W poszukiwaniu kuchennych inspiracji zawsze warto skorzystać z wiedzy przodków i zajrzeć do przedwojennych książek z przepisami. Znajdziecie tam wiele ciekawych pomysłów na dania i desery, które bez trudu można przygotować nawet dziś. Jednym z nich jest cwibak (lub inaczej „zwibak”).

To ciasto pełne bakalii, które z wyglądu przypomina keks, ale nieco się od niego różni. Do cwibaku nie dodaje się bowiem żadnego tłuszczu - wystarczą jaja, mąka, cukier i bakalie. Ciasto wychodzi przepyszne i nie jest zbyt ciężkie. Zachęcamy was do skorzystania z poniższego przepisu na ten słodki wypiek. 

Przepis na cwibak

Składniki:

  • 5 jaj średniej wielkości (powinny łącznie ważyć około 250 g)

  • 1 szklanka mąki 

  • Pół szklanki cukru

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki suszonej żurawiny

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki suszonych śliwek 

  • kilka orzechów włoskich 

Przygotowanie:

  1. Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek.

  2. Następnie utrzyjcie białka na sztywną pianę. W tym artykule radzimy co zrobić, by piana wyszła idealna. 

  3. Utrzyjcie żółtka z cukrem, aż będą puszyste. Wtedy dodajcie do nich jedno całe jajko i mąkę. Wymieszajcie. 

  4. Bakalie obtoczcie w mące - dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia.

  5. Do masy dodajcie pianę z białek. Wymieszajcie całość delikatnie szpatułką. Absolutnie nie wolno tego robić mikserem, ponieważ masa straci swoją objętość. 

  6. Dodajcie bakalie i jeszcze raz wymieszajcie. Ciasto powinno być bardzo gęste. W razie potrzeby, dosypcie więcej mąki. 

  7. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub posmarujcie masłem i podsypcie bułką tartą. Przełóżcie ciasto do formy i wyrównajcie z wierzchu.

  8. Następnie włóżcie blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Warto na 10 minut przed końcem pieczenia wykonać tzw. test suchego patyczka by sprawdzić, czy cwibak jest już upieczony.

  9. Od razu po zakończeniu pieczenia wyjmijcie ciasto z piekarnika i zostawcie do ostudzenia. Posypcie cukrem pudrem. Smacznego!