Dżem, kompot lub gruszki w syropie lub occie – oto klasyczne sposoby przerabiania gruszek. Od dziś dodajcie do nich jeszcze jeden – kiszenie. W tej formie są nie tylko bardzo zdrowe, ale również doskonale nadają się do deserów, sałatek lub jako dodatek do obiadu czy kanapki. 

Ukiszenie tych owoców jest banalnie proste, a uzyskany efekt smakowy – fantastyczny. Kiszone gruszki mają lekko słodkawy smak, przesiąknięty dodatkowo aromatem przypraw, z którymi są kiszone. 

Czy kiszone gruszki są zdrowe?

Wszystkie kiszonki, włączając te z gruszek, są bardzo zdrowe. Są niczym naturalny probiotyk, dzięki któremu wzmacnia się układ pokarmowy i wasza odporność.  

Zobacz także:

Są bogatym źródłem różnych witamin, w tym C, D, K oraz tych z grupy B. zawierają także minerały: wapń, potas i fosfor.  

Ważną informacją jest również to, że ukiszone owoce mają w sobie o wiele mniej cukru niż surowe czy też ugotowane. To wpływ fermentacji, podczas której przekształca się on w kwas mlekowy. 

Kilka wskazówek dotyczących kiszenia gruszek 

  • Do kiszonki wybierajcie jedynie małe, nieuszkodzone egzemplarze tego owocu. 
  • Pamiętajcie o wyparzeniu słoika i dokładnym umyciu gruszek. 
  • Solankę wystudźcie, zanim wlejecie do słoja. To nie kompot, tylko kiszonka. 
  • Możecie poszaleć z przyprawami do tego przetworu. Cynamon, goździki, a może wanilia i kardamon... A co powiecie na chili? 

Przepis na aromatyczne, kiszone gruszki z cynamonem i goździkami 

Składniki: 

  • 1 kg małych, twardych gruszek 
  • 1 laska cynamonu cejlońskiego 
  • 1 łyżeczka goździków 
  • 1 płaska łyżka soli  
  • 1 l przegotowanej, zimnej wody  

Sposób przygotowania: 

  1. Gruszki dokładnie umyjcie i pokrójcie na połówki.  lub ćwiartki.
  2. Ułóżcie w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym wraz z goździkami i pokruszoną laską cynamonu. 
  3. Do przegotowanej wody wsypcie sól i dokładnie wymieszajcie aż się rozpuści. Wystudźcie. 
  4. Gruszki zalejcie wodą z solą tak, żeby były całe zakryte. Jeśli solanki będzie za mało, doróbcie jeszcze jedną porcję. 
  5. Słój lekko zakręćcie i pozostawcie tak na 7 dni. Po tym czasie dokręćcie i przenieście do chłodnego, zacienionego miejsca, np. do spiżarni. 

Źródło: mamadu.pl