Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik

Ćwikła z przepisu siostry Anastazji to smakowity dodatek do mięs, który jesienią i zimą jest szczególnie popularny. Obok buraków i chrzanu, dodaje się do niej jeszcze jeden, sekretny składnik, dzięki któremu smak tego przetworu pogłębia się i wzmacnia. 

Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku. 

Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły? 

Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C. 

Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.  

Zobacz także
Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis na ćwikłę siostry Anastazji  

Składniki: 

  • ½ kg buraków czerwonych, 

  • 1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu) 

  • 1 cytryna, 

  • ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina 

  • szczypta cukru 

  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką. 

  1. Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. 

  1. Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go odsączyć. 

  1. Połączcie wszystkie składniki, dolejcie wino półwytrawne, dosypcie cukier do smaku, jak również sól i pieprz. 

  1. Starannie wymieszajcie, nałóżcie do słoiczków i zakręćcie. Ponieważ produkt nie jest pasteryzowany, przechowujcie go w lodówce. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę z buraków do słoika? Wypróbujcie recepturę siostry Anastazji na pyszne tarte buraki do obiadu.

Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne. Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia. Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów. Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu. Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji. Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii. Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń. Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych. Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi. Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Składniki: 2 kg czerwonych buraków 20 dag świeżego korzenia chrzanu 1 cytryna sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i...

Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania
Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja Około 1/2 szklanki letniej wody  sól Wykonanie: Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryjcie i wolno gotujcie. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową. Gorące układajcie na półmisku. Składniki na farsz: 20 dag kaszy gryczanej 25 dag pieczarek 1 średnia cebula masło klarowane sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotujcie na sypko. Pieczarki...

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...