Podwyższony cholesterol to brama wejściowa dla chorób układu krążenia i serca. W wyniku nieodpowiedniej diety, trybu życia, uwarunkowań genetycznych występuje on u znaczącej części populacji. Badania dowodzą, że spożycie 1 tego owocu dziennie znacząco obniża zły cholesterol. 

Z czym jeść awokado? 

Awokado to owoc, na który część osób nie ma pomysłu. Jedzenie z nim kanapek ma prawo się w końcu znudzić. Warto zatem pomyśleć o bardziej zróżnicowanych sposobach jego podania. 

  • Ponieważ awokado świetnie odnajduje się w towarzystwie innych warzyw, warto robić z nim sałatki. Ta przygotowana na jego bazie, z dodatkiem szpinaku, orzechów oraz sera pleśniowego z pewnością zachwyci wszystkich domowników.  

  • Wrapy z kurczakiem, ogórkiem, cebulą i awokado to doskonały pomysł na lunch. 

  • Legendarne guacamole z dodatkiem cebuli, pomidora i kolendry uświetni niejedną imprezę rodzinną.  

  • A połówki owocu nadziewane pastą jajeczną lub tuńczykową będą wyborną przekąską w ciągu dnia. 

Awokado może obniżyć poziom złego cholesterolu 

Zobacz także:

Codzienne spożywanie tego niezwykłego owocu ma szansę obniżyć cholesterol LDL u osób chorych, z nadwagą, a nawet otyłych. Z przeprowadzonych w USA badań wynika, że osoby jedzące codziennie jedno awokado Hass miały lepsze wyniki badań, jeżeli chodzi o parametry cholesterolowe, a także trójglicerydy, aniżeli osoby, które go nie jadły. Spożywając go regularnie, obniżacie zatem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

Co więcej, jedzenie tego tłustego owocu nie przyczyniło się do żadnej zmiany wagi osób badanych. Nie musicie się więc obawiać, że wasza talia się poszerzy.  

Przepis na awokado nadziewane sałatką z tuńczyka 

Składniki: 

  • 2 awokado 

  • 1 ugotowane na twardo jajko 

  • 1 cebula 

  • puszka tuńczyka w zalewie 

  • 1 łyżka jogurtu greckiego (można zwiększyć ilość do 2) 

  • 1 łyżeczka musztardy (można zwiększyć ilość do 2) 

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i wydrążcie połowę miąższu. 

  1. Do miseczki wrzućcie miąższ, pokrojone jajko, rozdrobnionego tuńczyka z puszki, posiekaną cebulkę, łyżkę jogurtu greckiego i łyżeczkę musztardy. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. 

  1. Pastę tuńczykową nałóżcie do częściowo wydrążonych połówek awokado. Smacznego! 

Źródło: zdrowie.wprost.pl, zywienie.abczdrowie.pl