Ten napój skutecznie obniża cukier we krwi. Macie go w lodówce. Nie uwierzycie o czym mowa
Flickr
Newsy

Ten napój skutecznie obniża cukier we krwi. Macie go w lodówce. Nie uwierzycie o czym mowa

Dietetyczka wyjaśnia co pić, żeby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dwa składniki tego napoju odgrywają kluczowa rolę.

Zalecenia dla cukrzyków i osób zagrożonych cukrzycą, które powtarzają wszyscy lekarze są proste i składają się jedynie z trzech elementów. To:

  • Dieta. Cukrzycy powinni spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym i unikać tych, które podnoszą cukier we krwi
  • Aktywność fizyczna. Dzięki niej można uniknąć otyłości, sprzyjającej rozwojowi choroby i utrzymaniu organizmu w dobrej formie
  • Leki, o ile pacjent wymaga leczenia farmakologicznego

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten biały płyn polecany cukrzykom, macie w lodówce

Badania opublikowane w magazynie „Diabetes Metabolism Research and Reviews” udowodniło, że picie mleka krowiego nie tylko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymywać go na bezpiecznym poziomie, ale też poprawia odpowiedź insulinową organizmu, co jest ważne w procesie kontrolowania rozwoju choroby.

Zobacz także
Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odpornosc. Nie każdy jednak może je pić

Mleko z czosnkiem doskonale wzmacnia odporność. Nie każdy jednak może je pić

do czego służył ten przedmiot?

Kanka na mleko była kiedyś w każdym wiejskim domu. Dzisiaj bańka służy już wielu do czegoś innego

Dietetyczka Amy Goodson, członkini rady medycznej portalu „Eat This” zwraca uwagę, że dwa składniki mleka mają kluczowy wpływ na stabilny poziom cukru:

– Spożywamy mnóstwo cukru, pijąc napoje gazowane, słodką herbatę, dosładzane napoje, także kawowe, czy gotowe koktajle owocowe. Mogą one powodować skoki cukru we krwi. Tymczasem do utrzymania stabilnego jego poziomu niezbędny jest napój, który zawiera kombinację węglowodanów i białka.

Jak mleko obniża poziom cukru we krwi?

Dietetyczka wyjaśnia, jak mleko działa na organizm i zachęca cukrzyków do regularnego picia mleka:

– W szklance (250 ml) pełnotłustego mleka jest ok. 11 g węglowodanów i 8 g wysokiej jakości białka, dzięki czemu zaspokaja ono głód i nawadnia organizm, nie przyczyniając się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Białko spowalnia trawienie, dzięki czemu jednocześnie szybko czujemy się nasyceni i dłużej pozostajemy syci. Zmniejsza też wahania cukru

Goodson dodaje:

– Pamiętajmy też, że mleko zawiera też kilkanaście innych cennych składników odżywczych, w tym wapń, witaminę D, witaminy z grupy B czy selen. Pijąc mleko nie tylko można wyrównać poziom cukru we krwi, ale dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych

Źródło: radiozet.pl

Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru
Adobe Stock
Newsy
Czy cukrzycy mogą pić mleko? Sprawdźcie, jak wpływa ono na poziom cukru
Mleko zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale czy jest ono bezpieczne do picia, jeśli mamy cukrzycę? Sprawdźcie.

Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których potrzebujemy, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Mleko reguluje również ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz chroni mózg i koi nerwy. Czy jednak na pewno osoby chore na cukrzycę powinny je pić? Co należy wiedzieć o cukrzycy typu I i cukrzycy typu II? Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Szacuje się, że obecnie w naszym kraju, na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około nawet 25% o tym nie wie... Cukrzyca typu 1 to stan, w którym trzustka wytwarza niewiele insuliny lub nie wytwarza jej wcale. To choroba autoimmunologiczna, która zwykle rozpoczyna się nagle, w czasie dzieciństwa. Cukrzycą tą można odpowiednio zarządzać, ale nie można jej zapobiec. W typie 1, niezwykle istotne jest zrównoważenie spożycia węglowodanów (cukrów, skrobi i błonnika, których organizm zużywa na energię) zastrzykami insuliny przy każdym posiłku.  W przypadku cukrzycy typu 2, trzustka: może nie wytwarzać wystarczającej ilości insuliny ciało może nie używać jej tak, jak powinno Stan ten rozwija się powoli i ma wyraźne powiązanie z otyłością. Nasze ryzyko zachorowania na ten typ cukrzycy wzrasta także, gdy ktoś w naszej najbliższej rodzinie także na nią choruje, mamy historię cukrzycy ciążowej, jesteśmy w starszym wieku i nie jesteśmy aktywni fizycznie. Czy cukrzycy mogą pić mleko? Spożywanie nabiału jest dla większości z nas niezwykle kluczowym aspektem naszej diety, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi niezwykle cennego wapnia. Niestety, nabiał zawiera też tłuszcze i węglowodany, co czyni go niebezpiecznym dla osób z cukrzycą. Żeby zrozumieć istotę tego problemu, porównajmy, ile...

Nie łączcie ziemniaków z masłem. (tytuł - druga część w trakcie pisania)
Adobe Stock
Newsy
Jecie ziemniaki z masłem? O tym koniecznie powinni wiedzieć cukrzycy
Jeśli skarżycie się na insulinoodporność to wiecie, że musicie ograniczyć jedzenie ziemniaków. Wyjaśniamy jak zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

Ziemniaki to warzywo numer 1 na polskich stołach. Jeśli możecie jeść ziemniaki bez ograniczeń, to pewnie nawet nie wyobrażacie sobie obiadu bez nich. I choć kartofle są nie tylko smaczne, ale zawierają też wiele wartościowych składników odżywczych, to jednak nie każdy może ich jeść ile chce. Powinni ograniczyć je na przykład diabetycy. Dlaczego? Właściwości i wartości odżywcze ziemniaków Ziemniaki wbrew powszechnym opiniom nie są bardzo tuczące. 100 g zawiera tylko 70 kalorii. Ponadto, w takiej porcji jest 20 g węglowodanów, 2 g białka i 2 g błonnika. Szczególnie cenione przez lekarzy i dietetyków są ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy B3, B6, C, E i K, a także ważne minerały, jak utrzymujący równowagę elektrolitową organizmu potas, czy wchodzący w skład kości i zębów fosfor. Jednak są grupy osób, którym lekarze odradzają częste jedzenie ziemniaków. To chorzy na cukrzycę. Dzieje się tak dlatego, że to najpopularniejsze polskie warzywo posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, IG=95. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem pokazującym jak kształtuje się poziom glukozy we krwi, w ciągu 120 minut po spożyciu danego produktu. Punktem odniesienia do obliczanie indeksu jest glukoza, czyli czysty cukier. Glukoza ma IG na poziomie 100. Oznacza to, że po jej spożyciu odbywa się bardzo gwałtowny wyrzut cukru do krwi. Jest to zjawisko niebezpieczne dla cukrzyków. To właśnie z powodu wysokiego poziomu we krwi, diabetycy powinni wykluczyć cukier z diety. Wysoki indeks glikemiczny ziemniaków powoduje, że podobnie jak cukier, powinny one być wyeliminowane z diety cukrzyków. Gdy nie możecie jeść ziemniaków, jedzcie... ziemniaki z masłem Istnieją jednak pewne sztuczki, które powodują, że niedozwolone produkty...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...