Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy

Przepis siostry Anastazji na ćwikłę lepszą niż u babci. Dodaje do niej bardzo zaskakujący składnik

Ćwikła z przepisu siostry Anastazji to smakowity dodatek do mięs, który jesienią i zimą jest szczególnie popularny. Obok buraków i chrzanu, dodaje się do niej jeszcze jeden, sekretny składnik, dzięki któremu smak tego przetworu pogłębia się i wzmacnia. 

Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku. 

Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły? 

Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C. 

Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.  

Zobacz także
Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis na ćwikłę siostry Anastazji  

Składniki: 

  • ½ kg buraków czerwonych, 

  • 1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu) 

  • 1 cytryna, 

  • ¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina 

  • szczypta cukru 

  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką. 

  1. Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki. 

  1. Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go odsączyć. 

  1. Połączcie wszystkie składniki, dolejcie wino półwytrawne, dosypcie cukier do smaku, jak również sól i pieprz. 

  1. Starannie wymieszajcie, nałóżcie do słoiczków i zakręćcie. Ponieważ produkt nie jest pasteryzowany, przechowujcie go w lodówce. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę z buraków do słoika? Wypróbujcie recepturę siostry Anastazji na pyszne tarte buraki do obiadu.

Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne. Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia. Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów. Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu. Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji. Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii. Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń. Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych. Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi. Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Składniki: 2 kg czerwonych buraków 20 dag świeżego korzenia chrzanu 1 cytryna sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i...

Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej Siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Flickr, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy
Ten sekretny składnik w sałatce jarzynowej siostry Anastazji zmienia wszystko. Mamy przepis
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze lepsza? Siostra Anastazja udowadnia, że tak i podaje swój przepis na tę uwielbianą przez wszystkich potrawę.

Wiele możemy się nauczyć od siostry Anastazji. Świadczy  o tym choćby to, że jej przepisy za każdym razem stają się hitem. Siostra chętnie eksperymentuje w kuchni, czego efektem są dania doskonałe w smaku. Popularne są receptury na znane wszystkim potrawy, ale w nowej odsłonie. Na przykład tradycyjna sałatka jarzynowa z ciekawym dodatkiem, który bardzo nadaje jej charakteru. Założymy się, że w takiej wersji jeszcze jej nie jedliście. Siostra Anastazja dodaje bowiem do sałatki jarzynowej pieczarki konserwowe. Taki kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz gotowanych warzyw, dzięki czemu sałatka smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo, siostra zamiast białej cebuli używa czerwonej. Poznajcie przepis na to pyszne danie. Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji Do przygotowania tej sałatki jarzynowej będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 5 średnich ziemniaków 4 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 1 słoiczek pieczarek konserwowych 1 słoiczek majonezu 1 puszka zielonego groszku sól pieprz Przygotowanie: Obierzcie wszystkie warzywa poza ziemniakami. W jednym garnku ugotujcie kartofle, a w drugim marchew, seler i pietruszki. Gotujcie, aż warzywa zmiękną. Następnie, po ostudzeniu, obierzcie ziemniaki. Pokrójcie wszystkie warzywa w kosteczkę. Pieczarki wylejcie ze słoika na sito i odsączcie. To samo zróbcie z groszkiem. Pokrójcie pieczarki na mniejsze kawałki, np. ćwiartki albo kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i również pokrójcie w kosteczkę.  Wsypcie wszystkie warzywa, pieczarki, groszek i jajko do dużej miski. Dodajcie jeszcze pokrojone ogórki kiszone, majonez oraz sól i...

Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie
AdobeStock
Newsy
Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie
Przepadacie za prostymi, sprawdzonymi przepisami? Wypróbujcie farsz do gołąbków od siostry Anastazji!

Okrzyknięta przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” siostra Anastazja od wielu lat dzieli się z Polakami swoimi fantastycznymi przepisami na różne dania. Dziś polecamy wam wyjątkowy farsz do gołąbków z ziemniaków. Skusicie się? Jak gotuje siostra Anastazja? Autorka kilkunastu książek z przepisami zawsze podkreśla, że jej dania są zasadniczo bardzo proste, ponieważ inspirację czerpie z tradycji. A polska kuchnia pełna jest nieskomplikowanych przepisów na bardzo smaczne dania. — Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi — pisze siostra Anastazja o swoich kulinarnych inspiracjach z przeszlości w książce „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku”.  Kariera siostry Anastazji A jak zrodził się pomysł napisania pierwszej książki kucharskiej? Okazuje się, że do wydania swoich przepisów siostrę Anastazję przekonali ojcowie jezuici. Zakonnica od zawsze lubiła eksperymentować w kuchni, próbować nowych rozwiązań i wymyślać własne dania. Ojcowie jezuici stwierdzili, że jej talent nie może się zmarnować i namówili siostrę Anastazję do wydania książki kucharskiej z autorskimi przepisami, by więcej osób mogło je poznać. Tak powstała pierwsza książka „103 ciasta siostry Anastazji”, a dziś Anastazja Pustelnik ma na swoim koncie już kilkanaście książek z przepisami.  Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków od siostry Anastazji Farsz z tego przepisu jest prosty zarówno pod względem składników, jak i wykonania. Siostra Anastazja wspomina to danie ze swojego dzieciństwa i przekonuje, że gołąbki z...

Dzięki temu składnikowi zupa dyniowa jest wyjątkowo kremowa. Siostra Anastazja zawsze go dodaje
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Siostra Anastazja zawsze dodaje ten 1 składnik do zupy dyniowej. Dzięki temu jest kremowa i przepyszna
Zupa dyniowa to chyba najbardziej popularny sposób wykorzystania dyni. Jedwabisty krem z tego warzywa doskonale syci i rozgrzewa w zimne jesienne dni. Aby dodać mu aksamitności i gładkości warto wzbogacić go coś naprawdę ekstra. Wie o tym doskonale siostra Anastazja. 

Gdy nadchodzą chłody, zaczynamy rozglądać się za bardziej pożywnym, treściwym i rozgrzewającym jedzeniem. Gęste, zawiesiste zupy są w sam raz na tę porę roku. To prawdziwe remedium na jesienne smutki. Zupa dyniowa rozwesela i energetyzuje kolorem, a do tego napełnia brzuch wartościowym pokarmem.  Dlaczego zupa dyniowa siostry Anastazji jest wyjątkowo kremowa?  Siostra Anastazja to prawdziwa pasjonatka kuchni. Jej receptury i porady pomagają wielu paniom domu tworzyć wspaniałe potrawy. Ten przepis na kremową zupę dyniową pochodzi z „Wielkiej księgi specjałów Siostry Anastazji” i ma wszystko, co najbardziej lubicie w tym daniu.  Ta zupa krem z dyni jest przygotowana w wersji wytrawnej z czosnkiem, a za jej wyjątkową jedwabistość odpowiada duża ilość słodkiej, gęstej śmietany i jeden dość nietypowy składnik i nie zawsze używany przez gospodynie składnik, a mianowicie serek topiony. Dzięki niemu zupa dyniowa jest wspaniale gładka. To danie nie jest dzięki temu dodatkowi niskokaloryczne, ale kto liczyłby kalorie o tej porze roku, mogąc jeść najlepszą, gęstą i aromatyczną zupę dyniową.  Właściwości zupy dyniowej  Dynia jest warzywem, które niesie ze sobą moc wartości odżywczych. Witaminy i minerały oraz dużą ilość błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że po jej zjedzeniu pozostaje się długo sytym. By podtrzymać to przyjemne uczucie, warto wzbogacić ją tłuszczem zwierzęcym lub roślinnym. Może to być śmietana, masło, serek, oliwa lub tłusty bulion. Zupy dyniowe lubią też przyprawy, wśród nich prym wiodą ich rozgrzewające rodzaje: imbir, cynamon i chili. Podkręcają one metabolizm i wzmacniają odporność, co w tym czasie jest szczególnie istotne.   Przepis na jedwabistą zupę z dyni siostry Anastazji  Składniki:  2 kg dyni bez skórki ...