Mistrzostwa Europy w piłce nożnej właśnie się zaczynają. W przełożonej ze względu na pandemię imprezie weźmie udział nasza reprezentacja. „Orły” przelewały siódme poty na zgrupowaniu, by sprostać oczekiwaniom Polaków.

Jak wygląda dieta polskich piłkarzy?

Dobry trening jest niemożliwy bez odpowiednio skomponowanej diety. Wiedzą o tym dobrze nasi reprezentanci. Trendy wyznacza oczywiście Robert Lewandowski, okrzyknięty przez rozmaite gremia najlepszym piłkarzem Europy 2020 roku.

Większość naszych zawodników nie poszła śladem Lewandowskiego tak daleko, by na przykład zrezygnować z produktów zawierających gluten. Nie zmienia to jednak faktu, że nasi kadrowicze nadal pilnie podglądają słynnego kolegę nie tylko na boisku, ale i na stołówce.

W jadłospisie reprezentacji na próżno więc szukać ciężkostrawnych i niezdrowych pozycji. Wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, naturalne produkty to podstawa, którą serwuje piłkarzom reprezentacyjny kucharz, szef kuchni Tomasz Leśniak.

Zobacz także:

Co jedzą polscy piłkarze przed meczami EURO 2020?

Menu piłkarskiej reprezentacji Polski robi wrażenie. Jeżeli komuś wydawało się, że dieta sportowca ogranicza się do owsianki, ryżu i kurczaka, musimy wyprowadzić go z grubego błędu. Nasi piłkarze zajadają się bazie reprezentacji w Sopocie naprawdę wykwintnym jedzeniem.

Oto kilka pozycji z jadłospisu kadry, który wygląda bardziej jak karta dań z finezyjnej restauracji:

  • Krem ze słodkich ziemniaków
  • Risotto
  • Ryż gotowany na słodko w mleku migdałowym z syropem z agawy i cynamonem
  • Rosół z perliczki
  • Kurczak kukurydziany
  • Grillowana polędwica dorsza, labraksa i innych białych ryb
  • Ryż dziki i czerwony
  • Kasza gryczana niepalona
  • Słodkie pieczone ziemniaki
  • Naleśniki bezglutenowe
  • Pancake z musem bananowym

Źródło: poradnikrestauratora.pl

Czytaj także: