Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak. 

Jak działają jajka w kotletach mielonych? 

Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości. 

Czym zastąpić jajko w mielonych? 

Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki. 

Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw. 

Zobacz także:

Przepis na kotlety mielone bez jajka 

Składniki: 

  • ½ mięsa mielonego 
  • 1 kajzerka 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól i pieprz  
  • bułka tarta do panierowania 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie cebulę i czosnek i poszatkujcie je drobno, a następnie podsmażcie na oleju.  
  2. Namoczcie bułkę w wodzie. Gdy namięknie, delikatnie ją odciśnijcie, jednak nie do końca.  
  3. Mięso mielone, odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę oraz czosnek włóżcie do dużej miski. Dodajcie łyżkę musztardy, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. 
  4. Formujcie kotlety i obtaczajcie w bułce tartej, a następnie smażcie na dobrze rozgrzanym oleju na złoto - brązowy kolor. Smacznego!

Źródło: haps.pl