Pikantne skrzydełka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka wyglądają apetycznie i są naprawdę pyszne, a do tego proste w przygotowaniu. Sos jest pikantny, lekko kwaśny i lekko słodki, a stopień jego ostrości zależy tylko od waszych upodobań i możecie go regulować ilością chilli w daniu. Wystarczy nawet niecała godzina w piekarniku i gotowe. Zgłodnieliście? 

Przepis Tomasza Strzelczyka na brutalnie pikantne skrzydełka 

Składniki:  

  • 1 kg skrzydełek (może być ich nieco więcej) 

  • sól  

  • świeżo roztarty czarny pieprz 

  • 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki 

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku 

  • 1 łyżeczka kurkumy 

Sos: 

Zobacz także:

  • masło 

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

  • 200 ml soku jabłkowego 

  • sól 

  • płatki chilli (ilość zależy od ostrości, jaką chcecie uzyskać) 

  • 2 łyżeczki miodu 

  • 1 cytryna 

Sposób przygotowania: 

  1. Skrzydełka umyjcie, oczyśćcie i wysuszcie. Włóżcie do miski i przyprawcie solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Całość wymieszajcie i dokładnie wetrzyjcie przyprawy w mięso. 

  1. Przełóżcie skrzydełka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde skrzydełko zwińcie w trójkącik, zanim położycie je na blasze. 

  1. Tak przygotowane skrzydełka włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie ok. 30-40 minut, do miękkości. 

  1. W tym czasie przygotujcie do nich sos. Do niewielkiego garnka dodajcie masło i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażcie. Pozwoli to wydobyć jak najwięcej aromatu i smaku z koncentratu.  

  1. Dolejcie sok jabłkowy i rozprowadźcie z koncentratem. Posólcie i dodajcie płatki chilli oraz miód. Następnie wyciśnijcie sok z cytryny i wlejcie go do sosu. Gotujcie przez ok. 10 minut. 

  1. Gdy sos się zredukuje, dodajcie spory kawałek masła. Jak tylko wszystko się połączy, wyłączcie gaz. Sos jest gotowy. 

  1. Upieczone, gorące skrzydełka przełóżcie do miski i dodajcie do nich przygotowany wcześniej sos. Wymieszajcie i poczekacie chwilę, aż kurczak delikatnie przejdzie jego aromatem i smakiem. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube