Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić już zawsze
Flickr
Newsy

Prosty przepis na majonez na mleku i bez jajek. Tak gęsty i smaczny, że będziecie go robić tak zawsze 

Trudno nie dodawać majonezu do sałatek, sosów czy kanapek. Co, jednak gdy macie uczulenie lub nietolerancję pokarmową na jajka? Żółtka to przecież podstawowy składnik majonezu. Jednak nie tego! Zobaczcie, jaki mamy dla was przepis.

Kto powiedział, że w smacznym majonezie muszą być żółtka? W tym przepisie żółtka zostały zastąpione tłustym mlekiem. Wygląda on identycznie jak ten jajeczny i smakuje bardzo podobnie, a przy tym jest tak samo gęsty i co najważniejsze, dla wielu z was będzie zdrowszy.  

Jak smakuje majonez bez jajek?

Majonez na mleku jest bardzo gęsty i podobny w smaku, jednak nieidentyczny jak oryginalny. Wszystko jest w tym przypadku kwestią wyboru odpowiednich dla was przypraw.  

Podane w przepisie składniki tworzą wersję łagodną majonezu. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste smaki, to po prostu zwiększcie ilość cytryny, musztardy, soli i pieprzu. Jeżeli z kolei lubicie czosnkowy posmak w potrawach, warto pokusić się o starcie do niego ząbka czosnku. 

Zobacz także
Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Przepis na majonez na mleku i bez jajek

Składniki: 

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 

  • 1/2 szklanki oleju 

  • 1/3 szklanki tłustego mleka (schłodzonego) 

  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

  • 1 łyżeczka musztardy 

  • sól 

  • pieprz 

  • czosnek (opcjonalnie) 

  • chrzan (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wlejcie mleko, dodajcie musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Miksujcie przez chwilę blenderem (tak aby nie dotykał dna), aż składniki się połączą i powstanie lekko spienione mleko.  

  1. W drugim naczyniu połączcie oliwę z olejem. Następnie wlejcie je pomału cienkim strumieniem do spienionego mleka, cały czas miksując. 

  1. Na początku tego etapu masa jest bardzo rzadka, jednak pod koniec łączenia bardzo zgęstnieje. Może się nawet zdarzyć, że nie trzeba będzie wlewać całej oliwy z olejem.  

  1. Przełóżcie majonez do czystego i wyparzonego słoiczka. Zamknijcie go i wstawcie do lodówki.  

  1. Tak przygotowany majonez można przechowywać nawet przez 2 tygodnie. 

Smacznego! 

Źródło: foodmag.pl, beszamel.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową. Będziecie przecierać oczy, gdy zobaczycie składniki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową.  Jest przepyszna, bo dodaje do niej 2 nietypowe składniki
Sałatka jarzynowa to coś, co Polacy chętnie jadają przez cały rok na wszelkie domowe biesiady i uroczystości. Gotowane warzywa i jajka oraz kiszone ogórki i majonez stanowią przyjemną kombinację smakową. Magda Gessler dodaje jednak coś jeszcze do dobrze znanych składników. 

Królowa polskiej gastronomii znana jest z tego, że lubi wzbogacać klasyczne receptury dodatkowymi składnikami, które w sposób niemalże niewyobrażalny podbijają smak potraw. Umiejętnie czerpie również pomysły z przepisów kuchni świata. Tak jest również tym razem, gdyż sałatka jarzynowa, którą stworzyła, jest rodem z Hiszpanii.  Jakie nietypowe składniki dodaje do swojej sałatki Magda Gessler?  W hiszpańskiej sałatce jarzynowej nie ma nudy. Z pozoru jest podobna do dobrze wam znanej polskiej wersji. Są w niej marchewki, ziemniaki oraz jajka i ogórki kiszone, jest w niej nawet majonez. Jednak cała reszta wywraca tradycyjny przepis do góry nogami.  W sałatce hiszpańskiej znajdziecie bowiem oliwki i tuńczyka, które świetnie komponują się z jarzynami i jajkami. To jednak nie koniec zmian w tej potrawie. Magda Gessler przygotowuje do niej bowiem mocno czosnkowy sos aioli, który nadaje głębi smaku i aromatu całemu daniu. Jeżeli lubicie sałatkę jarzynową, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. To ostrzejsza i bardziej wyrazista opcja sałatkowa, która przeniesie was wprost na Półwysep Iberyjski.  Sałatka jarzynowa w stylu hiszpańskim wg. Magdy Gessler   Składniki:  4 średnie ziemniaki   2 marchewki  3 spore ogórki kiszone   2 jajka ugotowane na twardo  2 puszki tuńczyka z wody w kawałkach   ½ szklanki zielonych oliwek z papryką  4 łyżki majonezu  sól i pieprz   Składniki na sos aioli:  ½ szklanki oleju słonecznikowego   ¼ szklanki oliwy  kilka ząbków czosnku   2 jajka  sól   szczypta mielonego kminu rzymskiego  opcjonalnie 1/4 szklanki tłustego mleka (dla złagodzenia smaku sosu)  Sposób przygotowania:  Marchew oraz ziemniaki obierzcie...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...

Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd
Własne
Newsy
Kotlety schabowe w tej marynacie przebiją wszystko. Wychodzą tak soczyste i smaczne, jak nigdy dotąd
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. To jednak nie oznacza, że zawsze trzeba przygotowywać go w tej samej marynacie.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do przyrządzenia schaboszczaków majonez.  Marynata na bazie majonezu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale również sprawi, że będzie ono o wiele bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Receptura jest dziecinnie prosta. Przepis polecamy szczególnie tym, którzy najbardziej upodobali sobie kombinacje z moczeniem schabowych w mleku i cebuli. Majonezowy patent w opinii wielu sprawdza się nawet lepiej niż tradycyjna maczanka w mleku! Przepis na kotlety schabowe w marynacie majonezowej Będziecie potrzebowali: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku 1 jajka 1 łyżki majonezu 1 łyżki soku z cytryny Świeżego koperku Świeżej natki pietruszki (zioła można dodać opcjonalnie) Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 6 równych kotletów, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Jeśli kupiliście schab w plastrach, zróbcie dokładnie to samo ,pomijając oczywiście krojenie. Natkę pietruszki i koperek posiekajcie drobno (jeśli bardzo lubicie ich smak skrójcie więcej, ale do marynaty potrzebujecie tylko po 1 łyżce każdego z wymienionych składników). W głębokim talerzu umieśćcie majonez, jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia składników. W tak przygotowanej marynacie obtoczcie wasze kotlety, a...

majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut
Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych! Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza. Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler! Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jajka rozmiar L Rosyjska musztarda Olej rzepakowy Ocet spirytusowy Cukier Mleko Sól Pieprz Oraz blender ręczny i wysokie naczynie. Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje! I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw...