Jaki olej jest najlepszy do śledzia?
Adobe Stock
Newsy

Ten olej najlepiej nadaje się do śledzi. Inne tylko psują jego smak

Z pewnością większość z was przygotowując śledzie sięga po olej rzepakowy. To duży błąd. Ta ryba najlepiej smakuje w towarzystwie nieco innego tłuszczu.

Wielkanocne śniadanie nie mogłoby się odbyć bez tradycyjnych jajek w majonezie i przepysznych śledzi w domowej zalewie. Ich fenomen tkwi w prostocie. Nikomu nie przeszkadza, że co roku je dokładnie to samo. Wręcz przeciwnie - każdy czeka na moment, w którym w końcu będzie mógł się delektować tymi przysmakami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jakim oleju najlepiej zrobić śledzia?

Jeśli jesteście fanami śledzi w oleju, z pewnością często goszczą w waszych domach. Do ich przyrządzenia prawdopodobnie używacie tłuszczu rzepakowego. To duży błąd. Ta świąteczna ryba najlepiej smakuje w towarzystwie oleju… lnianego. Dzięki niemu staje się niesamowicie delikatna. Nic dziwnego, że w taki sposób przyrządza je sama Ania Starmach.

Przepis na śledzie w oleju lnianym według Ani Starmach

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów filetów ze śledzia (najlepsze będą matiasy)
  • 100 ml oleju lnianego
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżki octu z białego wina
  • 2 cebul
  • Przypraw: soli, 3 liści laurowych, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, 1 goździka

Przygotowanie:

  1. Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 4 godziny do namoczenia. Czynność możecie powtórzyć nawet do trzech razy (za każdym wymieniając wodę na świeżą), jeśli istnieje taka potrzeba.
  2. Po upływie tego czasu opłuczcie śledzie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie pod skosem na kawałki o szerokości ok. 3 cm (z jednego fileta powinny wyjść 3-4 kawałki).
  3. Cebule obierzcie, posiekajcie w piórka, a następnie umieśćcie w niewielkiej miseczce, zasypcie solą, zalejcie octem oraz sokiem z cytryny, dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 30 minut.
  4. Przygotujcie sobie duży słoik, a następnie go wyparzcie. W tak przygotowanym naczyniu zacznijcie układać wasze składniki warstwami – śledzie, marynowana cebula, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz), śledzie, marynowana cebula, przyprawy. Na koniec pamiętajcie, by do słoika włożyć również 1 goździka.
  5. Tak przygotowany przysmak zalejcie olejem lnianym i szczelnie zakręćcie słoik, w którym się znajduje, a następnie schowajcie do lodówki. Ania Starmach twierdzi, że śledzie są najlepsze po 4-5 dniach.

Smacznego!

Śledzie
Flickr/Andrzej MadPole Szymański
Newsy
Tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Cały ich sekret tkwi w marynacie z...
Wszyscy znany śledzie, szczególnie te z wigilijnego stołu. Jeśli nie macie jeszcze przepisu, który spełnia wasze oczekiwania, podpowiadamy jeden z lepszych. Zachwyci was i waszych bliskich.

Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3. Właściwości zdrowotne śledzi Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane.  Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze! Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje. Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami.  Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową? Składniki: 600 g filetów śledziowych ½ szklanki mleka do...

śledzie
Flickr
Newsy
Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty
Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku: Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck. To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu. Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby. Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić? Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna. Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę. Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje...

Śledź w śmietanie wyjdzie przepysznie, jeśli dodacie do niego ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru
Adobe Stock
Newsy
Śledzie w śmietanie wyjdą przepysznie, jeśli dodacie do nich ten owoc. Nada wyrazistości i charakteru
Śledź w śmietanie to przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Warto jadać go jednak także poza okresem świątecznym. Do jego przygotowania koniecznie użyjcie jednego owocu. Niesamowicie podkręci smak ryby!

Choć to połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie! Dodane do śledzi w śmietanie jabłko świetnie przełamie słony smak ryby i nada całości dania nieco kwaśności i charakteru. Świetnie odnajdzie się w kombinacji z innymi dodatkami, a więc cebulą, ogórkami czy majonezem. Starte lub pokrojone jabłko do śledzi warto skropić sokiem z cytryny. W ten sposób sprawicie, że jabłuszka nie sczernieją i pięknie będą wyglądały na salaterce razem ze śledziem. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie w lodówce? Robiąc śledzie w śmietanie pamiętajcie jednak o jednym - ta potrawa najlepiej smakuje na świeżo. Dlatego przygotowujcie ją na bieżąco przed spożyciem. W lodówce nie powinna przebywać dłużej niż 1-2 dni. Po tym czasie straci swoje walory smakowe i wizualne. Rozwiązaniem jest także sztuczka jak z sałatki jarzynowej - śledzie trzymajcie oddzielnie od śmietany i dodatków i łączcie dopiero przed podaniem dla jak największej świeżości. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzika w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Tak podana ryba będzie hitem nie tylko podczas wigilijnej kolacji.  Przepis na śledzia w śmietanie Składniki: 400 gramów filetów śledziowych 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 2 łyżki majonezu 200 gramów śmietany 18 proc. Cytryna do pokropienia jabłka 1 łyżeczka cukru Szczypta pieprzu Koperek lub pietruszka dla przyprawienia gotowego śledzia Przygotowanie: Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce. Cebulę obierzcie i...

Śledzie w oleju lnianym
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy olej do śledzi. Jak już raz je z nim zrobicie, będziecie do nich wracać w każde święta
Nie znaleźliście jeszcze ciekawego pomysłu na śledzie? Naszym zdaniem siła tkwi w tradycji i prostocie. Spróbujcie tych z olejem lnianym.

Wszyscy kupujemy śledzie w ostatnich dniach niemalże kilogramami. Płaty, filety a’la matjas, gotowe sałatki, koreczki czy rolmopsy. Wybór jest ogromny. Większość z nas zakupione śledzie musi potem moczyć w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od potrzeb moczymy śledzie ok. 1 godziny do nawet 3. Pamiętajmy o wymienianiu wody. Gdy śledzie są już odpowiednio wymoczone, możemy zaszaleć z ich wykorzystaniem. Są tacy, którzy lubią połączenie smaku śledzia z innym, mocnym w smaku składnikiem. Takie są właśnie sałatki śledziowe z buraczkami czy z przyprawami korzennymi na słodko. My jednak wolimy tradycyjny, harmonijny smak śledzi w oleju. Śledzie w zwykłym oleju rzepakowym są smaczne, ale możemy nieco odmienić ich smak. Jak? Wystarczy zdecydować się na inny, mniej oczywisty olej. Szczerze polecamy oleje nierafinowane, takie jakimi raczyli się na wigilijnych kolacjach nasi przodkowie. Olej nierafinowany, rzepakowy to dobry wybór, ale żeby śledzie zyskały jeszcze bardziej delikatny smak, warto sięgnąć w sklepie po olej lniany. Śledzie potraktowane intensywnym w smaku olejem słonecznikowym mogą nie smakować zbyt dobrze. Jeżeli przesadzimy z ilością oleju, nasza ryba może pójść po prostu na zmarnowanie. Olej lniany świetnie będzie współgrał na talerzu ze słonym śledziem, a także z ostrą i zdecydowaną w smaku cebulką pokrojoną w piórka. Do tego jeszcze świeżutkie białe pieczywo i voila! Prawdziwa siła prostoty! Przepis na śledzie w oleju lnianym: Składniki: 30 dag filetów śledziowych 1-2 małe cebulki 100 ml oleju lnianego 2 szklanki wody 2-3 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Kilka łyżek octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Śledzie moczymy ok. 1-2 godziny, by pozbyć się zbyt słonego smaku....