Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni. 

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.  

Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny. 

Zobacz także:

Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych 

Składniki: 

  • 5 średnich ogórków gruntowych 

  • 1 ziemniak  

  • kawałek pora  

  • 1 pietruszka  

  • 1 marchewka  

  • ½ selera  

  • 1 cebula 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1½ l wywaru, np. z kury  

  • 1 łyżka masła klarowanego 

  • ½ szklanki śmietany 18% 

  • 1 łyżeczka kurkumy 

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. 
  2. W garnku rozpuście masło. Wrzućcie do niego posiekaną cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. 
  3. Wsypcie kurkumę i po chwili dodajcie do niej czosnek oraz pozostałe warzywa. Wszystko wymieszajcie i smażycie przez kilka minut. 
  4. Zalejcie gorącym wywarem drobiowym. Następnie przykryjcie i gotujcie, aż będą miękkie.  
  5. Zetrzyjcie surowe ogórki i dodajcie je pod koniec gotowania do zupy. 
  6. Ogórkową przyprawcie do smaku solą i pieprzem oraz zabielcie śmietaną. Posypcie posiekanym koperkiem.  

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl