Siostra Anastazja Pustelnik to wielka pasjonatka i znawczyni kuchni oraz kulinariów. Jej książki i przepisy inspirują do gotowania ludzi z całej Polski. Niekonwencjonalne rozwiązania i nietypowe składniki stosowane przez siostrę Anastazję potrafią podbić smak i uszlachetnić niejedno danie. Tak jest również w tym przypadku.
Co dodaje siostra Anastazja do swojej ćwikły?
Ćwikła to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs i pasztetów, które w okresie jesiennym często goszczą na naszych stołach. Warto sięgać po nią właśnie teraz, gdyż zawarty w niej chrzan działa udrażniająco na drogi oddechowe. Ćwikła siostry Anastazji to prawdziwa bomba odpornościowa. Jest tu nie tylko świeżo tarty chrzan i buraczki, lecz również cytryna zapewniająca solidną dawkę witaminy C.
Mistrzyni kuchni dodaje do niej jeszcze jeden, wyjątkowy składnik - wino czerwone. Ma on na celu podkręcenie smaku, nadanie mu wyrazistości i owocowego przełamania. Dodatkowo, wspomaga pracę układu pokarmowego. Kwasy zawarte w winie poprawiają strawność mięsa, które podawane jest razem z ćwikłą.
Zobacz także:
Przepis na ćwikłę siostry Anastazji
Składniki:
-
½ kg buraków czerwonych,
-
1 korzeń chrzanu (opcjonalnie - słoik chrzanu)
-
1 cytryna,
-
¼ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
-
szczypta cukru
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
Buraki dokładnie umyjcie i wyszorujcie gąbką, a następnie ugotujcie ze skórką.
-
Ostudźcie je i obierzcie ze skóry. Zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki.
-
Oczyśćcie i obierzcie chrzan. Zetrzyjcie go podobnie jak buraki, a następnie skropcie sokiem z jednej cytryny. Jeżeli używacie chrzanu ze słoika, musicie go odsączyć.
-
Połączcie wszystkie składniki, dolejcie wino półwytrawne, dosypcie cukier do smaku, jak również sól i pieprz.
-
Starannie wymieszajcie, nałóżcie do słoiczków i zakręćcie. Ponieważ produkt nie jest pasteryzowany, przechowujcie go w lodówce.
Smacznego!
Źródło: o2.pl