Chleb z fasoli to znakomita alternatywa dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Tak prosty w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim każdy początkujący piekarz. Jeżeli lubicie fasolę, to po prostu kupcie jej puszkę i zabierzcie się do pieczenia tego sycącego, białkowo-węglowodanowego pieczywa.
Wartości odżywcze białej fasoli
Biała fasola to przede wszystkim białko, którego tu jest więcej niż w mięsie. To również żelazo i magnez oraz cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Włączając ją do swojej codziennej diety, dostarczacie swojemu organizmowi porcję witamin z grupy B, lecytynę i błonnik.
Czego potrzeba, żeby upiec chleb z fasoli?
Zobacz także:
Do pieczenia tego chleba nie potrzeba zbyt wiele. To prosty i zdrowy chleb, który nie potrzebuje dużo uwagi, czasu i maszyny do wypiekania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, takich jak biała fasola w puszce oraz oczywiście piekarnik. Oprócz tego przygotujcie również:
-
foremkę keksową (np. 25 x 20 cm lub bardziej podłużna),
-
papier do pieczenia,
-
mikser lub blender.
Przepis na bezglutenowy chleb z fasoli
Składniki:
-
1 puszka białej fasoli
-
3 jajka
-
1 łyżeczka proszku dopieczenia
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
-
dowolne suszone zioła i przyprawy (np. kurkuma, czarnuszka)
Sposób przygotowania:
-
Fasolę osączcie z zalewy i zmiksujcie na puree.
-
Do zmiksowanej fasoli dodajcie jajka i oliwę. Wszystko wymieszajcie dokładnie.
-
Następnie wsypcie do masy fasolowej proszek do pieczenia, mleko w proszku, wybrane przyprawy oraz sól. Całość zmiksujcie blenderem.
-
Masę przełóżcie do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika na ok. 40 minut (200 stopni).
Smacznego!
Źródło: zywieniemistrzow.pl, warzywneinspiracje.pl