Dżem, kompot lub gruszki w syropie lub occie – oto klasyczne sposoby przerabiania gruszek. Od dziś dodajcie do nich jeszcze jeden – kiszenie. W tej formie są nie tylko bardzo zdrowe, ale również doskonale nadają się do deserów, sałatek lub jako dodatek do obiadu czy kanapki.
Ukiszenie tych owoców jest banalnie proste, a uzyskany efekt smakowy – fantastyczny. Kiszone gruszki mają lekko słodkawy smak, przesiąknięty dodatkowo aromatem przypraw, z którymi są kiszone.
Czy kiszone gruszki są zdrowe?
Wszystkie kiszonki, włączając te z gruszek, są bardzo zdrowe. Są niczym naturalny probiotyk, dzięki któremu wzmacnia się układ pokarmowy i wasza odporność.
Zobacz także:
Są bogatym źródłem różnych witamin, w tym C, D, K oraz tych z grupy B. zawierają także minerały: wapń, potas i fosfor.
Ważną informacją jest również to, że ukiszone owoce mają w sobie o wiele mniej cukru niż surowe czy też ugotowane. To wpływ fermentacji, podczas której przekształca się on w kwas mlekowy.
Kilka wskazówek dotyczących kiszenia gruszek
- Do kiszonki wybierajcie jedynie małe, nieuszkodzone egzemplarze tego owocu.
- Pamiętajcie o wyparzeniu słoika i dokładnym umyciu gruszek.
- Solankę wystudźcie, zanim wlejecie do słoja. To nie kompot, tylko kiszonka.
- Możecie poszaleć z przyprawami do tego przetworu. Cynamon, goździki, a może wanilia i kardamon... A co powiecie na chili?
Przepis na aromatyczne, kiszone gruszki z cynamonem i goździkami
Składniki:
- 1 kg małych, twardych gruszek
- 1 laska cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 płaska łyżka soli
- 1 l przegotowanej, zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Gruszki dokładnie umyjcie i pokrójcie na połówki. lub ćwiartki.
- Ułóżcie w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym wraz z goździkami i pokruszoną laską cynamonu.
- Do przegotowanej wody wsypcie sól i dokładnie wymieszajcie aż się rozpuści. Wystudźcie.
- Gruszki zalejcie wodą z solą tak, żeby były całe zakryte. Jeśli solanki będzie za mało, doróbcie jeszcze jedną porcję.
- Słój lekko zakręćcie i pozostawcie tak na 7 dni. Po tym czasie dokręćcie i przenieście do chłodnego, zacienionego miejsca, np. do spiżarni.
Źródło: mamadu.pl