Ta kapusta od Ewy Wachowicz będzie hitem na wigilijnym stole. Nie żałujcie tego 1 składnika
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Ta kapusta od Ewy Wachowicz będzie hitem na wigilijnym stole. Nie żałujcie tego 1 składnika

Co to za święta bez kapusty! Dodajcie do niej dużo tego składnika, a nie pożałujecie - wyjdzie fenomenalna.

Postna kapusta z grzybami lub grochem to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Lista składników jest dość skromna, dlatego warto dorzucić do kapusty produkt, który przyjemnie podkreśli cały jej smak i nieco złagodzi kwasowość kapusty kiszonej. 

Co dodać do kapusty z grochem?

W tym daniu koniecznie musi się znaleźć spora ilość masła - co prawda wówczas kapusta nie będzie zbyt dietetyczna, ale za to jaka smaczna! Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale podkreśli wszystkie nuty zawarte w tym daniu i sprawi, że będzie jeszcze lepsze.

Nie zapomnijcie też o obowiązkowym kminku, który działa łagodząco na układ trawienny i nieco złagodzi objawy powodowane przez zjedzenie kapusty. Zobaczcie, w jaki sposób Ewa Wachowicz przyrządza tę tradycyjną potrawę - oczywiście dodając do niej wymienione przez nas składniki. 

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie

Przepis na kapustę z grochem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 40 dag łuskanego grochu

  • 3 cebule

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka kminku

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe 

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zalejcie groch wodą i moczcie przez 1-2 godziny. Po tym czasie odcedźcie na sitku i przelejcie jeszcze zimną wodą - w ten sposób ograniczycie ewentualne gastryczne dolegliwości po spożyciu grochu.

  2. Tak wypłukany groch wsypcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości pod przykryciem.

  3. Kapustę kiszoną odciśnijcie, a następnie pokrójcie drobno. W osobnym garnku ugotujcie ją z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz łyżeczką kminku. Wymieszajcie i również gotujcie pod przykryciem, do miękkości.

  4. W tym czasie, na patelni rozpuśćcie słuszną ilość masła (1 dużą łyżkę). Wrzućcie pokrojone drobno cebule i zeszklijcie.

  5. Gdy cebula już się ozłoci, dodajcie ją do garnka z kapustą wraz z ugotowanym grochem (nie zapomnijcie go wcześniej odcedzić).

  6. Na tej samej patelni rozgrzejcie jeszcze jedną łyżkę masła i wsypcie 2 łyżki mąki. Mieszajcie, aż powstanie zasmażka. Wlejcie następnie na patelnię trochę wody z kapusty i po wymieszaniu wlejcie do garnka.

  7. Na koniec doprawcie danie solą oraz pieprzem i gotujcie jeszcze przez 20 minut. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapomnijcie o namaczaniu grochu do kapusty. Wystarczy 1 rzecz, a będzie gotowy w mniej niż godzinę
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Zapomnijcie o namaczaniu grochu do kapusty. Wystarczy 1 rzecz, a będzie gotowy w mniej niż godzinę
Wypróbujcie nasz sposób, a wigilijną kapustę z grochem przygotujecie raz-dwa. Robi się błyskawicznie.

Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań, które co roku przyrządza się w wielu domach na Wigilię. Zwyczaj ten jest bardzo stary - gdy w Europie jeszcze nikt nie słyszał o ziemniakach, w Polsce jadano duże ilości kaszy, roślin strączkowych i właśnie kapusty. Były to tanie i sycące składniki, dlatego ich popularność nie powinna nikogo dziwić. Od święta przyrządzano kapustę z grochem oraz okrasą w postaci słoniny, smalcu lub oleju. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i wciąż danie to ląduje w święta na wielu polskich stołach. Jego przygotowanie może być dość czasochłonne ze względu na groch, ale spokojnie - wiemy, jak skrócić ten czas.  Jak szybko zmiękczyć groch? Sposobem na szybsze zmiękczenie grochu do kapusty jest jego ugotowanie w wodzie z dodatkiem soli. Wystarczy zalać groch zimną wodą, wsypać sól i zagotować. Następnie, groch powinno się gotować od 30 do maksymalnie 60 minut, cały czas przy tym mieszając, ponieważ może się łatwo przypalić do garnka. Dobrze jest także doprawić wówczas nienamaczany wcześniej groch solidną dawką kminku, który zredukuje jego wzdymające właściwości. Tak przygotowany groch możecie z powodzeniem dodać do kapusty i stworzyć jedno z bardziej klasycznych, wigilijnych dań - polecamy wam skorzystać z poniższego przepisu.  Przepis na kapustę z grochem Składniki: pół kilograma kiszonej kapusty pół kilograma łuskanego grochu 1 duża cebula Sól Pieprz Opcjonalnie - kminek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę.  Wlejcie olej do garnka, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Następnie poszatkujcie kiszoną kapustę i dodajcie ją do cebuli. Nie ma potrzeby odciskania kapusty z soku. Gotujcie całość na małym ogniu....

kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji
Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.  Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty! Przepis na kapustę z grochem Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 500 gramów grochu 3 cebule Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek Przygotowanie Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.  Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.  Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.  Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach. Gotowe!

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...

Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Flickr
Newsy
Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Jeśli wasza postna kapusta z grzybami za każdym razem wychodzi zbyt słona, mamy na to sposób - wystarczy zwrócić uwagę na 1 rzecz podczas przygotowania.

Tradycyjny, typowy dla polskiej kuchni bigos to popularna w sezonie zimowym potrawa, jednak przez jeden dzień musi ustąpić innemu daniu - mowa tutaj oczywiście o kapuście z grzybami, którą można by nazwać bigosem w wersji postnej. Nie zawiera mięsa ani smalcu, choć jest równie pyszna i świetnie komponuje się z resztą wigilijnych potraw. Czasami niestety wychodzi o wiele za słona - sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.  Dlaczego kapusta z grzybami jest słona?  Danie to przyrządza się oczywiście na bazie kapusty kiszonej, która już sama w sobie jest dość słona. Jeśli przeszkadza wam taki smak, możecie ją wcześniej wypłukać - nie radzimy jednak tego robić, ponieważ wówczas kapusta straci również typową dla niej kwasowość i walory smakowe. Dlaczego jednak kapusta z grzybami wychodzi czasami tak słona, że trudno ją przełknąć? Wszystko przez przyprawy. Przyzwyczajeni do tego, by solić większość potraw już na początku lub w trakcie, to samo robimy w przypadku postnej kapusty - a to błąd. Należy robić to dopiero na samym końcu, by jej nie przesolić. Z tego powodu warto po prostu spróbować jej pod koniec przygotowywania i dopiero wtedy zdecydować, czy dodatkowa sól jest konieczna.  Przepis na wigilijną kapustę z grzybami Składniki: pół kilograma kapusty kiszonej pół szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki kminku 4-5 ziaren pieprzu sól Przygotowanie: Włóżcie suszone grzyby do garnka, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 godziny.  Odciśnijcie kapustę kiszoną z wody (nie wylewajcie soku - przyda się np. do farszu na pierogi) i przełóżcie do garnka. Następnie do garnka z kapustą...