Niektórzy z was, zwłaszcza starszej daty, na pewno pamiętają smak potraw pieczonych na kuchni kaflowej. Obsługa i utrzymanie jej w czystości stanowiły wyzwanie i nie ma co ukrywać, że współczesne piekarniki są o wiele bardziej praktyczne.
Z drugiej strony jednak ciasto czy placki zrobione na takiej kuchni smakowały zupełnie inaczej. Na przykład podpłomyki - najprostsze na świecie placki, które piekły się na rozgrzanej płycie takiej kuchenki były po prostu doskonale.
Podpłomyk, czyli najstarszy rodzaj chleba
Każdy z was pewnie choć raz jadł podpłomyki. Niewielu pewnie jednak wie, że to praktycznie najstarszy chleb, jaki istnieje. Bywa też nazywany prymitywnym pieczywem i nie bez powodu. W końcu ciasto składa się jedynie z mąki, wody oraz odrobiny soli. Podpłomyki mają kształt okrągłych placków, które piecze się na suchej i bardzo mocno rozgrzanej blasze.
Właśnie dlatego podpłomyki z kuchni kaflowej były tak doskonałe, ale dziś podobny efekt możecie uzyskać korzystając z dobrze rozgrzanej patelni pokrytej nieprzywierającą powłoką. By podpłomyki były jeszcze smaczniejsze, możecie wzbogacić je o kilka przypraw, na przykład czarnuszkę albo kminek.
Zobacz także:
Przepis na podpłomyki
Składniki:
- 300 g mąki typ 500
- 250 ml gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
Opcjonalnie: kminek lub czarnuszka.
Przygotowanie:
- Do gorącej wody wsypcie sól i wymieszajcie.
- Przesiejcie mąkę do miski. Powoli wlewajcie do niej wodę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
- Następnie ręcznie wyróbcie ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i lekko klejące.
- Podzielcie ciasto na około 12 równych części. Każdą z nich rozwałkujcie na blacie podsypanym mąką. Podpłomyki nie muszą być idealnie okrągłe. Lekko nieregularne kształty to właśnie cały ich urok.
- Mocno rozgrzejcie patelnię. Nie wylewajcie na nią oleju ani innego tłuszczu. Kiedy będzie już gorąca, połóżcie na niej placki.
- Pieczcie je około minuty z każdej strony - do momentu, aż na plackach pojawią się brązowe plamki. Smacznego!