Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie
Ons/Flickr
Newsy

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące

Ogórków kiszonych nigdy dość. Szczególnie w sezonie. Jedni zbierają na działkach, inni kupują od zaprzyjaźnionych rolników. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na pyszne ogórki, również Magda Gessler. Znana restauratorka podzieliła się własnym, sprawdzonym przepisem na chrupiące ogórki kiszone.

Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie. 

Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków? 

Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.  

Zobacz także
Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Ten przepis to prawdziwy HIT sieci!

Jak zrobić ogórki małosolne... w butelce? Będą gotowe do chrupania już po 3 dniach

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler  

Składniki na jeden dwulitrowy słoik: 

  • zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej 

  • ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze) 

  • 2 ząbki czosnku (przekrojone na pół) 

  • 2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami 

  • pokrojony liść i korzeń chrzanu 

  • liście wiśni 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę, 

  1. W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia. 

  1. Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć. 

  1. Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan. 

  1. Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper. 

  1. Słoik zalejcie zalewą i dokładnie zakręćcie.  

  1. Gotowe ogórki przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu odwrócone do góry dnem. 

Smacznego! 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem
ONS, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki
Już niedługo zacznie się sezon na ogórki, a to idealna okazja do zrobienia ogórków małosolnych! Zróbcie je z przepisu Karola Okrasy.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni. Warto je przyrządzać właśnie teraz, gdy robi się coraz cieplej, a drzewa i krzewy wypuszczają już pierwsze liście. To właśnie liście porzeczki, dębu lub wiśni idealnie podkreślają smak małosolnych ogórków i powinno się ich użyć do kiszenia. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy! Przepis na ogórki małosolne Karola Okrasy Do przygotowania ogórków małosolnych Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych 2 baldachy kopru 5 korzeni chrzanu 7 liści porzeczki 4 ząbki czosnku Do zalewy: 5 litrów wody 7 łyżek soli 2 łyżki gorczycy Oraz zimna woda do zalania ogórków. Przygotowanie: Ogórki przed przygotowaniem włóżcie do bardzo dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie były nią przykryte. W garnku zagotujcie 5 litrów wody z solą i ostudźcie, by była lekko letnia. Karol zdradził, że to trik jego mamy – gdy ogórki zaleje się letnią wodą, to szybciej będą gotowe. Wówczas małosolne ogórki są zrobione już po dwóch dniach! Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajcie 2 duże łyżki gorczycy i namoczcie. Następnie wsypcie około 7 łyżek soli. Karol podaje idealne proporcje na wodę do ogórków, czyli 1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody. Korzenie chrzanu obierzcie i pokrójcie wzdłuż na cztery części. Ważne, by były surowe, ponieważ wtedy oddają one cały swój aromat. Umyjcie całe baldachy kopru oraz liście porzeczki. Okrasa przyznał, że on użył liści porzeczki dlatego, że akurat miał je pod ręką, ale zależnie od regionu Polski używa się różnych liści do ogórków małosolnych, np. liści młodego...

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance. Ile soli do ogórków małosolnych? Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu! Przepis na chrupkie ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 8 gałązek kopru 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 3 łyżki soli Przygotowanie: Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku.  Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach....

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...