Krojenie cebuli to istna droga przez mękę. Pół biedy, jeżeli musicie obrać i skroić jedną... Zdecydowanie gorzej, gdy jest ich większa ilość. Łzy same cisną się do oczu i nawet nie można ich wytrzeć. Istnieje wiele lepiej lub gorzej działających sposobów mających zapobiec niemiłemu uczuciu pieczeniu.  Oto jeden z tych lepszych. 

Jakie jeszcze może mieć zastosowania kuchenka mikrofalowa? 

Kuchenka mikrofalowa jest sprzętem, który na dobre zagościł w polskich domach. Niewiele osób zdaje jednak sobie sprawę z tego, że to urządzenie ma zastosowania, o których producenci raczej nie wspominają w instrukcjach obsługi.  

Dzięki temu urządzeniu można też:

Zobacz także:

  • szybko wysuszyć zebrane zioła, rozpuścić masło,
  • odświeżyć pieczywo,
  • łatwiej wydobyć sok z cytrusó
  • obrać migdały oraz czosnek
  • uratować zawilgotniałe chipsy
  • przygotować topioną czekoladę
  • usunąć brzydkie zapachy z deski do krojenia,
  • przygotować ciepły okład,
  • zdezynfekować i odświeżyć kuchenne gąbki,
  • odkazić ziemię do doniczek.

Tych zastosować jest bardzo wiele. Zaskoczeni? 

Jak poradzić sobie z piekącą cebulą przy pomocy mikrofali? 

Jeżeli macie dość płaczu podczas krojenia cebuli to kuchenka mikrofalowa stanie się waszym nieodzownym pomocnikiem. Zapomnijcie o goglach ochronnych na oczy. 30 sekund podgrzewania i po problemie. Zanim jednak włożycie cebulę do mikrofali, pamiętajcie, by ją obrać i odciąć oba końce, które i tak są do usunięcia przy szatkowaniu. 

Umieśćcie cebulę w kuchence mikrofalowej i włączcie pełną moc. Poczekajcie 30 sekund, gdyż dopiero po tym czasie wasze oczy będą bezpieczne. Olejki eteryczne zawarte w cebuli ulecą, natomiast wartość odżywcza i smak pozostaną bez zmian. Teraz możecie zabrać się za krojenie. 

Źródło: pyszności.pl, kuchenneprzyrzady.com