Pijcie ten żółty koktajl z samego rana. Istna ulga dla układu trawiennego i moczowego
Adobe Stock
Newsy

Pijcie ten żółty koktajl codziennie rano. Zapomnicie o problemach trawiennych

Szukacie naturalnych sposobów na poprawę stanu swojego układu trawiennego i moczowego? Wypróbujcie ten koktajl na bazie kurkumy.

Ostryż długi – czy mówi wam coś ta nazwa? Pod tą botaniczną nazwą kryje się nic innego jak znana zwolennikom kuchni indyjskiej kurkuma. Przyprawa ta kojarzona jest głównie ze swoim intensywnie żółtym kolorem.

Z tego właśnie względu wyciągi z kurkumy używa się często w przemysłowej produkcji różnych produktów spożywczych, takich jak chociażby makarony. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę o prozdrowotnych korzyściach spożywania kurkumy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kurkuma działa na ludzki organizm?

Kurkumie przypisywane są następujące właściwości:

  • działa przeciwzapalnie,
  • działa antyoksydacyjnie, przez co niszczy wolne rodniki,
  • pomaga w walce z niestrawnością i wzdęciami,
  • wspiera organizm w walce z kamicą żółciową i pochodnymi problemami zdrowotnymi,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu.

To wszystko sprawia, że kurkuma wprost idealnie nadaje się do przygotowania zdrowotnego koktajlu z dodatkiem niemal równie zdrowego oleju lnianego, który usprawni pracę układu trawiennego. Dodatek w postaci octu jabłkowego wpłynie na skuteczność procesów trawiennych, a pieprz wpłynie na właściwe wchłanianie związków zawartych w kurkumie.

Być może dla niektórych odpowiednią rekomendacją do regularnego spożywania tego napoju będzie znak jakości Anny Lewandowskiej. Słynna trenerka zalecała swoim czytelnikom i obserwujących właśnie taką miksturę dla poprawy pracy układu trawiennego i moczowego.

Zobacz także
Ten napój to hit internetu. Szybko i skutecznie rozprawia się ze zbędnymi kilogramami

Ten 3-składnikowy koktajl skutecznie oczyszcza organizm i wysmukla talię. Pijcie go codziennie

Ewa Wachowicz

50-letnia Ewa Wachowicz codziennie rano pije ten tajemniczy koktajl i wygląda jak 25-latka

Przepis na zdrowotny koktajl z kurkumy

Poniżej przedstawiamy przepis na shot z kurkumy, oleju lnianego, octu i pieprzu

Składniki:

  • Ok. 50-75 ml wody
  • 1 łyżeczka kurkumy lub odpowiednio dużo świeżo startej kurkumy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Odrobina soku z cytryny
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

  1. W razie potrzeby zetrzyjcie na tarce kłącze kurkumy.
  2. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki w misce lub w garnku.
  3. Przelejcie 25-mililitrową porcję koktajlu do kieliszka lub innego naczynia.
  4. Napój jest gotowy do spożycia.
  5. Spożywajcie koktajl z rana – dla uzyskania optymalnych rezultatów róbcie to regularnie.
  6. Na zdrowie!
Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy
Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik
Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma .  Właściwości kurkumy  Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.  Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.  Jak przygotować złote mleko?  Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.  Przepis na pastę z kurkumy  Składniki: 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy  Pół szklanki wody  Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru  Przygotowanie: Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy.  Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła.  Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.  Całość przełóżcie do szklanego...

Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy
Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...

Anna Lewandowska, rosół
ONS/Gotujmy.pl, bogusia82
Newsy
Anna Lewandowska podała przepis na rosół. Gotuje go zupełnie inaczej niż wszyscy
Co zawiera rosół, który poleca Lewandowska? Możemy zagwarantować, że będzie smakował wszystkim i wzmocni waszą odporność.

Rosół to jedna z bardziej popularnych polskich zup. Może też być świetną bazą pod szczawiową, krupnik czy pomidorówkę. Sporządza się go najczęściej z kury, ewentualnie z wołowiny lub baraniny. Różnorodne obyczaje Na Górnym Śląsku rosół robi się z gołębi. Baranina to zwyczaj ze Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjnie zupę podaje się z makronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluskami. Rosół jest też potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo.  Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Jak ugotować smaczny rosół? Aby upichcić smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.  Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. W Polsce w okresie PRL rosół stał się ulubionym daniem narodu. Należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu. Rosół Anny Lewandowskiej Trenerka i jej magiczny rosół Anna Lewandowska to specjalistka w dziedzinie zdrowia, diety, treningów i jak się okazuje - polskiej kuchni. Jej przepis na rosół, który można znaleźć na Instagramie, postawi na nogi każdego. Właśnie chorujecie? Zobaczcie, czego się spodziewać po tym urozmaiconym przez trenerkę posiłku. Lewandowska poleca go również sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni bowiem pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się w odpowiedni i pełny sposób zregenerować. Rosół inspirowano kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Przepis na niego jest zaskakująco prosty i...