Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ons/Flickr
Newsy

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszną i kremową zupę ogórkową. Koniecznie wypróbujcie tę wersję, jest o niebo delikatniejsza niż większość zup ogórkowych. A to za sprawą użytych do niej... ogórków. 

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni. 

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.  

Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny. 

Zobacz także
Zupa ogórkowa

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik

Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik

Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych 

Składniki: 

  • 5 średnich ogórków gruntowych 

  • 1 ziemniak  

  • kawałek pora  

  • 1 pietruszka  

  • 1 marchewka  

  • ½ selera  

  • 1 cebula 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1½ l wywaru, np. z kury  

  • 1 łyżka masła klarowanego 

  • ½ szklanki śmietany 18% 

  • 1 łyżeczka kurkumy 

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. 
  2. W garnku rozpuście masło. Wrzućcie do niego posiekaną cebulę i poczekajcie, aż się zeszkli. 
  3. Wsypcie kurkumę i po chwili dodajcie do niej czosnek oraz pozostałe warzywa. Wszystko wymieszajcie i smażycie przez kilka minut. 
  4. Zalejcie gorącym wywarem drobiowym. Następnie przykryjcie i gotujcie, aż będą miękkie.  
  5. Zetrzyjcie surowe ogórki i dodajcie je pod koniec gotowania do zupy. 
  6. Ogórkową przyprawcie do smaku solą i pieprzem oraz zabielcie śmietaną. Posypcie posiekanym koperkiem.  

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Flickr
Newsy
To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z ogórkami przed wrzuceniem ich do garnka.

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni. Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie! Przepis na pyszną zupę ogórkową Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma ziemniaków Żeberka 2 marchewki 1 pietruszka 5 kiszonych ogórków Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana 1 łyżka masła Pieprz czarny ziarnisty Pieprz czarny mielony Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i...

Zupa ogórkowa
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny
Gotowanie zupy ogórkowej to codzienność wielu gospodyń domowych. Czy wiecie, że łatwo można popełnić przy niej poważny błąd?

Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy. A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem. Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej? Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu! Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy. Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna: Na początek mięso Potem włoszczyzna Później ziemniaki A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka. Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci! Przepis na zupę ogórkową Składniki: Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp. Liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4-5 średnich ogórków startych na tarce 3-4 ziemniaki Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki Sól i pieprz Sól i pieprz Koperek w proszku Przygotowanie: Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa....

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi
Instagram/Ewa Wachowicz, Adobe Stock
Newsy
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi
Do tego dania będziecie potrzebowali tylko jednego garnka, a nasyci się nim cała rodzina. Podajemy przepis.

Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”. 51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia. Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi. Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak. Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku 4 łodyżki selera naciowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 800 g krojonych pomidorów (2 puszki) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej Sól Garść ryżu ½ szklanki — śmietany Natka...

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
Lubicie jeść tradycyjny barszcz ukraiński? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje. Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego? Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”. Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz. Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz Składniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki ¼ kapusty 2 liście laurowe 4 ziarenka - ziela angielskiego 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 1 łyżka - oleju 1 łyżka - masła 1½ l - wywaru jarzynowego 1 szklanka - śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotujcie przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie. Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Duście pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i...