Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza się podniesie
Fickr
Newsy

Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza pójdzie w górę

Anemia to choroba, na którą cierpi co czwarta kobieta w wieku od 20 do 50 lat. Warto jej zapobiegać sięgając codziennie po smaczny, słodki owoc, na który jest obecnie sezon. 

Najczęstszym typem anemii jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. U kobiet jest często następstwem obfitych miesiączek. Dieta płci pięknej jest też zwykle uboższa w ten pierwiastek niż dieta mężczyzn, którzy zwykle spożywają większe ilości mięsa.  

Jakie objawy zwiastują anemię? 

Najczęstszymi objawami anemii u kobiet są:  

  • osłabienie, 

  • ciągłe uczucie zmęczenia, 

  • apatia, 

  • skłonność do zasłabnięć, omdleń,  

  • obniżenie wydolności fizycznej, 

  • zawroty głowy, 

  • bladość skóry, 

  • większa podatność na infekcje. 

W niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza występują również: 

  • sucha skóra, 

  • łamliwość i wypadanie włosów, 

  • skłonność do pękania kącików ust. 

Zobacz także
To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń

To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie

Jak jedzenie moreli zapobiega niedokrwistości? 

Jednym z najpopularniejszych źródeł żelaza jest mięso, a także podroby. Jednak musicie wiedzieć, że żelazo jest obecne również w produktach roślinnych. Jednym z lepszych jego źródeł są właśnie morele. Warto je włączyć do codziennej diety, szczególnie gdy trwa na nie sezon. 

Owoce te zawierają dość duże ilości tego pierwiastka - w 100 g jest go około 6 mg. Jest to ilość porównywalna z natką pietruszki. Wystarczy zjadać dwie morele dziennie, by wzmocnić organizm i spowodować namnażanie się erytrocytów. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku problemów z przyswajaniem żelaza nie może to być jego jedyne źródło. 

Innymi bogatymi w ten pierwiastek roślinami są również: szpinak, natka pietruszki, siemię lniane, orzechy pistacjowe i pestki dyni.   

Morele dla kobiet z ryzykiem osteoporozy 

Osteoporoza jest chorobą w przebiegu której pogarsza się jakość kości. Choruje na nią ponad 20 proc. kobiet. Ważną częścią profilaktyki tego schorzenia jest odpowiednie żywienie, czyli dieta bogata w wapń.

Dobrymi źródłami wapnia są oczywiście wszystkie produkty mleczne, a także zielone warzywa liściaste, niektóre ryby, tofu, płatki owsiane, kapusta, fasolka szparagowa, a także wspomniane już morele. 

Poza żelazem to właśnie wapń jest bardzo ważnym składnikiem tych owoców. Dlatego warto je często jeść osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Powinny je spożywać także kobiety w okresie menopauzy ze względu na pojawiającą się w tym czasie demineralizację kości.  

Źródło: gotowanie.onet.pl, wylecz.to, medovita.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. Ten produkt zawiera go mnóstwo
AdobeStock
Newsy
Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. W tym produkcie znajdziecie go mnóstwo
Szczególnie po menopauzie należy zwiększyć podaż tego pierwiastka w diecie. Niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób.

Z wiekiem dieta każdego człowieka powinna się zmieniać po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Niezwykle ważny w codziennym jadłospisie jest wapń - zwłaszcza u kobiet po 50. roku życia, ponieważ niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Wysokie ilości tego pierwiastka znajdziecie w produkcie, który od kilku lat jest coraz bardziej popularny i stosunkowo tani.  Rola wapnia w organizmie Wapń jest pierwiastkiem, który odpowiada za prawidłowy wzrost i kondycję kości oraz zębów. W ludzkim organizmie znajduje się go najwięcej między 23. a 25. rokiem życia i po tym czasie ilość wapnia zaczyna spadać - w tempie około 1% na rok. Pierwiastek ten powinny suplementować szczególnie kobiety po 50. roku życia, ponieważ po menopauzie następuje zmniejszenie gęstości kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do: próchnicy zębów krzywicy problemów z krzepliwością krwi krwotoków z nosa bóli mięśni i stawów stanów depresyjnych Wapń w diecie po 50. roku życia Dorosły człowiek powinien dziennie spożywać około 1000 mg wapnia. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, jednak najwięcej w mleku oraz produktach mlecznych - na przykład w jogurtach, twarogu czy serze. Przyjmowanie wapnia do organizmu z tych produktów jest utrudnione w sytuacji, gdy cierpi się na nietolerancję laktozy. Wówczas można dostarczać wapń z roślin, takich jak brokuły, kapusta pekińska, czerwona fasola, ciecierzyca, sezam czy migdały. Jednakże, trzeba by zjeść tych roślin bardzo dużo, by spełnić dziennie zapotrzebowanie wapnia. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem może być mleko roślinne, które w procesie produkcji jest wzbogacane wapniem. Dzięki temu stanowi ono doskonałe źródło tego pierwiastka dla osób, które z różnych powodów nie...

Niesamowite właściwości bakalii
Adobe Stock
Newsy
Nie ma zdrowszej przekąski niż ta. Wzmacnia organizm i działa antyrakotwórczo. Chrupcie ją garściami
Orzechy, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce – jak tu ich nie kochać? Bakalie to nie tylko niesamowicie smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy. Cenne wartości odżywcze bakalii Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec. Orzechy dbają o wasze serce i pamięć Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Suszone morele wspierają odchudzanie Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza. Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór. Rodzynki łagodzą...

Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Adobe Stock
Newsy
Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Obrzęki i opuchlizna ciała spowodowane są zatrzymaniem wody w organizmie. Problem ten da się jednak zniwelować odpowiednią dietą.

Dieta przeciw obrzękom może zdziałać cuda na opuchnięte dłonie, nogi czy twarz. Układając odpowiedni jadłospis pod predyspozycje do puchnięcia można spodziewać się także utraty 2-3 kilogramów masy ciała. Będzie to nagromadzona w organizmie woda , której wydalenie sprawi, że poczujecie się smuklejsi i lżejsi. Podpowiadamy, jakie produkty doskonale pozbywają się nadmiaru wody, a które wzmagają jej gromadzenie. Jakie produkty zatrzymują wodę w organizmie? Jeśli macie tendencję do zatrzymywania wody, powinniście bezwzględnie unikać produktów bogatych w sól. Jednak nie chodzi tu tylko o potrawy z dużą ilością tej przyprawy, ale także wysokosodową wodę mineralną , paczkowane wędliny , słone przekąski, paczkowane pieczywo, słodycze , gotowe dania czy żywność przetworzona.  Obrzęki często są spowodowane także nadmiernym spożyciem alkoholu, słodkich napojów gazowanych oraz tych zawierających duże ilości kofeiny ( kawa , energetyki czy napoje izotoniczne). Co jeść, żeby nie puchnąć? Podstawą w diecie na obrzęki jest żywność bogata w potas taka jak figi, morele, rodzynki czy banany. To właśnie ten pierwiastek wspomaga pracę organizmu i reguluje gospodarkę wodną. Owoce bogate w potas są jednak często kaloryczne i pełne cukru, dlatego równie dobrze możecie sięgnąć po warzywa: pomidory, ziemniaki, marchew czy seler. Jadłospis osoby zmagającej się z częstą opuchlizną powinien być także bogaty w oczyszczające cytrusy, rośliny strączkowe, kaszę gryczaną oraz orzechy czy pestki. Nadmiaru wody pomogą pozbyć się też herbaty ziołowe z mięty, skrzypu czy dziurawca oraz wszystkie produkty działające moczopędnie: czereśnie, truskawki, pietruszka, ogórki, żurawina czy cebula. Źródło: Poradnik Zdrowie

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...