Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
własne
Newsy

Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić

Jak słodkie śniadanie w starym stylu, to tylko z te z racuchami. Wspaniałe, puszyste i delikatne placuszki nie zawsze się jednak udają. Czasami potrafią pić ogromne ilości oleju, przez co stają się niesmaczne, tłuste i ciężkostrawne. Zobaczcie, jak temu zapobiec. 

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem i pysznymi, pieczołowicie przygotowywanymi przez babcię posiłkami. Oprószone cukrem pudrem i nadziane szczodrze jabłkami mogą być wymarzonym śniadaniem, wspaniałym deserem, a nawet zastąpić z powodzeniem cały obiad. 

Z czym podawać racuchy? 

Racuszki zawdzięczają swoją puchatość spulchniaczom, które się do nich dodaje. Są to zazwyczaj drożdże, chociaż można wykorzystać do nich również proszek do pieczenia. Takie smakowite i pulchne obłoczki wprost proszą się o słodką okrasę. 

Wersja z jabłkami nie wymaga specjalnych dodatków, wystarczy cukier puder i smakołyk może powędrować prosto do ust. Jednak pozostałe drożdżowe racuszki lubią nieco większe towarzystwo ozdobników. Jeżeli podacie je z dżemem, wówczas będą smakowały prawie jak pączki. Konfitury, śmietana i cukier, jogurt naturalny i owoce, albo też sos czekoladowy sprawią, że te niepozorne placuszki będą iście królewskim deserem. 

Jak zapobiec piciu oleju przez racuchy? 

Jednak, by przygotować taki spektakularny posiłek, trzeba go najpierw dobrze usmażyć. I tu zaczyna się cały ambaras, ponieważ racuchy mają tendencję do nasiąkania tłuszczem. Sprawia on, że stają się zbite i za bardzo czuć w ich smaku olej. To z kolei prosta droga to nieznośnej ciężkostrawności tego dania, która odstraszy od ich przygotowania.

Mamy na to jednak radę. Do zimnego oleju dodajcie odrobinę octu, a następnie rozgrzejcie dobrze patelnię i smażcie racuchy. Nie bójcie się, nie będzie czuć w nich octu. Jego dodatek jedynie skutecznie zablokuje przenikanie oleju do placuszków. Dzięki temu zabiegowi pozostaną puszyste, delikatne i smakowite.  

Zobacz także
Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie

Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie

Babcia Zosia zawsze smażyła mi placki na tym białym płynie. Teraz robię je co tydzień

Babcia Zosia zawsze smażyła mi placki na tym białym płynie. Teraz robię je raz na tydzień

Przepis na puszyste, „beztłuszczowe” racuchy z jabłkiem  

Składniki: 

  • 150 g mąki pszennej  
  • 200 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 niewielkie jabłka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru  
  • olej do smażenia 
  • łyżka octu 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka obierzcie i pokrójcie na małe kawałki. 
  2. Przesiejcie do miski mąkę, dodajcie cukier, proszek do pieczenia i wymieszajcie. 
  3. Następnie wbijcie jajko i wlejcie mleko. Całość zmiksujcie na jednolitą masę. 
  4. Dodajcie do niej pokrojone jabłka. 
  5. Na dużą patelnię wlejcie kilka łyżek olej i ocet, 
  6. Na mocno rozgrzany tłuszcz kładźcie porcje ciasta z jabłkami i smażcie, aż podrosną i pięknie się zarumienią. 
  7. Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy
Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne
Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.   Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne. Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka , które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji. Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji Składniki: ½ l mleka 2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 łyżka cukru kryształu ½ płaskiej łyżeczki soli ok. 40 dag mąki pszennej tłuszcz do smażenia ½ kg jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe.  Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na...

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Gotujmy.pl
Newsy
Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka
Racuchy z rabarbarem to świetny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Zamiast kefiru dodajcie do nich czegoś innego, a wyjdą wam lekkie i puszyste.

Klasyczny przepis na racuchy zawiera swoją istotę w dwóch składnikach. Pierwszym jest kefir, na którym przygotowuje się ciasto. Drugim są odpowiedzialne za wzrost i puszystość ciasta drożdże. Często do takich właśnie racuszków dodaje się pokrojone lub starte jabłko. Nieco inny sposób na tradycyjne racuchy My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego uwielbianego przez miliony Polaków dania. Zamiast kefiru użyjcie lekkiego jogurtu naturalnego. Drożdże zamieńcie na proszek do pieczenia – wtedy nie będziecie musieli długo czekać na wyrośnięcie ciasta. Z kolei zamiast tradycyjnego jabłka, do ciasta dodajcie pokrojony drobno rabarbar . Taką wersję racuchów polecamy zwłaszcza w czasie wiosny i wczesnym latem, kiedy to trwa sezon na rabarbar. Przepis na racuchy z rabarbarem na jogurcie Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru i odrobina do obsypania 15 dag rabarbaru Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski przez sitko. Dodajcie proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijcie jajko i wlejcie jogurt naturalny o pokojowej temperaturze. Zmiksujcie wszystko razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrójcie rabarbar na małe kawałki i wymieszajcie z ciastem. Rozgrzejcie na patelni olej i smażcie małe racuchy na złoty, brązowawy kolor z obu stron. Po usmażeniu oprószcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Racuchy to nie jedyny pomysł na coś słodkiego z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także rabarbaru zapiekanego pod kruszonką, przepysznego kompotu z rabarbarem, a także na przykład pleśniaka z dodatkiem świeżego rabarbaru...

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...