Wrogiem właściwego poziomu cholesterolu są pokarmy zawierające tłuszcze nasycone. Tłuste wędliny i mięso, tłuste produkty mleczne, smażone potrawy, dania typu fast food, a także chipsy, ciasta i ciasteczka. To one wpędzają was w kłopoty. Na przeciwległym biegunie znajdują się produkty obniżające cholesterol.
Jakie produkty spożywcze obniżają cholesterol?
Produkty obniżające cholesterol są łatwo dostępne i można z nich skomponować atrakcyjną i smaczną dietę. Wśród głównych regulatorów cholesterolu są m.in.:
-
olej rzepakowy i oliwa z oliwek,
-
orzechy,
-
ryby gotowane i pieczone,
-
pełnoziarniste pieczywo,
-
kasze,
-
rośliny strączkowe,
-
owoce i warzywa, np. awokado i śliwki.
Jakie są wartości prozdrowotne śliwek?
Zobacz także:
Czy wiedzieliście, że wyróżnia się ponad 2 tys. rodzajów śliwek, które uprawia się niemal na wszystkich kontynentach. Węgierki, renklody czy mirabelki – to te najbardziej znane i lubiane w Polsce.
Jedzone na surowo lub w przetworach. Doskonałe są zwłaszcza powidła z dojrzałych węgierek bez dodatku cukru, jak również kwaskowy dżem mirabelkowy. Śliwki te są nie tylko smaczne ale również mają zbawienny wpływ na zdrowie.
-
Świeże śliwki węgierki mają niski indeks glikemiczny. Kilka sztuk tych owoców może podnieść glikemię o około 40 mg/dL, więc są dozwolone w diecie diabetyków.
-
Sprzyjają też odchudzaniu, w 100 g mają zaledwie 46 kcal, a po ich zjedzeniu długo będziecie czuć się syci.
-
Śliwki przyspieszają przemianę materii i mają korzystny wpływ na cały układ pokarmowy, zmniejszają też ryzyko raka jelita grubego.
-
Wzmacniają kości i korzystnie wpływają zwłaszcza na kobiety w okresie pomenopauzalnym.
Śliwki skutecznie obniżają poziom cholesterolu
Śliwki to prawdziwi, owocowi pogromcy cholesterolu. Ten efekt jest możliwy dzięki przeczyszczającym właściwościom tych wspaniałych owoców.
Ze względu na dużą ilość znajdujących się w nich pektyn i błonnika działają na przewód pokarmowy niczym miotła. Ułatwiają pozbycie się gromadzącego się w komórkach nadmiaru „złego” cholesterolu i tłuszczu.
Nie przesadźcie jednak z ich ilością, jak również nie popijajcie ich wodą. W takich wypadkach mogą przyczynić się do bólu brzucha lub nawet spowodować rozwolnienie.
Źródło: zdrowie.wprost.pl