Wrogiem właściwego poziomu cholesterolu są pokarmy zawierające tłuszcze nasycone. Tłuste wędliny i mięso, tłuste produkty mleczne, smażone potrawy, dania typu fast food, a także chipsy, ciasta i ciasteczka. To one wpędzają was w kłopoty. Na przeciwległym biegunie znajdują się produkty obniżające cholesterol. 

Jakie produkty spożywcze obniżają cholesterol? 

Produkty obniżające cholesterol są łatwo dostępne i można z nich skomponować atrakcyjną i smaczną dietę. Wśród głównych regulatorów cholesterolu są m.in.: 

  • olej rzepakowy i oliwa z oliwek, 

  • orzechy, 

  • ryby gotowane i pieczone, 

  • pełnoziarniste pieczywo, 

  • kasze, 

  • rośliny strączkowe, 

  • owoce i warzywa, np. awokado i śliwki.

Jakie są wartości prozdrowotne śliwek? 

Zobacz także:

Czy wiedzieliście, że wyróżnia się ponad 2 tys. rodzajów śliwek, które uprawia się niemal na wszystkich kontynentach. Węgierki, renklody czy mirabelki – to te najbardziej znane i lubiane w Polsce.

Jedzone na surowo lub w przetworach. Doskonałe są zwłaszcza powidła z dojrzałych węgierek bez dodatku cukru, jak również kwaskowy dżem mirabelkowy. Śliwki te są nie tylko smaczne ale również mają zbawienny wpływ na zdrowie.

  • Świeże śliwki węgierki mają niski indeks glikemiczny. Kilka sztuk tych owoców może podnieść glikemię o około 40 mg/dL, więc są dozwolone w diecie diabetyków. 

  • Sprzyjają też odchudzaniu, w 100 g mają zaledwie 46 kcal, a po ich zjedzeniu długo będziecie czuć się syci.   

  • Śliwki przyspieszają przemianę materii i mają korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, zmniejszają też ryzyko raka jelita grubego. 

  • Wzmacniają kości i korzystnie wpływają zwłaszcza na kobiety w okresie pomenopauzalnym. 

Śliwki skutecznie obniżają poziom cholesterolu 

Śliwki to prawdziwi, owocowi pogromcy cholesterolu. Ten efekt jest możliwy dzięki przeczyszczającym właściwościom tych wspaniałych owoców.

Ze względu na dużą ilość znajdujących się w nich pektyn i błonnika działają na przewód pokarmowy niczym miotła. Ułatwiają pozbycie się gromadzącego się w komórkach nadmiaru „złego” cholesterolu i tłuszczu.  

Nie przesadźcie jednak z ich ilością, jak również nie popijajcie ich wodą. W takich wypadkach mogą przyczynić się do bólu brzucha lub nawet spowodować rozwolnienie. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl