Sposób na soczystą szynkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy

Soczysta pieczona szynka na wielkanocny stół. Zastosujcie ten trik a będzie rozpływać się w ustach

Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, domowej szynki. Jeśli chcecie, by wyszła soczysta i aromatyczna do jej przygotowania koniecznie użyjcie tej jednej rzeczy.
Weronika Kępa
marzec 16, 2021

Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Trik na soczystą szynkę domową

Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę. 

Przepis na domową szynkę pieczoną

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma szynki wieprzowej
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżek musztardy
  • 4 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa. 
  5. Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego mięso na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie szynkę z rękawa, pokrójcie na cieniutkie plasterki, ułóżcie na półmisku i serwujcie z chrzanem, ćwikłą lub konfiturą żurawinową.

Smacznego!

Komentarze