Lato coraz bliżej. Wysokie temperatury wprost proporcjonalnie zwiększają ochotę wszystkich na lody. Ochłoda ze smakiem – taki jest przepis na miłe popołudnie dla wielu z was. Oby tylko smaku na zimny deser nie odebrały wam wieści na temat tego, w jaki sposób klientów oszukują producenci tak zwanych „lodów naturalnych” czy „rzemieślniczych”.

Zacznijmy od początku. Ulice polskich miast zostały w ostatnich latach wręcz zalane przez lodziarnie i budki z lodami serwującymi taki właśnie produkt. Świderki, które ostatnio wziął pod lupę nawet Sanepid, przechodzą powoli do lamusa.

Jednak nikt nie powiedział, że „lody naturalne” są od tradycyjnych świderków w czymkolwiek lepsze. Dziennikarska prowokacja jednego z wrocławskich blogerów obnażyła to, w jaki sposób Polacy są robieni przez lodziarzy w konia.

Czym są „lody naturalne” i „rzemieślnicze”?

Niestety, na to pozornie proste pytanie nie odpowie fachowo nawet najtęższa głowa. Dlaczego? W polskim prawie handlowym nie spisano do tej pory definicji takiego właśnie produktu. I w ten oto właśnie sposób rodzi się furtka dla chytrych kombinatorów, którzy żerują na ludzkiej niewiedzy.

Zobacz także:

Spośród całego morza lodziarni serwujących rzekomo „lody naturalne”, mnóstwo takich lokali nie trudzi się przygotowaniem chłodnego deseru od A do Z. Ogromna większość lodziarni w całej Polsce już dawno postawiła na zamienniki, półprodukty i lodowe bazy dostarczane przez hurtowników.

Taki stan rzeczy bierze się z kosztów produkcji lodów naturalnych. Na rozkręcenie lodowego biznesu w tej chwili nie potrzeba wielkich nakładów ani wiedzy – koncerny są w stanie dostarczyć początkującym lodziarniom odpowiednie zmrażacze (freezery), a do tego specjalne mieszanki smakowe.

Jak powinny smakować prawdziwe lody naturalne?

Niestety przyzwolenie na taki stan rzeczy bierze się z postawy klientów. Osoby kupujące lody większą wagę przywiązują do ich ceny i rozmiarów, nie zaś do tego z jakich produktów zostały wykonane i czy rzeczywiście zrobiono je na miejscu.

Taka sytuacja zaowocowała rzeczywistością, w której lody z jednej lodziarni często nie różnią się niemal niczym od tych z punktu na drugim rogu ulicy. Stąd bierze się różnica miedzy smakiem lodów sprzed lat, a tym, który otrzymujecie obecnie z większości lodziarni.

Jakie powinny być prawdziwe, tradycyjne lody naturalne:

  • Produkowane z naturalnych składników (śmietanka zamiast mleka)
  • Mało napowietrzone, miękkie 
  • Mała porcja powinna zapewniać uczucie sytości ze względu na dużą ilość tłuszczu ze śmietanki

Z czego zrobione są oszukane „lody naturalne”?

  • Pasty owocowe zamiast prawdziwych owoców (np. z pestkami malin czy truskawek dla zmylenia klienta)
  • Baza w postaci proszku do wymieszania z wodą
  • Używanie gotowych kompozycji smakowych

Źródło: wroclawskiejedzenie.pl