Istnieje wiele przepisów na ten pyszny obiadowy dodatek. W każdym z nich powtarzają się trzy składowe: kapusta, jabłko, cebula. Niektórzy dodają do niej jeszcze marchewkę lub posiekaną pietruszkę. Wieńczy ją sos na bazie majonezu i np. cytryny, który nadaje wyrazistego charakteru tej pyszotce.

Zobaczcie, co jeszcze dodać, by podkręcić jej smak do maksimum i stworzyć doskonałą przeplatankę słodkiego i kwaśnego. 

Jaki dodatek zapewni słodki smak surówce z czerwonej kapusty? 

Surówka na bazie kapusty czerwonej wymaga słodkich akcentów. Jeżeli chcecie, by była wyjątkowa, a jej słodycz pojawiała się na przemian z cierpkością, wówczas powinniście uzupełnić ją rodzynkami.

Taka kombinacja sprawi, że każdy kęs stanie się smakową przygodą, a słodycz rodzynków będzie pojawiała się i znikała. Oprócz tego możecie dorzucić do niej garść pokruszonych orzechów włoskich, które dodadzą świątecznego charakteru smakołykowi. Z takimi dodatkami pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Zobacz także:

Czy trzeba dodawać jabłko do surówki z czerwonej kapusty? 

Jabłko to składnik, który znajduje się we wszystkich klasycznych wersjach tej surówki. Nie jest ono jednak konieczne.

Znakomicie w roli generatora słodyczy i nawilżenia sprawdzi się tu również gruszka. Jednak ta w przeciwieństwie do jabłka nie jest dostępna przez cały rok. 

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami 

Składniki: 

  • 1/4 główki czerwonej kapusty 
  • 1 mała cebula  
  • 1 małe jabłko 
  • 1/2 szklanki rodzynek  
  • 2 łyżki majonezu  
  • 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, a cebulę z łupin. Poszatkujcie warzywa możliwie najdrobniej. 
  2. Obrane jabłko zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a następnie dodajcie do rozdrobnionej kapusty i cebuli. 
  3. W małej miseczce wymieszajcie majonez z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. 
  4. Wlejcie sos do surówki. 
  5. Rodzynki przelejcie gorącą wodą, po czym dorzućcie do reszty składników. Całość wymieszajcie i doprawcie solą do smaku. 
  6. Podawajcie po schłodzeniu w lodówce.