Tomasz Strzelczyk upiekł ciasto z jabłkiem w garnku. Wypiek ten jest dość nieoczywisty i wyjątkowy, również ze względu na to, że wykorzystane zostały w nim całe owoce. Otulone karmelem i ciastem jabłka to coś, co bez wątpienia zachwyci podniebienia wszystkich niedzielnych gości.
Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące ciasta z jabłkiem
Jak zrobić takie samo ciasto, jak to autorstwa Tomka Strzelczyka? Skorzystajcie z tych kilku porad:
-
Do pieczenia wybierzcie kruche i miękkie jabłka, tylko takie upieką się bez większego problemu. Twarde odmiany będziecie musieli przed dodaniem podpiec wcześniej dodatkowo w piekarniku.
-
Ułożone w garnku jabłka nie mogą przylegać do naczynia. Między nimi również powinny być odstępy. Te puste przestrzenie powinno wypełniać ciasto.
-
Do nadziewania jabłek wykorzystacie jedynie część powideł i orzechów, które macie w składnikach do przepisu. Pozostałą częścią udekorujecie upieczone ciasto.
Przepis Tomasza Strzelczyka na jabłecznik z garnka
Zobacz także:
Składniki na garnek średnicy 25 cm:
-
6 łyżek cukru na karmel
-
6 jabłek
-
200 g powideł morelowych
-
100 g orzechów włoskich
-
7 jajek
-
szczypta soli
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
140 g mąki
-
opakowanie cukru waniliowego
-
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania
-
Przygotujcie karmel. W tym celu wsypcie do garnka cukier i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu.
-
Umyjcie jabłka i wydrążcie z nich środki nożykiem. Później obierzcie je ze skóry.
-
Gorącym karmelem wysmarujcie boki garnka. Zróbcie to, poruszając naczyniem. Karmelowe ranty nie powinny być zbyt wysokie. Teraz musicie poczekać, aż wszystko zastygnie.
-
Na przestudzonym karmelu ułóżcie wydrążone jabłka, tak by miały między sobą miejsce na ciasto. Nadziejcie je mieszaniną powideł śliwkowych i pokruszonych orzechów.
-
Jajka wbijcie do miski, dodajcie do nich odrobinę soli i włączcie mikser. Stopniowo dosypujcie cukier i miksujcie, aż wszystko się połączy i zamieni w jasną masę.
-
Cały czas miksując, dodawajcie po kolei mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej.
-
Powstałym ciastem zalejcie jabłka. Garnek wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczcie przez około 45 minut. Gotowość ciasta potwierdźcie, wbijając w niego patyczek.
-
Poczekajcie, aż wypiek przestygnie, a następnie oddzielcie go nożem od boków naczynia.
-
Na wierzchu garnka umieśćcie duży talerz lub paterę i obróćcie garnek do góry dnem. Ciasto pomału zsunie się na talerz.
-
Posmarujcie jego wierzch powidłami i posypcie orzechami.
Smacznego!
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube