Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie.

Trik na soczystą szynkę domową

Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę. 

Przepis na domową szynkę pieczoną

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma szynki wieprzowej
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżek musztardy
  • 4 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa. 
  5. Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego mięso na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie szynkę z rękawa, pokrójcie na cieniutkie plasterki, ułóżcie na półmisku i serwujcie z chrzanem, ćwikłą lub konfiturą żurawinową.

Smacznego!