Zalecenia dla cukrzyków i osób zagrożonych cukrzycą, które powtarzają wszyscy lekarze są proste i składają się jedynie z trzech elementów. To:

  • Dieta. Cukrzycy powinni spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym i unikać tych, które podnoszą cukier we krwi
  • Aktywność fizyczna. Dzięki niej można uniknąć otyłości, sprzyjającej rozwojowi choroby i utrzymaniu organizmu w dobrej formie
  • Leki, o ile pacjent wymaga leczenia farmakologicznego

Ten biały płyn polecany cukrzykom, macie w lodówce

Badania opublikowane w magazynie „Diabetes Metabolism Research and Reviews” udowodniło, że picie mleka krowiego nie tylko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymywać go na bezpiecznym poziomie, ale też poprawia odpowiedź insulinową organizmu, co jest ważne w procesie kontrolowania rozwoju choroby.

Dietetyczka Amy Goodson, członkini rady medycznej portalu „Eat This” zwraca uwagę, że dwa składniki mleka mają kluczowy wpływ na stabilny poziom cukru:

– Spożywamy mnóstwo cukru, pijąc napoje gazowane, słodką herbatę, dosładzane napoje, także kawowe, czy gotowe koktajle owocowe. Mogą one powodować skoki cukru we krwi. Tymczasem do utrzymania stabilnego jego poziomu niezbędny jest napój, który zawiera kombinację węglowodanów i białka.

Zobacz także:

Jak mleko obniża poziom cukru we krwi?

Dietetyczka wyjaśnia, jak mleko działa na organizm i zachęca cukrzyków do regularnego picia mleka:

– W szklance (250 ml) pełnotłustego mleka jest ok. 11 g węglowodanów i 8 g wysokiej jakości białka, dzięki czemu zaspokaja ono głód i nawadnia organizm, nie przyczyniając się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Białko spowalnia trawienie, dzięki czemu jednocześnie szybko czujemy się nasyceni i dłużej pozostajemy syci. Zmniejsza też wahania cukru

Goodson dodaje:

– Pamiętajmy też, że mleko zawiera też kilkanaście innych cennych składników odżywczych, w tym wapń, witaminę D, witaminy z grupy B czy selen. Pijąc mleko nie tylko można wyrównać poziom cukru we krwi, ale dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych

Źródło: radiozet.pl