Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku. 

Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły? 

Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C. 

Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.  

Zobacz także:

Przepis na ćwikłę siostry Anastazji  

Składniki: 

  • ½ kg buraków czerwonych, 

  • 1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu) 

  • 1 cytryna, 

  • ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina 

  • szczypta cukru 

  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką. 

  1. Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. 

  1. Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go odsączyć. 

  1. Połączcie wszystkie składniki, dolejcie wino półwytrawne, dosypcie cukier do smaku, jak również sól i pieprz. 

  1. Starannie wymieszajcie, nałóżcie do słoiczków i zakręćcie. Ponieważ produkt nie jest pasteryzowany, przechowujcie go w lodówce. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl