Podwyższony cholesterol to brama wejściowa dla chorób układu krążenia i serca. W wyniku nieodpowiedniej diety, trybu życia, uwarunkowań genetycznych występuje on u znaczącej części populacji. Badania dowodzą, że spożycie 1 tego owocu dziennie znacząco obniża zły cholesterol.
Z czym jeść awokado?
Awokado to owoc, na który część osób nie ma pomysłu. Jedzenie z nim kanapek ma prawo się w końcu znudzić. Warto zatem pomyśleć o bardziej zróżnicowanych sposobach jego podania.
-
Ponieważ awokado świetnie odnajduje się w towarzystwie innych warzyw, warto robić z nim sałatki. Ta przygotowana na jego bazie, z dodatkiem szpinaku, orzechów oraz sera pleśniowego z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
-
Wrapy z kurczakiem, ogórkiem, cebulą i awokado to doskonały pomysł na lunch.
-
Legendarne guacamole z dodatkiem cebuli, pomidora i kolendry uświetni niejedną imprezę rodzinną.
-
A połówki owocu nadziewane pastą jajeczną lub tuńczykową będą wyborną przekąską w ciągu dnia.
Awokado może obniżyć poziom złego cholesterolu
Zobacz także:
Codzienne spożywanie tego niezwykłego owocu ma szansę obniżyć cholesterol LDL u osób chorych, z nadwagą, a nawet otyłych. Z przeprowadzonych w USA badań wynika, że osoby jedzące codziennie jedno awokado Hass miały lepsze wyniki badań, jeżeli chodzi o parametry cholesterolowe, a także trójglicerydy, aniżeli osoby, które go nie jadły. Spożywając go regularnie, obniżacie zatem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Co więcej, jedzenie tego tłustego owocu nie przyczyniło się do żadnej zmiany wagi osób badanych. Nie musicie się więc obawiać, że wasza talia się poszerzy.
Przepis na awokado nadziewane sałatką z tuńczyka
Składniki:
-
2 awokado
-
1 ugotowane na twardo jajko
-
1 cebula
-
puszka tuńczyka w zalewie
-
1 łyżka jogurtu greckiego (można zwiększyć ilość do 2)
-
1 łyżeczka musztardy (można zwiększyć ilość do 2)
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Awokado przekrójcie na pół, wyjmijcie pestkę i wydrążcie połowę miąższu.
-
Do miseczki wrzućcie miąższ, pokrojone jajko, rozdrobnionego tuńczyka z puszki, posiekaną cebulkę, łyżkę jogurtu greckiego i łyżeczkę musztardy. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie.
-
Pastę tuńczykową nałóżcie do częściowo wydrążonych połówek awokado. Smacznego!
Źródło: zdrowie.wprost.pl, zywienie.abczdrowie.pl