Po grochówce macie brzuch jak balon? Zróbcie to z grochem, a unikniecie krępujących sytuacji
Flickr
Newsy

Po grochówce macie brzuch jak balon? Zróbcie to z grochem, a unikniecie krępujących sytuacji

Grochówka to jedna ze smaczniejszych zup w polskiej kuchni. Pożywna i aromatyczna, powoduje niestety wzdęcia i gazy. Ten genialny patent uczyni ją lekkostrawną, a wy będziecie mogli cieszyć się jej smakiem nawet codziennie. 

Grochówka to idealna zupa na chłodne, jesienne dni. Warzywa, groch, boczek i dużo przypraw czynią z niej sycące i rozgrzewające danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad z kotletem w roli głównej. Zobaczcie, jak postępować z grochem, żeby cieszyć się tą zupą bez nieprzyjemnych konsekwencji. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego groch powoduje wzdęcia? 

Groch to znany produkt wzdymający. Wiąże się to z obecnością w nim cząsteczek zwanych olisacharydami, które ludzki organizm źle trawi ze względu na brak pewnych enzymów. Dopiero, gdy te cząsteczki dotrą do jelita grubego, rozkładane są przez bakterie. Temu procesowi towarzyszą niestety gazy.  

Przyczyną podbijającą ciężkostrawność grochu jest jego niewłaściwa obróbka, jak również łączenie go z innymi, wzdymającymi produktami. 

Zobacz także
Grochówka wyszła za gęsta? Popełniliście 1 błąd

Grochówka wyszła za gęsta? Na pewno popełniliście 1 błąd

Groch się przypala i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz

Groch przypala się i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz

Jak zapobiec wzdęciom po grochówce? 

Kluczem do przygotowania lekkostrawnej grochówki jest właściwe moczenie grochu. Zanim zostanie on poddany obróbce cieplnej, powinien być moczony przez minimum 12 godzin, a w międzyczasie woda musi być wymieniana kilkukrotnie. Jeżeli nie chcecie mieć sensacji jelitowych, zapomnijcie o krótkim 2-3 godzinnym moczeniu ziaren. Co więcej, pamiętajcie, że groch gotuje się w czystej, świeżej wodzie, a nie w tej, w której się moczył. 

Szykując niewzdymającą grochówkę, ograniczcie obecność innych ciężkostrawnych składników, np. boczku. Możecie go zastąpić chudą kiełbasą lub inną wędliną. Pod koniec gotowania grochu dodajcie do niego łyżkę octu jabłkowego, który zneutralizuje ostatecznie związki trudne do strawienia. 

Przepis na lekkostrawną grochówkę 

Składniki: 

  • 300 g grochu łuskanego 
  • 5 dużych ziemniaków 
  • 1 pietruszka 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 200 g chudej kiełbasy 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 2 listki laurowe 
  • majeranek
  • sól i czarny pierz  

Sposób przygotowania: 

  1. Groch moczcie przez 12 godzin, wymieniając wodę co 2-3 godziny. 
  2. Kiełbasę pokrójcie i podsmażcie delikatnie na małej ilości tłuszczu. 
  3. Cebulę posiekajcie i dorzućcie do kiełbasy. Chwilę razem przesmażcie. 
  4. Zalejcie świeżą wodą, dodajcie odcedzony groch, a także pozostałe pokrojone warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Gotujcie wszystko razem 50 minut, a następnie przyprawcie i podgotujcie jeszcze kolejne 20 minut. Smacznego!

Źródło: mamadu.pl, fit.poradnikzdrowie.pl 

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana
AdobeStock
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez jednej zupa nigdy się nie uda
Jak zrobić smaczną, sycącą i aromatyczną grochówkę? Czym ją przyprawić, żeby wydobyć jej prawdziwy, swojski smak?

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku? Jak zrobić idealną grochówkę? W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej. Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna. Czym przyprawić grochówkę? Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak: lubczyk tymianek czosnek w proszku oregano bazylię estragon kminek Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu. Składniki:  300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu Sól Pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia Przygotowanie: Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna...

grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy
Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…
Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową! Przepis na grochówkę Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem! Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki: 300 g wędzonych żeberek 250 grochu łuskanego 10 dag kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka) 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną...

grochówka
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Oto sekret żołnierskiej grochówki. Podpułkownik radzi: dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci
Zupa grochowa z pewnością nie należy do dań dietetycznych. Musi być bogata w różne mięsa, dzięki temu będzie odpowiednio aromatyczna oraz treściwa. Podpułkownik Wojska Polskiego zdradza co zrobić, aby przygotowana grochówka zachwyciła gości.

Na liście polskich, tradycyjnych zup można znaleźć pyszną ogórkową, smaczną pomidorową czy rozgrzewający rosół. Należy do nich również grochówka, która jest zupą jedyną w swoim rodzaju. Na tle pozostałych wyróżnia się tym, że nie powstaje na bazie wywaru. Jej głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest groch. Żeby była odpowiednio sycąca, treściwa i pełna smaku, gotuje się ją na mięsie. I to nie jednym rodzaju mięsa. Wojskowa zupa grochowa Według podpułkownika Krzysztofa Przepiórki grochówka w stylu żołnierskim musi być koniecznie pełna różnego rodzaju mięs. Nie mogą to być jednak chude skrawki, ale ciężkie i tłuste kawałki. Obowiązkowo musi się w niej znaleźć dobrej jakości wędzony boczek czy kiełbasa. To nie jest dietetyczna zupa. Jej zadaniem jest dobrze nasycić żołnierzy na poligonie, a także dodać więcej sił i ogrzać w chłodniejsze dni. Poza kilkoma gatunkami mięsa „grochówka” ma jeszcze jeden sekret: powinna być długo gotowana na wolnym ogniu. Dzięki temu wszystkie składniki zupy dokładnie się połączą, przejdą swoimi smakami, co nada aromatu całemu daniu. Przepis na wojskową „grochówkę” Grochówkę trzeba celebrować. To nie jest zwykła zupa, do której możemy wrzucić wszystkie składniki i szybko gotować. Nie spieszcie się z jej przyrządzeniem. Podczas gdy w zupie gotują się pierwsze składniki, niespiesznie przygotowujcie kolejne.  Składniki 1 kg kiełbasy śląskiej 500 g schabu w plastrach 700 g grochu łuskanego 500 g ziemniaków 500 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Przynajmniej na 3 godziny przed gotowaniem, zalejcie groch wodą i namoczcie. W...

Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się namoczyć groch do grochówki? Wiele osób popełnia 1 kardynalny błąd
Chyba nie ma drugiej tak smacznej i sycącej zupy, jak grochówka. Jak przygotować pyszną i aromatyczną grochówkę? Kiedy powinno się namoczyć groch i czym najlepiej przyprawić naszą zupę?

Przygotowanie pysznej grochówki nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Najważniejszą częścią przygotowania grochówki jest dobre wymoczenie grochu. Wielu Polaków popełnia błąd i moczy groch 3-4 godziny przed ugotowaniem zupy. Najlepiej jest jednak namoczyć groch dzień wcześniej. Dzięki temu prostemu sposobowi nasiona grochu będą bardziej miękkie, a zupa nabierze jeszcze lepszego smaku. Bardzo ważny jest też moment posolenia zupy. Grochówkę należy posolić tuż po dodaniu do garnka z wodą grochu i kilku laurowych listków. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw – startej na grubych oczkach marchewki i pietruszki, które warto wcześniej podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek lub na oleju. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków, a następnie usmażonego na suchej patelni boczku. Jak przygotować przepyszna grochówkę krok po kroku? Czytajcie dalej. Przepis na tradycyjną grochówkę na żeberkach Składniki: kawałek żeberek - około 300 g boczek wędzony - 8 plasterków groch łuszczony - około 2 szklanek ziemniaki - 4-5 mniejsze liście laurowe - 2 sól i pieprz do smaku kiełbasa śląska - 1 szt. olej - 2 łyżki cebula - 1 szt. majeranek - 1 łyżka Zasmażka; mąka - 2 łyżki, masło - 3-4 łyżki Przygotowanie: Mięso opłuczcie, włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by mięso było przykryte. Doprowadźcie do zagotowania, zmniejszcie ogień i dodajcie obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch (powinien moczyć się przez ok. 12 godzin w wodzie). Gotujcie na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolejcie trochę wody). Gdy mięso będzie miękkie dodajcie obrane,...