Najczęstszym typem anemii jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. U kobiet jest często następstwem obfitych miesiączek. Dieta płci pięknej jest też zwykle uboższa w ten pierwiastek niż dieta mężczyzn, którzy zwykle spożywają większe ilości mięsa.  

Jakie objawy zwiastują anemię? 

Najczęstszymi objawami anemii u kobiet są:  

  • osłabienie, 

  • ciągłe uczucie zmęczenia, 

  • apatia, 

  • skłonność do zasłabnięć, omdleń,  

  • obniżenie wydolności fizycznej, 

  • zawroty głowy, 

  • bladość skóry, 

  • większa podatność na infekcje. 

W niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza występują również: 

Zobacz także:

  • sucha skóra, 

  • łamliwość i wypadanie włosów, 

  • skłonność do pękania kącików ust. 

Jak jedzenie moreli zapobiega niedokrwistości? 

Jednym z najpopularniejszych źródeł żelaza jest mięso, a także podroby. Jednak musicie wiedzieć, że żelazo jest obecne również w produktach roślinnych. Jednym z lepszych jego źródeł są właśnie morele. Warto je włączyć do codziennej diety, szczególnie gdy trwa na nie sezon. 

Owoce te zawierają dość duże ilości tego pierwiastka - w 100 g jest go około 6 mg. Jest to ilość porównywalna z natką pietruszki. Wystarczy zjadać dwie morele dziennie, by wzmocnić organizm i spowodować namnażanie się erytrocytów. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku problemów z przyswajaniem żelaza nie może to być jego jedyne źródło. 

Innymi bogatymi w ten pierwiastek roślinami są również: szpinak, natka pietruszki, siemię lniane, orzechy pistacjowe i pestki dyni.   

Morele dla kobiet z ryzykiem osteoporozy 

Osteoporoza jest chorobą w przebiegu której pogarsza się jakość kości. Choruje na nią ponad 20 proc. kobiet. Ważną częścią profilaktyki tego schorzenia jest odpowiednie żywienie, czyli dieta bogata w wapń.

Dobrymi źródłami wapnia są oczywiście wszystkie produkty mleczne, a także zielone warzywa liściaste, niektóre ryby, tofu, płatki owsiane, kapusta, fasolka szparagowa, a także wspomniane już morele. 

Poza żelazem to właśnie wapń jest bardzo ważnym składnikiem tych owoców. Dlatego warto je często jeść osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Powinny je spożywać także kobiety w okresie menopauzy ze względu na pojawiającą się w tym czasie demineralizację kości.  

Źródło: gotowanie.onet.pl, wylecz.to, medovita.pl