lodówka
Adobe Stock
Newsy

Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie! Pamiętajcie, te produkty można jeść po terminie ważności

Marnowanie żywności jest wymierną stratą nie tylko dla portfela, a także dla środowiska. Niestety w Polsce marnuje się go całkiem sporo. Nie tylko wynika to z przeszacowania swoich możliwości, ale również przed obawą skonsumowania produktu na granicy lub po terminie ważności.

Jakie produkty można jeść, po upływie podanego czasu na opakowaniu? Należy tutaj rozróżnić dwa określenia. „Najlepiej spożyć przed” określa tak zwaną datę minimalnej trwałości, a nie ostatecznej. Jest stosowany przy produktach, które nawet „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmienić się ich konsystencja, kolor, smak bądź zapach.  

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

„Najlepiej spożyć do” jest już zupełnie inną sprawą. Określa termin do spożycia, po upływie którego zjedzenie produktów, może wywołać niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Dany produkt powinien być spożyty najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty, które można spożyć po upływie terminu ważności

Do produktów „bezpiecznych” po określonym czasie, zdecydowanie można zaliczyć rzeczy suche, takie jak makaron, ryż, kasze, mąki, płatki, cukier czy sól. Należy je wówczas przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, bez dostępu do wilgoci. Jedynym możliwym zagrożeniem tych produktów, mogą być mole spożywcze. Wówczas najlepiej takie produkty jest przechowywać w szklanych opakowaniach.

Kawa i herbata

Ten towar nie jest wieczny, ale należy do produktów, które we właściwych warunkach można przechowywać dość długo. W szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez dostępu do wilgoci, nawet po kilku latach po upływie wyznaczonego terminu nadal będą zachowywały swój smak i aromat. Jedynym minusem może być delikatnie gorzki smak, który nie zaszkodzi w ostateczności zdrowiu.

Pieczywo

O ile na chlebie czy bułkach nie pojawią się ślady pleśni, to tyle można je spokojnie spożywać. Jednak pieczywo szybko wysycha, jeśli nie jest odpowiednio przechowywane. Zamiast wyrzucać wysuszony chleb, można z niego zrobić bułkę tartą, która przyda się do przygotowywania różnych dań.

„Nie” po upływie terminu ważności

Do produktów, po które nie należy sięgać po wyznaczonym na opakowaniu terminie, zdecydowanie należy nabiał, czyli wszelkiego rodzaju jogurty, mleko, sery, wędliny czy surowe mięsa. Ich spożycie może poważnie odbić się na zdrowiu.
 

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Każdy z produktów spożywczych ma ostateczną datę spożycia. Jedzenie po terminie często ląduje w koszu z obawą przed zjedzeniem. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie ich spożycia.

Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu.  Przyczyny marnowania żywności Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez: przekroczenie terminu ważności, nieodpowiednie przechowywanie żywności, nieplanowane i zbyt duże zakupy, artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości, czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków. Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno.  Jedzenie produktów po terminie Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności. „Należy spożyć do” To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować...

Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy
Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
Zawsze wyrzucacie jedzenie po terminie ważności? Czasami to błąd.

Większość z was przy okazji przeglądu lodówki na pewno wyrzuca produkty, których termin ważności minął. Ale czy każda żywność po terminie nadaje się od razu do wyrzucenia? O czego to zależy? Sprawdźcie! Czy jedzenie po terminie zawsze należy wyrzucić? Okazuje się, że według amerykańskiej Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA, jedzenie, którego data przydatności już minęła, może być bezpiecznie spożywane – o ile przechowywano je w odpowiednich warunkach: Jeśli data przydatności mija podczas przechowywania w domu, produkt powinien być nadal bezpieczny do czasu, aż się widocznie zepsuje. Nie musicie więc od razu wyrzucać jedzenia nawet, jeśli data przydatności podana na opakowaniu minęła! Należy jednak przed spożyciem dokładnie obejrzeć produkt, by się upewnić, że nie ma na nim śladów zepsucia. Jak długo można jeść żywność po dacie ważności? W przypadku produktów oznaczonych datą ważności do spożycia, podany termin dotyczy czasu, do którego produkt powinien zachować swoją jakość. Oznacza to, że np. makaron po upływie daty ważności może mieć gorszy smak, ale jego zjedzenie nie zagrozi zatruciem. Pamiętajcie jednak, że za każdym razem należy dokładnie obejrzeć produkt przed spożyciem. Jeżeli nie wygląda zachęcająco, brzydko pachnie, a na jego powierzchni pojawiła się pleśń, to bezwzględnie należy go wyrzucić. W przypadku żywności dla niemowląt, nie można ryzykować i jedzenia po dacie ważności trzeba się pozbyć. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać poszczególne produkty, zanim się zepsują: Pakowane wędliny: 2 tygodnie w lodówce (o ile są zamknięte) lub 5 dni w lodówce (jeżeli zostały otwarte) Jogurt: 2 tygodnie w lodówce Jajka : od 3 do 5 tygodni w lodówce Mleko :...

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...

rozmrażanie mięsa
Pixabay
Newsy
Rozmrażacie mięso w temperaturze pokojowej? Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jaki to fatalny błąd
Jak się okazuje najczęstszy sposób rozmrażania mięsa jest nie tylko niepoprawny, ale i niebezpieczny dla zdrowia. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się tak robić!

Zazwyczaj wiele osób robiąc zakupy decyduje się na wzięcie większej ilości produktów. Dzięki temu oszczędzają czas na dojazdach czy stanie w kolejkach. Wówczas większość z tych rzeczy, a przede wszystkim mięso jest mrożone. To świetna alternatywa na brak czasu czy niedziele handlowe, gdy sklepy są zamknięte. Wówczas wystarczy wyjąć produkt z zamrażarki i rozmrozić. Wydaje się to być banalne, a jednak stosowanie jednego sposobu jest niestety niebezpieczne! Zalety mrożenia żywności Mity związane z negatywnym sposobem przechowywania produktów spożywczych poprzez mrożenie już dawno zostały obalone. To jeden z najskuteczniejszych patentów, by żywność przez jak najdłuższy czas zachowała swoją świeżość. Nieprawdą jest również, iż poprzez taką obróbkę tracą one na swojej jakości. Odpowiednio rozmrożone produkty są tak samo wartościowe jak te świeże. Wśród innych pozytywnych aspektów należy wyróżnić, takie jak: zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych, brak potrzeby stosowania dodatkowych składników konserwujących, zachowanie walorów smakowych produktów, zapobieganie procesowi jełczenia tłuszczów, świetna opcja podczas niespodziewanych gości czy niedziel handlowych.  Nie trzeba się bać tego procesu, gdyż zdecydowanie może pomóc w codziennym funkcjonowaniu. Prawidłowe mrożenie mięsa Aby mięso przez jak najdłuższy czas zachowało swoją świeżość i było równie wartościowe co przed zamrożeniem, należy zadbać o odpowiednie warunki tego procesu. Warto pamiętać, że im mniejszy kawałek mięsa, tym krócej może być on przechowywany w zamrażarce. Mrożeniu może podlegać tylko świeże mięso. Powinno się je schować w szczelne opakowanie bez dostępu do wilgoci. Problematyczne może...