W poszukiwaniu kuchennych inspiracji zawsze warto skorzystać z wiedzy przodków i zajrzeć do przedwojennych książek z przepisami. Znajdziecie tam wiele ciekawych pomysłów na dania i desery, które bez trudu można przygotować nawet dziś. Jednym z nich jest cwibak (lub inaczej „zwibak”).
To ciasto pełne bakalii, które z wyglądu przypomina keks, ale nieco się od niego różni. Do cwibaku nie dodaje się bowiem żadnego tłuszczu - wystarczą jaja, mąka, cukier i bakalie. Ciasto wychodzi przepyszne i nie jest zbyt ciężkie. Zachęcamy was do skorzystania z poniższego przepisu na ten słodki wypiek.
Przepis na cwibak
Składniki:
-
5 jaj średniej wielkości (powinny łącznie ważyć około 250 g)
-
1 szklanka mąki
-
Pół szklanki cukru
-
2 łyżki rodzynek
-
2 łyżki suszonej żurawiny
-
2 łyżki pestek słonecznika
-
2 łyżki pestek dyni
-
2 łyżki suszonych śliwek
-
kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
-
Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek.
-
Następnie utrzyjcie białka na sztywną pianę. W tym artykule radzimy co zrobić, by piana wyszła idealna.
-
Utrzyjcie żółtka z cukrem, aż będą puszyste. Wtedy dodajcie do nich jedno całe jajko i mąkę. Wymieszajcie.
-
Bakalie obtoczcie w mące - dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia.
-
Do masy dodajcie pianę z białek. Wymieszajcie całość delikatnie szpatułką. Absolutnie nie wolno tego robić mikserem, ponieważ masa straci swoją objętość.
-
Dodajcie bakalie i jeszcze raz wymieszajcie. Ciasto powinno być bardzo gęste. W razie potrzeby, dosypcie więcej mąki.
-
Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub posmarujcie masłem i podsypcie bułką tartą. Przełóżcie ciasto do formy i wyrównajcie z wierzchu.
-
Następnie włóżcie blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Warto na 10 minut przed końcem pieczenia wykonać tzw. test suchego patyczka by sprawdzić, czy cwibak jest już upieczony.
-
Od razu po zakończeniu pieczenia wyjmijcie ciasto z piekarnika i zostawcie do ostudzenia. Posypcie cukrem pudrem. Smacznego!