Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jaj kwaśny smak. Nie chodzi o jabłka
Pixabay
Newsy

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jej cierpki smak. Nie chodzi o jabłka

Surówka z kapusty to bomba smaku i witamin.  Zazwyczaj dokwasza się ją octem lub cytryną, a wówczas dobrze jest zbalansować jej cierpki smak czymś słodkim. Jabłko w tym przypadku, może nie wystarczyć. 

Istnieje wiele przepisów na ten pyszny obiadowy dodatek. W każdym z nich powtarzają się trzy składowe: kapusta, jabłko, cebula. Niektórzy dodają do niej jeszcze marchewkę lub posiekaną pietruszkę. Wieńczy ją sos na bazie majonezu i np. cytryny, który nadaje wyrazistego charakteru tej pyszotce.

Zobaczcie, co jeszcze dodać, by podkręcić jej smak do maksimum i stworzyć doskonałą przeplatankę słodkiego i kwaśnego. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki dodatek zapewni słodki smak surówce z czerwonej kapusty? 

Surówka na bazie kapusty czerwonej wymaga słodkich akcentów. Jeżeli chcecie, by była wyjątkowa, a jej słodycz pojawiała się na przemian z cierpkością, wówczas powinniście uzupełnić ją rodzynkami.

Taka kombinacja sprawi, że każdy kęs stanie się smakową przygodą, a słodycz rodzynków będzie pojawiała się i znikała. Oprócz tego możecie dorzucić do niej garść pokruszonych orzechów włoskich, które dodadzą świątecznego charakteru smakołykowi. Z takimi dodatkami pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Sałatka jarzynowa

Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Tak!

Czy trzeba dodawać jabłko do surówki z czerwonej kapusty? 

Jabłko to składnik, który znajduje się we wszystkich klasycznych wersjach tej surówki. Nie jest ono jednak konieczne.

Znakomicie w roli generatora słodyczy i nawilżenia sprawdzi się tu również gruszka. Jednak ta w przeciwieństwie do jabłka nie jest dostępna przez cały rok. 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami 

Składniki: 

  • 1/4 główki czerwonej kapusty 
  • 1 mała cebula  
  • 1 małe jabłko 
  • 1/2 szklanki rodzynek  
  • 2 łyżki majonezu  
  • 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, a cebulę z łupin. Poszatkujcie warzywa możliwie najdrobniej. 
  2. Obrane jabłko zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a następnie dodajcie do rozdrobnionej kapusty i cebuli. 
  3. W małej miseczce wymieszajcie majonez z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. 
  4. Wlejcie sos do surówki. 
  5. Rodzynki przelejcie gorącą wodą, po czym dorzućcie do reszty składników. Całość wymieszajcie i doprawcie solą do smaku. 
  6. Podawajcie po schłodzeniu w lodówce.  
Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

jabłko dodatek do kapusty kiszonej
Flickr
Newsy
Dodajcie do surówki z kapusty kiszonej ten owoc. Bardzo podbije jej smak
Jak przyrządzacie swoją surówkę z kapusty kiszonej? Z tym jednym kluczowym dodatkiem będzie smakowała tak jak powinna.

Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta. Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości. Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy. Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko? Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko. Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty. Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: Ok. 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Pół cytryny Kolorowy pieprz Opcjonalnie: mała cebula Opcjonalnie: sól Przygotowanie: Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru. Połączcie wszystkie...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kiszoną kapustę? Dodajcie do niej ten składnik, a stanie się zdrowotną bombą 
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia i nie zapominajcie o nim, podając kiszonkę do obiadu.

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym. Wartości zdrowotne kiszonej kapusty O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Po co dodawać olej do kapusty kiszonej?  Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem.  Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w...

Zasmażana czerwona kapusta - lepsza od białej! Dodajcie ten składnik i podajcie na obiad z mięsem
Adobe Stock
Newsy
Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i suszonymi śliwkami. Idealny dodatek do mięsa
Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę z tego przepisu, nie zawiedziecie się! Jeden dodatek odmienia całą potrawę. Pycha!

Zasmażana kapusta to tradycyjny dodatek do obiadu. W najbardziej typowej wersji korzysta się z białej kapusty i podaje ją z mięsnym dodatkiem i koperkiem. Oczywiście tradycyjna kapusta zasmażana jest pyszna. Proponujemy wam jednak pewną odmianę. Zróbcie zasmażaną czerwoną kapustę i dodajcie do niej… suszone i świeże śliwki, które podkręcają smak potrawy w bardzo ciekawy sposób. Przepis na zasmażaną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami Tym przepisem nie będą zdziwieni Ślązacy. Modra kapusta gości na ich stołach bardzo często. Czerwona kapusta jest jednak trochę zapomniana, a jest wyraźnie zdrowsza niż ta biała. Można wykorzystywać ją zamiennie w większości potraw, w których występuje biała kapusta . Proponujemy wam zrobienie zasmażanej kapusty czerwonej, która dobrze dopasuje się prawie do każdego obiadu. Składniki na czerwoną zasmażaną kapustę: 250 g czerwonej kapusty Mała cebula Łyżka oleju rzepakowego 2 duże śliwki Pól jabłka, najlepiej kwaśnego 2 suszone śliwki, najlepiej kalifornijskie Sól Pieprz Przygotowanie czerwonej zasmażanej kapusty Cebule obierzcie, pokrójcie w bardzo drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Zarumieńcie cebulę na oleju. Kapustę pokrójcie drobno, dodajcie ją do podsmażonej lekko cebuli. Świeże i suszone śliwki pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie śliwki do kapusty i wszystko dalej razem podgrzewajcie. Duście na wolnym ogniu do miękkości. Oczyśćcie jabłko z gniazda nasiennego i ogonka. Wykorzystajcie pół jabłka. Zetrzyjcie je na tarce o drobnych lub lekko grubszych oczkach. Dodajcie jabłko do smażącej się kapusty. Duście potrawę ze wszystkimi składnikami wewnątrz Od czasu do czasu przemieszajcie, sprawdzając, czy płyn za mocno nie odparował. Podlewajcie potrawę woda w razie potrzeby. Doprawcie potrawę świeżo...