Chleb z fasoli to znakomita alternatywa dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Tak prosty w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim każdy początkujący piekarz. Jeżeli lubicie fasolę, to po prostu kupcie jej puszkę i zabierzcie się do pieczenia tego sycącego, białkowo-węglowodanowego pieczywa. 

Wartości odżywcze białej fasoli 

Biała fasola to przede wszystkim białko, którego tu jest więcej niż w mięsie. To również żelazo i magnez oraz cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe.  

Włączając ją do swojej codziennej diety, dostarczacie swojemu organizmowi porcję witamin z grupy B, lecytynę i błonnik. 

Czego potrzeba, żeby upiec chleb z fasoli? 

Zobacz także:

Do pieczenia tego chleba nie potrzeba zbyt wiele. To prosty i zdrowy chleb, który nie potrzebuje dużo uwagi, czasu i maszyny do wypiekania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, takich jak biała fasola w puszce oraz oczywiście piekarnik. Oprócz tego przygotujcie również: 

  • foremkę keksową (np. 25 x 20 cm lub bardziej podłużna), 

  • papier do pieczenia, 

  • mikser lub blender. 

Przepis na bezglutenowy chleb z fasoli 

Składniki: 

  • 1 puszka białej fasoli 

  • 3 jajka 

  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 

  • dowolne suszone zioła i przyprawy (np. kurkuma, czarnuszka) 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę osączcie z zalewy i zmiksujcie na puree. 

  1. Do zmiksowanej fasoli dodajcie jajka i oliwę. Wszystko wymieszajcie dokładnie. 

  1. Następnie wsypcie do masy fasolowej proszek do pieczenia, mleko w proszku, wybrane przyprawy oraz sól. Całość zmiksujcie blenderem. 

  1. Masę przełóżcie do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika na ok. 40 minut (200 stopni). 

Smacznego! 

Źródło: zywieniemistrzow.pl, warzywneinspiracje.pl