Tomasz Strzelczyk upiekł ciasto z jabłkiem w garnku. Wypiek ten jest dość nieoczywisty i wyjątkowy, również ze względu na to, że wykorzystane zostały w nim całe owoce. Otulone karmelem i ciastem jabłka to coś, co bez wątpienia zachwyci podniebienia wszystkich niedzielnych gości.

Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące ciasta z jabłkiem 

Jak zrobić takie samo ciasto, jak to autorstwa Tomka Strzelczyka? Skorzystajcie z tych kilku porad:

  • Do pieczenia wybierzcie kruche i miękkie jabłka, tylko takie upieką się bez większego problemu. Twarde odmiany będziecie musieli przed dodaniem podpiec wcześniej dodatkowo w piekarniku. 

  • Ułożone w garnku jabłka nie mogą przylegać do naczynia. Między nimi również powinny być odstępy. Te puste przestrzenie powinno wypełniać ciasto. 

  • Do nadziewania jabłek wykorzystacie jedynie część powideł i orzechów, które macie w składnikach do przepisu. Pozostałą częścią udekorujecie upieczone ciasto. 

Przepis Tomasza Strzelczyka na jabłecznik z garnka  

Zobacz także:

Składniki na garnek średnicy 25 cm: 

  • 6 łyżek cukru na karmel 

  • 6 jabłek  

  • 200 g powideł morelowych  

  • 100 g orzechów włoskich 

  • 7 jajek  

  • szczypta soli  

  • 100 g cukru  

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  

  • 140 g mąki  

  • opakowanie cukru waniliowego 

  • 5 łyżek oleju  

Sposób przygotowania 

  1. Przygotujcie karmel. W tym celu wsypcie do garnka cukier i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu. 

  1. Umyjcie jabłka i wydrążcie z nich środki nożykiem. Później obierzcie je ze skóry. 

  1. Gorącym karmelem wysmarujcie boki garnka. Zróbcie to, poruszając naczyniem. Karmelowe ranty nie powinny być zbyt wysokie. Teraz musicie poczekać, aż wszystko zastygnie.

  1. Na przestudzonym karmelu ułóżcie wydrążone jabłka, tak by miały między sobą miejsce na ciasto. Nadziejcie je mieszaniną powideł śliwkowych i pokruszonych orzechów. 

  1. Jajka wbijcie do miski, dodajcie do nich odrobinę soli i włączcie mikser. Stopniowo dosypujcie cukier i miksujcie, aż wszystko się połączy i zamieni w jasną masę. 

  1. Cały czas miksując, dodawajcie po kolei mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej.  

  1. Powstałym ciastem zalejcie jabłka. Garnek wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczcie przez około 45 minut. Gotowość ciasta potwierdźcie, wbijając w niego patyczek. 

  1. Poczekajcie, aż wypiek przestygnie, a następnie oddzielcie go nożem od boków naczynia. 

  1. Na wierzchu garnka umieśćcie duży talerz lub paterę i obróćcie garnek do góry dnem. Ciasto pomału zsunie się na talerz. 

  1. Posmarujcie jego wierzch powidłami i posypcie orzechami. 

Smacznego! 

Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube