Kto powiedział, że w smacznym majonezie muszą być żółtka? W tym przepisie żółtka zostały zastąpione tłustym mlekiem. Wygląda on identycznie jak ten jajeczny i smakuje bardzo podobnie, a przy tym jest tak samo gęsty i co najważniejsze, dla wielu z was będzie zdrowszy.
Jak smakuje majonez bez jajek?
Majonez na mleku jest bardzo gęsty i podobny w smaku, jednak nieidentyczny jak oryginalny. Wszystko jest w tym przypadku kwestią wyboru odpowiednich dla was przypraw.
Podane w przepisie składniki tworzą wersję łagodną majonezu. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste smaki, to po prostu zwiększcie ilość cytryny, musztardy, soli i pieprzu. Jeżeli z kolei lubicie czosnkowy posmak w potrawach, warto pokusić się o starcie do niego ząbka czosnku.
Zobacz także:
Przepis na majonez na mleku i bez jajek
Składniki:
-
1/2 szklanki oliwy z oliwek
-
1/2 szklanki oleju
-
1/3 szklanki tłustego mleka (schłodzonego)
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól
-
pieprz
-
czosnek (opcjonalnie)
-
chrzan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Do naczynia wlejcie mleko, dodajcie musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujcie przez chwilę blenderem (tak aby nie dotykał dna), aż składniki się połączą i powstanie lekko spienione mleko.
-
W drugim naczyniu połączcie oliwę z olejem. Następnie wlejcie je pomału cienkim strumieniem do spienionego mleka, cały czas miksując.
-
Na początku tego etapu masa jest bardzo rzadka, jednak pod koniec łączenia bardzo zgęstnieje. Może się nawet zdarzyć, że nie trzeba będzie wlewać całej oliwy z olejem.
-
Przełóżcie majonez do czystego i wyparzonego słoiczka. Zamknijcie go i wstawcie do lodówki.
-
Tak przygotowany majonez można przechowywać nawet przez 2 tygodnie.
Smacznego!
Źródło: foodmag.pl, beszamel.pl