Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Flickr
Newsy

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Papryka już dojrzewa na przydomowych ogródkach. Jeszcze wcześniej jednak, zanim zdążycie skosztować swoich własnych czerwonych warzyw, pojawia się jak co roku możliwość zakupu świeżej, tegorocznej papryki już od rolników.

W innym naszym artykule pisaliśmy już o tym, w jaki sposób wielcy farmerzy przyspieszają proces dojrzewania papryki, wykorzystując działanie gazu o nazwie etylen. Tę sztuczkę możecie zastosować na mniejszą skalę także w swoim domu, używając m.in. pomidora czy banana.

Nieraz zdarza się jednak, że następuje problem niemal odwrotny. Chodzi o klęskę urodzaju papryki. Przecież po obfitych zbiorach nie wszystkie uda się zjeść za jednym razem na kanapkach czy w postaci leczo. Podobnie sytuacja może wyglądać po zakupie większej ilości w supermarkecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać dojrzałą paprykę?

Co z tym paprykowym fantem począć? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie papryki. Jak już wspomnieliśmy, dojrzała papryka nie powinna w przeciwieństwie do tej niedojrzałej być wystawiona na działanie etylenu.

Dlatego też gdziekolwiek chcielibyście przechowywać dojrzałą, czerwoną paprykę, sprawdźcie, czy nie znajdzie się ona pod wpływem warzywa lub owocu emitującego etylen, przyspieszający dojrzewanie.

Wpływ etylenu na paprykę w lodówce blokuje niemal w zupełności foliowy woreczek. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw, papryka dobrze znosi pobyt w takim opakowaniu w lodówce. Poza nią jest to zaś absolutnie niedopuszczalne i natychmiast poskutkuje zepsuciem warzywa.

Wydaje się, że to właśnie lodówka jest najodpowiedniejszym miejscem do przechowywania dojrzałej papryki. Warzywo włożone do foliowego woreczka nie tylko uniknie tam tak zwanego przejrzenia, ale także dzięki folii uniknie zwiotczenia i utraty wilgoci.

Zobacz także
Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki

Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny

W jakiej temperaturze w lodówce należy przechowywać paprykę?

Najbardziej optymalną temperaturą dla papryki w lodówce jest według specjalistów ok.  7,5 st. C. W takim otoczeniu papryka jest w stanie „wytrzymać” w lodówce, w foliowym woreczku nawet przez cały miesiąc.

Tego rodzaju przedział temperatury znajduje się w większości chłodziarek w okolicach środkowej półki. Wiele nowoczesnych lodówek ma także wydzielone strefy na warzywa o nieco wyższej temperaturze. Czy warto wkładać tam więc paprykę?

Temperatury nieco wyższe także nie wpłyną znacząco na psucie się papryki, o ile oczywiście nie jest to papryka zanadto dojrzała już przed włożeniem jej do lodówki. Wówczas czas „leżakowania” będzie znacznie krótszy.

Papryka źle zniesie także zbyt niską temperaturę w lodówce przez dłuższy czas. Temperatura 3 st. C na chłodniejszych półkach w lodówce może sprawić, że papryka zepsuje się nawet dwa razy szybciej niż w optymalnych warunkach przedstawionych przez nas powyżej.

Źródło: pk.linux.gda.pl

 

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw
Flickr
Newsy
Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko producenci warzyw
Sezon na paprykę wkracza w decydującą fazę. W sklepach pełno już promocji na czerwoną, słodką, zieloną czy też żółtą paprykę. Na przydomowych ogródkach także pojawiają się już pierwsze sztuki. Niestety niektóre jeszcze nie nadają się do spożycia. Jak pomóc im w dojrzewaniu?

Wielu niecierpliwych aż przebiera nogami, żeby zakosztować pierwszych w tym sezonie własnych papryk. Jedni lubią zajadać się papryką na przykład z chlebem posmarowanym masłem, drudzy dodają ją do sałatek. Najchętniej w okresie letnim paprykę wykorzystuję się do różnego rodzaju leczo. W tak zwanej polskiej wersji tego dania, papryka stanowi niejako tło dla cukinii, ale za to w kanonicznej wersji węgierskiej , to całe danie oparte jest na papryce. Niedawno pouczał w tej kwestii Polaków sam Robert Makłowicz , który może pochwalić się madziarskim pochodzeniem. Nie bez kozery wspominamy właśnie o Węgrzech, bo to właśnie ten kraj uchodzi w Europie za stolicę papryki. Ma to swój związek z historią. Węgrzy, odcięci kilkaset lat temu od czarnego pieprzu w wyniku tureckiej inwazji, zaczęli ostrzyć swoje potrawy właśnie sproszkowaną papryką. Czy można przyspieszyć dojrzewanie papryki po jej zerwaniu? Dzisiaj trudno już o jakiekolwiek sztandarowe danie węgierskie bez dodatku papryki. To warzywo ma oczywiście swoich wielkich amatorów także i w Polsce. Jak więc przyspieszyć dojrzewanie pierwszych papryk w tym sezonie? Jeśli widzicie na waszych paprykowych krzaczkach pierwsze papryczki o okazałych już kształtach, które jednak wciąż są zbyt zielone, wcale nie oznacza, to że nie można ich zerwać, by nieco przyspieszyć proces ich dojrzewania wobec kapryśnej pogody za oknem. W tym celu warto wykorzystać trik, który jest czymś zupełnie normalnym w procesie zbioru i przygotowania do sprzedaży papryki przez masowych producentów i przetwórców warzyw. Chodzi o wykorzystanie etylenu. Spokojnie, etylen, czyli po prostu eten, to nie żaden konserwant ani inny sztuczny dodatek, który odbiera warzywom ich naturalne właściwości. Etylen to nic innego jak występujący w naturze gaz, który jest swego...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...

Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Jak zatrzymać kiełkowanie starych ziemniaków? Połóżcie obok nich ten owoc, a problem zniknie
Wasze zeszłoroczne ziemniaki wyglądają już tak, jak na załączonym obrazku? Pora na działanie. Ratujcie swoje kartofle, bo w przeciwnym razie kolejne placki ziemniaczane zjecie dopiero na jesieni!

Niemal wszyscy Polacy kochają smak ziemniaków. Już teraz zaczyna się sezon na ich młodą wersję – z kefirem, do obiadu z mizerią , czy na tysiące innych sposobów. Tak jemy wszyscy młode kartofelki . A co ze starymi? Jak przechowywać latem stare ziemniaki? Stare ziemniaki nadal są w cenie – to właśnie z nich udają się najlepsze przecież placki ziemniaczane. Zeszłoroczne kartofle przydadzą się także do przyrządzenia klusków czy choćby pierogów ruskich . Wielu z was ma na pewno w domu jeszcze dość duże zapasy starych ziemniaków. Jedni mają luksus w postaci możliwości ich przechowywania w zimnych piwnicach, inni muszą kombinować na przeróżne sposoby, by przedłużyć ich przydatność do spożycia. Podstawowymi warunkami przechowywania ziemniaków, jest znalezienie dla nich warunków, w których zapewniony jest: Brak dostępu promieni słonecznych Stosunkowo niska temperatura (ok. 10-15 st. C – ziemniaki nie lubią także zbyt dużego zimna. Z tego powodu nie powinno przechowywać się ich długo w lodówce) Brak wilgoci Nie zmienia to jednak faktu, że w okolicach czerwca ziemniaki zaczynają kiełkować już niemal niezależnie od tego, gdzie są przechowywane. Co z tym począć? Czy jest jakikolwiek sposób na zatrzymanie tego procesu? Dlaczego do przechowywania ziemniaków warto wykorzystać jabłka? Wszystkich wątpiących pragniemy pocieszyć, że jest na to rozwiązanie. Cała sprawa rozbija się o potrzebę spowolnienia procesu kiełkowania. Jak radzą sobie z tym chłodnie, magazyny żywności i sklepy? Do tego celu wykorzystywany jest masowo etylen. Ta substancja to naturalny spowalniacz powstawania kiełków ziemniaka. Co ciekawe, w przypadku innych owoców, ta sama substancja przyspiesza ich dojrzewanie. Zostawmy te rozważania. Grunt, że gaz...