Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie.
Trik na soczystą szynkę domową
Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę.
Przepis na domową szynkę pieczoną
Będziecie potrzebować:
- 1 kilograma szynki wieprzowej
- 400 ml bulionu
- 3 łyżek musztardy
- 4 ząbków czosnku
- Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
- W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa.
- Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia.
- Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego mięso na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie szynkę z rękawa, pokrójcie na cieniutkie plasterki, ułóżcie na półmisku i serwujcie z chrzanem, ćwikłą lub konfiturą żurawinową.
Smacznego!