Przepis Kasi Cichopek na kiszone chryzantemy. Zobaczcie, co dodaje do nich gwiazda TVP
ONS/Flickr
Newsy

Przepis Kasi Cichopek na kiszone chryzantemy. Zobaczcie, co dodaje do nich gwiazda TVP

Katarzyna Cichopek podzieliła się z widzami „Pytania na śniadanie" niezwykłym przepisem. Na antenie TVP przygotowała kiszonkę z udziałem chryzantem. Kwiatki te nadają się do jedzenia, a co więcej - są bardzo smaczne i zdrowe. 

Chryzantemy kojarzą się głównie ze Świętem Zmarłych. Polacy z ochotą kładą je na grobach swoich bliskich i nawet nie podejrzewają, że można wykorzystać te kwiaty w kuchni. Kasia Cichopek w popularnym programie śniadaniowym odsłoniła nowe oblicze chryzantem. Kiszonka w jej wykonaniu to jedno z wielu zastosowań kulinarnych tych kwiatów. 

Kotlety mielone

Które chryzantemy można jeść? 

Prowadząca „Pytanie na śniadanie" nie omieszkała pouczyć widzów na temat tego, które chryzantemy nadają się do spożycia. Jak się okazuje, te kupione na straganie przycmentarnym raczej nie powinny zawędrować do waszej kuchni: 

- Nie wszystkie chryzantemy możemy jeść. Nie jemy takich z doniczek. One są na te święta pędzone chemicznie i mają po prostu w sobie dużo chemii. Jeżeli mamy działkę, jakiś rodzinny ogród działkowy, to wtedy jak sami mamy takie swoje chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone 

Zobacz także
Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik

Jak odchudzała się 39-letnia Katarzyna Cichopek? "Ja się nie dam zagłodzić"

Jak odchudzała się 39-letnia Katarzyna Cichopek? „Ja się nie dam zagłodzić"

Jakie są właściwości chryzantem? 

Płatki chryzantem nadają się świetnie nie tylko do kiszonek, lecz również naparów, sałatek i zup warzywnych. Kwiaty te wpisują się w tradycję kulinarną państw azjatyckich. Nic dziwnego - są bardzo zdrowe. To skarbnica witamin C i A. Obniżają cholesterol, a także zbawiennie działają na skórę i włosy.  

Katarzyna Gubała, ekspertka obecna w studiu TVP, tak mówiła o właściwościach tych pięknych i kolorowych roślin: 

- Chryzantemy działają przede wszystkim uspokajająco. Działają na nasz organizm relaksująco. Szczególnie polecana jest taka chryzantema dla osób, które mają nawracające bóle głowy.  

Przepis Kasi Cichopek na kiszone chryzantemy

Składniki (słoik 900 ml):

  • garść płatków jadalnych chryzantem  
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki 
  • garść płatków jaglanych  
  • 1 ząbek czosnku  
  • mały kawałek chrzanu 
  • gałązka melisy  
  • łyżka soli 

 Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki połączcie i wymieszajcie. A następnie zalejcie litrem wody z solą (1 łyżeczka). 
  2. Odstawcie na 2 tygodnie. Po tym czasie kiszonka będzie gotowa do spożycia. 

Źródło: fakt.pl, o2.pl 

Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik
ONS.pl
Newsy
Przepis Katarzyny Cichopek na lekką sałatkę dla zgrabnej figury. Jej podstawą jest 1 składnik
Jak zrobić szybką, zdrową, a do tego bardzo smaczną sałatkę? Kasia Cichopek ma na to sposób i pokazała, jak przyrządza to danie.

Po jedzeniu ciężkich, typowych dla polskiej kuchni potraw w postaci kotletów, gulaszu czy bigosu przychodzi w końcu ochota na coś lekkiego. Gdy czujecie, że wasz żołądek chce odpocząć, zaserwujcie mu coś pysznego i pełnego witamin. Idealnym pomysłem na taki posiłek będzie klasyczna sałatka z kapusty pekińskiej ze smakowitymi dodatkami. Zobaczcie, jak robi ją Kasia Cichopek. Sposób na sałatkę z kapusty pekińskiej Kasi Cichopek  W „Pytaniu na śniadanie” gwiazda „M jak miłość” podzieliła się swoim przepisem na lekką i zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej. Aktorka podkreśliła, że jest to przekąska, którą robi się błyskawicznie, dlatego doskonale sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie macie czasu na stanie przy garach. Do tego jej przygotowanie jest banalnie proste i, jak mówi Kasia, to jedno z tych dań, w których przyrządzanie warto zaangażować dzieci - na pewno sobie z nim poradzą. Za smak tej sałatki odpowiada jeden składnik - ser feta. Jego wyrazisty i słony smak jest na tyle wyrazisty, że nie trzeba dodawać soli ani żadnych wymyślnych przypraw: – Składnik, taka wisienka na torcie, ser feta. Ser feta, który sprawi, że ta sałatka będzie przepysznie słona. Więc tak naprawdę nie potrzeby jest jakiś wyszukany dip – powiedziała Kasia Cichopek w „Pytaniu na śniadanie”.  Przepis na zdrową sałatkę Kasi Cichopek Do przygotowania sałatki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g sera feta 1 nieduża kapusta pekińska 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 pomidor malinowy 1 ogórek zielony 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu  pieprz  Przygotowanie: Umyjcie kapustę, ogórka, pomidora i papryki. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę. Wsypcie do miski najpierw sałatę, a na wierzch pokrojone...

Katarzyna Cichopek
ONS.pl
Newsy
Kasia Cichopek zawsze zjada to na śniadanie. Nic dziwnego, że jej waga poleciała w dół
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Doskonale o tym wie Kasia Cichopek, która nie tylko nie wychodzi z domu bez śniadania, ale również dba o to, by zawsze było ono pełnowartościowe. Nic dziwnego, że aktorka może się pochwalić szczupłą i zgrabną figurą!

Kasia Cichopek jest głównie znana z roli Kingi Zduńskiej w serialu „M jak miłość”. Przez wiele lat zachwycała kobiecą figurą z bujnymi kształtami. Jednak celebrytka postanowiła zrzucić kilka kilogramów i dziś może pochwalić się zgrabną i smukłą sylwetką. Wszystko zawdzięcza odpowiednim śniadaniom. Odpowiednie śniadanie to podstawa Kasia Cichopek zamiast narzucać sobie ciężką oraz trudną do utrzymania dietę, postanowiła zmienić pewne elementy żywienia. Przede wszystkim postawiła na pełnowartościowe i jednocześnie lekkie śniadanie, bez którego nie rusza się z domu. Kolacja Cichopek również jest doskonale zbilansowana. Każdego poranka aktorka zjada jogurt naturalny z dodatkiem muesli i owoców. Taki posiłek syci na dłuższy czas, a co najważniejsze - nie pozostawia uczucia ciężkości. Dzięki temu patentowi Cichopek schudła już trzy kilogramy i czuje się rewelacyjnie w szczuplejszej figurze.  Aktorka jest również fanką gotowania z dziećmi , a jej kuchnia zawsze pełna jest ręcznie przygotowanych specjałów. Na szklanym ekranie Kasia zadebiutowała na ekranie telewizorów już w wieku 15 lat w serialu „Boża podszewka”. Jednak to rola w „M jak miłość” przyniosła jej ogólnopolską rozpoznawalność. Od tego czasu Cichopek zaczęła dostawać wiele innych propozycji zawodowych, nie zawsze związanych z aktorstwem. Wystąpiła również w takich produkcjach jak: „Daleko od noszy”, „Wkręceni 2”, „Policjantki i policjanci” czy „Tancerze”.  Wszechstronność  Kasi Cichopek Kasia Cichopek jest wszechstronną osobą. Poza graniem w serialach czy filmach, występuje również w teatrze, prowadzi program śniadaniowy, jest uczestnikiem wielu produkcji oraz współprowadzi z...

Jak odchudzała się 39-letnia Katarzyna Cichopek? "Ja się nie dam zagłodzić"
ONS.pl
Newsy
Jak odchudzała się 39-letnia Katarzyna Cichopek? „Ja się nie dam zagłodzić"
Można odchudzać się z głową? Kasia Cichopek udowadnia, że tak!

Fani Kasi Cichopek z pewnością zauważyli, że gwiazda od jakiegoś czasu robi się coraz szczuplejsza. Aktorka udzieliła ostatnio wywiadu przy okazji swojego występu na festiwalu w Opolu, gdzie pojawiła się w roli prowadzącej, i zdradziła nieco szczegółów na temat swojej metamorfozy. Ciekawi? Metamorfoza Katarzyny Cichopek Oglądający serial „M jak miłość” na pewno pamiętają, że kiedyś Kasia Cichopek była jedną z gwiazd, która mogła się pochwalić bardzo kobiecą figurą. Gdy aktorka zaczęła tańczyć i trenować, jej sylwetka się nieco zmieniła i stała się bardziej smukła i wysportowana. Pasja i zamiłowanie do aktywności fizycznej wcale się nie skończyły! 39-latka wciąż dużo się rusza, a do regularnych treningów wróciła prawie dwa lata temu: – Powróciłam do tych treningów, bo ja całe życie byłam wysportowana, całe życie trenowałam. Później miałam takie różne przerwy związane z macierzyństwem: ciążami, karmieniem, zmęczeniem – powiedziała w rozmowie z Party.pl. Dzięki temu aktorce udało się przez ten czas zauważalnie schudnąć. Poza treningami konieczna była oczywiście dieta, jednak Cichopek podkreśla, że nigdy nie „katowała” się dietami-cud: – Dieta to jest w ogóle podstawa wszystkiego i woda. (...) Trzeba zbilansować sobie dietę. Ja nie należę do osób, które się katują. Absolutnie, ja się nie dam zagłodzić         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Katarzyna Cichopek (@katarzynacichopek) Dieta Katarzyny Cichopek Aktorka chętnie dzieli się swoim życiem w mediach społecznościowych,...

Kasia Cichopek pokazała kaloryfer na brzuchu. Zdrowa dieta i treningi z Anną Lewandowską czynią cuda
ONS.pl
Newsy
Kasia Cichopek pokazała kaloryfer na brzuchu. Zdrowa dieta i treningi z Anną Lewandowską czynią cuda
Kasia Cichopek ma za sobą wprost niewiarygodną metamorfozę wyglądu. Jak jej się udało osiągnąć tak imponujące rezultaty?

Kasia Cichopek zyskała ogromną popularność grając w serialu „M jak miłość", w którym występuje już od ponad 21 lat. Produkcja jest jednym z najchętniej oglądanych seriali w Polsce – każdy odcinek śledzą ponad 4 miliony Polaków. Rola Kingi Zduńskiej przyniosła Kasi ogromną rozpoznawalność i sporą rzeszę fanów. Tylko na Instagramie obserwuje ją obecnie prawie pół miliona osób a liczba ta stale rośnie. Męska część publiczności pokochała Kasię za jej zmysłowe, kobiece kształty, które stały się jej znakiem rozpoznawczym. W ostatnim czasie aktorki zrobiło się jednak jakby nieco mniej. Czyżby była na jakiejś specjalnej diecie?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Katarzyna Cichopek (@katarzynacichopek) Sekret szczupłej figury Kasi Cichopek Kasia Cichopek jest przez wielu uznawana za polską Salmę Hayek. Wystarczy spojrzeć na jej obfity biust, zaokrąglone biodra i szczupłą talię. Czemu aktorka zawdzięcza swoją imponującą formę? Okazuje się, że Kasia zrezygnowała jakiś czas temu ze śmieciowego jedzenia i bardzo poważnie wzięła się za regularne ćwiczenia. Dzień zaczynam od śniadania, które składa się z naturalnego jogurtu z muesli i owocami. Na drugie śniadanie jem zupę warzywną, np. z dyni. Na obiad albo kurczaka, albo rybę, do wyboru ryż lub kasza. No i oczywiście dużo warzyw. Uwielbiam podwieczorek. Wtedy mogę zjeść galaretkę, kisiel lub budyń. A na kolację jem dwie małe kanapeczki z ciemnego pieczywa, pasty z makreli lub jajek i warzywa – poinformowała Kasia Cichopek przyznając, że od ponad...