Ten owoc to pogromca złego cholesterolu. Jedzcie go codziennie, a wasze serce odpocznie
Flickr
Newsy

Ten owoc pomoże zwalczyć złogi zapychające żyły. Jedzcie go codziennie, a wasze serce odpocznie

Chociaż nie pochodzi z naszego kraju, to ma tu wielu wielbicieli. Nie ma się co dziwić. Owoc ten, prócz delikatnego smaku i konsystencji, niesie ze sobą wiele cennych wartości dla ludzkiego organizmu. Jeżeli zmagacie się z podwyższonym cholesterolem, powinniście włączyć ten produkt do diety. 

Podwyższony cholesterol to brama wejściowa dla chorób układu krążenia i serca. W wyniku nieodpowiedniej diety, trybu życia, uwarunkowań genetycznych występuje on u znaczącej części populacji. Badania dowodzą, że spożycie 1 tego owocu dziennie znacząco obniża zły cholesterol. 

Z czym jeść awokado? 

Awokado to owoc, na który część osób nie ma pomysłu. Jedzenie z nim kanapek ma prawo się w końcu znudzić. Warto zatem pomyśleć o bardziej zróżnicowanych sposobach jego podania. 

  • Ponieważ awokado świetnie odnajduje się w towarzystwie innych warzyw, warto robić z nim sałatki. Ta przygotowana na jego bazie, z dodatkiem szpinaku, orzechów oraz sera pleśniowego z pewnością zachwyci wszystkich domowników.  

  • Wrapy z kurczakiem, ogórkiem, cebulą i awokado to doskonały pomysł na lunch. 

  • Legendarne guacamole z dodatkiem cebuli, pomidora i kolendry uświetni niejedną imprezę rodzinną.  

  • A połówki owocu nadziewane pastą jajeczną lub tuńczykową będą wyborną przekąską w ciągu dnia. 

Zobacz także
Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik

Awokado może obniżyć poziom złego cholesterolu 

Codzienne spożywanie tego niezwykłego owocu ma szansę obniżyć cholesterol LDL u osób chorych, z nadwagą, a nawet otyłych. Z przeprowadzonych w USA badań wynika, że osoby jedzące codziennie jedno awokado Hass miały lepsze wyniki badań, jeżeli chodzi o parametry cholesterolowe, a także trójglicerydy, aniżeli osoby, które go nie jadły. Spożywając go regularnie, obniżacie zatem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

Co więcej, jedzenie tego tłustego owocu nie przyczyniło się do żadnej zmiany wagi osób badanych. Nie musicie się więc obawiać, że wasza talia się poszerzy.  

Przepis na awokado nadziewane sałatką z tuńczyka 

Składniki: 

  • 2 awokado 

  • 1 ugotowane na twardo jajko 

  • 1 cebula 

  • puszka tuńczyka w zalewie 

  • 1 łyżka jogurtu greckiego (można zwiększyć ilość do 2) 

  • 1 łyżeczka musztardy (można zwiększyć ilość do 2) 

  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i wydrążcie połowę miąższu. 

  1. Do miseczki wrzućcie miąższ, pokrojone jajko, rozdrobnionego tuńczyka z puszki, posiekaną cebulkę, łyżkę jogurtu greckiego i łyżeczkę musztardy. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. 

  1. Pastę tuńczykową nałóżcie do częściowo wydrążonych połówek awokado. Smacznego! 

Źródło: zdrowie.wprost.pl, zywienie.abczdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości zdrowotne śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania...

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...

Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry jogurt naturalny? Producenci dodają ten zbędny składnik na potęgę
Nawet w przypadku jogurtu naturalnego trzeba się mieć na baczności. Może się bowiem okazać, że „naturalny” jest on tylko z nazwy - sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę.

Jogurt naturalny to jeden z produktów, które śmiało można zaliczyć do kategorii zdrowych. Znajdują się w nim żywe kultury bakterii, które mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, białko, a do tego jest pozbawiony barwników, cukru i innych ulepszaczy, które można znaleźć na przykład w jogurtach owocowych. Czy jednak każdy jogurt naturalny jest dobry i zdrowy? Okazuje się, że nawet w tym przypadku musicie być czujni i warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Nie każdy jogurt jest bowiem tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.  Dlaczego do jogurtu naturalnego dodaje się mleko w proszku? Wysokiej jakości jogurt naturalny powinien składać się jedynie z mleka oraz żywych kultur bakterii. Koniecznie przyjrzyjcie się jednak liście składników podanych na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do jogurtu mleko w proszku. Nie jest ono niezdrowe, jednak bardzo obniża jakość finalnego produktu. Dlaczego? Mleko w proszku dodane do jogurtu sprawia, że ten jest bardziej tłusty, kaloryczny, a do tego może zwiększać poziom cholesterolu w organizmie. Producenci decydują się na taki dodatek, ponieważ mleko w proszku jest tańsze od zwykłego i ułatwia zagęszczenie produktu - dotyczy to zwłaszcza jogurtów naturalnych typu greckiego. Da się jednak kupić jogurt zrobiony na prawdziwym mleku, dlatego warto uważnie czytać informacje podane na opakowaniu, a także studiować składy produktów z tyłu kubeczka. Ważnym czynnikiem, który powinien odstręczać klientów od zakupu jogurtu naturalnego z dodatkiem mleka w proszku jest jego smak. W tym przypadku sami musicie przetestować oba rodzaje jogurtów naturalnych i dojść do oczywistych wniosków... Jak wybrać dobry jogurt? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Sprawdźcie, jakich informacji szukać na etykiecie: zawartość cukru - zwłaszcza w jogurtach...

Skóra na dłoniach starzeje się? Zajrzyjcie do swojej kuchni i przygotujcie naturalną maseczkę 
Flickr
Newsy
Skóra na dłoniach starzeje się? Zajrzyjcie do swojej kuchni i przygotujcie naturalną maseczkę
Wasze dłonie codziennie narażone są na różnego rodzaju uszkodzenia, promieniowanie UV czy zmiany temperatur. Pora przypomnieć sobie o nich i przygotować naturalny krem-maskę ze zdrowych, jadalnych składników, które znajdziecie w swojej kuchni. 

Dłonie często pomijane są w pielęgnacji. Trochę zapomniane, trochę zaniedbane, traktowane po macoszemu - szybko się starzeją. Wysuszona skóra, zmarszczki, przebarwienia, to wszystko przydarza się „niezniszczalnym” dłoniom i uwidacznia po czterdziestce. Warto się o nie zatroszczyć i odpowiednio nawilżyć, natłuścić i rozjaśnić. W końcu są wizytówką każdego człowieka. Zatem do dzieła.  Jak awokado działa na skórę?  Branża kosmetyczna uwielbia awokado. Mało owoców daje bowiem tak wiele korzyści równocześnie. Maska z awokado to najprostszy i niezwykle efektywny sposób na wykorzystanie jego właściwości. Można ją stosować na dłonie, twarz i wybrane partie ciała, których skóra potrzebuje pomocy.  Awokado w postaci maseczki poprawi elastyczność skóry i zapobiegnie jej wysuszeniu, jak również uszkodzeniom wywołanym przez promienie UV. Zawarte w nim tłuszcze, minerały i witaminy oddziałują pozytywnie na wygląd spierzchniętej skóry i wyrównują jej koloryt.  W towarzystwie łagodzącego stany zapalne jogurtu naturalnego, a także rozjaśniającej cytryny, awokado będzie naturalną pomocą w usuwaniu oznak starzenia dłoni.  Przepis na maseczkę z awokado, jogurtu i cytryny  Składniki:  1 dojrzałe awokado  3 łyżki jogurtu naturalnego  sok z połowy cytryny  Sposób przygotowania:  Obierzcie awokado i usuńcie pestkę.   Połączcie jego miąższ z jogurtem i sokiem z cytryny.   Wmasujcie maseczkę w dłonie i pozostawcie przynajmniej 20 minut.  Dokładnie spłuczcie.   Pozostałą część mieszanki przechowujcie w lodówce i stosujcie codziennie na noc.  Jak przygotować różne maseczki z...