Program „Ewa gotuje” to prawdziwa skarbnica smakowitych przepisów, o różnym stopniu trudności. To ciasto to jeden z łatwiejszych do wykonania deserów, które zaprezentowała tam Ewa Wachowicz. Prostota przygotowania nie ujmuje mu jednak smaku, wręcz przeciwnie. Połączenie soczystych owoców i ciasta naleśnikowego tworzy rozpływający się w ustach deser, o światowej renomie. 

Co to jest clafoutis? 

Clafoutis to banalnie prosty w przygotowaniu deser, który pochodzi z Francji. Zrobi go każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Świeże owoce, ciasto jak na naleśniki i kołderka z cukru pudru zaspokoją gusta największych smakoszy. 

Warto wykorzystać do niego owoce sezonowe. Wspaniale smakuje z czereśniami, wiśniami, jeżynami, malinami, ale również morelami czy śliwkami węgierkami. Jeżeli chcecie zabłysnąć przed rodziną wyjątkowym wypiekiem, koniecznie musicie je przygotować. 

Zobacz także:

Przepis Ewy Wachowicz na clafoutis

Składniki: 

  • Ulubione owoce (ok. 2-3 garście) 

  • 3 jajka 

  • 1 szklanka mąki  

  • ½ szklanki cukru trzcinowego  

  • 1½ szklanki mleka  

  • cukier puder do posypania  

  • masło do wysmarowania foremki 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce (np. śliwki) umyjcie, usuńcie z nich pestki i ułóżcie w wysmarowanej masłem, okrągłej foremce. 

  1. Do miski wbijcie jajka, wsypcie cukier trzcinowy i mocno roztrzepcie. Dolejcie mleko i wsypcie mąkę. Następnie całość zmiksujcie.

  1. Zalejcie ciastem owoce rozłożone w tortownicy i włóżcie piekarnika. Zapiekajcie w temperaturze 180 stopni, aż ciasto ładnie się zarumieni, maksymalnie 30 minut. 

  1. Jeżeli lubicie gorące wypieki, możecie podawać je od razu z lodami waniliowymi. Jeżeli wolicie zimne, to poczekajcie, aż nieco przestygnie i obficie posypcie je cukrem pudrem. Smacznego! 

Jak przygotować ciasto w wersji wytrawnej? 

To ciasto nigdy nie jest nudne. Dowolnie możecie manipulować składnikami i w ten sposób przygotować wersję wytrawną ciasta.  

Zamieńcie cukier na sól i zioła oraz owoce na warzywa i kurczaka, a przed wami wyrośnie wspaniałe danie obiadowe. Nie bójcie się eksperymentować i wypróbowywać inne wersje tego przepysznego, błyskawicznego ciasta. 

Źródło: ewawachowicz.pl