Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy zaskakują: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć
Adobe Stock
Newsy

Przytyłyście w czasie menopauzy? Neurobiolodzy: jedźcie z rana mleczną czekoladę, żeby schudnąć

Kto by się spodziewał, jakie skutki może przynieść codzienne jedzenie czekolady z samego rana!

Przekwitanie, czyli menopauza to etap w życiu kobiety, który zaczyna się w momencie przejścia z tak zwanego wieku rozrodczego do fazy starzenia się organizmu.

Dla wielu pań zmiany wewnątrz organizmu skutkują dodatkowo efektem w postaci znacznego przybrania na masie. Ostatnie badania wykazały, że panie po 50-tce, mają jedną, nieoczekiwaną sojuszniczkę w walce z otyłością w czasie przekwitania. Chodzi o czekoladę mleczną…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co daje jedzenie czekolady w okresie menopauzy?

Choć na pozór ta informacja może wydawać się głupim żartem, badanie przeprowadzone przez zespół neurobiologów z USA i Hiszpanii przyniosło doprawdy niezwykłe rezultaty. Okazuje się bowiem, że posądzana zwykle o bycie tuczącą czekolada pozwala zbijać kilogramy w czasie menopauzy.

Pozytywny skutek przynieść ma konkretnie jedzenie jej niewielkich ilości z rana przez kobiety w okresie przekwitania. Naukowy eksperyment przeprowadzony na grupie kobiet jasno wykazał, że czekolada mleczna może pomóc:

  • W zmniejszeniu obwodu w talii
  • W obniżeniu poziomu glukozy we krwi
  • W obniżeniu poziomu hormonu stresu, czyli kortyzolu
  • A także w poprawie procesów spalania tłuszczu

Jak to możliwe?

Zobacz także
Menopauza otyłość

Przy menopauzie da się schudnąć. Jedzcie te 4 produkty a efekty przyjdą szybciej niż myślicie

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Dlaczego czekolada może wpłynąć na zahamowanie wzrostu masy w czasie menopauzy?

Źródło nietypowego działania czekolady tkwi w wysokiej jakości flawonolach w niej zawartych, czyli związkach organicznych zawartych w składzie czekolady. Badanie wykazało, że u żadnej z badanych grup nie stwierdzono przybrania na wadze mimo zwiększenia przyjmowanych kalorii dziennie.

Co ciekawe, najlepsze skutki przyniosło jedzenie kilku kostek czekolady z rana. To właśnie spośród tej grupy badanych odnotowano najkorzystniejsze efekty eksperymentu. Z kolei panie, które jadły czekoladę pod wieczór, nie odniosły w przeważającej liczbie ani pozytywnych, ani negatywnych skutków czekoladowej diety.

Jeśli zdecydujecie się na podjadanie czekolady w celach zdrowotnych dla zastopowania negatywnych skutków menopauzy na wagę, pamiętajcie o umiarze. Ledwie kilka kostek czekolady powinno wystarczyć, by organizm mógł odczuć wpływ flawonoli.

Źródło: wprost.pl

Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Adobe Stock
Newsy
Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Ciemna czekolada jest pełna składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Pomoże też zachować piękną cerę.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach ciemnej czekolady? Czekolada ta jest wytwarzana z nasion drzewa kakaowego i jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Dobrej jakości, prawdziwa gorzka czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Dlaczego warto ją jeść?  Właściwości zdrowotne ciemnej czekolady Czy czekolada może nieść korzyści dla naszego zdrowia? Tak, ale pod warunkiem, że jest to prawdziwa, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70%). Czy wiecie, że: Związki bioaktywne zawarte w kakao mogą poprawiać przepływ krwi w tętnicach i powodować spadek ciśnienia krwi. Ciemna czekolada zmniejsza też podatność LDL na uszkodzenia oksydacyjne, jednocześnie zwiększając HDL i poprawiając wrażliwość na insulinę. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady powoduje zmniejszenie ryzyka chorób serca. Flawanole obecne w kakao mogą poprawić przepływ krwi do skóry i chronić ją przed uszkodzeniami słonecznymi. Gorzka czekolada może poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi. Produkt ten zawiera również stymulanty, takie jak kofeina i teobromina. To nie wszystko, co może nam zaoferować ciemna czekolada. Czy wiecie, że może również poprawić wygląd waszej skóry?  Ciemna czekolada pomoże upiększyć skórę Marzy wam się promienna skóra bez wizyty u kosmetyczki? Skorzystajcie z naturalnej metody, jaką jest przygotowanie maseczki na bazie ciemnej czekolady. Ciemna czekolada oferuje wiele korzyści dla skóry, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami. To nie wszystko, ponieważ czekoladowa maseczka na twarz może również usunąć martwe komórki naskórka i...

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm
Dlaczego lepiej omijać na półkach w sklepie białą czekoladę i zamiast niej wkładać do koszyka ciemną?

Czekolada to wyrób powstały z ziaren kakaowca. Z miazgi tej rośliny jest uzyskiwany składnik beztłuszczowy — proszek kakaowy, o właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, popularnie zwany kakao, oraz część tłuszczowa, czyli masło kakaowe. Z tego pierwszego powstają ciemne czekolady, z drugiego zaś biała czekolada, do której dodaje się jeszcze składnik mleczny. Czy biała czekolada jest zdrowa tak jak ciemna i czy w ogóle nadal jest czekoladą? Czym różni się biała czekolada od ciemnej? Ciemną czekoladę wytwarza się, łącząc proszek kakaowy, masło kakaowe i cukier. Ten rodzaj czekolady nie zawiera żadnych stałych składników mlecznych. Może je zawierać w wariantach mlecznych, ale procesie produkcji ciemnej czekolady, nie jest dodawane mleko. Z kolei biała czekolada to mieszanka masła kakaowego, cukru i składnika mlecznego, którym może być mleko lub serwatka. Do produkcji białej czekolady nie jest wykorzystywana z kolei nawet minimalna ilość proszku kakaowego. W rezultacie biała czekolada nie posiada właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie. Z tego samego względu barwa białej czekolady pomimo zawartości masła kakaowego... pozostaje biała. Biała czekolada nie ma korzystnego wpływu na zdrowie: Zamiast wartościowego kakao, zawiera tłuszcze i cukry bądź słodziki Nie zawiera magnezu, witamin ani minerałów Jest ciężkostrawna Jest wysokokaloryczna Oto, jakie czekolady możecie znaleźć w sklepach. Od tej ostatniej raczej trzymajcie się raczej z daleka: Czekolada gorzka. Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera sporo teobrominy, najbardziej wartościowego składnika kakao Czekolada deserowa. Zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej Czekolada mleczna. Nie może mieć mniej niż 25% suchej masy kakaowej Czekolada biała. W ogóle nie zawiera...

Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód jest zaskakujący
AdobeStock
Newsy
Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód zaskakuje
Przez kilka dni w miesiącu nie możecie opanować swojego apetytu na czekoladę? Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.

Każdego miesiąca w trakcie cyklu miesiączkowego kobiecy organizm ciężko pracuje - a zwłaszcza jego hormony. Te często wywołują PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego, który wywołuje wiele niezbyt przyjemnych objawów. Jednym z nich jest chęć na zjedzenie czegoś niezdrowego i część kobiet tuż przed rozpoczęciem miesiączki objada się słonymi i słodkimi przekąskami, a przede wszystkim - czekoladą. Z czego to wynika? Dlaczego przed miesiączką pojawia się ochota na słodycze? Wiele pań przyzna, że trzymanie się zasad diet odchudzających jest dużym wyzwaniem tuż przed miesiączką ze względu na jedzeniowe zachcianki. Dlaczego one się w ogóle pojawiają? Odpowiadają za to hormony, które wzmagają poczucie głodu. A ten można najszybciej zaspokoić jedzeniem zawierającym dużo kalorii, czyli słodkimi lub tłustymi przekąskami. To właśnie dlatego w tym czasie marzymy o fast-foodach czy torcie z czekoladą. Ale to nie jedyny powód - takie przekąski poprawiają także humor, który raczej w trakcie PMS nie dopisuje: – Zmiana poziomu hormonów sprawia, że twoje ciało pragnie pokarmów wypełnionych cukrem i tłuszczem, ponieważ pomagają zwiększyć poziom serotoniny i zwalczać produkcję kortyzolu, dzięki czemu czujesz się lepiej i poprawiasz sobie nastrój – mówi dr Carolyn Dean, dietetyczka, cytowana przez portal zdrowie.wprost.pl.  A skąd ochota na czekoladę? Poza dużą ilością tłuszczu oraz cukru (w przypadku czekolady mlecznej), czekolada zawiera również magnez, którego ubywa z organizmu w trakcie miesiączki. Jak podaje zdrowie.wprost.pl, zjadając zaledwie jedną kostkę czekolady dostarcza się do organizmu 64 mg magnezu, co odpowiada 16% dziennego, zalecanego spożycia.  Objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego Jak rozpoznać, czy dokuczające wam objawy to właśnie PMS? Jest ich ponad setka, jednak...

kiszonki
Adobe Stock
Newsy
Odczuwacie skutki wiosennego przesilenia? Jedzcie ten produkt jak najczęściej, żeby wzmocnić organizm
Wczesna wiosna to okres, kiedy przyroda budzi się do życia, a organizm człowieka przestawia się z dość leniwego czasu na bardziej aktywny. Nieodpowiednie przygotowanie może skutkować gorszym samopoczuciem. By uchronić się przed negatywnymi skutkami zmian pór roku, warto do swojej diety wprowadzić jeden produkt. Jego regularne spożywanie zdecydowanie poprawi funkcjonowanie organizmu i wzmocni odporność.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to niezbyt sprzyjający okres dla organizmu, który musi przestawić się z zimowej stagnacji na aktywniejsze życie. Ciągłe zmiany pogody, ciśnienia mają wpływ na samopoczucie. Wówczas nie zawsze jest ono takie, jakbyśmy sobie życzyli. Organizm musi podołać wielu przeciwnościom. Jednak odpowiednie odżywianie i suplementacja mogą być ułatwieniem tego gorszego okresu.  Przedwiośnie Wczesna wiosna jest trudnym czasem dla każdego. Ciągłe zmiany temperatury, które dość dynamicznie wędrują po termometrze w górę i w dół, naprzemiennie występujące słońce ze śniegiem czy deszczem to okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną. Wówczas warunki atmosferyczne starają się unormować, co wychodzi czasem lepiej lub gorzej. Jednak ma to swoje odbicie na wszystkich organizmach żywych na planecie. Przesilenie wiosenne - na czym polega? Skutkiem ciągłej i nieunormowanej pogody jest przesilenie wiosenne. Jednych dotyka bardziej, a drugich mniej, jednak wszystkim równo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Zazwyczaj występuje w okresie marca oraz kwietnia, czyli miesiącach, kiedy warunki atmosferyczne zmieniają się dość dynamicznie, a dzień się wydłuża. Organizm człowieka nieprzystosowany do takich rewolucji po statecznej zimie, ciężko może znosić ten czas. Przyczyny przesilenia wiosennego Wśród czynników, które przyczyniają się do gorszego samopoczucia można wyróżnić, takie jak: wydłużający się dzień, ciągłe i dynamiczne zmiany temperatur, niedobór po zimie witamin czy mikroelementów, stres, nadmiar negatywnych uczuć, czy pylące drzewa prowadzące do pojawienia się alergii. Zbiór tych wszystkich impulsów w jednym momencie nie jest korzystny dla organizmu. Skutki przesilenia wiosennego Szereg...