Krojenie cebuli to istna droga przez mękę. Pół biedy, jeżeli musicie obrać i skroić jedną... Zdecydowanie gorzej, gdy jest ich większa ilość. Łzy same cisną się do oczu i nawet nie można ich wytrzeć. Istnieje wiele lepiej lub gorzej działających sposobów mających zapobiec niemiłemu uczuciu pieczeniu. Oto jeden z tych lepszych.
Jakie jeszcze może mieć zastosowania kuchenka mikrofalowa?
Kuchenka mikrofalowa jest sprzętem, który na dobre zagościł w polskich domach. Niewiele osób zdaje jednak sobie sprawę z tego, że to urządzenie ma zastosowania, o których producenci raczej nie wspominają w instrukcjach obsługi.
Dzięki temu urządzeniu można też:
Zobacz także:
- szybko wysuszyć zebrane zioła, rozpuścić masło,
- odświeżyć pieczywo,
- łatwiej wydobyć sok z cytrusó
- obrać migdały oraz czosnek
- uratować zawilgotniałe chipsy
- przygotować topioną czekoladę
- usunąć brzydkie zapachy z deski do krojenia,
- przygotować ciepły okład,
- zdezynfekować i odświeżyć kuchenne gąbki,
- odkazić ziemię do doniczek.
Tych zastosować jest bardzo wiele. Zaskoczeni?
Jak poradzić sobie z piekącą cebulą przy pomocy mikrofali?
Jeżeli macie dość płaczu podczas krojenia cebuli to kuchenka mikrofalowa stanie się waszym nieodzownym pomocnikiem. Zapomnijcie o goglach ochronnych na oczy. 30 sekund podgrzewania i po problemie. Zanim jednak włożycie cebulę do mikrofali, pamiętajcie, by ją obrać i odciąć oba końce, które i tak są do usunięcia przy szatkowaniu.
Umieśćcie cebulę w kuchence mikrofalowej i włączcie pełną moc. Poczekajcie 30 sekund, gdyż dopiero po tym czasie wasze oczy będą bezpieczne. Olejki eteryczne zawarte w cebuli ulecą, natomiast wartość odżywcza i smak pozostaną bez zmian. Teraz możecie zabrać się za krojenie.
Źródło: pyszności.pl, kuchenneprzyrzady.com