Przepis Tomasza Strzelczyka na szybkie ciasto z jabłkiem w garnku. Nawet nie kroi do niego owoców
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy

Przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jabłkiem z garnka. Nawet nie kroi do niego owoców

Jabłecznik to klasyczny polski wypiek. Jednak Tomasz Strzelczyk nie byłby sobą, gdyby go nie udoskonalił. Zrobił to absolutnie w swoim niepowtarzalnym stylu. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, obłędnie smaczne, bardzo efektowne i nie musicie nawet kroić do niego jabłek. 

Tomasz Strzelczyk upiekł ciasto z jabłkiem w garnku. Wypiek ten jest dość nieoczywisty i wyjątkowy, również ze względu na to, że wykorzystane zostały w nim całe owoce. Otulone karmelem i ciastem jabłka to coś, co bez wątpienia zachwyci podniebienia wszystkich niedzielnych gości.

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące ciasta z jabłkiem 

Jak zrobić takie samo ciasto, jak to autorstwa Tomka Strzelczyka? Skorzystajcie z tych kilku porad:

  • Do pieczenia wybierzcie kruche i miękkie jabłka, tylko takie upieką się bez większego problemu. Twarde odmiany będziecie musieli przed dodaniem podpiec wcześniej dodatkowo w piekarniku. 

  • Ułożone w garnku jabłka nie mogą przylegać do naczynia. Między nimi również powinny być odstępy. Te puste przestrzenie powinno wypełniać ciasto. 

  • Do nadziewania jabłek wykorzystacie jedynie część powideł i orzechów, które macie w składnikach do przepisu. Pozostałą częścią udekorujecie upieczone ciasto. 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.

Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Przepis Tomasza Strzelczyka na jabłecznik z garnka  

Składniki na garnek średnicy 25 cm: 

  • 6 łyżek cukru na karmel 

  • 6 jabłek  

  • 200 g powideł morelowych  

  • 100 g orzechów włoskich 

  • 7 jajek  

  • szczypta soli  

  • 100 g cukru  

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  

  • 140 g mąki  

  • opakowanie cukru waniliowego 

  • 5 łyżek oleju  

Sposób przygotowania 

  1. Przygotujcie karmel. W tym celu wsypcie do garnka cukier i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu. 

  1. Umyjcie jabłka i wydrążcie z nich środki nożykiem. Później obierzcie je ze skóry. 

  1. Gorącym karmelem wysmarujcie boki garnka. Zróbcie to, poruszając naczyniem. Karmelowe ranty nie powinny być zbyt wysokie. Teraz musicie poczekać, aż wszystko zastygnie.

  1. Na przestudzonym karmelu ułóżcie wydrążone jabłka, tak by miały między sobą miejsce na ciasto. Nadziejcie je mieszaniną powideł śliwkowych i pokruszonych orzechów. 

  1. Jajka wbijcie do miski, dodajcie do nich odrobinę soli i włączcie mikser. Stopniowo dosypujcie cukier i miksujcie, aż wszystko się połączy i zamieni w jasną masę. 

  1. Cały czas miksując, dodawajcie po kolei mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej.  

  1. Powstałym ciastem zalejcie jabłka. Garnek wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczcie przez około 45 minut. Gotowość ciasta potwierdźcie, wbijając w niego patyczek. 

  1. Poczekajcie, aż wypiek przestygnie, a następnie oddzielcie go nożem od boków naczynia. 

  1. Na wierzchu garnka umieśćcie duży talerz lub paterę i obróćcie garnek do góry dnem. Ciasto pomału zsunie się na talerz. 

  1. Posmarujcie jego wierzch powidłami i posypcie orzechami. 

Smacznego! 

Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Instagram/Tomasz Strzelczyk,
Newsy
Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 
Kucharz uważa, że zupy krem najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków. Przygotujcie więc grzanki z bagietki i serwujcie krem czosnkowy tak, jak poleca autor dania.

Po przygotowaniu zupy z pieczonego czosnku jeden z fanów kuchni Tomasza Strzelczyka napisał: - Właśnie zrobiłem, nie spodziewałem się, że pieczony czosnek to taka petarda. Z zamkniętymi oczami jakbym próbował, to bym nie powiedział, że to czosnek, taki był słodki. Zupa mega! Czy to wystarczająca zachęta, żeby ją zrobić? Tylko pamiętajcie o pieczonym czosnku. Jak przygotować czosnek do zupy? Pieczony czosnek zmienia smak. Staje się delikatniejszy i zdecydowanie słodszy. Czosnek po upieczeniu traci jednak swoje wartości odżywcze. Możemy jednak spowodować, że wartość czosnku zostanie zachowana także po poddaniu go obróbce cieplnej. Jak to zrobić? Żeby to zrozumieć, należy wiedzieć, że substancja, która w czosnku jest najbardziej wartościowa, to odporna na temperaturę allicyna. Jednak allicyna nie występuje w czosnku naturalnie. Powstaje, gdy zostają uszkodzone ściany komórek czosnku i połączą się dwa obecne w nich enzymy: allina i allinaza. Żeby uwolnić te enzymy, wystarczy zmiażdżyć ząbki czosnku i zostawić na 10 minut. Powstała allicyna jest odporna na temperaturę. Po 10 minutach czosnek można wkładać do pieca, smażyć czy gotować.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Strzelczyk Tomasz (@oddaszfartucha) Przepis na zupę z pieczonego czosnku Tomasza Strzelczyka Składniki: 200 g czosnku (ok. 40 ząbków) 1 l bulionu 2 cebule 4 ziemniaki 1 bagietka 150 ml śmietany 30% Suszony tymianek do smaku Natka pietruszki do smaku Oliwa do pieczenia Sól, pieprz do smaku...

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat
Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie. Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.  Przepis na jabłecznik na kruchym cieście Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki mleka 1/2 kostki masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.  Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.  Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.  Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.  Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.  Całość duście na niewielkim ogniu.  Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem....