
Racuchy kojarzą się z dzieciństwem i pysznymi, pieczołowicie przygotowywanymi przez babcię posiłkami. Oprószone cukrem pudrem i nadziane szczodrze jabłkami mogą być wymarzonym śniadaniem, wspaniałym deserem, a nawet zastąpić z powodzeniem cały obiad.
Z czym podawać racuchy?
Racuszki zawdzięczają swoją puchatość spulchniaczom, które się do nich dodaje. Są to zazwyczaj drożdże, chociaż można wykorzystać do nich również proszek do pieczenia. Takie smakowite i pulchne obłoczki wprost proszą się o słodką okrasę.
Wersja z jabłkami nie wymaga specjalnych dodatków, wystarczy cukier puder i smakołyk może powędrować prosto do ust. Jednak pozostałe drożdżowe racuszki lubią nieco większe towarzystwo ozdobników. Jeżeli podacie je z dżemem, wówczas będą smakowały prawie jak pączki. Konfitury, śmietana i cukier, jogurt naturalny i owoce, albo też sos czekoladowy sprawią, że te niepozorne placuszki będą iście królewskim deserem.
Jak zapobiec piciu oleju przez racuchy?
Jednak, by przygotować taki spektakularny posiłek, trzeba go najpierw dobrze usmażyć. I tu zaczyna się cały ambaras, ponieważ racuchy mają tendencję do nasiąkania tłuszczem. Sprawia on, że stają się zbite i za bardzo czuć w ich smaku olej. To z kolei prosta droga to nieznośnej ciężkostrawności tego dania, która odstraszy od ich przygotowania.
Mamy na to jednak radę. Do zimnego oleju dodajcie odrobinę octu, a następnie rozgrzejcie dobrze patelnię i smażcie racuchy. Nie bójcie się, nie będzie czuć w nich octu. Jego dodatek jedynie skutecznie zablokuje przenikanie oleju do placuszków. Dzięki temu zabiegowi pozostaną puszyste, delikatne i smakowite.
Przepis na puszyste, „beztłuszczowe” racuchy z jabłkiem
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 niewielkie jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- łyżka octu
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierzcie i pokrójcie na małe kawałki.
- Przesiejcie do miski mąkę, dodajcie cukier, proszek do pieczenia i wymieszajcie.
- Następnie wbijcie jajko i wlejcie mleko. Całość zmiksujcie na jednolitą masę.
- Dodajcie do niej pokrojone jabłka.
- Na dużą patelnię wlejcie kilka łyżek olej i ocet,
- Na mocno rozgrzany tłuszcz kładźcie porcje ciasta z jabłkami i smażcie, aż podrosną i pięknie się zarumienią.
- Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!