Buraki są pyszne, zdrowe i mają piękny, głęboki kolor, który bez trudu barwi ręce i ubrania. Ten piękny naturalny barwnik przez wieki używany był właśnie do barwienia tkanin. Dlatego plamy z buraków uznawane są za jedne z gorszych do usunięcia.
Jak wywabić świeże plamy z buraków?
Naturalne organiczne pigmenty potrafią wiązać się z tkaninami. Dlatego warto działać szybko. Jeżeli zobaczycie, że na waszym ubraniu pojawiła się buraczkowa plama, postarajcie się jak najszybciej zająć się nią w łazience. Na takie zabrudzenia dobrze działa paradoksalnie zimna, a nie wyłącznie gorąca woda.
Wystarczy, że namoczycie ją przez kilka godzin w takiej kąpieli, a następnie upierzcie jak zwykle. Jeżeli nie chcecie czekać, aż tak długo możecie również spróbować wetrzeć w plamę detergent i wypłukać ją pod bieżącą, zimną wodą.
Zobacz także:
Jak wywabić stare plamy z buraków?
Nie zawsze jednak można od razu zadziałać na zabrudzenie. Jeżeli więc na waszych ubraniach pozostały stare ślady po burakach powinniście poświęcić im nieco więcej uwagi.
Wypłuczcie, a jeszcze lepiej namoczcie ją w zimnej wodzie, a następnie posypcie boraksem i pozostawcie na 8 godzin. Po tym czasie powinna zejść bez większych oporów.
Co oznacza piękny kolor buraków dla zdrowia?
Intensywna karminowa barwa to dzieło betaniny. Ten przeciwutleniacz skutecznie zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają ludzkie DNA i przyczyniają się do namnażania komórek rakowych.
Tym samym buraki pomagają w zwalczaniu raka, szczególnie dotyczy to nowotworów przewodu pokarmowego. Jedzenie tych warzyw i picie z nich soku wspomaga również organizm po chemioterapii.
Jakie przetwory można przygotować z buraków?
Przetwory z buraków wymagają nieco pracy i buraczków o intensywnej, ciemnej barwie. Dlatego tak często podczas ich robienia pojawiają się trudne do usunięcia plamy na ubraniach. Warto jednak podjąć to ryzyko i przygotować pyszne i zdrowe weki na zimę dla całej rodziny. Wśród najpopularniejszych przetworów są bez wątpienia:
-
buraczki z octem i cukrem,
-
buraczki z chrzanem, czyli popularna ćwikła,
-
buraczki w zalewie octowej,
-
naturalny zakwas z buraków.
Źródło: polki.pl, fitporadnik.zdrowie.pl