Rodzynki mają kiepską opinię być może ze względu na swoją teksturę. Bardzo często są one rozmoczone i papkowate lub wręcz przeciwnie - zbyt twarde i grudkowate. Rozgryzienie takiego dodatku, nawet jeśli wokół jest przyjemnie gładka i słodka masa serowa, wielu osobom sprawia dyskomfort. Masa serowa jednak może dzięki nim zyskać dodatkowy aromat. Rodzynki mogą być atrakcyjnym i przyjemnym w jedzeniu dodatkiem. Wystarczy potraktować je nieco inaczej niż zwykle.

Jak moczyć rodzynki do ciasta?

Bardzo często namoczone rodzynki opadają na dno sernika. Dzieje się tak dlatego, że konsystencja ciasta w stosunku do rodzynek jest zbyt puszysta i lekka – rodzynki podczas pieczenia swobodnie „przelatują” przez taką masę na spód ciasta.

Namoczone, a następnie obtoczone w mące rodzynki stają się lżejsze niż suszone bez moczenia i nie wędrują na dno ciasta. Tak samo należy postępujcie z kawałkami innych suszonych owoców: morelami, skórką pomarańczową, suszoną żurawiną lub śliwkami.

Dodatkowo, jeśli w cieście jest dużo bakalii (np. w keksie) i chcecie uniknąć ucieczki rodzynek z wierzchu ciasta, powinno ono mieć gęstszą konsystencję (dodajcie do niego nieco więcej mąki).

Zobacz także:

W czym moczyć rodzynki?

Rodzynki moczy się nie tylko po to, by je rozmiękczyć i wydobyć ich smak, ale również po to, by dodać ciastu aromatu. Nabiera ono smaku płynu, w którym moczyły się suszone winogrona. Takie dodatki wzbogacą smak ciast i innych deserów, np. kremu sułtańskiego, strudla jabłkowego, keksu, ciasteczek oraz lodów bakaliowych.

Nie moczcie rodzynek we wrzątku – to najszybsza metoda, ale wypłukuje on wszystkie wartości odżywcze, a przy okazji smak rodzynek. Zamiast w gorącej wodzie, moczcie je przez 30-40 minut w letniej wodzie lub roztworze takiej wody z niewielkim dodatkiem soku z cytryny. Kwas zawarty w soku pomoże szybciej zmiękczyć rodzynki.

Możecie też moczyć je w herbacie, naparach owocowych (np. herbacie malinowej), soku lub mleku. Do namaczania nadaje się również rozcieńczony w wodzie sok lub wysokoprocentowe napoje typowe dla deserów. Nie moczcie w ich rodzynek, jeśli planujecie podać deser dzieciom.

Rodzynki, które polubią wszyscy

Jak przekonać rodzynkowych sceptyków do tego dodatku? Wykorzystajcie gotowe, sklepowe rodzynki w czekoladzie. Jeśli już trafią oni na takie rodzynki w cieście, najpierw poczują czekoladę. Nie będą w tej wersji przeszkadzać tak bardzo, jak te bez czekoladowej otoczki. Konsystencja takich rodzynek będzie zdecydowanie lepsza niż struktura rodzynek namoczonych (a często rozmoczonych) w dowolnym napoju, które bywają papkowate. Na 1 kg sera wykorzystajcie 100 g rodzynek w czekoladzie. Takie rodzynki możecie też zrobić samodzielnie – wystarczy zamoczyć rodzynki w kąpieli wodnej i odłożyć do zastygnięcia w lodówce. Użyjecie ich nie tylko do sernika, ale również do innych ciast i deserów.