Postna kapusta z grzybami lub grochem to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Lista składników jest dość skromna, dlatego warto dorzucić do kapusty produkt, który przyjemnie podkreśli cały jej smak i nieco złagodzi kwasowość kapusty kiszonej.
Co dodać do kapusty z grochem?
W tym daniu koniecznie musi się znaleźć spora ilość masła - co prawda wówczas kapusta nie będzie zbyt dietetyczna, ale za to jaka smaczna! Tłuszcz, jako nośnik smaku, doskonale podkreśli wszystkie nuty zawarte w tym daniu i sprawi, że będzie jeszcze lepsze.
Nie zapomnijcie też o obowiązkowym kminku, który działa łagodząco na układ trawienny i nieco złagodzi objawy powodowane przez zjedzenie kapusty. Zobaczcie, w jaki sposób Ewa Wachowicz przyrządza tę tradycyjną potrawę - oczywiście dodając do niej wymienione przez nas składniki.
Zobacz także:
Przepis na kapustę z grochem Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1 kg kiszonej kapusty
-
40 dag łuskanego grochu
-
3 cebule
-
2 łyżki mąki
-
2 łyżki masła
-
1 łyżeczka kminku
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zalejcie groch wodą i moczcie przez 1-2 godziny. Po tym czasie odcedźcie na sitku i przelejcie jeszcze zimną wodą - w ten sposób ograniczycie ewentualne gastryczne dolegliwości po spożyciu grochu.
-
Tak wypłukany groch wsypcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości pod przykryciem.
-
Kapustę kiszoną odciśnijcie, a następnie pokrójcie drobno. W osobnym garnku ugotujcie ją z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz łyżeczką kminku. Wymieszajcie i również gotujcie pod przykryciem, do miękkości.
-
W tym czasie, na patelni rozpuśćcie słuszną ilość masła (1 dużą łyżkę). Wrzućcie pokrojone drobno cebule i zeszklijcie.
-
Gdy cebula już się ozłoci, dodajcie ją do garnka z kapustą wraz z ugotowanym grochem (nie zapomnijcie go wcześniej odcedzić).
-
Na tej samej patelni rozgrzejcie jeszcze jedną łyżkę masła i wsypcie 2 łyżki mąki. Mieszajcie, aż powstanie zasmażka. Wlejcie następnie na patelnię trochę wody z kapusty i po wymieszaniu wlejcie do garnka.
-
Na koniec doprawcie danie solą oraz pieprzem i gotujcie jeszcze przez 20 minut. Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl