Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie. 

Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków? 

Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.  

Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler  

Zobacz także:

Składniki na jeden dwulitrowy słoik: 

  • zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej 

  • ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze) 

  • 2 ząbki czosnku (przekrojone na pół) 

  • 2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami 

  • pokrojony liść i korzeń chrzanu 

  • liście wiśni 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę, 

  1. W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia. 

  1. Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć. 

  1. Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan. 

  1. Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper. 

  1. Słoik zalejcie zalewą i dokładnie zakręćcie.  

  1. Gotowe ogórki przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu odwrócone do góry dnem. 

Smacznego! 

Źródło: haps.pl