Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!
Pixabay
Newsy

Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!

Niewielu klientów fast-foodów zastanawia się wciąż, skąd pochodzi mięso, po które tak chętnie sięgają. Warunki hodowli kurczaków z których powstają potem np. nuggetsy, wołają jednak o pomstę do nieba.

O tym jak wygląda hodowla kurczaków w wielkich fermach, większość świadomych konsumentów doskonale wie. Minimalne ilości miejsca, światła, a potem szybki i bolesny ubój. To jednak nie wszystko.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak hodowane są kurczaki na mięso do fast-foodów?

Z raportu, który władze KFC zdecydowały się opublikować pod presją działaczy na rzecz dobrostanu zwierząt, wynikają jeszcze inne, niezbyt przyjemne fakty:

  • Zdecydowana większość mięsa drobiowego pozyskiwanego do przyrządzania dań w KFC, to mięso z kurczaków ras szybko rosnących. Ubój takich kur następuje po zaledwie miesiącu od wyklucia się pisklęcia z jaja.
  • Ponad 1/3 kurczaków cierpi na zapalenie skóry nóżek, co spowodowane jest kiepskie jakości ściółką i twardą posadzką w fermach.
  • Właściciele ferm walczą z chorobami kurczaków poprzez użycie coraz większych ilości antybiotyków.

Z jakiego powodu właściciele KFC zdecydowali się na odsłonięcie niezbyt przychylnych dla nich faktów i tajemnic? Jak już wspominaliśmy, swoje zrobiła presja działaczy na rzecz zwierząt. Po drugie, duże znaczenie ma także coraz większa świadomość klientów, którzy z większym zastanowieniem starają się wybierać kupowane produkty.

Jakie mięso będą podawać w fast-foodach w przyszłości?

Kolejnym czynnikiem jest także presja z jeszcze innej strony, a mianowicie inwestorów i wielkiego biznesu, który coraz bardziej stawia na rozwiązania bardziej przyjazne dla świata natury. KFC podpisało już specjalne zobowiązania, w których władze obiecują dalsze działanie na rzecz poprawy doli kurczaków.

Oprócz tego, w dalszej przyszłości zanosi się na próby przełożenia projektów tzw. mięsa z próbówki na szerszą, masową skalę. Miałoby ono być pozyskiwane metodą in-vitro w laboratoriach. O mięsie bez zabijania pisaliśmy już wcześniej. Co sądzicie o tym pomyśle?

Zobacz także
Pierś z kurczaka

Jak sprawdzić w sklepie czy filet z kurczaka jest świeży? Jeśli zauważycie ten szczegół, nigdy go nie kupujcie

sok wypływający z pieczonego kurczaka

Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…

Jednak trzeba sobie jasno powiedzieć, że mięso z kurczaków hodowanych w kiepskich warunkach, nie jest problemem jedynie KFC. W Polsce ta sieć fast-foodów rywalizuje z kilkoma innymi dużymi graczami, których także czeka dyskusja na ten temat w przyszłości.

Najpopularniejsze fast-foody w Polsce:

  • McDonald’s
  • KFC
  • Pizza Hut
  • Stop Cafe (Orlen)
  • Burger King

Czytaj także:

skrzydełka z kurczaka
gotujmy.pl/igraszkilosu
Newsy
Niepozorne, a urzekają doskonałym smakiem. Kruchutkie skrzydełka z kurczaka dzięki genialnej panierce
Jeśli lubicie skrzydełka z kurczaka a jednocześnie chcecie przygotować coś zdrowszego, podpowiadamy. Ten przepis zwali z nóg waszych bliskich!

Kruche, chrupiące skrzydełka z kurczaka, można jeść same lub z ziemniakami albo frytkami. Mamy przepis! Skrzydełka - smaczna część drobiu Skrzydełka to części drobiu, które przydadzą się w gotowaniu zarówno zup, jak i w przygotowaniu dań głównych. Wywar na zupę, skrzydełka z grilla to tylko przykłady przepisów, w których pojawiają się skrzydełka. Najważniejsze by zadbać o zakup mięsa ze sprawdzonego źródła, bowiem tylko taki wybór da wam gwarancję smaku i dostarczy koniecznych dla organizmu wartości odżywczych. Skrzydełka smażone a'la KFC Optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC to prawdziwy hit. Tym bardziej, że w Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne już niekoniecznie. Klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych nie przemawia do wszystkich. Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue.  Kentucky Fried Chicken KFC to amerykańska sieć barów szybkiej obsługi założona 20 marca 1930 roku przez Harlanda Sandersa, bardziej znanego jako pułkownik Sanders. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Louisville, w stanie Kentucky, w Stanach Zjednoczonych. W Polsce pierwszy bar sieci został otwarty w Szczecinie, w listopadzie 1995 roku. Od kilku lat w Polsce można spotkać również bary typu drive-through, w których klienci mogą zamawiać i odbierać dania bez wysiadania z samochodu. Wyłącznym franczyzobiorcą Kentucky Fried Chicken (KFC) w Polsce jest europejska spółka AmRest Holdings z siedzibą w Madrycie. KFC kontra reszta świata Już od początków XXI wieku fast food był krytykowany za podejście do dobrostanu zwierząt, wpływ na otyłość i wpływ na klimat. Od 2003 roku organizacja People for...

Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować
cheddar4.7/TikTok
Newsy
Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować!
Miłośnicy sosu pieczeniowego z KFC, po tym filmiku zdecydowanie stracili na niego ochotę. Zobaczcie, jak się go przyrządza.

Sieci restauracji serwujących dania typu fast-food, takie jak McDonald’s i KFC, nie słyną ze zbyt zdrowego jedzenia. Każdy wie, że serwowane tam potrawy nie należą do wymyślnych i na pewno nie są zdrowe! Niedawno pisaliśmy choćby o tym, ile kalorii znajduje się w lubianych przez wiele osób sosach z McDonald’s oraz jakie jest najbardziej kaloryczne danie w tej restauracji . Kto jest na ścisłej diecie, ten zdecydowanie nie powinien się tam stołować! Z kolei, sieć KFC mimo, że też serwuje panierowane mięso smażone w głębokim tłuszczu, to stara się reklamować swoje jedzenie jako bardziej „naturalne” niż to w McDonald’s i innych podobnych restauracjach. Jednak udostępniony przez pracownika KFC filmik pokazujący jak powstaje jeden z bardziej znanych sosów dodawanych do jedzenia w tej restauracji może sprawić, że już więcej nie będziecie chcieli tam zjeść! Jak powstaje sos pieczeniowy z KFC? Jednym z bardziej popularnych sosów w KFC, jest sos pieczeniowy. Pewnie niewiele z zamawiających go osób zastanawiało się wcześniej, jak ten sos w ogóle powstaje. Pracownik sieci KFC z Wielkiej Brytanii udostępnił na swoim profilu na TikToku filmik, na którym pokazuje cały proces przygotowywania sosu. Nie wygląda to zbyt zachęcająco! @cheddar4.7 KFC GRAVY ##kfc ##foryoupage ##foryou ##for ##gravy ##food ##work ##fast ##mcdonalds ##firedsoon ##tasty ##uk ##usa ##asia ♬ The Chicken Wing Beat - Ricky Desktop Najpierw do pojemnika zrzucane są resztki ze smażonych kurczaków. To głównie spalona i tłusta panierka. Zalewa się ją wodą i zamknięty pojemnik odstawia na około 6 godzin. Po tym czasie sos jest podgrzewany, mieszany i dodaje się do niego różne przyprawy, które nadają mu jego charakterystyczny smak. Na końcu sos nie wygląda już tak źle, choć...

Nuggetsy z kurczaka
maho/Adobe Stock
Zdrowie
Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!
Gotowe nuggetsy z kurczaka to szybkie i wygodne danie. Ich smak niemalże uzależnia. Chrupiące kąski mają jednak swoje ciemne strony. Czy są niezdrowe?

Świetnie przyrządzona panierka, smaczne mięso i trudna do opisania chrupkość – za to wszystko niektórzy z nas uwielbiają gotowe nuggetsy z kurczaka. Kupujemy je w sklepach, zamawiamy w barach. Ponadto często są ulubionym (niesłodkim) przysmakiem naszych dzieciaków. Jak nuggetsy szkodzą zdrowiu To danie, jak każda przetworzona żywność, ma swoje minusy. Dlatego jeżeli nie możemy się oprzeć po raz kolejny chrupiącej skórce i piersi z kurczaka, przemyślmy ten temat na spokojnie. Może czasem warto przyrządzić kurze mięso w domu, nieco innym sposobem? Nuggetsy z kurczaka sprzedawane na wynos to źródło nasyconych tłuszczów, których zbyt duże spożycie z pewnością zaszkodzi naszemu organizmowi. Ponadto w tych kawałeczkach kurzego mięsa obsmażonych we fryturze znajdziemy ogromne ilości sodu. To wszystko sprawi, że nuggetsy będą smaczne, ale ich wpływ na nasze zdrowie będzie opłakany. Tak nie stanie się oczywiście, jeżeli to danie występuje w naszej diecie tylko okazjonalnie. Jedzone regularnie nuggetsy, zwłaszcza w duecie z innymi fast-foodami, takimi jak frytki to prawdziwe zagrożenie dla naszego serca. Poszukiwanie zdrowego balansu Jakby tego było mało, taka dieta prowadzi w szybkim tempie do cukrzycy, a także przyspiesza przybieranie na wadze. Wspomniana nadwyżka sodu w organizmie, to z kolei szybka droga do podwyższonego ciśnienia tętniczego we krwi. O konsekwencjach tych chorób nikogo nie trzeba informować. Unikajmy więc zbyt dużej ilości pochłanianych nuggetsów i innych fast-foodów. Ważne, byśmy potrafili zaszczepić  odpowiednie zachowania żywieniowe wśród najmłodszych. Promujmy więc gotowanie we własnym domu i prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety wśród najbliższych. Co zamiast nuggetsów? Postarajmy się czasem o ugotowanie mięsa drobiowego. Idealnym...

Za miesiąc w Polsce może zabraknąć mięsa drobiowego? Powód szokuje
Adobe Stock
Newsy
Za miesiąc w Polsce może zabraknąć mięsa drobiowego? Powód szokuje
Mięso z kurczaka w ciągu ostatnich pięciu miesięcy podrożało o ok. 60 proc. Pod koniec maja ma być jeszcze droższe, a być może... w ogóle będzie niedostępne!

Polska kuchnia stoi mięsem z kurczaka. Rocznie każdy Polak zjada według statystyk około 27 kg tego gatunku mięsa. Nie mamy jednak dobrych informacji dla osób lubiących nuggetsy , pieczone udka , czy sosy do makaronu z piersią z kurczaka . Co stało się w polskich fermach drobiu? Epidemia grypy w polskich fermach drobiu zmusi właścicieli hodowli do wybicia sporej części drobiu hodowanego obecnie w Polsce. Eksperci twierdzą, że za około 40 dni dojdzie w naszym kraju do prawdziwego tąpnięcia na rynku drobiarskim. Istnieje ryzyko, że z powodu kontrolnego wybijania niemal całych ferm, na rynku zabraknie mięsa z kurczaka dla klientów. W Polsce obecnie jest aż 170 ognisk ptasiej grypy. Dla porównania, rok wcześniej ta liczba wynosiła zaledwie 19. W tym roku obowiązkowe wybicie i utylizacja objęły już 4 miliony sztuk drobiu. Czy mięso z kurczaka drastycznie podrożeje? Alternatywnym rozwiązaniem może być radykalny wzrost cen mięsa kurzego, które i tak zdążyło ostatnio mocno podrożec. Od listopada 2020 roku do marca 2021 mięso z kurczaka podrożało średnio o 60 proc.. W ten sposób branża drobiowa może tylko w pewnym stopniu obniżyć popyt konsumentów na ich towar. Warto podkreślić, że w tej chwili nie ma na światowym i europejskim rynku kurczaków „wolnego towaru”, który mógłby zapełnić lukę po wybitych polskich stadach na rynku. Uderzenie ptasiej grypy w polski przemysł drobiarski jest o tyle silne, że trafiło prosto w najczulszy punkt całej branży. Jak doszło do epidemii ptasiej grypy w polskich fermach drobiu? Mowa tutaj o największych fermach w rejonie Mławy i Żuromina na Mazowszu. Sytuacja nie nastraja pozytywnie, nie ukrywają tego ludzie z branży – podobno tak źle jeszcze nie było. Jak doszło do tak tragicznego rozwoju sytuacji? Wirus ptasiej grypy ze wzmożoną siłą uderzył...