Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jaj kwaśny smak. Nie chodzi o jabłka
Pixabay
Newsy

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Ten dodatek przełamie jej cierpki smak. Nie chodzi o jabłka

Surówka z kapusty to bomba smaku i witamin.  Zazwyczaj dokwasza się ją octem lub cytryną, a wówczas dobrze jest zbalansować jej cierpki smak czymś słodkim. Jabłko w tym przypadku, może nie wystarczyć. 

Istnieje wiele przepisów na ten pyszny obiadowy dodatek. W każdym z nich powtarzają się trzy składowe: kapusta, jabłko, cebula. Niektórzy dodają do niej jeszcze marchewkę lub posiekaną pietruszkę. Wieńczy ją sos na bazie majonezu i np. cytryny, który nadaje wyrazistego charakteru tej pyszotce.

Zobaczcie, co jeszcze dodać, by podkręcić jej smak do maksimum i stworzyć doskonałą przeplatankę słodkiego i kwaśnego. 

Kotlety mielone

Jaki dodatek zapewni słodki smak surówce z czerwonej kapusty? 

Surówka na bazie kapusty czerwonej wymaga słodkich akcentów. Jeżeli chcecie, by była wyjątkowa, a jej słodycz pojawiała się na przemian z cierpkością, wówczas powinniście uzupełnić ją rodzynkami.

Taka kombinacja sprawi, że każdy kęs stanie się smakową przygodą, a słodycz rodzynków będzie pojawiała się i znikała. Oprócz tego możecie dorzucić do niej garść pokruszonych orzechów włoskich, które dodadzą świątecznego charakteru smakołykowi. Z takimi dodatkami pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Sałatka jarzynowa

Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Tak!

Czy trzeba dodawać jabłko do surówki z czerwonej kapusty? 

Jabłko to składnik, który znajduje się we wszystkich klasycznych wersjach tej surówki. Nie jest ono jednak konieczne.

Znakomicie w roli generatora słodyczy i nawilżenia sprawdzi się tu również gruszka. Jednak ta w przeciwieństwie do jabłka nie jest dostępna przez cały rok. 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami 

Składniki: 

  • 1/4 główki czerwonej kapusty 
  • 1 mała cebula  
  • 1 małe jabłko 
  • 1/2 szklanki rodzynek  
  • 2 łyżki majonezu  
  • 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, a cebulę z łupin. Poszatkujcie warzywa możliwie najdrobniej. 
  2. Obrane jabłko zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a następnie dodajcie do rozdrobnionej kapusty i cebuli. 
  3. W małej miseczce wymieszajcie majonez z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. 
  4. Wlejcie sos do surówki. 
  5. Rodzynki przelejcie gorącą wodą, po czym dorzućcie do reszty składników. Całość wymieszajcie i doprawcie solą do smaku. 
  6. Podawajcie po schłodzeniu w lodówce.  
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
WanilioweImprowizacj/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
Obiad bez surówki to żaden obiad! Element zieleniny zawsze musi się znaleźć na talerzu, a według wielu najlepsza pod tym względem jest surówka z kapusty pekińskiej - koniecznie z takim dodatkiem.

Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich. Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu.  Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej? Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć. Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu.  Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania. Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 marchew pół szklanki rodzynek poszatkowana natka pietruszki  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  pół płaskiej łyżeczki soli  Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie...

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek
Surówka z selera i jabłka to jedna z bardziej lubianych, uniwersalnych surówek, które można serwować przez cały rok. Musicie ją zrobić chociaż raz, szczególnie w tej wersji, cudownie słodkiej i delikatnej. Zaufajcie nam, takiej pychotki jeszcze nie jedliście. 

Surówka z selera smakuje nawet osobom, które nie przepadają za tym warzywem. Dlaczego? Umiejętne połączenie jej innymi składnikami sprawia, że intensywny w smaku seler nieco łagodnieje. Ku zaskoczeniu wielu, to warzywo świetnie komponuje się ze śmietaną, jabłkiem, cytryną i różnymi słodkimi składnikami, które czynią surówkę prawdziwym smakołykiem.   Co dodać do surówki z selera, by jej smak był słodki i delikatny?  Ta surówka z selera wcale nie wymaga jednak dodatku jabłka. Mimo wszystko, jeżeli lubicie to połączenie, nie musicie się go wyrzekać. Pamiętajcie jednak, by po utarciu skropić je cytryną. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu i pozwoli zachować surówce piękny, kremowy kolor.  Słodkiego, deserowego charakteru nadadzą jej rodzynki i miód. Rodzynki to zawsze przyjemny akcent smakowy w surówkach i sałatkach, który sprawia, że każdy ich kęs eksploduje słodkością. Dodatek miodu stanowi ciekawą kompozycję z kwaśną, gęstą śmietaną i ewentualnie dokwaszonym cytryną jabłkiem. Dzięki tym składnikom całość jest dobrze zbalansowana, przyjemnie słodka i z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przepis na surówkę z selera z rodzynkami i miodem  Składniki:  1 korzeń selera Spora garść rodzynek   1 jabłko (opcjonalnie)  1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)  3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu  3 łyżki miodu lipowego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Rodzynki włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem. Gdy napęcznieją, odcedźcie wodę.  Seler obierzcie i zetrzyjcie na małych lub średnich oczkach tarki.   Jeżeli chcecie mieć w surówce również jabłko, to obierzcie je i zetrzyjcie na średnich oczkach, a następnie skropcie cytryną, by nie...

Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna
Kolorowe surówki, to w okresie jesienno-zimowym cenne źródło witamin i błonnika. Surówka z pora, marchewki i jabłka to jedna z bardziej lubianych przez dzieci wersji tego dodatku obiadowego. Jednak jej smak wymaga niekiedy podkręcenia i nadania mu charakteru. 

Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie. Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak?  Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę. Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.  Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki.  Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka  Składniki:  1 duży por  1 średnia marchew   1 średnie jabłko  2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22%  2 łyżki majonezu  pieprz i sól do smaku  Sok z 1/3 cytryny  Sposób przygotowania:  Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry.  Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora.  Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki...

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...