
Lato w pełni. Wysokie temperatury wprost proporcjonalnie zwiększają ochotę wszystkich na lody. Ochłoda ze smakiem – taki jest przepis na miłe popołudnie dla wielu z was. Oby tylko smaku na zimny deser nie odebrały wam wieści na temat tego, w jaki sposób klientów oszukują producenci tak zwanych „lodów naturalnych” czy „rzemieślniczych”.
Zacznijmy od początku. Ulice polskich miast zostały w ostatnich latach wręcz zalane przez lodziarnie i budki z lodami serwującymi taki właśnie produkt. Świderki, które ostatnio wziął pod lupę nawet Sanepid, przechodzą powoli do lamusa.
Jednak nikt nie powiedział, że „lody naturalne” są od tradycyjnych świderków w czymkolwiek lepsze. Dziennikarska prowokacja jednego z wrocławskich blogerów obnażyła to, w jaki sposób Polacy są robieni przez lodziarzy w konia.
Czym są „lody naturalne” i „rzemieślnicze”?
Niestety, na to pozornie proste pytanie nie odpowie fachowo nawet najtęższa głowa. Dlaczego? W polskim prawie handlowym nie spisano do tej pory definicji takiego właśnie produktu. I w ten oto właśnie sposób rodzi się furtka dla chytrych kombinatorów, którzy żerują na ludzkiej niewiedzy.
Spośród całego morza lodziarni serwujących rzekomo „lody naturalne”, mnóstwo takich lokali nie trudzi się przygotowaniem chłodnego deseru od A do Z. Ogromna większość lodziarni w całej Polsce już dawno postawiła na zamienniki, półprodukty i lodowe bazy dostarczane przez hurtowników.
Taki stan rzeczy bierze się z kosztów produkcji lodów naturalnych. Na rozkręcenie lodowego biznesu w tej chwili nie potrzeba wielkich nakładów ani wiedzy – koncerny są w stanie dostarczyć początkującym lodziarniom odpowiednie zmrażacze (freezery), a do tego specjalne mieszanki smakowe.
Jak powinny smakować prawdziwe lody naturalne?
Niestety przyzwolenie na taki stan rzeczy bierze się z postawy klientów. Osoby kupujące lody większą wagę przywiązują do ich ceny i rozmiarów, nie zaś do tego z jakich produktów zostały wykonane i czy rzeczywiście zrobiono je na miejscu.
Taka sytuacja zaowocowała rzeczywistością, w której lody z jednej lodziarni nie różnią się niemal niczym od tych z punktu na drugim rogu ulicy. Stąd bierze się różnica miedzy smakiem lodów sprzed lat, a tym, który otrzymujecie obecnie z większości lodziarni.
Jakie powinny być prawdziwe, tradycyjne lody naturalne:
- Produkowane z naturalnych składników (śmietanka zamiast mleka)
- Mało napowietrzone, miękkie
- Mała porcja powinna zapewniać uczucie sytości ze względu na dużą ilość tłuszczu ze śmietanki
Z czego zrobione są oszukane „lody naturalne”?
- Pasty owocowe zamiast prawdziwych owoców (np. z pestkami malin czy truskawek dla zmylenia klienta)
- Baza w postaci proszku do wymieszania z wodą
- Używanie gotowych kompozycji smakowych
Źródło: wroclawskiejedzenie.pl