diabetyków. 

  • Sprzyjają też odchudzaniu, w 100 g mają zaledwie 46 kcal, a po ich zjedzeniu długo będziecie czuć się syci.   

  • Śliwki przyspieszają przemianę materii i mają korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, zmniejszają też ryzyko raka jelita grubego. 

  • Wzmacniają kości i korzystnie wpływają zwłaszcza na kobiety w okresie pomenopauzalnym. 

Śliwki skutecznie obniżają poziom cholesterolu 

Śliwki to prawdziwi, owocowi pogromcy cholesterolu. Ten efekt jest możliwy dzięki przeczyszczającym właściwościom tych wspaniałych owoców.

Ze względu na dużą ilość znajdujących się w nich pektyn i błonnika działają na przewód pokarmowy niczym miotła. Ułatwiają pozbycie się gromadzącego się w komórkach nadmiaru „złego” cholesterolu i tłuszczu.  

Nie przesadźcie jednak z ich ilością, jak również nie popijajcie ich wodą. W takich wypadkach mogą przyczynić się do bólu brzucha lub nawet spowodować rozwolnienie. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości zdrowotne śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania...

sok z suszonych śliwek
Adobe Stock
Newsy
Ten napój dosłownie wymiata złogi i zanieczyszczenia z jelit. Wystarczy 1 szklanka codziennie
Nie od dziś wiadomo, że suszone śliwki potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Ich cenne właściwości doceniają przede wszystkim osoby zmagające się z problemami trawiennymi i cierpiące na zaparcia. Niewielu jednak wie, że regularne spożywanie tych owoców może również przyczynić się do usunięcia nagromadzonego w jelitach tłuszczu.

Eksperci przyznają, że suszone śliwki są o wiele cenniejsze niż świeże, szczególnie jeśli chodzi o węgierki i renklody. Bowiem zawierają niemal 5 razy więcej witaminy A oraz błonnika, który czyni z nich niezawodny środek przeczyszczający. Po ich spożyciu wasz przewód pokarmowy zostanie idealnie oczyszczony z nagromadzonego w komórkach tłuszczu, a także niedobrego cholesterolu. Cenne właściwości suszonych śliwek Śliwki mają o wiele więcej cennych właściwości niż wielu mogłoby się wydawać. Zawarte w nich witaminy z grupy B pozytywnie wpływają między innymi na ludzki układ nerwowy oraz samopoczucie. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie tych owoców chroni przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Nie można zapomnieć, że śliwki wspaniale oczyszczają wątrobę, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie, a nawet przyspieszają i wspomagają proces odchudzania. Jeśli chcecie korzystać z ich właściwości pełną gębą, zadbajcie o to, by codziennie dostarczać chociaż ich niewielką ilość do organizmu. W dotrzymaniu postanowień pomoże wam ten niesamowity napój. Przepis na domowy sok z suszonych śliwek Składniki: 6 suszonych śliwek 2 szklanek wody Przygotowanie: Śliwki oczyśćcie z pestek, a następnie przekrójcie każdą z nich na pół. Tak przygotowane owoce umieśćcie w dużym słoiku (najlepiej litrowym). W czajniku zagotujcie ok. 1 litr wody, a następnie zalejcie nią umieszczone w słoiku śliwki. Całość odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach (kiedy woda już całkowicie wystygnie) zakręćcie szczelnie słoik i umieśćcie go w lodówce na co najmniej 1 dobę (24 godziny). Następnego dnia wyjmijcie słoik z lodówki, odkręćcie go i zblendujcie jego zawartość na gładko.  Gotowe! Tak...

Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Adobe stock
Newsy
Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Wczesną jesienią można kupić najdorodniejsze i najsłodsze śliwki. To właśnie ten czas sprzyja robieniu powideł bez cukru i wypiekom z minimalną jego ilością. Wybitnie kruche ciasto z tymi owocami to idealny deser na tę porę roku.  

Gdy sezon śliwkowy w pełni, wówczas trzeba zakasać rękawy i chociaż raz przygotować placek ze śliwkami. Niektórzy lubią, gdy śliwki okazale prezentują się na wierzchu, inny wolą ukryć je pod kruszonką. Są to jednak tylko szczegóły. Najważniejsza jest słodkość śliwek i kruchość ciasta.  Jakie śliwki są najlepsze do placka ze śliwkami?  Do ciasta ze śliwkami można użyć każdego rodzaju śliwek. Najczęściej wybiera się jednak do tego popularne węgierki. Dlaczego? Ze względu na ich charakterystyczny, niebanalnie słodki smak, jak również zwarty miąższ, który minimalizuje wyciek soku.  Te owoce pasują do każdego rodzaju ciasta: kruchego, drożdżowego czy ucieranego. Do wypieku śliwkowego można wykorzystywać również śmiało śliwki mrożone. Te zdadzą egzamin zwłaszcza poza sezonem jesiennym, kiedy to nie uświadczymy w sklepach świeżych owoców do wypieków.  Co zrobić, by ciasto kruche było jeszcze bardziej kruche? Ciasto kruche to nie przelewki, powinno być maślane i wyjątkowo delikatne. Co zapewni wam sukces w tym temacie?  Nie bez znaczenia jest tu odpowiednio przesiana mąka. Dodatek krupczatki w miejsce zwykłej również pomoże uzyskać wyczekiwany efekt końcowy. Ważna jest również ilość żółtek. Im więcej, tym bardziej kruche będzie ciasto.   I najważniejsza rzecz - tłuszcz. Jak dobrze wiecie masło to podstawa takiego wypieku, a także jego smaku. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawia, że jest ono idealne. Jeżeli dodacie do niego nadprogramową łyżkę smalcu, to kruchość ciasta osiągnie zupełnie nowy poziom. Bez obaw, nie będzie go czuć w waszym cieście.  Przepis na kruche ciasto ze śliwkami  Składniki:  200 g masła   1 łyżka smalcu  2 szklanki mąki pszennej   2 jajka  ...

Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i kremowością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie
Flickr
Newsy
Zupa śliwkowa zaskakuje smakiem i aksamitnością. Wystarczy dodać owoce do rosołu w tym momencie
Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Powidła już zrobione, placki upieczone, pora zatem zabrać się za przyrządzenie zupy z tych owoców. Jest nie tylko kremowa, ale również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na coraz chłodniejsze dni. 

Zupa truskawkowa, wiśniowa, jagodowa – takie warianty zna każdy Polak. Aż dziw bierze, że śliwkowa nie weszła jeszcze do kanonu zup owocowych. Może dlatego, że przygotowuje się ją na rosole, a nie jak pozostałe na wodzie. To nietypowe połączenie daje jednak spektakularne doznania smakowe, które zachwycą waszych najbliższych. Zobaczcie, jak ją przygotować.  Porady dotyczące przygotowania zupy ze śliwek  Do zupy śliwkowej wybierajcie ciemne odmiany śliwek, są one najbardziej wartościowe i pięknie zabarwiają zupę. Śliwkową możecie przyrządzać na zwykłym rosole lub jeżeli nie jecie mięsa na wywarze warzywnym.  Nie bójcie się używać różnych przypraw. Goździki i cynamon świetnie sprawdzają się w tej zupie. Jeżeli jednak lubicie ostrzejsze smaki – dodajcie do niej chili.  Zupę możecie udekorować grzankami lub pokruszonym serem pleśniowym, lub kremowym twarożkiem i listkiem mięty.  Przepis na kremową zupę śliwkową  Składniki:  500 g śliwek  1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw  ½ szklanki śmietany  3 łyżki cukru  kilka goździków  ½ łyżeczki cynamonu  grzanki lub ser pleśniowy do podania i dekoracji  Sposób przygotowania:  Śliwki umyjcie i wyjmijcie z nich pestki. Owoce wrzućcie do gorącego rosołu, dodajcie goździki i cukier. Całość doprowadźcie do wrzenia.  Gotujcie do momentu, aż owoce staną się bardzo miękkie, powinno wam to zająć około 20 minut.  Wówczas odcedźcie je i przetrzyjcie przez sito.   Pulpę połączcie ponownie z wywarem. Dodajcie śmietanę.  Doprawcie wszystko cynamonem i gotujcie jeszcze kilka minut. Wyznawcy ostrych smaków dorzucają...