Substancja, o której mowa to konserwant o numerze E319, znany także jako Tert-butylohydrochinon (TBHQ). Ze względu na szkodliwe działanie został zakazany już w Japonii. W Polsce jednak wciąż jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
W jakich produktach można znaleźć konserwant E319?
Ten środek konserwujący spotkacie w znanych i lubianych wyrobach spożywczych. Trzeba jednak przyznać, że większość z nich nie należy do kategorii zdrowego jedzenia. Są to między innymi:
- paluszki rybne i filety rybne
- smalec wołowy i wieprzowy
- zupy i buliony w proszku
- napoje gazowane
- gumy do żucia
- chipsy
E319 dodaje się również do kosmetyków, takich jak: szminki, cienie do powiek, a także perfumy.
Zobacz także:
Jak E319 wpływa na tarczycę?
Paradoksalnie z pozoru zdrowe mrożone morskie ryby czy paluszki rybne mogą mieć zgubny wpływ na waszą tarczycę. Spożywany w nadmiarze konserwant może zaburzać prawidłową pracę tego narządu. Trudno się dziwić, że Japończycy nie chcą go w swoich produktach. Badania potwierdzają, że TBHQ zakłóca m.in. wydzielanie estrogenu.
Gdy gruczoł tarczycowy zaczyna produkować nieodpowiednią ilość hormonów, wówczas zostaje zaburzona praca układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, a także nerwowego. Mogą pojawić się wówczas takie dolegliwości jak biegunka lub przeciwlegle zaparcia, a oprócz tego nadciśnienie tętnicze, wahania nastroju, przewlekłe zmęczenie, problemy skórne, zaburzenia widzenia, zmiana smaku czy wypadanie włosów.
W jaki jeszcze sposób TBHQ wpływa ludzki organizm?
Dbając o własne zdrowie, powinniście ograniczyć spożywanie wyrobów, które zawierają niebezpieczny konserwant i zastąpić je zdrowszymi odpowiednikami, np. świeżą rybą. W przeciwnym razie jest szansa, że zaszkodzicie nie tylko swojej tarczycy.
TBHQ wpływa bowiem negatywnie na różne obszary zdrowia:
- Silnie oddziałuje i zaburza pracę nerek.
- Może działać drażniąco na skórę i przyczyniać się do powstawania alergii.
- Osłabia zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji.
- Z badań wynika, że zmniejsza skuteczność szczepionki na grypę.
- Mówi się także o tym, że ma on działanie rakotwórcze, w tym jednak obszarze potrzebne są dalsze, dokładniejsze badania.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, mamadu.pl, kobieta.onet.pl