Postna kapusta z grzybami lub grochem to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Lista składników jest dość skromna, dlatego warto dorzucić do kapusty produkt, który przyjemnie podkreśli cały jej smak i nieco złagodzi kwasowość kapusty kiszonej. 

Co dodać do kapusty z grochem?

W tym daniu koniecznie musi się znaleźć spora ilość masła - co prawda wówczas kapusta nie będzie zbyt dietetyczna, ale za to jaka smaczna! Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale podkreśli wszystkie nuty zawarte w tym daniu i sprawi, że będzie jeszcze lepsze.

Nie zapomnijcie też o obowiązkowym kminku, który działa łagodząco na układ trawienny i nieco złagodzi objawy powodowane przez zjedzenie kapusty. Zobaczcie, w jaki sposób Ewa Wachowicz przyrządza tę tradycyjną potrawę - oczywiście dodając do niej wymienione przez nas składniki. 

Zobacz także:

Przepis na kapustę z grochem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 40 dag łuskanego grochu

  • 3 cebule

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka kminku

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe 

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zalejcie groch wodą i moczcie przez 1-2 godziny. Po tym czasie odcedźcie na sitku i przelejcie jeszcze zimną wodą - w ten sposób ograniczycie ewentualne gastryczne dolegliwości po spożyciu grochu.

  2. Tak wypłukany groch wsypcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości pod przykryciem.

  3. Kapustę kiszoną odciśnijcie, a następnie pokrójcie drobno. W osobnym garnku ugotujcie ją z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz łyżeczką kminku. Wymieszajcie i również gotujcie pod przykryciem, do miękkości.

  4. W tym czasie, na patelni rozpuśćcie słuszną ilość masła (1 dużą łyżkę). Wrzućcie pokrojone drobno cebule i zeszklijcie.

  5. Gdy cebula już się ozłoci, dodajcie ją do garnka z kapustą wraz z ugotowanym grochem (nie zapomnijcie go wcześniej odcedzić).

  6. Na tej samej patelni rozgrzejcie jeszcze jedną łyżkę masła i wsypcie 2 łyżki mąki. Mieszajcie, aż powstanie zasmażka. Wlejcie następnie na patelnię trochę wody z kapusty i po wymieszaniu wlejcie do garnka.

  7. Na koniec doprawcie danie solą oraz pieprzem i gotujcie jeszcze przez 20 minut. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl