Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza się podniesie
Fickr
Newsy

Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza pójdzie w górę

Anemia to choroba, na którą cierpi co czwarta kobieta w wieku od 20 do 50 lat. Warto jej zapobiegać sięgając codziennie po smaczny, słodki owoc, na który jest obecnie sezon. 

Najczęstszym typem anemii jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. U kobiet jest często następstwem obfitych miesiączek. Dieta płci pięknej jest też zwykle uboższa w ten pierwiastek niż dieta mężczyzn, którzy zwykle spożywają większe ilości mięsa.  

Jakie objawy zwiastują anemię? 

Najczęstszymi objawami anemii u kobiet są:  

  • osłabienie, 

  • ciągłe uczucie zmęczenia, 

  • apatia, 

  • skłonność do zasłabnięć, omdleń,  

  • obniżenie wydolności fizycznej, 

  • zawroty głowy, 

  • bladość skóry, 

  • większa podatność na infekcje. 

W niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza występują również: 

  • sucha skóra, 

  • łamliwość i wypadanie włosów, 

  • skłonność do pękania kącików ust. 

Zobacz także
To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń

To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie

Ten popularny owoc usuwa cholesterol z organizmu niczym miotła. Jedzcie go codziennie

Jak jedzenie moreli zapobiega niedokrwistości? 

Jednym z najpopularniejszych źródeł żelaza jest mięso, a także podroby. Jednak musicie wiedzieć, że żelazo jest obecne również w produktach roślinnych. Jednym z lepszych jego źródeł są właśnie morele. Warto je włączyć do codziennej diety, szczególnie gdy trwa na nie sezon. 

Owoce te zawierają dość duże ilości tego pierwiastka - w 100 g jest go około 6 mg. Jest to ilość porównywalna z natką pietruszki. Wystarczy zjadać dwie morele dziennie, by wzmocnić organizm i spowodować namnażanie się erytrocytów. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku problemów z przyswajaniem żelaza nie może to być jego jedyne źródło. 

Innymi bogatymi w ten pierwiastek roślinami są również: szpinak, natka pietruszki, siemię lniane, orzechy pistacjowe i pestki dyni.   

Morele dla kobiet z ryzykiem osteoporozy 

Osteoporoza jest chorobą w przebiegu której pogarsza się jakość kości. Choruje na nią ponad 20 proc. kobiet. Ważną częścią profilaktyki tego schorzenia jest odpowiednie żywienie, czyli dieta bogata w wapń.

Dobrymi źródłami wapnia są oczywiście wszystkie produkty mleczne, a także zielone warzywa liściaste, niektóre ryby, tofu, płatki owsiane, kapusta, fasolka szparagowa, a także wspomniane już morele. 

Poza żelazem to właśnie wapń jest bardzo ważnym składnikiem tych owoców. Dlatego warto je często jeść osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Powinny je spożywać także kobiety w okresie menopauzy ze względu na pojawiającą się w tym czasie demineralizację kości.  

Źródło: gotowanie.onet.pl, wylecz.to, medovita.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Adobe Stock
Newsy
Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Obrzęki i opuchlizna ciała spowodowane są zatrzymaniem wody w organizmie. Problem ten da się jednak zniwelować odpowiednią dietą.

Dieta przeciw obrzękom może zdziałać cuda na opuchnięte dłonie, nogi czy twarz. Układając odpowiedni jadłospis pod predyspozycje do puchnięcia można spodziewać się także utraty 2-3 kilogramów masy ciała. Będzie to nagromadzona w organizmie woda , której wydalenie sprawi, że poczujecie się smuklejsi i lżejsi. Podpowiadamy, jakie produkty doskonale pozbywają się nadmiaru wody, a które wzmagają jej gromadzenie. Jakie produkty zatrzymują wodę w organizmie? Jeśli macie tendencję do zatrzymywania wody, powinniście bezwzględnie unikać produktów bogatych w sól. Jednak nie chodzi tu tylko o potrawy z dużą ilością tej przyprawy, ale także wysokosodową wodę mineralną , paczkowane wędliny , słone przekąski, paczkowane pieczywo, słodycze , gotowe dania czy żywność przetworzona.  Obrzęki często są spowodowane także nadmiernym spożyciem alkoholu, słodkich napojów gazowanych oraz tych zawierających duże ilości kofeiny ( kawa , energetyki czy napoje izotoniczne). Co jeść, żeby nie puchnąć? Podstawą w diecie na obrzęki jest żywność bogata w potas taka jak figi, morele, rodzynki czy banany. To właśnie ten pierwiastek wspomaga pracę organizmu i reguluje gospodarkę wodną. Owoce bogate w potas są jednak często kaloryczne i pełne cukru, dlatego równie dobrze możecie sięgnąć po warzywa: pomidory, ziemniaki, marchew czy seler. Jadłospis osoby zmagającej się z częstą opuchlizną powinien być także bogaty w oczyszczające cytrusy, rośliny strączkowe, kaszę gryczaną oraz orzechy czy pestki. Nadmiaru wody pomogą pozbyć się też herbaty ziołowe z mięty, skrzypu czy dziurawca oraz wszystkie produkty działające moczopędnie: czereśnie, truskawki, pietruszka, ogórki, żurawina czy cebula. Źródło: Poradnik Zdrowie

Niesamowite właściwości bakalii
Adobe Stock
Newsy
Nie ma zdrowszej przekąski niż ta. Wzmacnia organizm i działa antyrakotwórczo. Chrupcie ją garściami
Orzechy, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce – jak tu ich nie kochać? Bakalie to nie tylko niesamowicie smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy. Cenne wartości odżywcze bakalii Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec. Orzechy dbają o wasze serce i pamięć Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Suszone morele wspierają odchudzanie Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza. Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór. Rodzynki łagodzą...

Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Adobe Stock
Newsy
Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Po 40. roku życia w ludzkim organizmie dochodzi do szeregu zmian związanych przede wszystkim z wahaniami stężeń hormonów we krwi. Wśród nich wymienia się między innymi wolniejszy metabolizm, który jest bezpośrednią przyczyną przybierania na wadze. Jeśli chcecie zachować szczupłą sylwetkę koniecznie zmieńcie swoją dietę.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 40. rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych ze stopniowym spadkiem stężenia estrogenów we krwi. Ten okres jest szczególnie trudny dla kobiet, bowiem wchodzą one w tak zwaną premenopauzę, która zazwyczaj przypada na 45-55 rok życia. Jakie są objawy premenopauzy? Do najczęstszych objawów premenopauzy należy między innymi ogólne osłabienie kondycji organizmu, zaburzenia koncentracji, pamięci oraz snu, a także zmniejszone libido, skłonność do infekcji intymnych, zaburzenia cyklu miesiączkowego czy gwałtowny przyrost wagi. Aby opóźnić te procesy, powinno się przede wszystkim zmienić dotychczasowy styl życia na bardziej aktywny oraz dietę na zdrowszą. Spożywajcie więcej białka i wapnia Po 40 roku życia należy przede wszystkim urozmaicić dietę o produkty bogate w białko i wapń. To właśnie te dwa składniki odżywcze w głównej mierze odpowiadają za sprężystość, elastyczność i młodzieńczy wygląd waszej skóry. Ich niedobór sprawi, że na waszej twarzy, szyi oraz dekolcie zaczną pojawiać się zmarszczki. Z kolei wasze włosy i paznokcie staną się niesamowicie słabe. Nie można również zapomnieć, że dieta bogata w ryby, produkty mięsne oraz wędliny ma bardzo korzystny wpływ na metabolizm. Jeśli chcecie, by wasz organizm szybciej spalał dostarczone kalorie, koniecznie wzbogaćcie swoje posiłki o te produkty. Korzystny wpływ na wasze ciało ma także mleko, ser żółty oraz jarmuż, który chroni kości oraz zapobiega osteoporozie. Jedzcie dużo warzyw i owoców Jeśli skończyliście 40 lat, nie możecie również zapomnieć o włączeniu do swojej diety dużych ilości warzyw i owoców. Okazuje się bowiem, że...

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko . Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”. Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu? Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów. Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze . Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób. Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia? Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem. Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego...