Ta substancja rujnuje tarczycę i nerki. Znajdziecie ją w tym popularnym produkcie
Flickr
Newsy

Ta substancja rujnuje tarczycę i nerki. Znajdziecie ją w tym popularnym produkcie

E319 to substancja wyjątkowo niekorzystnie może wpływać na ludzki organizm ludzki. Szczególnie powinny uważać na nią osoby mające problem z tarczycą, jak również z układem moczowym. Zobaczcie gdzie możecie ją znaleźć.

Substancja, o której mowa to konserwant o numerze E319, znany także jako Tert-butylohydrochinon (TBHQ).  Ze względu na szkodliwe działanie został zakazany już w Japonii. W Polsce jednak wciąż jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. 

W jakich produktach można znaleźć konserwant E319? 

Ten środek konserwujący spotkacie w znanych i lubianych wyrobach spożywczych. Trzeba jednak przyznać, że większość z nich nie należy do kategorii zdrowego jedzenia. Są to między innymi: 

  • paluszki rybne i filety rybne 
  • smalec wołowy i wieprzowy 
  • zupy i buliony w proszku 
  • napoje gazowane 
  • gumy do żucia 
  • chipsy 

E319 dodaje się również do kosmetyków, takich jak: szminki, cienie do powiek, a także perfumy. 

Zobacz także
Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić

Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić

Przepis na zdrowe nerki: nie trujcie ich tymi 2 rzeczami, lepiej wprowadźcie 1 prosty nawyk

Przepis na zdrowe nerki: nie trujcie ich tymi 2 rzeczami, lepiej wprowadźcie 1 prosty nawyk

Jak E319 wpływa na tarczycę? 

Paradoksalnie z pozoru zdrowe mrożone morskie ryby czy paluszki rybne mogą mieć zgubny wpływ na waszą tarczycę. Spożywany w nadmiarze konserwant może zaburzać prawidłową pracę tego narządu. Trudno się dziwić, że Japończycy nie chcą go w swoich produktach. Badania potwierdzają, że TBHQ zakłóca m.in. wydzielanie estrogenu. 

Gdy gruczoł tarczycowy zaczyna produkować nieodpowiednią ilość hormonów, wówczas zostaje zaburzona praca układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, a także nerwowego.  Mogą pojawić się wówczas takie dolegliwości jak biegunka lub przeciwlegle zaparcia, a oprócz tego nadciśnienie tętnicze, wahania nastroju, przewlekłe zmęczenie, problemy skórne, zaburzenia widzenia, zmiana smaku czy wypadanie włosów.  

W jaki jeszcze sposób TBHQ wpływa ludzki organizm? 

Dbając o własne zdrowie, powinniście ograniczyć spożywanie wyrobów, które zawierają niebezpieczny konserwant i zastąpić je zdrowszymi odpowiednikami, np. świeżą rybą. W przeciwnym razie jest szansa, że zaszkodzicie nie tylko swojej tarczycy. 

TBHQ wpływa bowiem negatywnie na różne obszary zdrowia: 

  • Silnie oddziałuje i zaburza pracę nerek.  
  • Może działać drażniąco na skórę i przyczyniać się do powstawania alergii. 
  • Osłabia zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji. 
  • Z badań wynika, że zmniejsza skuteczność szczepionki na grypę. 
  • Mówi się także o tym, że ma on działanie rakotwórcze, w tym jednak obszarze potrzebne są dalsze, dokładniejsze badania. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, mamadu.pl, kobieta.onet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

konserwanty w jedzeniu
AdobeStock
Newsy
W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie
W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie

Współcześnie, w krajach rozwiniętych problem głodu jest na szczęście marginalny. Wydawałoby się, że jest to powód do radości – a jednak, łatwy dostęp do żywności generuje kolejne problemy. Marnują się tony żywności, której ludzie nie są w stanie przejeść. Jednym ze sposobów na przeciwdziałanie temu zjawisku jest wydłużanie trwałości jedzenia, dzięki czemu nie psuje się tak szybko i dłużej nadaje się do spożycia. Ale konserwanty zawarte w żywności nie są obojętne dla zdrowia! Dowiedzcie się, w czym znajduje się jeden z popularniejszych środków konserwujących, o niekoniecznie pozytywnym działaniu na organizm. Co to jest TBHQ? Tert-butylohydrochinon, czyli inaczej TBHQ jest konserwantem. W liście składników na etykietach różnych produktów oznaczany jest jako E319. W jakich produktach znajduje się TBHQ? Ze względu na dobrą rozpuszczalność w wodzie, TBHQ stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym, a także kosmetycznym. Pełni rolę konserwantu i stabilizatora. Znajdziecie go w poniższych, popularnych produktach spożywczych : Mrożone ryby Przetwory rybne Filety rybne Tłuszcze zwierzęce (wołowy, owczy i drobiowy) Smalec Olej Ciasto w proszku Mleko w proszku Zupy instant Mięso suszone Guma do żucia Chipsy Napoje gazowane TBHQ znajduje się też w kosmetykach : Perfumy (utrwalacz zapachu) Cienie do powiek Szminki Wpływ TBHQ na zdrowie Niestety, ten szeroko stosowany konserwant nie jest obojętny dla zdrowia. Co więcej, w Japonii jest całkowicie zakazany! Przyjęcie dużej dawki E319 powoduje alergie skórne, podrażnienia, a także zaburzenie pracy tarczycy i nerek. Trwają także badania nad potencjalną rakotwórczością TBHQ. TBHQ a szczepionka na grypę Naukowcy badający TBHQ doszli...

domowe paluszki rybne
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Domowe paluszki rybne są o wiele zdrowsze niż te kupowane. Dodajcie 1 składnik a będą obłędne w smaku
Paluszki rybne to dla wielu osób wspomnienie czasów dzieciństwa. Najczęściej były podawane z frytkami na obiad. Jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest banalnie proste. Dodanie do nich jednego składnika sprawi, że będą przepyszne w smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Wiele osób w okresie dzieciństwa unikało jedzenia ryb, gdyż niekoniecznie przemawiały do nich smakiem czy zapachem. Wówczas mamy często serwowały swoim pociechom gotowe paluszki rybne z półek sklepowych. To również było idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Jak się okazuje przyrządzenie domowej wersji paluszków rybnych jest dziecinnie proste.  Domowe paluszki rybne Samodzielne przyrządzenie paluszków rybnych w domowych warunkach, nie należy do skomplikowanych czynności. Warto przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości rybę. Takie danie będzie zdecydowanie zdrowsze oraz bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek. Często gotowce są z dodatkiem zbędnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Sekretny składnik paluszków rybnych  Podczas przygotowywania ryby do smażenia, zazwyczaj wcześniej przyprawia się ją wybranymi przyprawami. Najczęściej jest to klasyczna sól oraz pieprz. Jednak, aby uzyskać niepowtarzalny smak dania, to warto wówczas zamienić zwykły pieprz na kolorowy. To on nada całej potrawie wyjątkowego aromatu. Taka zmiana jest zdecydowanie na plus. Zresztą mięso rybne zdecydowanie bardziej komponuje się z różnymi kolorowymi przyprawami. Przepis na paluszki rybne z kolorowym pieprzem Składniki: 3-4 filety miruny sól morska pieprz kolorowy 2 jajka mąka mleko panierka do ryb olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby to wyjmijcie ją odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem, aby zdążyła się rozmrozić. Ułóżcie ją na kratce, aby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać, a nie wsiąkać w mięso. Mirunę umyjcie pod ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Filety...

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Flickr
Newsy
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Nowe badania dotyczące wpływu herbaty na zdrowie człowieka do serca powinni wziąć sobie zwłaszcza mężczyźni.

Picie zielonej herbaty jest zdrowe – o tym wiadomo powszechnie od dawna. Nie tak dawno zaś udowodniono pozytywny wpływ picia zielonej herbaty na koronawirusa. Przeczytacie o tym tutaj: Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Oprócz tego picie zielonej herbaty ma wiele różnych pozytywnych stron. Oto tylko część z nich. Z wrażenia aż przysiądziecie: Wpływa na dobry stan układu sercowo-naczyniowego, poprawia krążenie Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, żołądka, jelita grubego, trzustki Ułatwia odchudzanie Przeciwdziała cellulitowi Pozytywnie wpływa na sprawność umysłową Poprawia wygląd skóry Wspomaga pracę układu odpornościowego Zapobiega wystąpieniu parodontozy Kto powinien pić codziennie zieloną herbatę? Ostatnie badania wykazały jeszcze jedną ciekawą cechę picia herbaty. Chińscy naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie przyjrzeli się sprawie z nieco innej strony. Uczeni zbadali duża grupę osób o dobrym zdrowiu i podzielili ją na dwie główne części. Tych, którzy pili codziennie zieloną herbatę i tych, którzy nie piją jej wcale. Wyniki badania wykazały oczywiście pozytywne skutki picia herbaty, która okazała się mieć wpływ znaczny wpływ na kondycję zdrowotną badanych. Jednak bardziej zaskakujące jest to, że zielona herbata najlepiej wpłynęła na zdrowie badanych mężczyzn. Co sprawia, że zielona herbata jest zdrowa? Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawiera w sobie organiczne związki zwane polifenolami. To właśnie im zawdzięczać można wspaniałe cechy herbaty – głównie tej zielonej. Polifenole zawarte w herbacie wykazują duże działanie...

Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy
Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...