Przepis na proste ciasto owocowe Ewy Wachowicz. Robi się je tak jak naleśniki
ONS/Ewa Wachowicz Facebook
Newsy

Przepis na proste ciasto owocowe Ewy Wachowicz. Robi się je tak jak naleśniki

To ciasto robi się błyskawicznie, a do tego w bardzo prosty sposób. Jest wybitnie smaczne i prawie nie ma po nim zmywania. Ewa Wachowicz przygotowuje je z morelami i jeżynami. Wy natomiast możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce. 

Program „Ewa gotuje” to prawdziwa skarbnica smakowitych przepisów, o różnym stopniu trudności. To ciasto to jeden z łatwiejszych do wykonania deserów, które zaprezentowała tam Ewa Wachowicz. Prostota przygotowania nie ujmuje mu jednak smaku, wręcz przeciwnie. Połączenie soczystych owoców i ciasta naleśnikowego tworzy rozpływający się w ustach deser, o światowej renomie. 

Co to jest clafoutis? 

Clafoutis to banalnie prosty w przygotowaniu deser, który pochodzi z Francji. Zrobi go każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Świeże owoce, ciasto jak na naleśniki i kołderka z cukru pudru zaspokoją gusta największych smakoszy. 

Warto wykorzystać do niego owoce sezonowe. Wspaniale smakuje z czereśniami, wiśniami, jeżynami, malinami, ale również morelami czy śliwkami węgierkami. Jeżeli chcecie zabłysnąć przed rodziną wyjątkowym wypiekiem, koniecznie musicie je przygotować. 

Zobacz także
Przepis Ewa Wachowicz na zupę cebulową. Rozgrzewający klasyk wzbogaciła nietypowym dodatkiem

Przepis Ewy Wachowicz na zupę cebulową. Dodaje do niej kaszę gryczaną i robi z nią 1 rzecz

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami będą naprawdę rozgrzewające

Gruszki w słoikach na zimę od Ewy Wachowicz. Z tymi przyprawami rozgrzeją was w czasie mrozów

Przepis Ewy Wachowicz na clafoutis, czyli najłatwiejsze ciasto owocowe 

Składniki: 

  • Ulubione owoce (ok. 2 garście) 

  • 3 jajka 

  • 1 szklanka mąki  

  • ½ szklanki cukru trzcinowego  

  • 1½ szklanki mleka  

  • cukier puder do posypania  

  • masło do wysmarowania foremki 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce (np. śliwki) umyjcie, usuńcie z nich pestki i ułóżcie w wysmarowanej masłem, okrągłej foremce. 

  1. Do miski wbijcie jajka, wsypcie cukier trzcinowy i mocno roztrzepcie. Dolejcie mleko i wsypcie mąkę. Następnie całość zmiksujcie. Ciasto należy dobrze napowietrzyć poprzez odpowiednio długie miksowanie. 

  1. Zalejcie ciastem owoce i włóżcie foremkę do piekarnika. Zapiekajcie w temperaturze 180 stopni, aż ciasto ładnie się zarumieni, maksymalnie 30 minut. 

  1. Jeżeli lubicie gorące wypieki, możecie podawać je od razu z lodami waniliowymi. Jeżeli wolicie zimne, to poczekajcie, aż nieco przestygnie i obficie posypcie je cukrem pudrem. Smacznego! 

Jak przygotować ciasto w wersji wytrawnej? 

To ciasto nigdy nie jest nudne. Dowolnie możecie manipulować składnikami i w ten sposób przygotować wersję wytrawną ciasta.  

Zamieńcie cukier na sól i zioła oraz owoce na warzywa i kurczaka, a przed wami wyrośnie wspaniałe danie obiadowe. Nie bójcie się eksperymentować i wypróbowywać inne wersje tego przepysznego, błyskawicznego ciasta. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

wachowicz
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz. Ta receptura was nie zawiedzie
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Tak i to z powodzeniem! Niezawodny przepis Ewy Wachowicz na cudowną, delikatną drożdżówkę z owocami. Koniecznie musicie ją przygotować!

Drożdżówka z owocami i kruszonką to nieodłączne wspomnienie wspaniałych lat dzieciństwa. Najczęściej była podawana ze szklanką ciepłego mleka. To smak, do którego można wracać bez końca. Jednak przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która zdradza przepis na pyszną drożdżówkę dla leniwych! Niezawodny trik Wachowicz Ewa Wachowicz to bezkonkurencyjnie jedna z najpopularniejszych celebrytek prowadzących swój program kulinarny. Często również dzieli się wszelkimi radami ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych. Ostatnio zdradziła przepis na idealną drożdżówkę bez konieczności wyrabiania. To ciasto przygotowuje się zaledwie w pięć minut, nie licząc okresu leżakowania. Jest przygotowywane z dodatkiem owoców i oczywiście obowiązkowej kruszonki. To idealny przepis na każdą okazję, musicie go wypróbować! Składniki: 4 ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki letniego mleka 10 dag drożdży szczypta soli drobne owoce (maliny, jagody bądź truskawki) Kruszonka: 50 g masła ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru Wykonanie: Jajka wbijcie do miseczki i roztrzepcie. Do większej miski pokruszcie drożdże. Następnie dodajcie do nich cukier, roztrzepane jaja, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Pamiętajcie o dokładnym zachowaniu kolejności tych składników, podczas dodawania ich do misy. To bardzo kluczowa kwestia, aby ciasto się udało. Wszystkie produkty układajcie warstwowo oraz równomiernie. Na koniec całość przykryjcie ściereczką i odstawcie na trzy godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Po...

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...

Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta
Przymierzacie się do upieczenia świątecznego piernika? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Chcecie przygotować na święta piernik? Zróbcie go już dzisiaj. Mimo iż przygotowanie tego ciasta jest dosyć wymagające i pracochłonne, efekt smakowy jest wprost nie do opisania. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje świąteczny piernik Ewa Wachowicz. Gwiazda polskich kulinariów zawsze dodaje do niego miód, kakao i dużą ilość bakalii. Przepis na świąteczny piernik Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest autorytetem w kwestii gotowania i do tego wciąż jedną z najpiękniejszych gotujących Polek. Zwyciężczyni tytułu III wicemiss świata w wyborach Miss World zna się na gotowaniu jak mało kto. Wachowicz nie tylko prowadzi własne programy kulinarne i występuje jako jurorka w popularnych show, ale też ma na swoim koncie aż osiem książek kucharskich z autorskimi przepisami. Ostatnio Ewa podzieliła się własnym przepisem na bożonarodzeniowy piernik. Jak go przygotowuje? Składniki: Masa piernikowa: dwie szklanki mąki szklanka cukru dwie łyżki miodu 250 g masła trzy jajka trzy łyżki kakao dwie łyżki przyprawy do piernika szczypta mielonych goździków półtorej łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka Bakalie: 100 g rodzynków 150 g suszonych śliwek 150 g suszonych moreli Przygotowanie: Masło rozpuśćcie w garnku pamiętając, by nie doprowadzić do jego zagotowania. Dodajcie cukier, kakao, przyprawę do piernika, mielone goździki. Wszystko razem wymieszajcie i zestawcie z ognia. Jajka zmiksujcie z mlekiem, a następnie dodajcie do masy. Mąkę przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia, dosypcie do garnka, cały czas miksując - nie dopuśćcie do powstania grudek. Bakalie przełóżcie do oddzielnej miski, wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie. Następnie połączcie z...

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...