Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do  raka, zawału  i udaru
Adobe Stock
Newsy

Te produkty trawimy tak długo, że mogą przyczynić się do raka, zawału i udaru. Sprawdźcie, o które chodzi

Odżywianie to jedna z ważniejszych funkcji organizmu. Żywność powinna dać nam energię życiową, ale nie powinna szkodzić. Oto czego nie jeść żeby przyspieszyć trawienie i nie nabawić się groźnych chorób.

Na to jak trawimy spożywane pokarmy ma wpływ bardzo wiele czynników. Jeśli jemy mięso, ważne jest to czy spożywamy chude, czy tłuste kawałki. Istotne jest czy zostało ugotowane, uduszone, upieczone czy usmażone.

Nawet takie elementy jak to czy jemy szybko, czy powoli, czy łykamy duże kęsy, czy dokładnie gryziemy, będzie miało ostateczny wpływ na to jak długo żywność będzie przechodziła przez przewód pokarmowy oraz jak długo będzie przed strawieniem zalegała na żołądku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo trawimy tłuste mięso?

Żeby strawić tłuste produkty pochodzenie zwierzęcego, organizm potrzebuje przynajmniej kilku godzin. Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach to:

  • Smalec
  • Kiełbasa
  • Golonka
  • Boczek
  • Kaszanka
  • Wątróbka

Cały proces trawienia trwa od 4 do nawet 8 godzin, w zależności od czynników osobniczych, ale też od tego, jakie mięso jest trawione i w jaki sposób zostało przyrządzone. Najtrudniejsze do strawienia są mięsa smażone.

Zarówno samo mięso jedzone w nadmiarze, jak i jego sposób przygotowania mogą powodować dolegliwości trawienne, a także podniesienia stężenia złego cholesterolu we krwi i przyczynić się do rozwoju nowotworów, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Zobacz także
Wyższa składka zdrowotna dla osób jedzących mięso? To nowy postulat europosłanki Sylwii Spurek

Wyższa składka zdrowotna dla osób jedzących mięso? To nowy postulat europosłanki Sylwii Spurek

Ewa Wachowicz promuje coś tak niezdrowego? ,,Przykro patrzeć" - komentuje fanka

Ewa Wachowicz promuje coś tak niezdrowego? ,,Przykro patrzeć" - komentuje fanka

Inne produkty, które długo zalegają w jelitach

Nie tylko tłuste mięso jest trawione przez kilka godzin, a do tego czasu zalega w żołądku. Także inne popularne produkty, po które jak pokazują badania, Polacy sięgają zbyt często:

  • Fast foody. Unikajcie takich produktów jak hamburgery, frytki, kebab czy zupki chińskie. Są nie tylko kaloryczne, ale też zawierają duże ilości tłuszczu, cukru, soli, konserwantów. Cały proces rozkładania fast foodów może trwać nawet do 24 godzin, a makaron z zupek chińskich potrafi zalegać tylko w żołądku przez ponad 2 godziny
  • Ciasta i desery. Najdłużej trawione są słodkie kremy, może to trwać nawet do 7 godzin. Do tego tłuste desery zawierają nadmierną ilość, tłuszczu i cukru, mogą uszkadzać jelita
  • Grzyby. Są ciężkostrawne. Chityna obecna na ściankach grzybów w ogóle nie jest trawiona w żołądku. Częste jedzenie grzybów może zaburzyć prawidłową pracę przewodu pokarmowego
  • Żółte sery. Długość trawienia sera zależy i od tego jaki to ser i jak bardzo jest tłusty. Z reguły sery żółte są trawione w ciągu 6-8 godzin

Źródło: 02.pl, polskie radio.pl

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Newsy
Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Jak zdrowo jeść i nie zmagać się z żywnością zalegającą w żołądku. Odpowiedź jest prosta: jedzcie produkty lekkostrawne, unikajcie tłustych, fast foodów i żywności wysoko przetworzonej.

Ekspertka żywieniowa, Aleksandra Tatarata, zdradziła portalowi ABC Zdrowie jak to się dzieje, że jedne produkty trawimy szybciej, a inne wolniej. Wyjaśniła, że te najwolniej trawione to tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich smalec, słonina, boczek, kiełbasy, kotlety, kaszanka czy wątróbka. Ekspertka nie poleca częstego jedzenia tych pokarmów. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, z wyjątkiem strączkowych i kapustnych, orzechów, a z produktów odzwierzęcych drób i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku? Pożywienie, które zjadamy, trawione jest w różnym czasie, w różnych częściach przewodu pokarmowego. Gryząc pokarm w ustach, rozdrabniamy go. Tu też zachodzi chemiczne trawienie cukrów złożonych. W żołądku, w którym panuje kwaśne środowisko, rozpoczyna się trawienie białek. W jelicie cienkim natomiast zachodzi właściwe trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów. Jak zauważa Aleksandra Tatarata ciężkostrawne potrawy, w tym tłuszcze, ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć. Są takie, które zalegają na tym etapie szczególnie długo, dając wrażenie ciężkości. To właśnie jedzenie tłuszczów i tłustych mięs, takich jak smalec, boczek, kiełbasa powoduje, że zmagamy się długotrwałym obciążeniem żołądka. Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.: Wzdęcia Zaparcia Gazy Zapalenie śluzówki jelit Wrzody, do których dochodzi w wyniku wydzielania zbyt dużej ilości kwasu i enzymów produkowanych przez dwunastnicę Inne,...

Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?
O grzybach lekarze mówią, że są „wielokrotnego użytku”. Nie trawimy ich. Wydalamy w takiej formie, w jakiej zjedliśmy. Podpowiadamy, jak lepiej trawić grzyby.

Lubimy nie tylko zbierać grzyby , ale też je jeść. I jemy je, choćby lekarze i dietetycy nam to odradzali. Chętnie gotujemy zupę grzybową , która jest nie tylko pachnąca lasem, ale też smaczna i sycąca, lepimy pierogi z grzybowym farszem, bo smak tego mączno-grzybowego dania wynagradza czas spędzony na lepieniu czy podajemy aromatyczny grzybowy barszcz, bo nie wyobrażamy sobie świątecznej kolacji bez barszczu. Dziś podpowiadamy, jak nie rezygnując z grzybowych przysmaków, uniknąć problemów gastrycznych. Dlaczego grzyby są ciężkostrawne? Tajemnicą ciężkiego trawienia grzybów jest chityna, którą pokryte są ściany komórkowe grzyba. To organiczny związek chemiczny, przypominający celulozę. Ten sam, który znajduje się szkieletach insektów, pancerzy skorupiaków i twardych strukturach ryb . To substancja, której organizm człowieka po prostu nie trawi. Nasze kwasy żołądkowe nie potrafią naruszyć jej struktury. Ponieważ sam grzyb jest ciężkostrawny, należy tak go podawać i łączyć z takimi pozostałymi składnikami dania, aby cała potrawa nie zalegała nam godzinami na żołądku. Grzyby powinno się jeść ugotowane , a gotować należy je przez około 30 minut. Można podawać w formie smażonej, pilnując, aby do gotowego dania nie dostały się kawałki surowe. Nie należy jednak piec nad ogniskiem ani grillować. Ten sposób obróbki cieplnej powoduje, że grzyb szybko się przypala z wierzchu i pozostaje surowy w środku. Z czym łączyć grzyby, żeby lepiej trawić? Skoro już sam grzyb jest ciężkostrawny, najlepiej podawać go w towarzystwie lekkich, pozostałych składników dania. Nie podawajcie grzybów w ciężkich, mącznych sosach, zamiast tego przyrządzajcie je w sosie własnym, z dużą ilością ziół, ułatwiających trawienie. Oto zioła, po które...

Robert Lewandowski dzień zaczyna od deseru. Jak wygląda dieta piłkarza?
ONS, Flickr
Newsy
Robert Lewandowski dzień zaczyna od deseru. Jak wygląda ta zaskakująca dieta piłkarza?
Robert Lewandowski to ulubiony piłkarz, którego podziwiają nie tylko rodacy, ale i coraz większa ilość kibiców na całym świecie. Ciągle rosnąca popularność sportowca sprawia, że internauci śledzą nie tylko jego karierę, ale i życie prywatne, a nawet to, co ma na talerzu. Jak wygląda dieta Lewego? Zobaczcie jej podstawowe zasady!

Robert Lewandowski chętnie dzieli się z fanami swoim życiem od kuchni, zdradzając między innymi tajniki swojej diety. Co je znany piłkarz na co dzień, aby zachować zdrowie i sprawność fizyczną? Oto podstawowe zasady, których przestrzega najpopularniejszy polski sportowiec. Co je Robert Lewandowski? Dieta piłkarza obfituje w świeże warzywa. Ponadto często wybiera on tłuste ryby i owoce morza, a do tego ryż oraz różnego rodzaju kasze. Kluczowym czynnikiem, na jaki zwraca uwagę jest świeżość i jakość produktów. Muszą to być nieprzetworzone i naturalne składniki sprawdzonego pochodzenia. Powinny być też zróżnicowane, zgodnie z zasadami diety rotacyjnej. Ponadto kapitan polskiej kadry stara się unikać w swojej diecie glutenu i laktozy. Wyklucza też dania smażone i wszelkiego rodzaju fast-foody. Piłkarz ogranicza też mięso, a jeśli już się na nie decyduje, to wybiera drób, wołowinę lub dziczyznę.  Najpierw deser, potem obiad Robert Lewandowski stosuje tak zwaną odwróconą dietę. Na czym polega ta tajemniczo brzmiąca metoda?Piłkarz zaczyna posiłek od deseru, później spożywa zbilansowane danie główne, a dopiero na końcu przystawkę w postaci sałatki lub zupy. Skąd taka nietypowa kolejność? – Dlaczego zaczynam od deseru? Słodycze trawione są szybko. Podobnie jest z zupą. Ale mięso potrzebuje więcej czasu (...) Gdybym jadł słodycze na końcu i mieszał je w żołądku z proteinami, to proces trawienia nie przebiegałby tak, jak powinien. Zresztą nie jem deseru codziennie. Tylko raz, góra dwa razy w tygodniu  - mówił Lewandowski w rozmowie dla niemieckiej gazety „Muenchner Merkur". Bez popijania w trakcie posiłku  Jeśli chodzi o płyny, Robert Lewandowski wybiera głównie wodę. W jego diecie nie ma miejsca na słodzone napoje. Piłkarz trzyma się też...

koktajl na schudnięcie
Habibi & Cats
Zdrowie
Po 50-tce da się schudnąć. Ta wspaniała mikstura z 4 składników działa cuda. Przyspiesza trawienie jak szalona
Myślicie, że schudnięcie po 50-tce nie jest już możliwe? Faktycznie, może być trudniejsze, ale zdecydowanie się da! Pomóc może ta mikstura przyśpieszająca trawienie.

Wraz z wiekiem spada tempo zachodzenia wielu procesów w naszym organizmie. Wiele osób doświadcza po 50-tce pierwszych problemów z trawieniem i zaparć. Sprawne działanie układu pokarmowego jest konieczne dla zachowania zdrowia i bardzo ważne, jeśli zależy nam na schudnięciu. Mikstura, którą wam przedstawiamy, jest bogata w błonnik – składnik odpowiedzialny za jej skuteczne działanie.  Dlaczego błonnik jest tak ważny w procesie trawienia? Błonnikiem nazywamy wszystkie włókna roślinne, które nie są trawione i przechodzą przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej formie. Czy to, że nie są trawione, znaczy, że nie są ważne? Zdecydowanie nie! Błonnik pokarmowy działa jak „miotła” dla jelit. Powoduje szybsze poruszanie się treści pokarmowej i usprawnia wypróżnianie. Pomaga to też w skutecznym schudnięciu. To szczególnie ważna cząsteczka w diecie po 50-tce. Inne właściwości błonnika pokarmowego Zdrowy układ trawienny to zdrowy organizm! Błonnik można podzielić na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za wspomniane wcześniej właściwości usprawniające trawienie, a błonnik rozpuszczalny ma jeszcze więcej prozdrowotnych funkcji! Wchłania on wiele toksyn przebywających w jelitach i pozwala na ich wydalenie. W niektórych wypadkach łączy się on też z tłuszczami i cholesterolem, pokazując im drogę na zewnątrz organizmu.  Dzięki tym właściwościom nierozpuszczalny błonnik chroni was przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi, chorobami serca i układu krążenia, a nawet przed niektórymi typami nowotworów! Mikstura na przyspieszenie trawienia Ten koktajl jest idealną miksturą przyspieszającą trawienie i prawdziwą bombą błonnikową. Oto składniki: Pół szklanki płatków owsianych...