Przedwojenny przepis na ciasto bez grama tłuszczu. Zajadajcie się bez wyrzutów sumienia
AdobeStock
Newsy

Przedwojenny przepis na ciasto bez grama tłuszczu. Zajadajcie się bez wyrzutów sumienia

Wygląda jak keks, ale nie dajcie się zwieść. To ciasto to miła odmiana dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi i tłustymi wypiekami.

W poszukiwaniu kuchennych inspiracji zawsze warto skorzystać z wiedzy przodków i zajrzeć do przedwojennych książek z przepisami. Znajdziecie tam wiele ciekawych pomysłów na dania i desery, które bez trudu można przygotować nawet dziś. Jednym z nich jest cwibak (lub inaczej „zwibak”).

To ciasto pełne bakalii, które z wyglądu przypomina keks, ale nieco się od niego różni. Do cwibaku nie dodaje się bowiem żadnego tłuszczu - wystarczą jaja, mąka, cukier i bakalie. Ciasto wychodzi przepyszne i nie jest zbyt ciężkie. Zachęcamy was do skorzystania z poniższego przepisu na ten słodki wypiek. 

Przepis na cwibak

Składniki:

  • 5 jaj średniej wielkości (powinny łącznie ważyć około 250 g)

  • 1 szklanka mąki 

  • Pół szklanki cukru

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki suszonej żurawiny

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki suszonych śliwek 

  • kilka orzechów włoskich 

Przygotowanie:

  1. Weźcie 4 jajka i oddzielcie żółtka od białek.

  2. Następnie utrzyjcie białka na sztywną pianę. W tym artykule radzimy co zrobić, by piana wyszła idealna. 

  3. Utrzyjcie żółtka z cukrem, aż będą puszyste. Wtedy dodajcie do nich jedno całe jajko i mąkę. Wymieszajcie. 

  4. Bakalie obtoczcie w mące - dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia.

  5. Do masy dodajcie pianę z białek. Wymieszajcie całość delikatnie szpatułką. Absolutnie nie wolno tego robić mikserem, ponieważ masa straci swoją objętość. 

  6. Dodajcie bakalie i jeszcze raz wymieszajcie. Ciasto powinno być bardzo gęste. W razie potrzeby, dosypcie więcej mąki. 

  7. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub posmarujcie masłem i podsypcie bułką tartą. Przełóżcie ciasto do formy i wyrównajcie z wierzchu.

  8. Następnie włóżcie blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Warto na 10 minut przed końcem pieczenia wykonać tzw. test suchego patyczka by sprawdzić, czy cwibak jest już upieczony.

  9. Od razu po zakończeniu pieczenia wyjmijcie ciasto z piekarnika i zostawcie do ostudzenia. Posypcie cukrem pudrem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...

Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
AdobeStock
Newsy
Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
Biszkopt nie jest wystarczająco wyrośnięty lub pęka? Wiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.

To, wydawałoby się, banalne ciasto jest podstawą do robienia tortów i innych wypieków. Niestety, nie zawsze biszkopt się udaje - może pękać i opadać. By temu zaradzić, dodajcie do niego odrobinę jednego składnika.  Co zrobić, aby biszkopt się udał? Podstawą biszkoptu są jajka oraz odpowiednie ubicie białek. Jednak nie tylko to świadczy o powodzeniu tego popularnego wypieku. Warto bowiem do masy wlać jedną łyżkę stołową octu spirytusowego - to sprawi, że ciasto wyjdzie mocno wyrośnięte i cudownie puchate. I spokojna głowa, w ogóle nie będzie w nim czuć octu! Przepis na puszyste ciasto biszkoptowe Do przygotowania dobrego ciasta biszkoptowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki skrobi ziemniaczanej ćwierć szklanki cukru 6 jajek 1 łyżka octu spirytusowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Oddzielcie białka od żółtek. Białka umieśćcie w jednej misce, a żółtka w drugiej. Następnie do żółtek wlejcie jedną łyżkę octu spirytusowego, dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksujcie.  Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.  Gdy białka będą już ubite, cały czas miksując dodawajcie powoli cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, wciąż miksując, dodawajcie żółtka.  Nie przerywając miksowania, do masy wsypcie maką pszenną i ziemniaczaną (warto je wcześniej przesypać przez sitko do jednej miski i wymieszać). Mieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Do tortownicy wlejcie masę na biszkopt. Wstawcie ją do rozgrzanego do 170 stopni...