Program „Ewa gotuje” to prawdziwa skarbnica smakowitych przepisów, o różnym stopniu trudności. To ciasto to jeden z łatwiejszych do wykonania deserów, które zaprezentowała tam Ewa Wachowicz. Prostota przygotowania nie ujmuje mu jednak smaku, wręcz przeciwnie. Połączenie soczystych owoców i ciasta naleśnikowego tworzy rozpływający się w ustach deser, o światowej renomie.
Co to jest clafoutis?
Clafoutis to banalnie prosty w przygotowaniu deser, który pochodzi z Francji. Zrobi go każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Świeże owoce, ciasto jak na naleśniki i kołderka z cukru pudru zaspokoją gusta największych smakoszy.
Warto wykorzystać do niego owoce sezonowe. Wspaniale smakuje z czereśniami, wiśniami, jeżynami, malinami, ale również morelami czy śliwkami węgierkami. Jeżeli chcecie zabłysnąć przed rodziną wyjątkowym wypiekiem, koniecznie musicie je przygotować.
Zobacz także:
Przepis Ewy Wachowicz na clafoutis
Składniki:
-
Ulubione owoce (ok. 2-3 garście)
-
3 jajka
-
1 szklanka mąki
-
½ szklanki cukru trzcinowego
-
1½ szklanki mleka
-
cukier puder do posypania
-
masło do wysmarowania foremki
Sposób przygotowania:
-
Owoce (np. śliwki) umyjcie, usuńcie z nich pestki i ułóżcie w wysmarowanej masłem, okrągłej foremce.
-
Do miski wbijcie jajka, wsypcie cukier trzcinowy i mocno roztrzepcie. Dolejcie mleko i wsypcie mąkę. Następnie całość zmiksujcie.
-
Zalejcie ciastem owoce rozłożone w tortownicy i włóżcie piekarnika. Zapiekajcie w temperaturze 180 stopni, aż ciasto ładnie się zarumieni, maksymalnie 30 minut.
-
Jeżeli lubicie gorące wypieki, możecie podawać je od razu z lodami waniliowymi. Jeżeli wolicie zimne, to poczekajcie, aż nieco przestygnie i obficie posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!
Jak przygotować ciasto w wersji wytrawnej?
To ciasto nigdy nie jest nudne. Dowolnie możecie manipulować składnikami i w ten sposób przygotować wersję wytrawną ciasta.
Zamieńcie cukier na sól i zioła oraz owoce na warzywa i kurczaka, a przed wami wyrośnie wspaniałe danie obiadowe. Nie bójcie się eksperymentować i wypróbowywać inne wersje tego przepysznego, błyskawicznego ciasta.
Źródło: ewawachowicz.pl