Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie.
Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków?
Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.
Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler
Zobacz także:
Składniki na jeden dwulitrowy słoik:
-
zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
-
ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze)
-
2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)
-
2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami
-
pokrojony liść i korzeń chrzanu
-
liście wiśni
Sposób przygotowania:
-
Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę,
-
W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia.
-
Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć.
-
Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan.
-
Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper.
-
Słoik zalejcie zalewą i dokładnie zakręćcie.
-
Gotowe ogórki przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu odwrócone do góry dnem.
Smacznego!
Źródło: haps.pl