Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ons/Flickr
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszną i kremową zupę ogórkową. Koniecznie wypróbujcie tę wersję, jest o niebo delikatniejsza niż większość zup ogórkowych. A to za sprawą użytych do niej... ogórków. 

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni. 

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.  

Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny. 

Zobacz także
Zupa ogórkowa

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik

Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik

Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych 

Składniki: 

  • 5 średnich ogórków gruntowych 

  • 1 ziemniak  

  • kawałek pora  

  • 1 pietruszka  

  • 1 marchewka  

  • ½ selera  

  • 1 cebula 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1½ l wywaru, np. z kury  

  • 1 łyżka masła klarowanego 

  • ½ szklanki śmietany 18% 

  • 1 łyżeczka kurkumy 

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. 
  2. W garnku rozpuście masło. Wrzućcie do niego posiekaną cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. 
  3. Wsypcie kurkumę i po chwili dodajcie do niej czosnek oraz pozostałe warzywa. Wszystko wymieszajcie i smażycie przez kilka minut. 
  4. Zalejcie gorącym wywarem drobiowym. Następnie przykryjcie i gotujcie, aż będą miękkie.  
  5. Zetrzyjcie surowe ogórki i dodajcie je pod koniec gotowania do zupy. 
  6. Ogórkową przyprawcie do smaku solą i pieprzem oraz zabielcie śmietaną. Posypcie posiekanym koperkiem.  

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...

hówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Wikipedia commons/ONS.pl
Newsy
Grochówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Prosty przepis na grochówkę Roberta Makłowicza to recepta na szybki, smaczny, a przede wszystkim pożywny obiad dla całej rodziny. Gęsta zupa grochowa z boczkiem będzie gotowa w pół godziny!

Zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa, jak wiele innych polskich zup przyrządzana jest zazwyczaj na długo gotowanym bulionie z mięsa i warzyw. W przepisie Roberta Makłowicza na grochówkę o mięsie i kościach nie ma mowy! Grochówka Roberta Makłowicza Zamiast tego, znany podróżnik i telewizyjny showman wybiera szybki wywar z kilku warzyw. Kolejnym krokiem jest zmielenie marchewki, pietruszki i selera i wymieszanie ich z wywarem, podsmażonym boczkiem i resztą składników. Proste, łatwe i przyjemne! Podczas gotowania grochówki nie zapomnijcie o dodaniu na końcu majeranku. Ta niewinna z pozoru przyprawa ma niebagatelny wpływ na końcowy smak tej zupy. Majeranek oprócz tego, że świetnie w grochówce smakuje, to i dodatkowo nadaje jej charakterystyczny wygląd. Przepis na grochówkę wg Roberta Makłowicza Składniki: 250 dag ugotowanego grochu łuskanego Marchew Pietruszka Seler 10 dag boczku wędzonego 2 ząbki czosnku Cebula Majeranek Łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie marchew, pietruszkę i seler, po czym zalejcie je zimną wodą i ugotujcie. Ugotowane warzywa „wyłówcie” z wywaru i zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Zmiksowane warzywa wrzućcie do garnka z wywarem, dodajcie ugotowany uprzednio groch. Mięso podsmażcie na patelni i potem dodajcie do garnka z resztą składników. Na maśle zeszklijcie obraną i drobno pokrojoną cebulę. Dodajcie cebulę do gotującej się na małym ogniu zupy. Czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki, po czym dodajcie do garnka. Doprawcie całość solą, pieprzem i majerankiem. Podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Jeżeli jesteście ciekawi innych przepisów autorstwa Roberta Makłowicza, koniecznie wypróbujcie jego...

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....