Grochówka to idealna zupa na chłodne, jesienne dni. Warzywa, groch, boczek i dużo przypraw czynią z niej sycące i rozgrzewające danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad z kotletem w roli głównej. Zobaczcie, jak postępować z grochem, żeby cieszyć się tą zupą bez nieprzyjemnych konsekwencji. 

Dlaczego groch powoduje wzdęcia? 

Groch to znany produkt wzdymający. Wiąże się to z obecnością w nim cząsteczek zwanych olisacharydami, które ludzki organizm źle trawi ze względu na brak pewnych enzymów. Dopiero, gdy te cząsteczki dotrą do jelita grubego, rozkładane są przez bakterie. Temu procesowi towarzyszą niestety gazy.  

Przyczyną podbijającą ciężkostrawność grochu jest jego niewłaściwa obróbka, jak również łączenie go z innymi, wzdymającymi produktami. 

Jak zapobiec wzdęciom po grochówce? 

Kluczem do przygotowania lekkostrawnej grochówki jest właściwe moczenie grochu. Zanim zostanie on poddany obróbce cieplnej, powinien być moczony przez minimum 12 godzin, a w międzyczasie woda musi być wymieniana kilkukrotnie. Jeżeli nie chcecie mieć sensacji jelitowych, zapomnijcie o krótkim 2-3 godzinnym moczeniu ziaren. Co więcej, pamiętajcie, że groch gotuje się w czystej, świeżej wodzie, a nie w tej, w której się moczył. 

Zobacz także:

Szykując niewzdymającą grochówkę, ograniczcie obecność innych ciężkostrawnych składników, np. boczku. Możecie go zastąpić chudą kiełbasą lub inną wędliną. Pod koniec gotowania grochu dodajcie do niego łyżkę octu jabłkowego, który zneutralizuje ostatecznie związki trudne do strawienia. 

Przepis na lekkostrawną grochówkę 

Składniki: 

  • 300 g grochu łuskanego 
  • 5 dużych ziemniaków 
  • 1 pietruszka 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 200 g chudej kiełbasy 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 2 listki laurowe 
  • majeranek
  • sól i czarny pierz  

Sposób przygotowania: 

  1. Groch moczcie przez 12 godzin, wymieniając wodę co 2-3 godziny. 
  2. Kiełbasę pokrójcie i podsmażcie delikatnie na małej ilości tłuszczu. 
  3. Cebulę posiekajcie i dorzućcie do kiełbasy. Chwilę razem przesmażcie. 
  4. Zalejcie świeżą wodą, dodajcie odcedzony groch, a także pozostałe pokrojone warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Gotujcie wszystko razem 50 minut, a następnie przyprawcie i podgotujcie jeszcze kolejne 20 minut. Smacznego!

Źródło: mamadu.pl, fit.poradnikzdrowie.pl