Najczęstszym typem anemii jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. U kobiet jest często następstwem obfitych miesiączek. Dieta płci pięknej jest też zwykle uboższa w ten pierwiastek niż dieta mężczyzn, którzy zwykle spożywają większe ilości mięsa.
Jakie objawy zwiastują anemię?
Najczęstszymi objawami anemii u kobiet są:
-
osłabienie,
-
ciągłe uczucie zmęczenia,
-
apatia,
-
skłonność do zasłabnięć, omdleń,
-
obniżenie wydolności fizycznej,
-
zawroty głowy,
-
bladość skóry,
-
większa podatność na infekcje.
W niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza występują również:
Zobacz także:
-
sucha skóra,
-
łamliwość i wypadanie włosów,
-
skłonność do pękania kącików ust.
Jak jedzenie moreli zapobiega niedokrwistości?
Jednym z najpopularniejszych źródeł żelaza jest mięso, a także podroby. Jednak musicie wiedzieć, że żelazo jest obecne również w produktach roślinnych. Jednym z lepszych jego źródeł są właśnie morele. Warto je włączyć do codziennej diety, szczególnie gdy trwa na nie sezon.
Owoce te zawierają dość duże ilości tego pierwiastka - w 100 g jest go około 6 mg. Jest to ilość porównywalna z natką pietruszki. Wystarczy zjadać dwie morele dziennie, by wzmocnić organizm i spowodować namnażanie się erytrocytów. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku problemów z przyswajaniem żelaza nie może to być jego jedyne źródło.
Innymi bogatymi w ten pierwiastek roślinami są również: szpinak, natka pietruszki, siemię lniane, orzechy pistacjowe i pestki dyni.
Morele dla kobiet z ryzykiem osteoporozy
Osteoporoza jest chorobą w przebiegu której pogarsza się jakość kości. Choruje na nią ponad 20 proc. kobiet. Ważną częścią profilaktyki tego schorzenia jest odpowiednie żywienie, czyli dieta bogata w wapń.
Dobrymi źródłami wapnia są oczywiście wszystkie produkty mleczne, a także zielone warzywa liściaste, niektóre ryby, tofu, płatki owsiane, kapusta, fasolka szparagowa, a także wspomniane już morele.
Poza żelazem to właśnie wapń jest bardzo ważnym składnikiem tych owoców. Dlatego warto je często jeść osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Powinny je spożywać także kobiety w okresie menopauzy ze względu na pojawiającą się w tym czasie demineralizację kości.
Źródło: gotowanie.onet.pl, wylecz.to, medovita.pl