Sposób na soczystą szynkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy

Soczysta pieczona szynka na wielkanocny stół. Zastosujcie ten trik a będzie rozpływać się w ustach

Wielkanocne biesiadowanie nie mogłoby się odbyć bez przepysznej, domowej szynki. Jeśli chcecie, by wyszła soczysta i aromatyczna do jej przygotowania koniecznie użyjcie tej jednej rzeczy.

Polacy uwielbiają domowe, pieczone szyneczki. Niestety, większość pań domu stroni od ich przyrządzania. Bowiem istnieje ryzyko, że mięso okaże się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Na szczęście istnieje pewien sposób, który całkowicie wyeliminuje obawy gospodyń. Koniecznie z niego skorzystajcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na soczystą szynkę domową

Aby szynka była delikatna, soczysta i aromatyczna wystarczy użyć do jej pieczenia specjalnego, plastikowego rękawa spożywczego. Umieszczone w nim mięso, wraz z marynatą i bulionem, nie ma szansy stać się suche. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości i przyrządzić na Wielkanoc domową szyneczkę, weźcie sobie do serca tę radę. 

Przepis na domową szynkę pieczoną

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma szynki wieprzowej
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżek musztardy
  • 4 ząbków czosnku
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W dużym naczyniu (takim żeby pomieściło mięso) umieśćcie musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze mięso (powinna dokładnie pokryć całą jego powierzchnię). Naczynie owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia mięso, wraz z wszystkimi przyprawami i pozostałą marynatą, przełóżcie do specjalnego rękawa do pieczenia. Wlejcie również do niego odrobinę bulionu, a następnie zamknijcie całość przy pomocy specjalnego klipsa. 
  5. Tak przygotowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Ponadto w rękawie zróbcie kilka małych dziurek, tak by nie pękał podczas pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego mięso na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmijcie szynkę z rękawa, pokrójcie na cieniutkie plasterki, ułóżcie na półmisku i serwujcie z chrzanem, ćwikłą lub konfiturą żurawinową.

Smacznego!

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Takich kotletów schabowych z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Owocowo-korzenna marynata, nadaje im niesamowicie wyjątkowego smaku. Wasi bliscy będą zaskoczeni.

Ten przepis bije na głowę tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Wszystko za sprawą niesamowicie wyjątkowej marynaty, której podstawę stanowią… suszone śliwki. Całość została również wzbogacona o niecodzienną jak na mięso przyprawę - cynamon. Smak tak przyrządzonego obiadu z pewnością pozytywnie was zaskoczy, a przepis na stałe zagości w waszej kuchni. Przepis na kotlety schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy, że zrobicie przepyszną marynatę, zanurzycie w niej mięso, a następnie przełożycie całość na gorącą patelnie. Po kilkunastu minutach duszenia obiad będzie gotowy. Będziecie potrzebować: 4 plastrów schabu 8 suszonych śliwek 7 pieczarek 2 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 18 proc. 3 łyżek oliwy z oliwek Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatołowej, cynamonu Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Śliwki pokrójcie na niewielkie paseczki i przełóżcie do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich również oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozmaryn. Całość dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie zanurzcie wasze schabowe, a następnie wstawcie je do lodówki na ok. 30 minut, tak aby miały szansę przejść wszystkimi smakami i aromatami. Po upływie tego czasu przełóżcie kotlety wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię (już nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Mięso duście przez ok. 4 minuty na wolnym ogniu.  W tym czasie opłuczcie pieczarki pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie w plasterki i dodajcie...

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...

szynka gotowana w rekawie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Macie dość niedobrych, sklepowych wędlin? Oto delikatna i krucha szynka idealna na kanapki, którą zrobicie domu
Tęsknicie za pysznymi wędlinami bez konserwantów i polepszaczy smaku z dzieciństwa? Z tym przepisem z łatwością zrobicie samodzielnie szynkę tak dobrą, że ślinka cieknie!

Pełne wody, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku… a do tego często już następnego dnia po zakupie nie nadają się do jedzenia. Sklepowe wędliny niestety najczęściej rozczarowują, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zrobić domową wersję. Wbrew pozorom wcale nie jest to skomplikowane czy czasochłonne. Wręcz przeciwnie, będziecie zaskoczeni jak łatwe i proste jest jej samodzielne wykonanie. Podstawą pysznej, domowej wędliny jest oczywiście dobrej jakości mięso. Możecie upiec schab, karkówkę, ale my polecamy zacząć od szynki. Jej smak przypomni wam czasy dzieciństwa. Samodzielnie wykonana domowa szynka to także gwarancja dobrego składu – wiecie, co dodaliście. A do wykonania potrzebujecie tak naprawdę tylko kilku prostych składników, z których większość z pewnością macie w swoich kuchniach. Idealna na kanapki, ale również na zimny półmisek, gdy podejmujecie gości. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, którzy z pewnością poproszą o przepis. Najlepsza krucha domowa szynka na kanapki - przepis Składniki 1,5kg szynki wieprzowej 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 4-5 ząbków czosnku Kilka kulek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Sznurek Rękaw do pieczenia Przygotowanie Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.  Mięso polać octem balsamicznym i dokładnie rozprowadzić. Przyprawę do mięsa wymieszać z cukrem i solą i natrzeć szynkę. Czosnek pokrójcie na kawałki lub plasterki i obłóżcie nimi mięso. Przykryjcie dokładnie i odstawcie do lodówki na co najmniej 24 godziny. Wyjmijcie, obwiążcie dokładnie sznurkiem i przełóżcie do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane mięso włóżcie...