Pikantne skrzydełka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka wyglądają apetycznie i są naprawdę pyszne, a do tego proste w przygotowaniu. Sos jest pikantny, lekko kwaśny i lekko słodki, a stopień jego ostrości zależy tylko od waszych upodobań i możecie go regulować ilością chilli w daniu. Wystarczy nawet niecała godzina w piekarniku i gotowe. Zgłodnieliście?
Przepis Tomasza Strzelczyka na brutalnie pikantne skrzydełka
Składniki:
-
1 kg skrzydełek (może być ich nieco więcej)
-
sól
-
świeżo roztarty czarny pieprz
-
2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
1 łyżeczka kurkumy
Sos:
Zobacz także:
-
masło
-
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
200 ml soku jabłkowego
-
sól
-
płatki chilli (ilość zależy od ostrości, jaką chcecie uzyskać)
-
2 łyżeczki miodu
-
1 cytryna
Sposób przygotowania:
-
Skrzydełka umyjcie, oczyśćcie i wysuszcie. Włóżcie do miski i przyprawcie solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Całość wymieszajcie i dokładnie wetrzyjcie przyprawy w mięso.
-
Przełóżcie skrzydełka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde skrzydełko zwińcie w trójkącik, zanim położycie je na blasze.
-
Tak przygotowane skrzydełka włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie ok. 30-40 minut, do miękkości.
-
W tym czasie przygotujcie do nich sos. Do niewielkiego garnka dodajcie masło i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażcie. Pozwoli to wydobyć jak najwięcej aromatu i smaku z koncentratu.
-
Dolejcie sok jabłkowy i rozprowadźcie z koncentratem. Posólcie i dodajcie płatki chilli oraz miód. Następnie wyciśnijcie sok z cytryny i wlejcie go do sosu. Gotujcie przez ok. 10 minut.
-
Gdy sos się zredukuje, dodajcie spory kawałek masła. Jak tylko wszystko się połączy, wyłączcie gaz. Sos jest gotowy.
-
Upieczone, gorące skrzydełka przełóżcie do miski i dodajcie do nich przygotowany wcześniej sos. Wymieszajcie i poczekacie chwilę, aż kurczak delikatnie przejdzie jego aromatem i smakiem.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube