Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu
Pixabay
Newsy

Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu

Plamy z buraków wydają się nie do usunięcia? Nic bardziej mylnego. Właściwe działanie, poparte doświadczeniem przodków wybawi was z buraczanego kłopotu. 

Buraki są pyszne, zdrowe i mają piękny, głęboki kolor, który bez trudu barwi ręce i ubrania. Ten piękny naturalny barwnik przez wieki używany był właśnie do barwienia tkanin. Dlatego plamy z buraków uznawane są za jedne z gorszych do usunięcia. 

Jak wywabić świeże plamy z buraków? 

Naturalne organiczne pigmenty potrafią wiązać się z tkaninami. Dlatego warto działać szybko. Jeżeli zobaczycie, że na waszym ubraniu pojawiła się buraczkowa plama, postarajcie się jak najszybciej zająć się nią w łazience. Na takie zabrudzenia dobrze działa paradoksalnie zimna, a nie wyłącznie gorąca woda.

Wystarczy, że namoczycie ją przez kilka godzin w takiej kąpieli, a następnie upierzcie jak zwykle. Jeżeli nie chcecie czekać, aż tak długo możecie również spróbować wetrzeć w plamę detergent i wypłukać ją pod bieżącą, zimną wodą. 

Zobacz także
Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą  sałatkę

Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą i zdrową sałatkę do obiadu

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm

Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm

Jak wywabić stare plamy z buraków? 

Nie zawsze jednak można od razu zadziałać na zabrudzenie. Jeżeli więc na waszych ubraniach pozostały stare ślady po burakach powinniście poświęcić im nieco więcej uwagi.

Wypłuczcie, a jeszcze lepiej namoczcie ją w zimnej wodzie, a następnie posypcie boraksem i pozostawcie na 8 godzin. Po tym czasie powinna zejść bez większych oporów. 

Co oznacza piękny kolor buraków dla zdrowia? 

Intensywna karminowa barwa to dzieło betaniny. Ten przeciwutleniacz skutecznie zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają ludzkie DNA i przyczyniają się do namnażania komórek rakowych.

Tym samym buraki pomagają w zwalczaniu raka, szczególnie dotyczy to nowotworów przewodu pokarmowego. Jedzenie tych warzyw i picie z nich soku wspomaga również organizm po chemioterapii. 

Jakie przetwory można przygotować z buraków? 

Przetwory z buraków wymagają nieco pracy i buraczków o intensywnej, ciemnej barwie. Dlatego tak często podczas ich robienia pojawiają się trudne do usunięcia plamy na ubraniach. Warto jednak podjąć to ryzyko i przygotować pyszne i zdrowe weki na zimę dla całej rodziny. Wśród najpopularniejszych przetworów są bez wątpienia: 

  • buraczki z octem i cukrem, 

  • buraczki z chrzanem, czyli popularna ćwikła,

  • buraczki w zalewie octowej, 

  • naturalny zakwas z buraków. 

Źródło: polki.pl, fitporadnik.zdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma
bogusia82/Gotujmy.pl
Newsy
Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma
Zarówno buraki, jak i same kiszonki, mają cudotwórcze działanie dla organizmu. Służą za naturalne lekarstwo na wiele schorzeń, a także błyskawicznie zwalczają niechciane kilogramy!

Kiszonki to źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych. Są one nieocenione zwłaszcza przy dietach odchudzających – ich właściwości nie tylko niwelują łaknienie, ale także spalają tłuszcz, pobudzają trawienie i usuwają toksyny z organizmu. Proces kiszenia warzyw znacząco obniża także zawartość cukru. Kiszonki i buraki – korzyści zdrowotne Kiszonki to doskonały sposób na ochronę i oczyszczenie organizmu. To najbardziej skuteczny naturalny probiotyk, który reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki wspomagają także wchłanianie witamin. Ponadto, regulują metabolizm, pozytywnie wpływają na zdrowie i wygląd cery oraz włosów, a także zawierają ogromne ilości witamin A, B, C, E i K. Buraki same w sobie to także bogate źródło składników odżywczych.  Znajdziemy w nich dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku, a także witaminy C, A, E i K.  Warzywa te w formie surowej i kiszonej zawierają dużo błonnika, co przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Buraczki kiszone delikatnie niwelują także chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, a także wspomagają zbijanie cholesterolu czy zwalczanie częstej zgagi.  Przepis na buraczki kiszone z dressingiem  Składniki: 5 kiszonych buraczków 3 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na...

Plamy z jagód na ubraniach? Z tymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
AdobeStock
Newsy
Plamy z jagód na ubraniach? Tymi domowymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
Poplamiliście ulubione spodnie podczas zbierania lub jedzenia jagód? Jeszcze nic straconego! Możecie je uratować z pomocą domowych sposobów.

Latem nie można odpuścić wycieczki do lasu na jagody! Zróbcie z nich koniecznie klasyczne jagodzianki , pyszne pierogi , ciasto lub po prostu pałaszujcie garściami prosto z krzaka. Wyprawy na jagody mają jednak pewien minus – praktycznie zawsze brudzi się od nich ubranie! Owoce te bardzo silnie farbują tkaniny na fioletowy kolor, dlatego trzeba szybko reagować. Poznajcie domowe sposoby, które szybko poradzą sobie z tym problemem. Ocet na plamy z jagód Jak w większości przypadków, tak i do usuwania plam z jagód wspaniale nada się klasyczny ocet. By uratować zafarbowane przez te owoce ubrania, należy sporządzić roztwór z octu z wodą, w proporcji 1:2 (1 część octu na 2 części wody). W tak sporządzonym roztworze zamoczcie świeżo poplamione ubrania. Jeżeli plamy zdążyły już zaschnąć, roztwór powinien być mocniejszy, w proporcji 1:1. Zamoczcie w nim tkaniny na dwie godziny, a po tym czasie wypierzcie w pralce w 40 stopniach. Kwasek cytrynowy na plamy z jagód                                   Z trudnymi zabrudzeniami poradzi sobie również kwasek cytrynowy . Wystarczy, że do miski na pranie wlejecie letnią wodę i rozpuścicie w niej jedno opakowanie kwasku cytrynowego. Następnie włóżcie do wody zabrudzone ubrania i moczcie w niej przez godzinę. Po tym czasie odzież wystarczy wypłukać i wyprać w pralce. Jeżeli jednak po godzinie plamy nie zejdą, to zostawcie ubrania w roztworze na dłuższy czas – nawet do 6 godzin, albo i na całą noc! Po tak długim czasie plamy będą musiały zejść. Pamiętajcie o tym, by wyprać później ubrania! Sok z cytryny na plamy z jagód Nie tylko kwasek cytrynowy, ale i sok z cytryny...

buraki
Pixabay
Przepisy
Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę z buraków do słoika? Wypróbujcie recepturę siostry Anastazji na pyszne tarte buraki do obiadu.

Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne. Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia. Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów. Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu. Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji. Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii. Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń. Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych. Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi. Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Składniki: 2 kg czerwonych buraków 20 dag świeżego korzenia chrzanu 1 cytryna sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i...