Przetwory jabłkowe można wykorzystać w różnych domowych wypiekach. Najbardziej popularnym z nich jest Gcudownie krucha szarlotka. Dżem z tych owoców nadaje się również do naleśników i racuszków. Dietetyczny ryż z jabłkiem i jaglanka z dodatkiem dżemu stanowią z kolei pożywne i zdrowe śniadanie. Możliwości jest wiele, trzeba jednak najpierw zrobić prawdziwie smaczne weki. 

Jakie jabłka są najlepsze do przygotowania dżemu? 

Jeżeli chcecie uzyskać delikatną i rozpływającą się w ustach masę jabłkową, powinniście postawić na jabłka lekko kwaskowate, o kruchym miąższu. W okresie wczesnojesiennym doskonałym wyborem będzie antonówka, której dojrzałe owoce wydzielają przyjemny zapach przypominający niektórym woń landrynek. 

Zamiennikiem antonówki w czasie lata jest papierówka. Sezon na nią trwa bardzo krótko, a owoce pojawiają się w sprzedaży na przełomie czerwca i lipca. Warto jednak wykorzystać ten moment i przygotować kilka słoików na bazie tej odmiany. 

Zobacz także:

Porady dotyczące przygotowania dżemu z jabłek

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu na dżem z antonówek, przekażemy wam garść cennych porad na temat smażenia jabłkowych przetworów. Oto one: 

  • Gotowanie jabłek wymaga ciągłego mieszania, szczególnie w końcowej fazie. Takie działanie pozwoli uniknąć przywarcia dżemu do dna garnka i tym samym przypalenia

  • Jeżeli chcecie przyspieszyć rozpad jabłek, pokrójcie je w jak najdrobniejsze części. Gdy trochę zmiękną, rozgniećcie je po prostu tłuczkiem do ziemniaków

  • Gotowy dżem nie wymaga pasteryzacji. Musicie jedynie nałożyć do słoików wrzącą masę jabłkową, dokładnie je zakręcić i odwrócić do góry dnem

Przepis na delikatny dżem z jabłek 

Składniki: 

  • 1 kg jabłek (antonówka) 

  • 0,4 kg cukru 

  • 0,5 szklanki wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka umyjcie, obierzcie i pokrójcie. Wrzućcie do garnka i dolejcie do nich wodę. 

  1. Dodajcie cukier i gotujcie na niewielkim ogniu przez około trzy kwadranse, aż owoce całkowicie się rozpadną.  

  1. Pamiętajcie o częstym mieszaniu. Jeżeli nie będziecie tego robić, jabłka się przypalą. 

  1. Gorący dżem nałóżcie do wyparzonych słoiczków. Zakręćcie je i ustawcie do góry dnem. Gotowe! 

Źródło: mojegotowanie.pl