Ten dżem jabłkowy jest delikatny jak muślin. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję sukcesu
Flickr
Newsy

Zróbcie dżem jabłkowy z tych jabłek. Tylko ta odmiana owoców da gwarancję delikatnego smaku

Dżem jabłkowy to niezastąpiony domowy wek. Jabłka zamknięte w ten sposób w słoju stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Smak i konsystencja przetworu zależy w dużej mierze od odmiany owoców, które do niego dodacie. 

Przetwory jabłkowe można wykorzystać w różnych domowych wypiekach. Najbardziej popularnym z nich jest Gcudownie krucha szarlotka. Dżem z tych owoców nadaje się również do naleśników i racuszków. Dietetyczny ryż z jabłkiem i jaglanka z dodatkiem dżemu stanowią z kolei pożywne i zdrowe śniadanie. Możliwości jest wiele, trzeba jednak najpierw zrobić prawdziwie smaczne weki. 

Jakie jabłka są najlepsze do przygotowania dżemu? 

Jeżeli chcecie uzyskać delikatną i rozpływającą się w ustach masę jabłkową, powinniście postawić na jabłka lekko kwaskowate, o kruchym miąższu. W okresie wczesnojesiennym doskonałym wyborem będzie antonówka, której dojrzałe owoce wydzielają przyjemny zapach przypominający niektórym woń landrynek. 

Zamiennikiem antonówki w czasie lata jest papierówka. Sezon na nią trwa bardzo krótko, a owoce pojawiają się w sprzedaży na przełomie czerwca i lipca. Warto jednak wykorzystać ten moment i przygotować kilka słoików na bazie tej odmiany. 

Porady dotyczące przygotowania dżemu z jabłek

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu na dżem z antonówek, przekażemy wam garść cennych porad na temat smażenia jabłkowych przetworów. Oto one: 

  • Gotowanie jabłek wymaga ciągłego mieszania, szczególnie w końcowej fazie. Takie działanie pozwoli uniknąć przywarcia dżemu do dna garnka i tym samym przypalenia

  • Jeżeli chcecie przyspieszyć rozpad jabłek, pokrójcie je w jak najdrobniejsze części. Gdy trochę zmiękną, rozgniećcie je po prostu tłuczkiem do ziemniaków

  • Gotowy dżem nie wymaga pasteryzacji. Musicie jedynie nałożyć do słoików wrzącą masę jabłkową, dokładnie je zakręcić i odwrócić do góry dnem

Zobacz także
Czy pamiętacie dżem z mirabelek? Zdradzamy przepis i prosty trik na ich drylowanie

Czy pamiętacie dżem z mirabelek? Zdradzamy przepis i prosty trik na ich drylowanie

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Przepis na delikatny dżem z jabłek 

Składniki: 

  • 1 kg jabłek (antonówka) 

  • 0,4 kg cukru 

  • 0,5 szklanki wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka umyjcie, obierzcie i pokrójcie. Wrzućcie do garnka i dolejcie do nich wodę. 

  1. Dodajcie cukier i gotujcie na niewielkim ogniu przez około trzy kwadranse, aż owoce całkowicie się rozpadną.  

  1. Pamiętajcie o częstym mieszaniu. Jeżeli nie będziecie tego robić, jabłka się przypalą. 

  1. Gorący dżem nałóżcie do wyparzonych słoiczków. Zakręćcie je i ustawcie do góry dnem. Gotowe! 

Źródło: mojegotowanie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapomnijcie o wekowaniu w garnku i w piekarniku. Włóżcie tam słoiki, a przetwory zrobią się same.
Flickr
Newsy
Włóżcie tu słoiki i patrzcie, jak przetwory robią się same. Zapomnicie o wekowaniu w garnku
Od połowy lata zaczęło się przygotowywanie różnego rodzaju przetworów: dżemów, powideł, ogórków. Pasteryzowanie to jeden z nieodłącznych elementów ich tworzenia. Tradycyjnie wykonywane jest w garnku z wrzącą wodą lub niestandardowo - w piekarniku. Dzisiaj pokażemy wam jeszcze jedną metodę.  

Pasteryzacja to popularny sposób zabezpieczania pożywienia przed zepsuciem, nie traci ono przy tym walorów smakowych, jak i odżywczych. Co prawda, niektóre witaminy i minerały w procesie pasteryzacji zostają zniszczone, jednak jest to zdecydowana mniejszość wszystkich substancji odżywczych.  Co istotne, podczas obróbki termicznej ginie wiele drobnoustrojów, ponieważ polega ona na konserwacji przetworów, poprzez ogrzewanie ich do temperatury od 60 do 100 stopni Celsjusza.  Jak należy przygotować słoiki i przetwory do pasteryzacji?  Coraz większą popularnością cieszą się innowacyjne metody, które ułatwiają i usprawniają proces wekowania. Jedną z nich jest pasteryzowanie w zmywarce. Zanim jednak zaczniecie wekować w ten sposób, musicie odpowiednio przyszykować słoiki i to co je wypełni.  W pierwszej kolejności powinniście zająć się słoikami i wieczkami. Trzeba je dokładnie umyć, a najlepiej również wyparzyć.  W środku słoików umieśćcie przygotowane wcześniej przetwory, Nie napełniajcie jednak słoików do samego czubka. Powinno zostać ok. 2 cm pustej przestrzeni od wieczka.  Wypełnione słoiki należy odpowiednio zakręcić i uszczelnić. Każdy z nich trzeba sprawdzić indywidualnie, w przeciwnym razie może dojść do zmarnowania jedzenia.  Jak wygląda pasteryzacja w zmywarce?  Metoda ta jest nie tylko szybka, wygodna i czysta, ale też banalna w wykonaniu – wystarczy posiadać zmywarkę. Pasteryzowanie w ten sposób nie wymaga obserwacji, czy np. woda nie kipi, a także eliminuje ryzyko poparzenia. Po wstawieniu słoików, po prostu włączacie urządzenie i zajmujecie się innymi sprawami.    Słoiki powinniście wstawić dnem do góry. Następnie ustawcie program wykorzystujący temperaturę około 70 – 75 stopni...

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę . A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka . Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji . Kim jest siostra Anastazja? Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów? Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny. Jabłka z przepisu siostry Anastazji Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje. Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki Składniki: 3 kg jabłek (np. antonówek) sok z 1 cytryny ¼ szklanki wody cukier (wg gustu) Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia. Gorące jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami. Jak długo można...

jabłka
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórkę od jabłka? Zrobicie z niej genialne danie. Idealne dla osób na diecie
Maksymalne wykorzystywanie produktów, nie tylko przyczynia się do oszczędności i bardziej ekonomicznego życia, ale również może być powodem do rozwoju wyobraźni, kreatywności.

W ostatnim czasie coraz popularniejszy jest system zero waste, czyli styl życia mający na celu wytwarzanie jak najmniejszej ilości odpadów, a jednoczesne niezanieczyszczanie otaczającego środowiska. Idąc tym tropem, często wykorzystując różnego rodzaju warzywa czy owoce w kuchni, pozostałe obierki lądują w koszu. To jest błąd! Nie tylko jedzenie jest marnowane, ale część z tych odpadków można wykorzystać w innym celu.  Witaminowy diament  Rewelacyjnym owocem, który ma nie tylko znaczne wartości odżywcze, jest najbardziej dostępnym i najpopularniejszym w Polsce, jest jabłko. To pomocny produkt podczas odchudzania, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii (52 kcal/100g) przykładowo w porównaniu do banana (89 kcal/100g). Ponadto, zawiera witaminę C wspomagającą odporność, kwas foliowy, wapń, fosfor czy witaminy takie jak A czy K. Jabłka są już zalecane dla dzieci od najmłodszych lat, gdyż dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają ominąć anemię. Klucz jest w skórce Jedząc jabłka ludzie najczęściej obierają je ze skórki i wyrzucają pozostałości do kosza. Wynika to z tego, że nie wszystkim smakuje bądź używają argument iż skórka jest spryskana opryskami. W takiej sytuacji wystarczy owoce dobrze umyć, a najlepiej wodą z sodą oczyszczoną. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie w skórce ukryte są wszystkie właściwości i mikroelementy. Ta najzdrowsza część jabłka najczęściej ląduje w koszu. Dla każdego, kto nie przepada za skórką i, aby trzymać się zasady zero waste, obierki można wykorzystać przy produkcji przykładowo pysznej galaretki, która idealnie sprawdzi się dla osób na diecie.  Składniki: 2-3 kg obierek z jabłek 7 szklanek cukru 5 szklanek wody 1 opakowanie pektyny do dżemów Wykonanie: Drobno...

Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy
Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację. Zupa pełna witamin i minerałów Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e. Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego. Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania. Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami Składniki: 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku Szczypta cynamonu Szczypta imbiru w proszku Szczypta brązowego cukru Kilka kropel soku z cytryny 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce.  Przełóżcie jabłka do garnka,...