Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce
Adobe Stock
Newsy

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Komary nie dają wam spać i bezlitośnie kąsają, nie dając wytchnienia? W takich sytuacjach trzeba uciec się do sprawdzonych babcinych sposobów.

Nieznośne pieczenie skóry, swąd, bąble i zaczerwienienia – takie efekty pogryzienia przez komary znają chyba wszyscy. Jednym tego typu dolegliwości przydarzają się częściej, innym rzadziej. Część osób nie robi z tego większego problemu, podczas gdy dla których stosunkowo nieduży ból jest wprost nie do zniesienia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Naturalne odstraszacze komarów

Niezależnie od tego gdzie leży próg bólu każdego z was, na pewno ukąszenia komarów doskwierają wszystkim prawie jednakowo. Co zrobić, gdy moskitiera i inne zabezpieczenia nie zdają egzaminu?

Dobrze jest stosować naturalne odstraszacze komarów. Warto wypróbować także patentu choćby z bazylią i innymi ziołami doniczkowymi. Mogą one stać się naturalną zaporą przed dokuczliwymi komarami.

Jak uśmierzyć ból po ukąszeniu komara za pomocą octu?

Czasami jednak zdarza się, że na zapobieganie jest już za późno i bezlitosne owady zdołały już zrobić spustoszenie na waszej skórze. Jak uśmierzyć dokuczliwy ból i zwalczyć zaczerwienienia? Mamy na to naturalny sposób.

Zamiast sięgać po drogie środki lecznicze i przeciwbólowe ze sklepów i z apteki, wykorzystajcie stary babciny patent z octem. Wystarczy posmarować bolące rany po ukąszeniach komarów odrobiną octu i efekt przyjdzie szybciej, niż moglibyście się tego spodziewać.

Tego typu trik można zastosować nawet w środku nocy, kiedy walka z komarami wydaje się z góry skazana na porażkę. Ocet nie tylko uśmierzy ból, ale także zniechęci latające wokół komary do przypuszczenia kolejnego ataku w waszą stronę.

Zobacz także
Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Banalny trik na komary z Coca-Colą. Działa już po 5 minutach

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały

Inne domowe sposoby na ukąszenia komarów

Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie lub nie chcecie wykorzystać octu do uśmierzenia bólu po ukąszeniu komarów, wypróbujcie jeden z tych poniższych, starych, domowych sposobów:

  • przyłożenie na miejsce ukąszenia plastra cytryny,
  • przyłożenie roztartej drobno natki pietruszki,
  • przyłożenie liścia białej kapusty,
  • plaster ziemniaka,
  • plaster cebuli.
zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Zaparcia
Fizkes/Adobe Stock
Newsy
Naturalne, w 100% domowe sposoby na zaparcia. Będziecie zaskoczeni ich skutecznością
Zaparcia to problem wielu z nas. Zamiast faszerować się chemią, wypróbujmy domowych, naturalnych sposobów.

O tym jak dolegliwe mogą być zaparcia, nie trzeba nikogo przekonywać. Ten problem jest powszechny dla społeczeństw większości krajów Zachodu. Wiąże się z siedzącym trybem życia, nieodpowiednią dietą, a także z podeszłym wiekiem. Jednak powody zaparć mogą być doprawdy różnorakie. Od alergii i zatrucia toksynami, przez problemy psychiczne, metaboliczne, aż do hemoroidów. Innym nietypowym, ale częstym powodem zaparć jest po prostu lekceważenie konieczności wypróżnienia, co z kolei może zaburzać odruch defekacyjny. Leczenie zaparć warto zacząć więc od postawienia właściwej diagnozy i określenia konkretnej przyczyny tego schorzenia. Gdy z pomocą lekarza uda się nam to osiągnąć, wcale nie jesteśmy skazani na drogie lekarstwa i medykamenty. Ratunku możemy szukać w domowych sposobach. Oto niektóre z nich. Naturalne sposoby na zaparcia Picie produktów mlecznych i spożywanie nabiału – na zaparcie dobrze podziała regularne picie kefirów, jogurtów i kwaśnego mleka. Tego rodzaju produkty szybko poprawią pracę jelit. Jedzenie warzyw – w czasie zaparć warto spożywać warzywa. Szczególnie te bogate w błonnik. Wysoką zawartością błonnika charakteryzują się warzywa strączkowe. Fasolka, groch, bób mogą jednak wywoływać z kolei wzdęcia i gazy, dlatego warto spożywać je z umiarem, a także przygotowywać je w odpowiedni sposób. Jedzenie owoców – a wśród nich głównie śliwki i morele. Te owoce pomogą na zaparcia zarówno na surowo, jak i w postaci suszonej. To dobra wiadomość zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nie mamy tak szerokiego dostępu do świeżych owoców prosto z ogrodu. Jedzenie kiszonek – kapusta kiszona jest prawdziwą bombą witaminową. Oprócz tego zawiera dużo cennych kultur bakterii...

Zakupy spożywcze, regały sklepowe
Pixabay/Tariq Abro
Newsy
Darmowy napój wyskokowy już od soboty w jednym ze znanych sklepów. Sprawdź w jakim
Sklepy kuszą nas nie tylko przedświątecznymi okazjami. Raz na jakiś czas trafia się świetna okazja dla piwoszy.

Okres przedświąteczny to pora, w której wielkie sklepy prowadzą między sobą wojnę. O co? Oczywiście o klienta. Lidl, Biedronka, Kaufland i inne sieci walczą na promocje. Oprócz tradycyjnych zniżek na mięso czy warzywa, supermarkety starają się przyciągnąć do siebie klientów poprzez inne promocje. Także te na napoje alkoholowe. Okazja bez okazji Szykują się czyjeś imieniny? A może planujecie wspólne oglądanie meczu? Chcecie zrobić zapasy przed Sylwestrem? Powód nie jest aż tak ważny. Ważniejsze jest to, że Kaufland przygotował nie lada gratkę dla amatorów złocistego trunku. Przedmiotem akcji będzie piwo Kasztelan Świeże Niepasteryzowane (0,5 l). Co wyróżnia ten produkt? Kasztelan to naturalne składniki, tradycyjna receptura i przede wszystkim brak pasteryzacji, który decyduje o charakterystycznym, wyjątkowym smaku tego piwa. Ile za ile? W ramach oferty dostaniecie aż 4 butelki tego trunku za darmo! Wystarczy, że zakupicie 6 Kasztelanów Niepasteryzowanych. Wówczas Kaufland dorzuci w gratisie 4 kolejne sztuki. Regularna cena tego piwa to 2,39 zł (plus kaucja za butelkę zwrotną).  Jeśli zdecydujemy się na udział w akcji 6+4, cena jednej butelki wyniesie jedyne 1,44 zł! Nie można przepuścić takiej okazji! Na koniec jedno szalenie ważne zastrzeżenie. Nikogo nie możemy nakłaniać do nieumiarkowanego picia piwa. Pamiętajcie, że spożywanie alkoholu wiąże się z odpowiedzialnością!

śledź w occie przepis
Kulinarna Chwila / Gotujmy.pl
Newsy
Genialne śledzie w pysznej octowej marynacie. Na bank je pokochacie
Święta, sylwester, karnawał - wszystkie te okazje nie mogą się obyć bez śledzi na zakąskę! Sprawdźcie ten przepis na śledzia w occie, jest przepyszny.

Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi. Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom. Przepis na śledzie w occie Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników: 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi 3 cebule 1 l wody 250 ml octu 250 g cukru Liście laurowe Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Olej Mąka pszenna Przygotowanie Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą! Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po...