Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.
Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny.
Zobacz także:
Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych
Składniki:
-
5 średnich ogórków gruntowych
-
1 ziemniak
-
kawałek pora
-
1 pietruszka
-
1 marchewka
-
½ selera
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1½ l wywaru, np. z kury
-
1 łyżka masła klarowanego
-
½ szklanki śmietany 18%
-
1 łyżeczka kurkumy
-
sól i pieprz do smaku
-
koperek
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach.
- W garnku rozpuście masło. Wrzućcie do niego posiekaną cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli.
- Wsypcie kurkumę i po chwili dodajcie do niej czosnek oraz pozostałe warzywa. Wszystko wymieszajcie i smażycie przez kilka minut.
- Zalejcie gorącym wywarem drobiowym. Następnie przykryjcie i gotujcie, aż będą miękkie.
- Zetrzyjcie surowe ogórki i dodajcie je pod koniec gotowania do zupy.
- Ogórkową przyprawcie do smaku solą i pieprzem oraz zabielcie śmietaną. Posypcie posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl