Skrzydełka Tomasza Strzelczyka bez marynowania. Wystarczy wetrzeć w mięso przyprawy i zrobić sos
Adobe Stock/Instagram/Oddaszfartucha
Newsy

Skrzydełka Tomasza Strzelczyka bez marynowania. Wystarczy wetrzeć w mięso przyprawy i zrobić sos

Tomasz Strzelczyk prezentuje przepis na ulubiony przysmak wszystkich Polaków - skrzydełka. Upieczone w piekarniku i podane z dodatkiem pikantnego sosu, który bardzo szybko i prosto się przyrządza. Są delikatne i miękkie, a w towarzystwie sosu smakują obłędnie. Idealne danie na weekendowy obiad z rodziną lub przyjaciółmi. 

Pikantne skrzydełka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka wyglądają apetycznie i są naprawdę pyszne, a do tego proste w przygotowaniu. Sos jest pikantny, lekko kwaśny i lekko słodki, a stopień jego ostrości zależy tylko od waszych upodobań i możecie go regulować ilością chilli w daniu. Wystarczy nawet niecała godzina w piekarniku i gotowe. Zgłodnieliście? 

Przepis Tomasza Strzelczyka na brutalnie pikantne skrzydełka 

Składniki:  

  • 1 kg skrzydełek (może być ich nieco więcej) 

  • sól  

  • świeżo roztarty czarny pieprz 

  • 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki 

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku 

  • 1 łyżeczka kurkumy 

Sos: 

  • masło 

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

  • 200 ml soku jabłkowego 

  • sól 

  • płatki chilli (ilość zależy od ostrości, jaką chcecie uzyskać) 

  • 2 łyżeczki miodu 

  • 1 cytryna 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Bigos z młodej kapusty Tomka Strzelczyka. Wystarczy dobrać te proste składniki i chwilę podusić 

Sposób przygotowania: 

  1. Skrzydełka umyjcie, oczyśćcie i wysuszcie. Włóżcie do miski i przyprawcie solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Całość wymieszajcie i dokładnie wetrzyjcie przyprawy w mięso. 

  1. Przełóżcie skrzydełka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde skrzydełko zwińcie w trójkącik, zanim położycie je na blasze. 

  1. Tak przygotowane skrzydełka włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie ok. 30-40 minut, do miękkości. 

  1. W tym czasie przygotujcie do nich sos. Do niewielkiego garnka dodajcie masło i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażcie. Pozwoli to wydobyć jak najwięcej aromatu i smaku z koncentratu.  

  1. Dolejcie sok jabłkowy i rozprowadźcie z koncentratem. Posólcie i dodajcie płatki chilli oraz miód. Następnie wyciśnijcie sok z cytryny i wlejcie go do sosu. Gotujcie przez ok. 10 minut. 

  1. Gdy sos się zredukuje, dodajcie spory kawałek masła. Jak tylko wszystko się połączy, wyłączcie gaz. Sos jest gotowy. 

  1. Upieczone, gorące skrzydełka przełóżcie do miski i dodajcie do nich przygotowany wcześniej sos. Wymieszajcie i poczekacie chwilę, aż kurczak delikatnie przejdzie jego aromatem i smakiem. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Kotlety mielone

Glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz. Taki dobór składników na marynatę to maestria
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz. Taki dobór składników na marynatę to maestria
Skrzydełka to nie tylko pomysł grilla, ale i na niedzielne spotkanie z rodziną przy stole. Ten przepis sprawdzi się również podczas imprezy jako przekąska! Soczyste, aromatyczne mięso w połączeniu z chrupiącą, ostrą sałatką to duet idealny!

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Tym razem podzieliła się ze swoimi odbiorcami znakomitym przepisem na przepyszne glazurowane skrzydełka. Obok takiego obiadu nikt nie przejdzie obojętnie!  Skrzydełka z kurczaka są smaczne i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się w przygotowaniu bardziej treściwego obiadu czy przekąski. To mięso jest neutralne w smaku, więc dużo w tej mierze zależy od użytych przypraw. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, miodem czy ziołami.  Sprawdźcie jedyny w swoim rodzaju przepis na glazurowane skrzydełka!  Przepis na glazurowane skrzydełka z sałatką Składniki: 1 kg skrzydełek kurzych Marynata:  8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek oliwy soku z ½ cytryny 4 łyżki miodu ½ łyżeczki soli kilka małych cebulek lub szczypiorek Sałata: 1 kapusta pekińska ½ łyżeczki chili 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Z połowy cytryny wyciśnijcie sok, a następnie rozpuśćcie w nim miód. Do glazurowania najlepiej sprawdzą się miody jasne, takie jak akacjowy czy wielokwiatowy. Do powstałego syropu, dodajcie sos sojowy, sól i oliwę. Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do powstałej marynaty włóżcie skrzydełka oraz dorzućcie kilka małych cebulek obranych z łupin. Tak przygotowane mięso przełóżcie wraz z sosem, cebulkami do zamkniętego opakowania. Zostawcie na kilka godzin w lodówce. Najlepiej jest to przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem bądź grillowaniem, aby wszystkie smaki mogły przejść. Wówczas należy w czasie leżakowania kilka razy przemieszać delikatnie skrzydełka, aby marynata oblała całe mięso. Ruszt lub naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie olejem, aby skrzydełka do niego nie przywarły. Ułóżcie na nim...

Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/Flickr
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik
Te placki to istne niebo w gębie. Smakowite, chrupiące, a do tego wspaniale żółte. Wyjątkowy kolor i smak to zasługa dodatkowego warzywa, które wykorzystał w nich Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co wykombinował tym razem. 

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.   Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych  Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej.  Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce.  Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie.  Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie.  Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu.  Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy.  Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  400 g dyni   400 g ziemniaków   1 średnia cebula   2 niewielkie jajka   1 łyżka mąki pszennej   3 łyżki mąki ziemniaczanej   ½ łyżeczki gałki muszkatołowej   sól, pieprz   masło klarowane  Sos  ½ ogórka sałatkowego   garść liści jarmużu   sok z połówki cytryny   6 łyżek jogurtu greckiego   3 ząbki czosnku    sól, pieprz  Sposób przygotowania: ...

Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 
Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.   Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka  Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów. W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.  Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami  Składniki:  6 pałek z kurczaka  2 marchewki  kilka młodych ziemniaków średniej wielkości  brokuł (kilka różyczek)  kalafior (kilka różyczek)  1 pomidor  czosnek  2 cebule  olej  sól  pieprz  świeży tymianek  szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)  szczypta ziół prowansalskich  2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta płatków chili  Sposób przygotowania:  Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.  Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki....

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy:  Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite.  Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek.  Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.   Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  Pulpeciki  250 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g mielonego mięsa wołowego   1 ząbek czosnku   1 cebula   1 jajko 100 g bułki tartej   5 łyżek mleka   sól i pieprz  Sos śmietanowy   40 g mąki pszennej 40 g masła   150 ml wywaru wołowego 150 ml wywaru z warzyw   2 łyżeczki sosu sojowego  150 ml gęstej śmietany   1 łyżeczka musztardy Dijon   Sposób przygotowania: Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól  Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku....