Prosty przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w syropie
Flickr
Newsy

Prosty i sprawdzony przepis na kiszone gruszki. Jeszcze lepsze i zdrowsze niż w occie

Już nie tylko ogórki, buraki czy pomidory. Teraz kisi się także owoce. Kiszone gruszki to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego czysta poezja smaku. 

Dżem, kompot lub gruszki w syropie lub occie – oto klasyczne sposoby przerabiania gruszek. Od dziś dodajcie do nich jeszcze jeden – kiszenie. W tej formie są nie tylko bardzo zdrowe, ale również doskonale nadają się do deserów, sałatek lub jako dodatek do obiadu czy kanapki. 

Ukiszenie tych owoców jest banalnie proste, a uzyskany efekt smakowy – fantastyczny. Kiszone gruszki mają lekko słodkawy smak, przesiąknięty dodatkowo aromatem przypraw, z którymi są kiszone. 

Czy kiszone gruszki są zdrowe?

Wszystkie kiszonki, włączając te z gruszek, są bardzo zdrowe. Są niczym naturalny probiotyk, dzięki któremu wzmacnia się układ pokarmowy i wasza odporność.  

Są bogatym źródłem różnych witamin, w tym C, D, K oraz tych z grupy B. zawierają także minerały: wapń, potas i fosfor.  

Ważną informacją jest również to, że ukiszone owoce mają w sobie o wiele mniej cukru niż surowe czy też ugotowane. To wpływ fermentacji, podczas której przekształca się on w kwas mlekowy. 

Zobacz także

Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin

Kilka wskazówek dotyczących kiszenia gruszek 

  • Do kiszonki wybierajcie jedynie małe, nieuszkodzone egzemplarze tego owocu. 
  • Pamiętajcie o wyparzeniu słoika i dokładnym umyciu gruszek. 
  • Solankę wystudźcie, zanim wlejecie do słoja. To nie kompot, tylko kiszonka. 
  • Możecie poszaleć z przyprawami do tego przetworu. Cynamon, goździki, a może wanilia i kardamon... A co powiecie na chili? 

Przepis na aromatyczne, kiszone gruszki z cynamonem i goździkami 

Składniki: 

  • 1 kg małych, twardych gruszek 
  • 1 laska cynamonu cejlońskiego 
  • 1 łyżeczka goździków 
  • 1 płaska łyżka soli  
  • 1 l przegotowanej, zimnej wody  

Sposób przygotowania: 

  1. Gruszki dokładnie umyjcie i pokrójcie na połówki.  lub ćwiartki.
  2. Ułóżcie w szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym wraz z goździkami i pokruszoną laską cynamonu. 
  3. Do przegotowanej wody wsypcie sól i dokładnie wymieszajcie aż się rozpuści. Wystudźcie. 
  4. Gruszki zalejcie wodą z solą tak, żeby były całe zakryte. Jeśli solanki będzie za mało, doróbcie jeszcze jedną porcję. 
  5. Słój lekko zakręćcie i pozostawcie tak na 7 dni. Po tym czasie dokręćcie i przenieście do chłodnego, zacienionego miejsca, np. do spiżarni. 

Źródło: mamadu.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie tylko ogórki i kapusta. Ukisić można nawet szparagi. Są przepyszne! SEO: Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Na koniec sezonu szparagowego zróbcie kiszone szparagi. Kiszenie świetnie wydobywa ich chrupkość. Wiemy jak ukisić szparagi.

Kiszenie to jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Produkty kiszone są smaczne, lekkie, a na dodatek zdrowe. Wszyscy znają kiszona kapustę lub kiszone ogórki oraz ich młode, lekkie wersje: ogórki małosolne i małosolną kapustę . Oprócz tego można kisić też cytryny, marchewki, a nawet kalafiory. My przygotowaliśmy dziś dla was przepis na kiszone szparagi. Na całym świecie przygotowuje się potrawy kiszone. U nas królują oczywiście kiszone ogórki. Bardzo popularną potrawą na całym świecie jest wywodzące się z Korei Kimchi . Wiele osób chwali też fermentowaną herbatę: kombuchę . Kiszone szparagi – jak zrobić? Kiszone szparagi robi się bardzo podobnie, co kiszone ogórki i inne kiszonki. Dodatki mają tylko wzmacniać smak szparagów, a nie go dominować. Ukisić można białe lub zielone szparagi. Pokażemy wam przepis na kiszone szparagi po wielkopolsku. Składniki na kiszone szparagi 600 g białych szparagów Ok. 10 cm korzenia chrzanu + liście chrzanu Pół pęczka koperku Kilka liści czarnej porzeczki Kilka liście dębu 750 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie kiszonych szparagów Szparagi dokładnie umyjcie i obierzcie. Ułóżcie je pionowo w słoiku o pojemności ok. 1 litra. Ściskajcie szparagi tak, żeby wszystkie zmieściły się koło siebie. Pomiędzy szparagi wciśniecie kawałki pokrojonego korzenia chrzanu. Dodajcie liście porzeczki, chrzanu i liście dębu. Możecie pominąć niektóre z nich, jeśli nie macie do nich dostępu. Posiekajcie koperek. Wsypcie go na wierzch słoika. Wodę zagotujcie i rozpuścicie w niej sól. Wystudźcie wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Zalejcie wodą szparagi. Zakręćcie słoik i przechowujcie w chłodnym miejscu takim jak spiżarnia lub piwnica....

Kompot z suszu z przepisu Magdy Gessler. Dodajcie na koniec ten owoc a bardzo zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Kompot z suszu z przepisu Magdy Gessler. Dodajcie na koniec ten owoc, a bardzo zyska na smaku
Kompot z suszu to nieodłączny element w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotujcie go sami w domu. To naprawdę proste.

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnego, przygotowanego samodzielnie w domu kompotu z suszu. Taki kompot smakuje o wiele lepiej od kupowanych napojów i soków, a także potrafi wydobyć prawdziwą magię świąt. Czy wiecie, że suszone owoce doskonale wpływają na trawienie, regulują pracę jelit oraz przyspieszają metabolizm? Tym bardziej przygotujcie kompot z suszu na jutrzejszą wieczerzę. Nie tylko będzie wam świetnie smakował, ale też pomoże wam lepiej strawić wigilijne potrawy. Dlaczego warto włączyć do diety suszone owoce? Korzyści płynące z jedzenia suszonych owoców, są wprost niebywałe. Suszone owoce są bardzo pożywne. Jeden kawałek suszonego owocu zawiera mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych jak owoc świeży. Suszone owoce zawierają do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż świeże owoce. Suszone owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Spożywanie suszonych owoców wiąże się ze zwiększonym spożyciem składników odżywczych i zmniejszonym ryzykiem otyłości. Spożywanie suszonych owoców może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć stan zapalny. Przepis na kompot z suszu Magdy Gessler Jeśli przekonaliśmy was do przygotowania świątecznego kompotu, zróbcie go z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka i gwiazda TVN, przygotowuje go na bazie suszonych gruszek, śliwek i jabłek z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Na koniec Gessler dodaje do swojego kompotu pewien owoc, który kroi w plastry. Sprawdźcie jej pomysł na tradycyjny wigilijny kompot. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek 100 g...

wigilijny kompot
Gotujmy.pl
Newsy
Obłędny wigilijny kompot z miodem i goździkami. Jeden składnik bije na głowę wszystkie inne
Prawdziwa polska Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego świątecznego kompotu. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała tylko kilku prostych składników. Wrażenia smakowe gwarantowane!

Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych owoców to świetny dodatek do tradycyjnych wigilijnych dań. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilogram suszonych owoców, kilka goździków oraz cukier i miód do smaku. Taki kompot będzie się świetnie komponował z postnymi wigilijnymi daniami. Możecie go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Jego zaletą jest nie tylko jego wspaniały owocowy smak, ale również to, że doskonale gasi pragnienie i ułatwia strawienie posiłku. Jak go przygotować krok po kroku? Podpowiadamy! Składniki na przygotowanie kompotu: 1 kg suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i moreli 100g cukru niewielka cytryna 2 łyżki dobrego miodu kilka goździków odrobina cynamonu Sposób przygotowania: Do przygotowania świątecznego kompotu zazwyczaj używamy suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. W proponowanym przez nas przepisie dodatkowo użyto suszonych moreli, które jeszcze bardziej wydobywają jego wspaniały smak. Na początku zalej owoce przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Możesz namoczyć je w wieczór poprzedzający Wigilię. Do garnka z namoczonymi suszonymi owocami dodaj cukier, goździki i starą skórkę z cytryny. Następnie dolej 3 litry wody. Kompot gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu i sok z cytryny. W razie potrzeby kompot można dosłodzić miodem lub cukrem.  Napój pijemy po ostudzeniu.

Kompot z suszu
Własne
Newsy
Lubiany albo nie, kultowy kompot z suszu na Wigilię. Uważajcie z 1 składnikiem. Może popsuć jego smak 
Podczas wigilijnej kolacji tradycyjnie nie powinniśmy pić napojów alkoholowych. Do ugaszenia pragnienia lepiej użyć staropolskiego kompotu z suszu.

Kompot z suszu to „arcypolski” napój. Kiedyś pijano go tak po prostu, bez okazji. Nasi przodkowie gustowali w nim zwłaszcza w zimie, kiedy to nie dysponowali innymi owocami na smaczny sok czy inny napój. Do dzisiejszych czasów kompot z suszu przetrwał jako tradycyjna pozycja w wigilijnym menu. Warto więc podtrzymać tę tradycję i przygotować go także na najbliższy 24 grudnia. W naszym kraju istnieją przynajmniej dwie szkoły przyrządzania wigilijnego kompotu z suszu. Jedne gospodynie wykorzystują wędzone śliwki, inne po prostu nie. Pozornie ta różnica wydaje się niewielka, wręcz bardzo drobna, ale sprawia, że obie wersje kompotu smakują zupełnie inaczej. Ten z wędzonymi owocami będzie miał niecodzienny, dość osobliwy posmak, który może być dla niektórych osób po prostu nie do przyjęcia. Drugi będzie smaczny zapewne dla szerszego grona osób, ale za to po prostu czegoś w nim będzie brakowało. I nie uda się zastąpić tego nietypowego aromatu samym cynamonem czy goździkami. Kompot z suszu My wybieramy dziś tradycyjną wersję z wędzoną śliwką. Oprócz tego w naszym przepisie występuje także miód. Z tym składnikiem należy mocno uważać. Otóż kompot z suszu to nie piernik. Większa ilość miodu wcale nie sprawi, że kompot poprawi swój smak… Wręcz przeciwnie – gdy przesadzimy z miodem (albo co gorsza z cukrem), aromat naszych suszonych i wędzonych owoców zejdzie na drugi plan i kompot przeistoczy się w niepijalny syrop. Składniki: 10 dag wędzonych i suszonych śliwek 10 dag suszonych jabłek 5 dag suszonych gruszek 5 dag suszonych moreli 2 dag rodzynek 2 dag suszonych fig Skórka z cytryny Cynamon (w proszku lub kawałek kory) Ok. 5 goździków 3 łyżki miodu Przygotowanie:...