Substancja, o której mowa to konserwant o numerze E319, znany także jako Tert-butylohydrochinon (TBHQ).  Ze względu na szkodliwe działanie został zakazany już w Japonii. W Polsce jednak wciąż jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. 

W jakich produktach można znaleźć konserwant E319? 

Ten środek konserwujący spotkacie w znanych i lubianych wyrobach spożywczych. Trzeba jednak przyznać, że większość z nich nie należy do kategorii zdrowego jedzenia. Są to między innymi: 

  • paluszki rybne i filety rybne 
  • smalec wołowy i wieprzowy 
  • zupy i buliony w proszku 
  • napoje gazowane 
  • gumy do żucia 
  • chipsy 

E319 dodaje się również do kosmetyków, takich jak: szminki, cienie do powiek, a także perfumy. 

Zobacz także:

Jak E319 wpływa na tarczycę? 

Paradoksalnie z pozoru zdrowe mrożone morskie ryby czy paluszki rybne mogą mieć zgubny wpływ na waszą tarczycę. Spożywany w nadmiarze konserwant może zaburzać prawidłową pracę tego narządu. Trudno się dziwić, że Japończycy nie chcą go w swoich produktach. Badania potwierdzają, że TBHQ zakłóca m.in. wydzielanie estrogenu. 

Gdy gruczoł tarczycowy zaczyna produkować nieodpowiednią ilość hormonów, wówczas zostaje zaburzona praca układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, a także nerwowego.  Mogą pojawić się wówczas takie dolegliwości jak biegunka lub przeciwlegle zaparcia, a oprócz tego nadciśnienie tętnicze, wahania nastroju, przewlekłe zmęczenie, problemy skórne, zaburzenia widzenia, zmiana smaku czy wypadanie włosów.  

W jaki jeszcze sposób TBHQ wpływa ludzki organizm? 

Dbając o własne zdrowie, powinniście ograniczyć spożywanie wyrobów, które zawierają niebezpieczny konserwant i zastąpić je zdrowszymi odpowiednikami, np. świeżą rybą. W przeciwnym razie jest szansa, że zaszkodzicie nie tylko swojej tarczycy. 

TBHQ wpływa bowiem negatywnie na różne obszary zdrowia: 

  • Silnie oddziałuje i zaburza pracę nerek.  
  • Może działać drażniąco na skórę i przyczyniać się do powstawania alergii. 
  • Osłabia zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji. 
  • Z badań wynika, że zmniejsza skuteczność szczepionki na grypę. 
  • Mówi się także o tym, że ma on działanie rakotwórcze, w tym jednak obszarze potrzebne są dalsze, dokładniejsze badania. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, mamadu.pl, kobieta.onet.pl