Polacy dali się nabrać na oszukańcze „lody naturalne”. Nie zgadlibyście, z czego są zrobione
Adobe Stock
Newsy

Polacy dali się nabrać na oszukańcze „lody naturalne”. Nie zgadlibyście, z czego są zrobione

Nie dajcie się zrobić w balona. Większość lodziarni serwujących „lody naturalne” czy „rzemieślnicze” oszukuje swoich klientów!

Lato w pełni. Wysokie temperatury wprost proporcjonalnie zwiększają ochotę wszystkich na lody. Ochłoda ze smakiem – taki jest przepis na miłe popołudnie dla wielu z was. Oby tylko smaku na zimny deser nie odebrały wam wieści na temat tego, w jaki sposób klientów oszukują producenci tak zwanych „lodów naturalnych” czy „rzemieślniczych”.

Zacznijmy od początku. Ulice polskich miast zostały w ostatnich latach wręcz zalane przez lodziarnie i budki z lodami serwującymi taki właśnie produkt. Świderki, które ostatnio wziął pod lupę nawet Sanepid, przechodzą powoli do lamusa.

Jednak nikt nie powiedział, że „lody naturalne” są od tradycyjnych świderków w czymkolwiek lepsze. Dziennikarska prowokacja jednego z wrocławskich blogerów obnażyła to, w jaki sposób Polacy są robieni przez lodziarzy w konia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są „lody naturalne” i „rzemieślnicze”?

Niestety, na to pozornie proste pytanie nie odpowie fachowo nawet najtęższa głowa. Dlaczego? W polskim prawie handlowym nie spisano do tej pory definicji takiego właśnie produktu. I w ten oto właśnie sposób rodzi się furtka dla chytrych kombinatorów, którzy żerują na ludzkiej niewiedzy.

Spośród całego morza lodziarni serwujących rzekomo „lody naturalne”, mnóstwo takich lokali nie trudzi się przygotowaniem chłodnego deseru od A do Z. Ogromna większość lodziarni w całej Polsce już dawno postawiła na zamienniki, półprodukty i lodowe bazy dostarczane przez hurtowników.

Taki stan rzeczy bierze się z kosztów produkcji lodów naturalnych. Na rozkręcenie lodowego biznesu w tej chwili nie potrzeba wielkich nakładów ani wiedzy – koncerny są w stanie dostarczyć początkującym lodziarniom odpowiednie zmrażacze (freezery), a do tego specjalne mieszanki smakowe.

Zobacz także
To nie lody, to ziemniaki! Tak oszukują nas przy zdjęciach potraw

To nie lody, to ziemniaki! Tak oszukują nas przy zdjęciach potraw

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy

Jak powinny smakować prawdziwe lody naturalne?

Niestety przyzwolenie na taki stan rzeczy bierze się z postawy klientów. Osoby kupujące lody większą wagę przywiązują do ich ceny i rozmiarów, nie zaś do tego z jakich produktów zostały wykonane i czy rzeczywiście zrobiono je na miejscu.

Taka sytuacja zaowocowała rzeczywistością, w której lody z jednej lodziarni nie różnią się niemal niczym od tych z punktu na drugim rogu ulicy. Stąd bierze się różnica miedzy smakiem lodów sprzed lat, a tym, który otrzymujecie obecnie z większości lodziarni.

Jakie powinny być prawdziwe, tradycyjne lody naturalne:

  • Produkowane z naturalnych składników (śmietanka zamiast mleka)
  • Mało napowietrzone, miękkie 
  • Mała porcja powinna zapewniać uczucie sytości ze względu na dużą ilość tłuszczu ze śmietanki

Z czego zrobione są oszukane „lody naturalne”?

  • Pasty owocowe zamiast prawdziwych owoców (np. z pestkami malin czy truskawek dla zmylenia klienta)
  • Baza w postaci proszku do wymieszania z wodą
  • Używanie gotowych kompozycji smakowych

Źródło: wroclawskiejedzenie.pl

Dlaczego lody nie smakują już tak jak kiedyś? Jak nie dać się wykiwać w sklepie i w lodziarni?
Wikipedia commons
Newsy
Dlaczego lody nie smakują już tak jak kiedyś? Jak nie dać się wykiwać w sklepie i w lodziarni?
Kiedyś każda lodowa uczta była małym świętem. Dożynki, uroczystości państwowe, czy odpusty w kościołach - dla wielu to były jedyne okazje, by zakosztować smaku przepysznych śmietankowych lodów. Dzisiaj wybór i dostępność towaru są większe. Gorzej ze smakiem i jakością.

Pamiętacie czasy, kiedy lody były rarytasem w pełni tego słowa znaczeniu? Coś przepysznego, delikatesowego, a jednocześnie bardzo rzadkiego i raczej niedostępnego. Tak było z zimnym przysmakiem w czasach PRL-owskiej gospodarki niedoboru. Dlaczego lody w dzisiejszych czasach są często niesmaczne? Nie sposób jednak nie odnieść wrażenia, że sytuacja na rynku lodów wcale nie jest tak różowa jak mogłoby się wydawać. Dlaczego? Pomimo tego, że sklepowe zamrażarki uginają się wręcz od słodkich i zimnych deserów na patykach i w kubeczkach, to ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Ogromne ilości cukru, mnóstwo chemicznych konserwantów, sztucznych stabilizatorów i zagęszczaczy, używane masowo jaja w proszku, a do tego znikome ilości śmietanki czy nawet mleka. Tak wygląda rzeczywistość na rynku tanich lodów sprzedawanych w supermarketach. Niewiele lepiej jest nawet w lodziarniach, które chciałyby uchodzić za miejsca, gdzie podaje się lody włoskie, naturalne czy rzemieślnicze. Pisaliśmy już o tym, jak fatalne warunki sanitarne panują często w miejscach, gdzie sprzedaje się popularne świderki włoskie z automatów , a także o tym jak żerują na niewiedzy klientów lodziarnie „pseudo rzemieślnicze”. Jaki powinien być skład dobrych, tradycyjnych lodów? Jak więc nie dać nabić się w butelkę przy zakupie lodów? Kluczem jest dobre badanie rynku. Zacznijcie od sprawdzenia składu lodów, które zamierzacie kupić. Zasada jest prosta. Im krótszy jest zbiór składników wykorzystanych do produkcji, tym lepiej. Oprócz tego często wykładnikiem dobrej jakości lodów jest zawarta w nich ilość tłuszczu. To właśnie ta zmienna może pozwolić określić ilość użytej do produkcji lodów śmietanki, odpowiedzialnej w...

Donald Tusk na ostrej diecie? Sprawdźcie jaki nietypowy deser kupił były premier
ONS.pl
Newsy
Donald Tusk na ostrej diecie? Sprawdźcie jaki nietypowy deser kupił były premier
Były premier RP został ostatnio przyłapany na codziennych zakupach. Oprócz świeżych warzyw i owoców, nabył również produkt, który może zaskoczyć większość z was.

Odpowiednio zbilansowana dieta składająca się z naturalnych produktów jest kluczem nie tylko do dobrej sylwetki, ale przede wszystkim lepszego samopoczucia i zdrowia. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Donald Tusk, który od lat dba o formę. Jego ostatnie zakupy mogą was nieco zaskoczyć. Zakupy byłego premiera Donald Tusk został w ostatnim czasie zauważony przez fotoreporterów podczas codziennych zakupów na bazarze. Były premier udał się na lokalny sopocki targ. Początkowo przyglądał się produktom na stanowisku ogrodniczym, lecz później udał się do sąsiedniego punktu ze świeżymi owocami oraz warzywami. Pod dłuższym zastanowieniu zdecydował się między innymi za soczysty kawałek arbuza. W drodze powrotnej do domu, wstąpił do jednej z lodziarni. Wyszedł z niej z termoizolacyjnym opakowaniem, w którym znalazły się naturalne lody wegańskie bez glutenu. Taki wybór może być dla wielu zaskoczeniem.  Zmiana diety Tuska Wybór produktu w lodziarni przez Tuska może być dla wielu zaskoczeniem. Lody bez laktozy i glutenu nie są aż tak popularne, jak zwykłe, tradycyjne smaki. Z tego też powodu nasuwa się kwestia diety polityka. Czyżby zmienił swoje nawyki lub przeszedł na bardziej rygorystyczne odżywianie? Niestety, były premier póki co nie pochwalił się jeszcze zmianą jadłospisu. Można jedynie wnioskować iż próbuje innych opcji bądź wyklucza pewne składniki z codziennej diety.  Aktywność fizyczna w życiu byłego premiera Od zawsze, tym co wiązało się naturalnie z Donaldem Tuskiem, była regularna aktywność fizyczna. Polityk jest kojarzony między innymi z zamiłowania do piłki nożnej. Był premier lubi nie tylko oglądać mecze na trybunach czy przed telewizorem. Były przewodniczący Rady Europejskiej od lat "harata" w piłkę na murawie....

Szaleństwo o 6 rano w Lidlu. Na nagraniu widać bitwę klientów o 1 produkt
Newsy
Szaleństwo o 6 rano w Lidlu. Na nagraniu widać bitwę klientów o 1 produkt
Lidl postanowił wprowadzić do swojej oferty produkt, o którym marzy wielu. Popularne lody pojawiły się w sprzedaży w poniedziałek. Od samego rana można było zauważyć kolejki do sklepu.

Sklepy spożywcze nieformalnie rywalizują między sobą o klienta. Przejawia się to konkurencyjnymi cenami, bogatą ofertą produktów, a także wprowadzanie do sprzedaży najbardziej pożądanych artykułów. W ostatnim czasie są nim lody firmy Koral ze współpracy z Ekipą Friza.  Lody Ekipy Friza Firma lodów Koral postanowiła wejść we współpracę z grupą youtuberów. W wyniku tej kolaboracji powstał produkt o nazwie „Ekipa” od Friza. Są to sorbetowe lody na patyku w polewie o smaku gumy balonowej ze strzelającym cukrem. Koszt jednego produktu to zaledwie 1,69 złotych. Sukces firmy Koral Firma produkująca lody, Koral od lat prowadzi współpracę z różnymi gwiazdami, między innymi z: Dodą,  Joanną Koroniewską, Joanną Krupą,  czy Marylą Rodowicz. Każda z artystek miała okazję stworzyć swój unikatowy produkt, który w następstwie pojawiał się w sprzedaży w sklepach. Patrząc po zainteresowaniu klientów, to właśnie ostatnia kolaboracja marki jest prawdziwym sukcesem od wielu lat. Premiera lodów Lody „Ekipa” od Friza pojawiły się po raz pierwszy w sprzedaży już w piątek. Wówczas można było zaobserwować rekordowe liczby sprzedanego produktu. Już po kilku godzinach, sklepowe zamrażarki świeciły pustkami i zainteresowani klienci musieli niestety obejść się smakiem. To zdecydowanie udany, premierowy dzień firmy Koral. @nicoles933 #lodyekipy #lidl #szkodażekrewsięnielała #tłumy #ekipa #przepychanki #kidy Sklep otwarty o 6, a o 6:02 brak lodów 🤷🏻‍♀️😂 ♬ dźwięk oryginalny - Nicole „Ekipa” w Lidlu  Lody „Ekipy” od poniedziałku 26 kwietnia można zakupić również w Lidlu. Informacja o premierze w tym dyskoncie spożywczym...

Co za oferta lodziarni Grycan na Dzień Dziecka! Lody i rurki z kremem po 1 zł. Będą tłumy?
Wikipedia commons/Adobe Stock
Newsy
Co za oferta lodziarni Grycan na Dzień Dziecka! Lody i rurki z kremem po 1 zł. Będą tłumy?
Sieć lodziarni i cukierni Grycan podtrzymuje tradycję z okazji Dnia Dziecka i ponownie oferuje promocję na lody za złotówkę. Skusicie się?

Sieć lodziarni Grycan lat utrzymuje swoją pozycję na polskim rynku i wprowadza nowości idące z duchem czasu. Nie zapomina jednak także o najmłodszych, dla których co roku szykuje specjalny prezent… Marka Grycan wśród liderów rynku lodów Autorska marka Zbigniewa Grycana znalazła swoją niszę w rynku i skusiła klientów wysoką jakością w średniej cenie: dla porównania, kultowe na Zachodzie lody marek Ben&Jerry’s czy Häagen-Dazs sprzedawane są aż za ok. 25 zł za półlitrowe opakowanie.  Grycan jednak stale udowadnia, że polskie produkty wcale nie są gorsze od zachodnich konkurentów, a także stale reagują na potrzeby konsumentów. Wszystkie lody marki mają oznaczenia co do zawartości glutenu, a ich najnowsza linia wyszła w wersji zupełnie wegańskiej (bez żadnych składników pochodzenia zwierzęcego). W ten sposób marka Zbigniewa Grycana podąża nie tylko za trendami, ale i zmianami w stylu żywienia i filozofii życia Polaków.          Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Grycan (@lodygrycan) Grycan nie zapomina jednak także o tradycji i niezmiennie od lat oferuje swoje lody za symboliczną złotówkę w każdy Dzień Dziecka, a pod lokalami sieci ustawiają się co rok długie kolejki… Tak, jak kiedyś po wojnie tłumy Polaków ustawiały się do okienka z lodami Zielonej Budki (również należącej dawniej do rodziny Grycanów), tak dziś rodacy chętnie sięgają po produkty najpopularniejszych polskich cukierników. Dzień Dziecka...