Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Flickr
Newsy

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem

Kotlety mielone to kulinarny pewniak podczas każdego obiadu. Co jednak, gdy w domu zabrakło wam właśnie jajek lub z jakichś przyczyn nie możecie ich jeść? Czym zlepić kotlety i jak sprawić, by pozostały pulchne i wilgotne?  

Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działają jajka w kotletach mielonych? 

Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości. 

Zobacz także
Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie

Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie

Czym zastąpić jajko w mielonych? 

Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki. 

Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw. 

Przepis na kotlety mielone bez jajka 

Składniki: 

  • ½ mięsa mielonego 
  • 1 kajzerka 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól i pieprz  
  • bułka tarta do panierowania 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie cebulę i czosnek i poszatkujcie je drobno, a następnie podsmażcie na oleju.  
  2. Namoczcie bułkę w wodzie. Gdy namięknie, delikatnie ją odciśnijcie, jednak nie do końca.  
  3. Mięso mielone, odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę oraz czosnek włóżcie do dużej miski. Dodajcie łyżkę musztardy, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. 
  4. Formujcie kotlety i obtaczajcie w bułce tartej, a następnie smażcie na dobrze rozgrzanym oleju na złoto - brązowy kolor. Smacznego!

Źródło: haps.pl 

Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Wikipedia Commons
Newsy
Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Kotlety mielone to jedno z bardziej lubianych, mięsnych dań dla Polaków. Jeżeli chcecie mieć pewność, że będą mięciutkie, to powinniście pilnować właściwych proporcji mięsa mielonego i jajek.  W innym przypadku wyjdą suche i nadmiernie zbite. 

Kotlety mielone nie są specjalnie skomplikowane w przygotowaniu. Mielenie mięsa, dodawanie do niego jajek, przypraw i bułki, formowanie mięsnych kulek, a na końcu smażenie. I tyle. Czasami jednak nawet w tak prostej potrawie można popełnić błąd, który wpłynie na jej konsystencję i smak. Zobaczcie, czy robicie ją dobrze.  Co wpływa na soczystość kotletów mielonych?  Soczystość kotletów mielonych zależy od kilku czynników, takich jak np. wysoka jakość mięsa i odpowiednia zawartość w nim tłuszczu. Jak wiadomo tłuszcz jest naturalnym nawilżaczem w kotletach i gdy go zabraknie, trzeba ratować się różnymi trikami na nadanie im soczystości. Luźną konsystencję i wilgotność zafunduje tym mięsnym kulkom dodatek słabo odciśniętej bułki kajzerki, a także odrobina zimnej wody gazowanej lub kwaśnej śmietany. Na nic się jednak zdadzą te wszystkie zabiegi, gdy dodacie do mięsa nieodpowiednią ilość jajek.  Ile jajek powinno dodawać się do mięsa mielonego?  Musicie wiedzieć, że zbyt duża ilość jajek w stosunku do mięsa mielonego sprawia, że masa staje się nadmiernie luźna, co niezawodnie poskutkuje papkowatym daniem.  Jeżeli z kolei dodacie ich zbyt mało, to zaserwujecie sztywne i suche jak wiór kotlety. Dlatego w przypadku mielonych trzeba zapamiętać prostą zasadę, od której nie ma ustępstw:   1 średnie jajko na ½ kg mięsa mielonego.  Zwiększając ilość mięsa, zwiększajcie również proporcjonalnie ilość jajek. Pamiętajcie także, by zwracać uwagę na ich wielkość, gdyż zbyt małe nie nawilżą i nie zwiążą wystarczająco mięsa, a zbyt duże sprawią, że będzie po prostu rzadkie.  Przepis na soczyste kotlety mielone   Składniki:  ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej  1 średnie jajko  1 średnia cebula  1 bułka...

Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Puszyste jak chmurka kotlety mielone, to główny element smakowitego obiadu. Ich wyjątkową pulchność możecie uzyskać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj zdradzamy ten, który nie tylko „nadmuchuje” mięso, lecz również cudownie wpływa na jego smak i wilgotność. 

Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości. Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady. Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste?  Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką. Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.   Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów?  Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.   Przepis na mielone z kwaśną śmietaną  Składniki:  500 g łopatki wieprzowej  1 kajzerka  1 średnie jajko   2 ząbki czosnku   1 cebula  1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany  sól i pieprz   bułka tarta  olej  Sposób przygotowania:  Namoczcie bułkę w...

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...