Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy zaskakują: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Adobe Stock
Newsy

Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć

Kto by się spodziewał, jakie skutki może przynieść codzienne jedzenie czekolady z samego rana!

Przekwitanie, czyli menopauza to etap w życiu kobiety, który zaczyna się w momencie przejścia z tak zwanego wieku rozrodczego do fazy starzenia się organizmu.

Dla wielu pań zmiany wewnątrz organizmu skutkują dodatkowo efektem w postaci znacznego przybrania na masie. Ostatnie badania wykazały, że panie po 50-tce, mają jedną, nieoczekiwaną sojuszniczkę w walce z otyłością w czasie przekwitania. Chodzi o czekoladę mleczną…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co daje jedzenie czekolady w okresie menopauzy?

Choć na pozór ta informacja może wydawać się głupim żartem, badanie przeprowadzone przez zespół neurobiologów z USA i Hiszpanii przyniosło doprawdy niezwykłe rezultaty. Okazuje się bowiem, że posądzana zwykle o bycie tuczącą czekolada pozwala zbijać kilogramy w czasie menopauzy.

Pozytywny skutek przynieść ma konkretnie jedzenie jej niewielkich ilości z rana przez kobiety w okresie przekwitania. Naukowy eksperyment przeprowadzony na grupie kobiet jasno wykazał, że czekolada mleczna może pomóc:

  • W zmniejszeniu obwodu w talii
  • W obniżeniu poziomu glukozy we krwi
  • W obniżeniu poziomu hormonu stresu, czyli kortyzolu
  • A także w poprawie procesów spalania tłuszczu

Jak to możliwe?

Zobacz także
Menopauza otyłość

Przy menopauzie da się schudnąć. Jedzcie te 4 produkty a efekty przyjdą szybciej niż myślicie

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Dlaczego czekolada może wpłynąć na zahamowanie wzrostu masy w czasie menopauzy?

Źródło nietypowego działania czekolady tkwi w wysokiej jakości flawonolach w niej zawartych, czyli związkach organicznych zawartych w składzie czekolady. Badanie wykazało, że u żadnej z badanych grup nie stwierdzono przybrania na wadze mimo zwiększenia przyjmowanych kalorii dziennie.

Co ciekawe, najlepsze skutki przyniosło jedzenie kilku kostek czekolady z rana. To właśnie spośród tej grupy badanych odnotowano najkorzystniejsze efekty eksperymentu. Z kolei panie, które jadły czekoladę pod wieczór, nie odniosły w przeważającej liczbie ani pozytywnych, ani negatywnych skutków czekoladowej diety.

Jeśli zdecydujecie się na podjadanie czekolady w celach zdrowotnych dla zastopowania negatywnych skutków menopauzy na wagę, pamiętajcie o umiarze. Ledwie kilka kostek czekolady powinno wystarczyć, by organizm mógł odczuć wpływ flawonoli.

Źródło: wprost.pl

kiszonki
Adobe Stock
Newsy
Odczuwacie skutki wiosennego przesilenia? Jedzcie ten produkt jak najczęściej, żeby wzmocnić organizm
Wczesna wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, a organizm człowieka przestawia się z dość leniwego czasu na bardziej aktywny. Nieodpowiednie przygotowanie może skutkować gorszym samopoczuciem. By uchronić się przed negatywnymi skutkami zmian pór roku, warto do swojej diety wprowadzić jeden produkt. Jego regularne spożywanie zdecydowanie poprawi funkcjonowanie organizmu i wzmocni odporność.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to niezbyt sprzyjający okres dla organizmu, który musi przestawić się z zimowej stagnacji na aktywniejsze życie. Ciągłe zmiany pogody, ciśnienia mają wpływ na samopoczucie. Wówczas nie zawsze jest ono takie, jakbyśmy sobie życzyli. Organizm musi podołać wielu przeciwnościom. Jednak odpowiednie odżywianie i suplementacja mogą być ułatwieniem tego gorszego okresu.  Przedwiośnie Wczesna wiosna jest trudnym czasem dla każdego. Ciągłe zmiany temperatury, które dość dynamicznie wędrują po termometrze w górę i w dół, naprzemiennie występujące słońce ze śniegiem czy deszczem to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Wówczas warunki atmosferyczne starają się unormować, co wychodzi czasem lepiej lub gorzej. Jednak ma to swoje odbicie na wszystkich organizmach żywych na planecie. Przesilenie wiosenne - na czym polega? Skutkiem ciągłej i nieunormowanej pogody jest przesilenie wiosenne. Jednych dotyka bardziej, a drugich mniej, jednak wszystkim równo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Zazwyczaj występuje w okresie marca oraz kwietnia, czyli miesiącach, kiedy warunki atmosferyczne zmieniają się dość dynamicznie, a dzień się wydłuża. Organizm człowieka nieprzystosowany do takich rewolucji po statecznej zimie, ciężko może znosić ten czas. Przyczyny przesilenia wiosennego Wśród czynników, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia można wyróżnić, takie jak: wydłużający się dzień, ciągłe i dynamiczne zmiany temperatur, niedobór po zimie witamin czy mikroelementów, stres, nadmiar negatywnych uczuć, czy pylące drzewa prowadzące do pojawienia się alergii. Zbiór tych wszystkich impulsów w jednym momencie nie jest korzystny dla organizmu. Skutki przesilenia wiosennego Szereg...

Puste półki sklepowe
Pixabay/jbarsky0
Newsy
Nie makaron i nie papier toaletowy. Podczas pandemii Polacy na potęgę wykupują jeden produkt
Pandemia, która zdominowała rok 2020, przyzwyczaiła nas do zmiany wielu nawyków. W kwestii zakupów, zmieniliśmy się wręcz nie do poznania.

COVID-19 nie daje za wygraną. Od początku roku zmusza społeczeństwa wielu krajów do zmian w różnych obszarach. Spotkania towarzyskie, kultura i długie wakacje poszły w odstawkę. Jak Polacy zareagowali na wybuch pandemii? Początkowo do kraju dochodziły szczątkowe, ale przerażające informacje dotyczące Francji czy Hiszpanii. Liczba chorych na koronawirusa u sąsiadów również nie napawała optymizmem. Jedyny o czym myślał przeciętny obywatel, to zrobienie odpowiedniej ilości zapasów. W mediach głośno mówiono o towarach znikających ze sklepowych półek. Za to za zakupami ustawiały się wieloosobowe kolejki. Na niektóre produkty czy wejście do sklepu trzeb było czekać nawet kilka godzin. Polacy na początku zaopatrywali się w artykuły higieniczne, apteczne i spożywcze. Paraliż służby zdrowia spowodowany COVID-19 Polacy zostali dotknięci przez koronawirusa w wielu obszarach. Niektóre sektory gospodarki ucierpiały na pandemii najbardziej. Branża restauracyjna i turystyczna to tylko przykłady. Kilka miesięcy po wybuchu pandemii służba zdrowia też nie miewa się najlepiej.  Na potrzeby przyjmowania chorych utworzono w całej Polsce szpitale tymczasowe. Jeden z większych znajduje się na Stadionie Narodowym. Jak długo potrwa ta trudna sytuacja? Tego nie wie nikt, jednak aktualny stan COVID-19 nie napawa na razie optymizmem. Co znika ze sklepowych półek w dobie pandemii? Oprócz problemów wielu handlarzy, zupełnie równolegle obserwuje się wzrost popytu na niektóre produkty spożywcze. Jak się okazuje, Polacy rzucili się na gorzką czekoladę! Cieszy się ona szczególną popularnością. Zaraz za papierem toaletowym, makaronem i drożdżami. Jak donoszą portale internetowe, dyrektor zarządzający LOTTE Wedel, chwali sprzedaż gorzkiej czekolady. Podobno w czasie...

Co się stanie z organizmem, gdy zrobicie sobie detoks od kawy? Będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Detoks od kawy: wpływ na organizm i efekty odstawienia kofeiny 
Odstawienie kawy przez osoby regularnie i często ją pijące może przynieść szereg pozytywnych skutków zdrowotnych. Kawowy detoks nie tylko pomaga na sen, ale też poprawia nastrój i zmniejsza nerwowość.

Odstawienie kawy to rozwiązanie dla osób, które piją jej za dużo. Polacy wypijają całe hektolitry kawy. Dla wielu z nas małe czarne espresso czy kawa z mlekiem są jedynym możliwym początkiem dnia. Bezpieczna dawka kofeiny zawartej w składzie tego czarnego napoju to ok. 400 mg. Oznacza to, że codzienne spożycie kawy nie powinno przekroczyć 4-6 filiżanek. Dyskusja na temat pozytywnych i negatywnych skutków picia kawy jest żywa już od kilkuset lat – zaczęła się już wówczas, gdy sprowadzono kawę do Europy. Zdania w debacie na temat kawy są podzielone. Sprawdźcie sami, jakie pozytywne skutki może przynieść jej picie. Pozytywne strony picia kawy: Polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze Redukuje ryzyko zapadnięcia na marskość choroby Wpływa na przyspieszenie metabolizmu i poprawia trawienie Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona Poprawia perystaltykę jelit Picie czarnego napoju niesie za sobą także szereg mniej korzystnych dla zdrowia skutków. Oto kilka z nich: Negatywne strony picia kawy: Może wywoływać niepokój i rozdrażnienie Jej picie może doprowadzić do uzależnienia Może zwiększać tętno zwłaszcza u osób rzadko ją pijących Wypłukuje wapń z organizmu Powoduje wystąpienie przebarwień na zębach Spożyta późno wpływa na problemy z zaśnięciem Czy warto więc spróbować eksperymentu z odstawieniem tego napoju, czyli po prostu detoksem od kawy? Co się stanie po odstawieniu kawy? Tego typu pomysł powinien być podjęty głównie przez osoby, które piją kawę regularnie i w dużych ilościach. W pierwszej chwili takie postanowienie będzie bardzo trudne do realizacji, ale może przynieść kilka zaskakujących skutków. Po pierwsze organizm wolny od kofeiny będzie mniej narażony na...

makaron
Pixabay
Newsy
Te „złe” nawyki w rzeczywistości pomagają... schudnąć. Robi to większość z nas
Przyjęło się uważać, że tylko restrykcyjna dieta i regularne ćwiczenia mogą nam pomóc schudnąć, ale to nieprawda. Niektóre z pozoru "złe" nawyki, takie jak na przykład okazjonalne picie wina czy jedzenie masła, również mogą sprawić, że nasza waga poszybuje w dół.

Kiedy czytamy o najlepszych sposobach na odchudzanie, pełno w nich porad w stylu: „żadnego cukru”, „żadnego tłuszczu”, „żadnego wylegiwania się przed telewizorem”... Prawda jednak jest taka, że zbyt rygorystyczne trzymanie się zaleceń, w rzeczywistości może spowodować odwrotny skutek i zamiast chudnąć, zaczniemy przybierać na wadze. Oto 5 z pozoru szkodliwych nawyków, które w rzeczywistości mogą pomóc nam w odchudzaniu. 1. Nalej sobie lampkę wina Tak. Dobrze czytasz. Liczne badania naukowe potwierdziły, że picie kilka razy w tygodniu lampki wina, może pomóc w utracie wagi, a to wszystko dzięki specyficznym substancjom chemicznym znajdującym się w skórkach winogron. Naukowcy podkreślają szczególne znaczenie jednego związku - kwasu elagowego, który zmienia sposób ekspresji „genów tłuszczowych”, przyspieszając metabolizm i spowalniając wzrost istniejących i nowych komórek tłuszczowych. Dużą rolę we wspomaganiu odchudzania pełni też inny zdrowy składnik wina - resweratrol - który może pomóc w przeciwdziałaniu niektórym negatywnym skutkom braku ruchu, takim jak utrata mięśni i wrażliwość na poziom cukru we krwi. Białe czy czerwone? Mimo iż czerwone wino świetnie smakuje i jest pełne przeciwutleniaczy, o wiele lepiej w kwestii odchudzania sprawdzi się wino białe. 2. Unikanie makaronu Dania z makaronem zazwyczaj są wysokokaloryczne. Nic dziwnego, że wiele osób eliminuje z diety makaron, gdy chce schudnąć. Tymczasem, jedząc makaron, możesz spalać kalorie. Jak to możliwe? Warto skorzystać z pewnej sztuczki. Najpierw musisz włożyć makaron do lodówki. Spadek temperatury zmienia charakter węglowodanów w makaronie na „odporną skrobię”, a nasz organizm musi ciężej pracować, aby ją...