Kto powiedział, że w smacznym majonezie muszą być żółtka? W tym przepisie żółtka zostały zastąpione tłustym mlekiem. Wygląda on identycznie jak ten jajeczny i smakuje bardzo podobnie, a przy tym jest tak samo gęsty i co najważniejsze, dla wielu z was będzie zdrowszy.  

Jak smakuje majonez bez jajek?

Majonez na mleku jest bardzo gęsty i podobny w smaku, jednak nieidentyczny jak oryginalny. Wszystko jest w tym przypadku kwestią wyboru odpowiednich dla was przypraw.  

Podane w przepisie składniki tworzą wersję łagodną majonezu. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste smaki, to po prostu zwiększcie ilość cytryny, musztardy, soli i pieprzu. Jeżeli z kolei lubicie czosnkowy posmak w potrawach, warto pokusić się o starcie do niego ząbka czosnku. 

Zobacz także:

Przepis na majonez na mleku i bez jajek

Składniki: 

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 

  • 1/2 szklanki oleju 

  • 1/3 szklanki tłustego mleka (schłodzonego) 

  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

  • 1 łyżeczka musztardy 

  • sól 

  • pieprz 

  • czosnek (opcjonalnie) 

  • chrzan (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wlejcie mleko, dodajcie musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujcie przez chwilę blenderem (tak aby nie dotykał dna), aż składniki się połączą i powstanie lekko spienione mleko.  

  1. W drugim naczyniu połączcie oliwę z olejem. Następnie wlejcie je pomału cienkim strumieniem do spienionego mleka, cały czas miksując. 

  1. Na początku tego etapu masa jest bardzo rzadka, jednak pod koniec łączenia bardzo zgęstnieje. Może się nawet zdarzyć, że nie trzeba będzie wlewać całej oliwy z olejem.  

  1. Przełóżcie majonez do czystego i wyparzonego słoiczka. Zamknijcie go i wstawcie do lodówki.  

  1. Tak przygotowany majonez można przechowywać nawet przez 2 tygodnie. 

Smacznego! 

Źródło: foodmag.pl, beszamel.pl