Do tego przepisu najlepsze będą niewielkie i średnie cukinie, choć możecie również wykorzystać większe sztuki, jeśli akurat takie dostaliście w prezencie z działki. Ja tym razem zostałam obdarowana mniejszymi okazami. Danie pochodzi z kuchni bliskowschodniej. Oprócz tego, że nadziewam je ryżem i mięsem, nie pomijam też specyficznych przypraw i ziół. Czasami je zmieniam, jednak dla efektu z kilku nie rezygnuję nigdy.

Nadziewana cukinia – co w niej wyjątkowego?

Takie pytanie samo się nasuwa. Przecież bardzo często robimy ją w lecie czy na początku jesieni. Co może tutaj być zaskakującego?

Od naszej tradycyjnej faszerowanej cukinii różni się ona tym, że nie jest zapiekana, a gotowana w pomidorach. Jest też druga różnica: bogactwo przypraw. W tradycyjnym przepisie na faszerowaną cukinię w tej wersji znajdziecie zarówno świeże zioła (miętę, natkę pietruszki i kolendrę), jak i suszone przyprawy: kmin rzymski, chili i ziele angielskie. Aby zachować orientalny charakter tego dania, nie pomijam liści mięty, natki, ziela angielskiego i kminu rzymskiego. Mięta przyjemnie odświeży smak dania. Ma ono być wyraziste w smaku, aromatyczne i dawać o sobie znać zapachem jeszcze podczas gotowania.

Ten konkretny przepis pochodzi ze wschodniego rejonu Basenu Morza Śródziemnego. Taką cukinię zjecie m.in. na wakacjach w Turcji i w Libanie. Tam robiona jest z małych okazów. Bywa zarówno przekąską, jak i pełnym obiadem.

Zobacz także:

Faszerowana cukinia – przepis z wakacji

Składniki podstawowe (na 4 bardzo głodne osoby lub 5 średnio głodnych):

  • 10 niewielkich cukinii (o długości 10-12 cm)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na farsz:

  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 250 g mielonej wołowiny lub mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 niewielka posiekana cebula
  • 1 posiekany pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • po 1 garści posiekanych świeżych liści kolendry, natki pietruszki i mięty
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Opcjonalnie: 1 szczypta chili w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Obetnijcie szersze końcówki cukinii i wydrążcie ostrożnie środek (gniazda nasienne z pestkami). Jeśli macie łyżeczkę z ząbkami do jedzenia cytrusów, możecie nią sobie pomóc – świetnie da sobie radę z zadaniem.
  2. Wydrążone cukinie przełóżcie na 30 minut do zimnej, osolonej wody.
  3. W międzyczasie wymieszajcie ze sobą dokładnie wszystkie składniki farszu, doprawcie też solą i pieprzem.
  4. Nafaszerujcie cukinię – dla wygody możecie do tego wykorzystać np. rękaw cukierniczy lub szczelny woreczek na żywność z obciętą końcówką.
  5. Rozgrzejcie w garnku oliwę, podsmażcie na niej cebulę, po chwili, kiedy się zeszkli, dodajcie czosnek. Dodajcie pomidory i zalejcie 1 litrem wody.
  6. Do garnka z pomidorami przełóżcie nadziane cukinie. Gotujcie na małym ogniu ok. 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Po 30 minutach gotowania nakłujcie warzywa widelcem. Jeśli wchodzi bez problemu, danie jest gotowe.

Gotowane cukinie z farszem w środku to wersja oryginalna przepisu. Danie możecie przygotować również w wersji pieczonej, w naczyniu żaroodpornym i podać z sosem pomidorowym. Będzie równie pyszne.