Sernik w klasycznej odsłonie jest uważany za dość kaloryczne ciasto. W przypadku tego jednak śmiało możecie zaszaleć i ukroić sobie drugi kawałek. Sekretem są 2 łatwo dostępne w sklepach składniki, którymi zastępuję tu zwykły cukier i mąkę pszenną. Warto postawić na taką zamianę. Sernik tarty w takim wydaniu uda się i będzie tak samo pyszny, jak tradycyjny. Dodatkową przyjemność podczas jedzenia sprawią chrupiące warstwy zapieczonego ciasta - wcześniej starłam je na grubych oczkach tarki. Jeśli nie macie ochoty na odmianę, po prostu pozostańcie przy mące pszennej i białym cukrze. 

Jak zrobić sernik lżejszy niż zwykle?

W przepisie, oprócz tradycyjnego cukru, podajemy jego słodki zamiennik – erytrol. Jest to słodzik, który w gotowych produktach, na liście składników, kryje się pod symbolem E968. Naturalnie znajduje się on w winogronach, algach, grzybach i gruszkach oraz (w sfermentowanej postaci) w serach, sosie sojowym i owocach morza. Ten, który znajdziecie w sklepach w czystej postaci jako słodzik i dodatek do deserów, jest wytwarzany podczas fermentacji glukozy z użyciem drożdży. 

Możecie go stosować w słodkich wypiekach (z wyjątkiem drożdżowych – słodzik w przeciwieństwie do cukru, nie zaktywizuje drożdży). W 100 g tego słodzika znajdują się ok. 20-24 kalorie. Jest on nieco mniej słodki niż cukier, dlatego trzeba dodać go o 1/3 więcej niż cukru, ale bilans kaloryczny ciasta w porównaniu ze słodzonym cukrem, wciąż będzie wypadał na minus. Szczególnie w porównaniu z klasycznym sernikiem.

Erytrol znajdziecie nie tylko w hipermarketach, ale również w zwykłych, osiedlowych sklepach, najczęściej w dziale z żywnością ekologiczną. Sprawdźcie przepis i wybierzcie się na zakupy po składniki, bo warto. 

Zobacz także:

Innym sekretem tego sernika jest zamiana mąki. W recepturze zwykłą, wzdymającą mąkę pszenną zastępuję pełnoziarnistą orkiszową i dodaję do niej tę samą, ale z gładkiego przemiału. Taka mieszanka mąki stworzy zwarte ciasto o odpowiedniej konsystencji. Mąka pełnoziarnista (z pełnych ziaren zbóż) ma więcej składników odżywczych niż zmielona na pył. Potrawy mączne z jej użyciem są też zwykle bardziej sycące. Całkiem możliwe, że nasycicie się 1 kawałkiem tartego sernika. Jest on pieczony właśnie na takiej mące.

Tarty sernik – przepis

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej z gładkiego przemiału (np. typ 630)
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła w temp. pokojowej
  • 60 g cukru (lub 80 g erytrolu)
  • 30 g kakao
  • 2 żółtka

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 3 białka jaj
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru (lub ok. 25 g erytrolu)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie ciasto: w dużej misce wymieszaj obie mąki, cukier i kakao. Dodajcie żółtka, masło i mleko, wyróbcie na gładką masę bez grudek. Ciasto podzielcie na 2 części, zawińcie obie w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na ok. 30 minut.  
  2. Zajmijcie się nadzieniem: wymieszajcie oba typu twarogu z 1 białkiem, cukrem, żółtkiem i budyniem w proszku. Pozostałe białka ubijcie na sztywno. Wmieszajcie delikatnie pianę z białek w masę twarogową. Dopilnujcie, by nie przebić białek.
  3. Nagrzejcie piekarnik do 170 st. C.
  4. Złóżcie ciasto: zetrzyjcie 1 część ciasta na grubych oczkach tarki, wyłóżcie wiórki na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepcie nieco kawałki ciasta, by przykleiły się do blaszki. Wylejcie na spód masę twarogową i zetrzyjcie na wierzchu 2. połowę ciasta. Rozłóżcie równą warstwą.
  5. Tarty sernik pieczcie w 170 st. C przez ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia włóżcie do środka patyczek. Jeśli jest on suchy, wystudźcie ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.