Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!
Pixabay
Newsy

Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!

Niewielu klientów fast-foodów zastanawia się wciąż, skąd pochodzi mięso, po które tak chętnie sięgają. Warunki hodowli kurczaków z których powstają potem np. nuggetsy, wołają jednak o pomstę do nieba.
Hubert Rój
maj 03, 2021

O tym jak wygląda hodowla kurczaków w wielkich fermach, większość świadomych konsumentów doskonale wie. Minimalne ilości miejsca, światła, a potem szybki i bolesny ubój. To jednak nie wszystko.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak hodowane są kurczaki na mięso do fast-foodów?

Z raportu, który władze KFC zdecydowały się opublikować pod presją działaczy na rzecz dobrostanu zwierząt, wynikają jeszcze inne, niezbyt przyjemne fakty:

  • Zdecydowana większość mięsa drobiowego pozyskiwanego do przyrządzania dań w KFC, to mięso z kurczaków ras szybko rosnących. Ubój takich kur następuje po zaledwie miesiącu od wyklucia się pisklęcia z jaja.
  • Ponad 1/3 kurczaków cierpi na zapalenie skóry nóżek, co spowodowane jest kiepskie jakości ściółką i twardą posadzką w fermach.
  • Właściciele ferm walczą z chorobami kurczaków poprzez użycie coraz większych ilości antybiotyków.

Z jakiego powodu właściciele KFC zdecydowali się na odsłonięcie niezbyt przychylnych dla nich faktów i tajemnic? Jak już wspominaliśmy, swoje zrobiła presja działaczy na rzecz zwierząt. Po drugie, duże znaczenie ma także coraz większa świadomość klientów, którzy z większym zastanowieniem starają się wybierać kupowane produkty.

Jakie mięso będą podawać w fast-foodach w przyszłości?

Kolejnym czynnikiem jest także presja z jeszcze innej strony, a mianowicie inwestorów i wielkiego biznesu, który coraz bardziej stawia na rozwiązania bardziej przyjazne dla świata natury. KFC podpisało już specjalne zobowiązania, w których władze obiecują dalsze działanie na rzecz poprawy doli kurczaków.

Oprócz tego, w dalszej przyszłości zanosi się na próby przełożenia projektów tzw. mięsa z próbówki na szerszą, masową skalę. Miałoby ono być pozyskiwane metodą in-vitro w laboratoriach. O mięsie bez zabijania pisaliśmy już wcześniej. Co sądzicie o tym pomyśle?

Zobacz także

Jednak trzeba sobie jasno powiedzieć, że mięso z kurczaków hodowanych w kiepskich warunkach, nie jest problemem jedynie KFC. W Polsce ta sieć fast-foodów rywalizuje z kilkoma innymi dużymi graczami, których także czeka dyskusja na ten temat w przyszłości.

Najpopularniejsze fast-foody w Polsce:

  • McDonald’s
  • KFC
  • Pizza Hut
  • Stop Cafe (Orlen)
  • Burger King

Czytaj także:

Komentarze