Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu
Pixabay
Newsy

Plamy z buraków nie chcą zejść? Babcie miały na nie sposób. Zróbcie tak, a znikną bez śladu

Plamy z buraków wydają się nie do usunięcia? Nic bardziej mylnego. Właściwe działanie, poparte doświadczeniem przodków wybawi was z buraczanego kłopotu. 

Buraki są pyszne, zdrowe i mają piękny, głęboki kolor, który bez trudu barwi ręce i ubrania. Ten piękny naturalny barwnik przez wieki używany był właśnie do barwienia tkanin. Dlatego plamy z buraków uznawane są za jedne z gorszych do usunięcia. 

Jak wywabić świeże plamy z buraków? 

Naturalne organiczne pigmenty potrafią wiązać się z tkaninami. Dlatego warto działać szybko. Jeżeli zobaczycie, że na waszym ubraniu pojawiła się buraczkowa plama, postarajcie się jak najszybciej zająć się nią w łazience. Na takie zabrudzenia dobrze działa paradoksalnie zimna, a nie wyłącznie gorąca woda.

Wystarczy, że namoczycie ją przez kilka godzin w takiej kąpieli, a następnie upierzcie jak zwykle. Jeżeli nie chcecie czekać, aż tak długo możecie również spróbować wetrzeć w plamę detergent i wypłukać ją pod bieżącą, zimną wodą. 

Zobacz także
Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą  sałatkę

Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą i zdrową sałatkę do obiadu

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm

Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm

Jak wywabić stare plamy z buraków? 

Nie zawsze jednak można od razu zadziałać na zabrudzenie. Jeżeli więc na waszych ubraniach pozostały stare ślady po burakach powinniście poświęcić im nieco więcej uwagi.

Wypłuczcie, a jeszcze lepiej namoczcie ją w zimnej wodzie, a następnie posypcie boraksem i pozostawcie na 8 godzin. Po tym czasie powinna zejść bez większych oporów. 

Co oznacza piękny kolor buraków dla zdrowia? 

Intensywna karminowa barwa to dzieło betaniny. Ten przeciwutleniacz skutecznie zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają ludzkie DNA i przyczyniają się do namnażania komórek rakowych.

Tym samym buraki pomagają w zwalczaniu raka, szczególnie dotyczy to nowotworów przewodu pokarmowego. Jedzenie tych warzyw i picie z nich soku wspomaga również organizm po chemioterapii. 

Jakie przetwory można przygotować z buraków? 

Przetwory z buraków wymagają nieco pracy i buraczków o intensywnej, ciemnej barwie. Dlatego tak często podczas ich robienia pojawiają się trudne do usunięcia plamy na ubraniach. Warto jednak podjąć to ryzyko i przygotować pyszne i zdrowe weki na zimę dla całej rodziny. Wśród najpopularniejszych przetworów są bez wątpienia: 

  • buraczki z octem i cukrem, 

  • buraczki z chrzanem, czyli popularna ćwikła,

  • buraczki w zalewie octowej, 

  • naturalny zakwas z buraków. 

Źródło: polki.pl, fitporadnik.zdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zostało wam zsiadłe mleko? Dolejcie je do prania i zobaczcie co się stanie
Adobe Stock
Newsy
Zostało wam zsiadłe mleko? Dolejcie je do prania i zobaczcie, co się stanie
Zsiadłe mleko to przysmak wielu osób. Można je jednak stosować nie tylko przygotowując potrawy. Wypróbujcie ten produkt, gdy następnym razem będziecie prać białe rzeczy.

Zsiadłe mleko to dla wielu nostalgiczny produkt z przeszłości. Powstaje w wyniku fermentacji krowiego mleka i można je przygotować samodzielnie w domu. Genialnie smakuje z ziemniakami i koperkiem oraz z plackami ziemniaczanymi. Jeżeli zostało wam nieco takiego mleka, spróbujcie wykorzystać je również w inny, dość nietypowy sposób.  Wybielanie ubrań domowymi sposobami  Ubrania starzeją się i nie ma w tym nic dziwnego, że z czasem tracą swój śnieżnobiały kolor. Na pewno znajdziecie w swojej szafie skarpetki i majtki, które po latach czy miesiącach używania poszarzały.   Często szarzeją również koszule i koszulki, a na ich kołnierzykach i pod pachami pojawiają się żółte plamy z potu. Nie martwcie się, nie są aż tak trudne do usunięcia.  Wybielanie ubrań domowymi sposobami jest bezpieczne, ekologiczne i tanie. Nie musicie używać chemicznych wybielaczy, by przywrócić biel ulubionym elementom garderoby.  Cukier, sól, ocet, a nawet dodatek czarnego pieprzu pozwolą wam odzyskać dawny blask białych tkanin.  Właściwości wybielające zsiadłego mleka  Również zsiadłe mleko sprawdzi się jako naturalny i skuteczny środek do prania białej odzieży. Warto wyczyścić nim kołnierzyk lub mankiety koszuli, odświeżyć pościel, usunąć plamy z potu i wybielić poszarzałą bieliznę.  Jedną z babcinych metod wybielania pościeli jest namoczenie jej przez noc w letniej wodzie z dodatkiem zsiadłego mleka. Plamy poddane takiemu solidnemu i długiemu moczeniu łatwiej wtedy schodzą. Wystarczy włożyć pościel do pralki i uprać jak zwykle.  Ciekawą i skuteczną opcją wybielającą jest również połączenie zsiadłego mleka z sodą oczyszczoną. Taka mieszanka sprawi, że wasza poszarzała bielizna (po całonocnym namaczaniu) będzie znów...

Polejcie plamę z atramentu szklanką mleka. Efekt was zachwyci
AdobeStock
Newsy
Polejcie plamę z atramentu szklanką tego napoju. Efekt was zachwyci
Poplamiliście ubranie atramentem z pióra lub długopisu? Ten sposób poradzi sobie z takimi plamami.

Wyjątkowo trudne do usunięcia plamy potrafią uprzykrzyć życie. Zanim jednak sięgniecie po wybielacz, spróbujcie pozbyć się plam za pomocą starego, domowego sposobu. Wiedzieliście, że na takie zabrudzenia może pomóc zwykłe mleko? Sprawdźcie, jak się je stosuje.  Mleko na plamy z atramentu Dawniej, gdy stosowanie piór z atramentem było dużo bardziej powszechne, granatowe plamy na ubraniach były częstym problemem. Nasze babcie miały jednak na to swój sposób. Nawet dziś przyda się wam ta porada, np. w sytuacji, gdy z uszkodzonego długopisu wyleje wam się atrament lub gdy wasze dzieci przyjdą ze szkoły w ubraniach poplamionych atramentem. Trik jest bardzo prosty - wystarczy, że na plamę wylejecie szklankę mleka i odstawicie na 30 minut. Możecie też zamoczyć po prostu ubranie w mleku. Po tym czasie lekko wypłuczcie i wypierzcie w pralce tak, jak zwykle.  Usuwanie plam z pomocą mleka Na bardziej uporczywe plamy możecie zastosować mieszankę mleka i wybielacza. Ten sposób można wykorzystywać tylko w przypadku jasnych ubrań! Do butelki z atomizerem należy wlać jedną część mleka (krowiego, ponieważ roślinne się do tego nie nadaje), jedną część wybielacza i jedną część wody. Całość wymieszajcie i spryskajcie taką mieszanką plamę. Następnie potrzyjcie ją szczoteczką do zębów. Plama zniknie w mig! Co ważne, wybielacza nie można pozostawiać na długo na tkaninie, ponieważ może się zniszczyć. Po takim wstępnym odplamianiu wypłukajcie ubranie, dajcie do pralki i wypierzcie.  Domowe sposoby na plamy Nie tylko mleko nadaje się do usuwania plam! Wykorzystajcie też poniższe sposoby: tłuste plamy - pomoże mąka ziemniaczana, szczególnie w przypadku delikatnych tkanin. Posypcie plamę mąką, delikatnie potrzyjcie, zostawcie na kilka minut i wypierzcie. plamy z czerwonego wina - w tym przypadku waszym...

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma
bogusia82/Gotujmy.pl
Newsy
Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma
Zarówno buraki, jak i same kiszonki, mają cudotwórcze działanie dla organizmu. Służą za naturalne lekarstwo na wiele schorzeń, a także błyskawicznie zwalczają niechciane kilogramy!

Kiszonki to źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych. Są one nieocenione zwłaszcza przy dietach odchudzających – ich właściwości nie tylko niwelują łaknienie, ale także spalają tłuszcz, pobudzają trawienie i usuwają toksyny z organizmu. Proces kiszenia warzyw znacząco obniża także zawartość cukru. Kiszonki i buraki – korzyści zdrowotne Kiszonki to doskonały sposób na ochronę i oczyszczenie organizmu. To najbardziej skuteczny naturalny probiotyk, który reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki wspomagają także wchłanianie witamin. Ponadto, regulują metabolizm, pozytywnie wpływają na zdrowie i wygląd cery oraz włosów, a także zawierają ogromne ilości witamin A, B, C, E i K. Buraki same w sobie to także bogate źródło składników odżywczych.  Znajdziemy w nich dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku, a także witaminy C, A, E i K.  Warzywa te w formie surowej i kiszonej zawierają dużo błonnika, co przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Buraczki kiszone delikatnie niwelują także chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, a także wspomagają zbijanie cholesterolu czy zwalczanie częstej zgagi.  Przepis na buraczki kiszone z dressingiem  Składniki: 5 kiszonych buraczków 3 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na...

Przez ten 1 błąd możecie w kilka sekund zepsuć barszcz czerwony. Nigdy tak nie róbcie
Flickr
Newsy
Przez ten 1 błąd możecie w kilka sekund zepsuć barszcz czerwony. Nigdy tak nie róbcie
Goście już siedzą przy stole, a wasz barszcz w garnku zmienił kolor z czerwonego na brązowy? Znamy przyczynę - problem jest bardziej błahy, niż wam się wydaje.

Jaki jest najsmaczniejszy barszcz czerwony? Oczywiście ten robiony na zakwasie. Zajmuje to co prawda nieco czasu, ale naprawdę warto. Dzięki temu barszcz jest esencjonalny, ma głęboki smak i intensywny kolor. Jest obowiązkową pozycją w wigilijnym menu, ale nie tylko. Czysty barszcz, który nawet łatwiej jest wypić, niż zjeść łyżką, doskonale pasuje choćby do krokietów czy pasztecików. Można go praktycznie jeść przez cały rok. Każdemu, kto samodzielnie gotuje barszcz, zależy na tym, by miał on piękny kolor - niestety, przez jeden błąd można go szybko zepsuć. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.  Dlaczego barszcz robi się brązowy? Zdarzyło się wam, że barszcz z czerwonego zrobił się… brązowy? Ta tragiczna pomyłka może skutkować niezłą katastrofą, zwłaszcza w Wigilię. Co prawda, taki barszcz nadal można jeść, ale nie prezentuje się on zbyt dobrze na talerzu. Dlaczego zrobił się brązowy? Odpowiedź brzmi krótko - betaina. To związek chemiczny, który znajduje się w burakach, stanowiących podstawę barszczu. Betaina odpowiada za rubinowy, głęboki kolor buraków oraz barszczu. Niestety, związek ten jest niezwykle podatny na działanie temperatury i łatwo ulega rozkładowi. Dlatego, jeżeli będziecie gotować barszcz zbyt długo lub go odgrzejecie i doprowadzicie do wrzenia, wówczas prawie zawsze jego kolor zmieni się z czerwonego na brązowy. By tego uniknąć, podgrzewajcie barszcz na małym ogniu i zawsze go pilnujcie. Powinien się tylko podgrzać, a nie zagotować.  Co zrobić, by barszcz czerwony miał ładny kolor? By zapewnić intensywnie czerwony kolor barszczu, warto zastosować kilka trików już na etapie przygotowania - dzięki temu możecie mieć pewność, że będzie wyglądał tak, jak trzeba: ocet lub sok z cytryny - wystarczy kilka łyżek, by uzyskać pożądaną barwę barszczu sok jabłkowy -...