Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku
Pixabay
Newsy

Prosty przepis na chleb z fasoli bez grama mąki. Zróbcie go zamiast fasolki po bretońsku 

Ten chleb to bardzo dobra propozycja na śniadanie, przekąskę i zdrową kolację. Fasola zawiera sporą ilość białka, wapń, fosfor i potas. Warto ją włączyć do jadłospisu, i to niekoniecznie zawsze w formie fasolki po bretońsku. Chleb z fasoli to opcja dla tych, którzy potrzebują urozmaicenia, borykają się z celiakią albo dla tych, którzy... po prostu zapomnieli kupić pieczywo.  

Chleb z fasoli to znakomita alternatywa dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Tak prosty w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim każdy początkujący piekarz. Jeżeli lubicie fasolę, to po prostu kupcie jej puszkę i zabierzcie się do pieczenia tego sycącego, białkowo-węglowodanowego pieczywa. 

Wartości odżywcze białej fasoli 

Biała fasola to przede wszystkim białko, którego tu jest więcej niż w mięsie. To również żelazo i magnez oraz cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe.  

Włączając ją do swojej codziennej diety, dostarczacie swojemu organizmowi porcję witamin z grupy B, lecytynę i błonnik. 

Czego potrzeba, żeby upiec chleb z fasoli? 

Do pieczenia tego chleba nie potrzeba zbyt wiele. To prosty i zdrowy chleb, który nie potrzebuje dużo uwagi, czasu i maszyny do wypiekania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, takich jak biała fasola w puszce oraz oczywiście piekarnik. Oprócz tego przygotujcie również: 

  • foremkę keksową (np. 25 x 20 cm lub bardziej podłużna), 

  • papier do pieczenia, 

  • mikser lub blender. 

Zobacz także
Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad

Przepis na bezglutenowy chleb z fasoli 

Składniki: 

  • 1 puszka białej fasoli 

  • 3 jajka 

  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 

  • dowolne suszone zioła i przyprawy (np. kurkuma, czarnuszka) 

Sposób przygotowania: 

  1. Fasolę osączcie z zalewy i zmiksujcie na puree. 

  1. Do zmiksowanej fasoli dodajcie jajka i oliwę. Wszystko wymieszajcie dokładnie. 

  1. Następnie wsypcie do masy fasolowej proszek do pieczenia, mleko w proszku, wybrane przyprawy oraz sól. Całość zmiksujcie blenderem. 

  1. Masę przełóżcie do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika na ok. 40 minut (200 stopni). 

Smacznego! 

Źródło: zywieniemistrzow.pl, warzywneinspiracje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
Jeśli szukacie pomysłów na tani i jarski obiad, wypróbujcie przepis na proste i smaczne kotlety z białej fasoli.

Gdy w lodówce zaczyna robić się pusto, czas na dania wykorzystujące wszystkie produkty, które wam jeszcze zostały w kuchni. Dzięki takiemu czyszczeniu nie będziecie zmuszeni wyrzucać niezjedzonej żywności, a przy okazji zrobicie bardzo smaczny i tani obiad. Poznajcie przepis na kotlety z fasoli autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Przepis na kotlety z fasoli Do przygotowania pysznych i niedrogich kotletów z fasoli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 370 g suchej fasoli Jaś 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka lub dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się około 3 cm powyżej fasoli. Odstawcie na 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie odcedźcie fasolę z wody i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i zagotujcie. Nie dodawajcie soli! Jeżeli to zrobicie, wówczas fasola będzie się gotowała o wiele dłużej i będzie twarda. Gotujcie fasolę przez około 15 minut na dużym ogniu, a następnie przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie od 30 do 60 minut – im grubsza fasola, tym dłużej trzeba ją gotować. Po ugotowaniu zostawcie fasolę w wodzie, w której się gotowała do ostygnięcia – teraz możecie ją posolić. Gdy fasola już ostygnie, odcedźcie ją i zmielcie lub zmiksujcie za pomocą blendera. Obierzcie marchew, pietruszkę i cebulę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie warzywa. Podsmażajcie chwilę. Następnie do zmielonej już fasoli dodajcie warzywa, dwa jajka, trzy łyżki bułki tartej i dokładnie wyróbcie. Dodajcie sól i pieprz do...

Wegański smalec z fasoli
Gotujmy.pl
Newsy
„Smalec” z fasoli to pożywna i aromatyczna pasta na kanapki. Zrobicie go w 30 minut
Szukacie zdrowszej alternatywy tego kultowego smarowidła do kanapek? Będziecie zachwyceni tym smakiem!

Mimo że bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, tradycyjny smalec jest niestety też bardzo niezdrowy. Zawiera dużo tłuszczu, jest tuczący i często podajecie go pewnie ze sporą ilością soli, której nadmiar zdecydowanie szkodzi waszemu zdrowiu. Na szczęście mamy równie pyszną alternatywę. Smalec z fasoli - przepis To kanapkowe smarowidło jest naprawdę przepyszne! Zachwyci nawet największych tradycjonalistów w kuchni. Smalec z białej fasoli nie ustępuje smakiem tradycyjnemu smalczykowi, a do tego jest wegański i bardzo tani. Składniki na pastę z fasoli: 2 puszki białej fasoli 2 cebule Szczypta majeranku Sól Pieprz Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy Przygotowanie smalcu z fasoli Odsączcie fasolę z zalewy na sicie.  Cebulę pokrójcie w drobne kostki.  Na patelni rozgrzejcie olej lub oliwę i przyrumieńcie na niej cebulę.  Fasolę przełóżcie do blendera i miksujcie, dodając oleju lub oliwy, aż do momentu, w którym uzyskacie pożądaną konsystencję.  Pastę przyprawcie solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Zmiksujcie jeszcze raz do połączenia składników.  Dodajcie zarumienioną cebulkę i dobrze wymieszajcie. Smacznego! Jak przechowywać smalec? Tak przygotowane smarowidło możecie włożyć do słoika i odstawić do lodówki. Będzie świeże przez kilka dni. Jeśli chcecie utrzymać jego świeżość na dłużej, polejcie powierzchnię olejem. Odetnie on dostęp do powietrza i nie powoli na rozwój pleśni. Przedłużycie dzięki temu trwałość smalcu. Zdrowa pasta z fasoli Dlaczego takie smarowidło to lepszy wybór? Tradycyjny smalec jest bardzo bogaty w tłuszcze nasycone, które niekorzystnie działają na zdrowie serca i całego układu krwionośnego. Tłuszcz używany do pasty z fasoli (olej...

Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Flickr
Newsy
Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Fasolka po bretońsku to jednogarnkowe danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest bardzo sycąca i pyszna. Sprawdźcie, jakie rodzaje warzyw strączkowych najlepiej sprawdzą się w tej potrawie.

To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak. Dlaczego dania z fasoli są zdrowe? Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie. Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka. Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Witaminę K Tiaminę Ryboflawinę Niacynę Witaminę B5 Kwas foliowy Proste składniki na fasolkę po bretońsku Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli. Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i...

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu. Jak ugotować fasolę? Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania. Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości. Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu. Dlaczego fasola powoduje wzdęcia? W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli. Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć? Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody: Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli...