Na to jak trawimy spożywane pokarmy ma wpływ bardzo wiele czynników. Jeśli jemy mięso, ważne jest to czy spożywamy chude, czy tłuste kawałki. Istotne jest czy zostało ugotowane, uduszone, upieczone czy usmażone.

Nawet takie elementy jak to czy jemy szybko, czy powoli, czy łykamy duże kęsy, czy dokładnie gryziemy, będzie miało ostateczny wpływ na to jak długo żywność będzie przechodziła przez przewód pokarmowy oraz jak długo będzie przed strawieniem zalegała na żołądku.

Jak długo trawimy tłuste mięso?

Żeby strawić tłuste produkty pochodzenie zwierzęcego, organizm potrzebuje przynajmniej kilku godzin. Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach to:

  • Smalec
  • Kiełbasa
  • Golonka
  • Boczek
  • Kaszanka
  • Wątróbka

Cały proces trawienia trwa od 4 do nawet 8 godzin, w zależności od czynników osobniczych, ale też od tego, jakie mięso jest trawione i w jaki sposób zostało przyrządzone. Najtrudniejsze do strawienia są mięsa smażone.

Zobacz także:

Zarówno samo mięso jedzone w nadmiarze, jak i jego sposób przygotowania mogą powodować dolegliwości trawienne, a także podniesienia stężenia złego cholesterolu we krwi i przyczynić się do rozwoju nowotworów, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Inne produkty, które długo zalegają w jelitach

Nie tylko tłuste mięso jest trawione przez kilka godzin, a do tego czasu zalega w żołądku. Także inne popularne produkty, po które jak pokazują badania, Polacy sięgają zbyt często:

  • Fast foody. Unikajcie takich produktów jak hamburgery, frytki, kebab czy zupki chińskie. Są nie tylko kaloryczne, ale też zawierają duże ilości tłuszczu, cukru, soli, konserwantów. Cały proces rozkładania fast foodów może trwać nawet do 24 godzin, a makaron z zupek chińskich potrafi zalegać tylko w żołądku przez ponad 2 godziny
  • Ciasta i desery. Najdłużej trawione są słodkie kremy, może to trwać nawet do 7 godzin. Do tego tłuste desery zawierają nadmierną ilość, tłuszczu i cukru, mogą uszkadzać jelita
  • Grzyby. Są ciężkostrawne. Chityna obecna na ściankach grzybów w ogóle nie jest trawiona w żołądku. Częste jedzenie grzybów może zaburzyć prawidłową pracę przewodu pokarmowego
  • Żółte sery. Długość trawienia sera zależy i od tego jaki to ser i jak bardzo jest tłusty. Z reguły sery żółte są trawione w ciągu 6-8 godzin

Źródło: 02.pl, polskie radio.pl