Odgrzewacie te potrawy? Uważajcie. Po podgrzaniu stają się toksyczne
Newsy

Odgrzewacie te potrawy? Uważajcie. Po podgrzaniu stają się toksyczne

Nie wszystkie produkty powinno się odgrzewać! Czasem znacznie lepiej przygotować je na świeżo…

Naukowcy dowiedli, że nie każda żywność powinna być odgrzewana - czy można jeść przeterminowaną żywność? Proces ten może doprowadzić do powstawania toksycznych związków, a w efekcie – do negatywnego wpływu na wasze zdrowie. Warto o tym wiedzieć, zwłaszcza, jeśli doskwierają wam częste problemy trawienne z niewiadomych powodów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Których potraw nie należy odgrzewać?

  • Seler naciowy, szpinak, grzyby, ryż, rzepa, oleje – z racji na zawartość azotanów, które pod wpływem temperatury mogą przekształcić się w substancje przyczyniające się do nowotworów lub problemów trawiennych.
  • Kurczak – jest to dość delikatne mięso, którego struktura łatwo ulega zmianom pod wpływem temperatur. Jeśli już odgrzewacie kurczaka, należy zrobić to w niskiej temperaturze i w możliwie jak najkrótszym czasie. Najlepiej jednak zdecydować się na zjedzenie resztek kurczaka na zimno.
  • Jajka, buraki, ziemniaki, sałata masłowa – podczas podgrzewania tracą swoje cenne właściwości, a na ich miejsce mogą pojawić się toksyny.

Przemyślcie dobrze, zanim skomponujecie swój obiad na cały tydzień! Wiele osób gotuje duże porcje dań np. w weekend, aby móc je odgrzewać przez kilka następnych dni. Warto komponować te dania bez powyższych składników. Pamiętajcie także, że usmażone, upieczone czy ugotowane dania powinny być przechowywane w lodówce i spożyte w przeciągu 2-3 dni. 

Zobacz także
niezdrowe jedzenie skutki

Przez 5 dni odgrzewał sobie ten sam posiłek i polewał go keczupem. Kilka godzin później zmarł

Resztki pizzy

Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona

Istotny jest także sposób, w jaki odgrzewamy żywność: najkorzystniejsze jest ogrzewanie jedzenia na kuchence w niskiej temperaturze. Mikrofala, choć jest najszybszym sposobem, najczęściej pozbawia żywność korzystnych wartości odżywczych. Dania mają więc nadal swoje kalorie, ale posiadają bardzo niewiele witamin, minerałów czy innych składników, w które były bogate jeszcze przed włożeniem do mikrofalówki. 

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne
Mrożenie jedzenia to najprostsza forma przedłużenia jego terminu przydatności. Niestety, okazuje się, że nie wszystkie dania można przechowywać w ten sposób.

Mrożenie to dobrze znana wszystkim metoda przechowywania jedzenia. Idealnie sprawdza się między innymi w przypadku letnich owoców, warzyw, a nawet mięsa. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jaki ma na nie wpływ? Okazuje się bowiem, że dzięki niskiej temperaturze, niektóre produkty zyskują na smaku, a inne wręcz przeciwnie – stają się niesamowicie niedobre. Jakie potrawy zyskują na smaku dzięki zamrażalce? Z pewnością niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że mrożenie bardzo pozytywnie wpływa na wszystkie potrawy duszone, takie jak bigos, gulasz czy kapusta z grochem.  W przypadku ciasta drożdżowego, gotowych kopytek, pyz, pierogów, klusków, zup czy chleba pod wpływem niskiej temperatury smak w ogóle nie ulega zmianie. Jakie potrawy tracą smak przez mrożenie?  Niestety, wiele dań pod wpływem niskiej temperatury zmienia lub traci smak. Należą do nich przede wszystkim potrawy z dużą ilością czosnku i pieprzu, które gorzknieją w wyniku zamrażania. Ten sposób przechowywania żywności bardzo negatywnie wpływa również na surowe ziemniaki, ogórka, kalafiora oraz cebulę. Mrożenie sprawia, że stają się one wodniste, bardzo miękkie i niesamowicie niesmaczne. Sprawa wygląda bardzo podobnie w przypadku ugotowanych na twardo jajek. Te pod wpływem niskiej temperatury stają się gumowate i nie do zjedzenia. Jak prawidłowo mrozić jedzenie? Skoro już wiecie, co można mrozić, a czego pod żadnym pozorem nie należy, teraz warto dowiedzieć się, jak to robić. Wbrew pozorom wiele osób ma z tym duży problem. Mroźcie tylko w specjalnych opakowaniach Do mrożenia zarówno zup, mięs oraz warzyw idealnie sprawdzą się specjalne woreczki strunowe do żywności. W Ikei dostaniecie je w wielu pojemnościach – od 200 ml do nawet 2 litrów. Jeśli jednak...

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Nie tylko metal. Tego nigdy nie wkładajcie do mikrofali. Grozi katastrofą
AdobeStock
Newsy
Nie tylko metal! Nigdy nie wkładajcie tych rzeczy do mikrofali. Grozi katastrofą
Korzystanie z mikrofalówki jest banalnie proste, jednak wkładanie do niej opakowań i pojemników z niektórych tworzyw może się skończyć tragicznie. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą! W czym można podgrzewać dania w mikrofali? Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw: Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory. Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu. Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania! Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali. Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach! Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie: Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to...

Została wam smażona ryba lub kotlety? Lepiej ich nie zamrażajcie
Flickr
Newsy
Została wam smażona ryba lub kotlety? Lepiej ich nie zamrażajcie 
Zamrażanie jedzenia to doskonała metoda konserwacji, wydłużająca żywotność produktów. Jeżeli kupimy większą ilość chleba czy mięsa, możemy włożyć je do zamrażarki i wykorzystać w późniejszym terminie. Istnieją jednak produkty spożywcze, których nie powinno się mrozić, do tej grupy zaliczają się m.in. potrawy smażone.

Wiele osób, gdy nie może czegoś zjeść od razu, po prostu wkłada to do zamrażarki i trzyma tam miesiącami. To błąd, nie każdy produkt się do tego nadaje. Zamrażanie jest świetnym i ogólnodostępnym sposobem przechowywania żywności, o ile wiemy, co i w jaki sposób możemy w ten sposób utrwalać. Po prostu trzeba pamiętać, że nie wszystkie produkty spożywcze się do tego nadają.  Dlaczego nie wszystkie produkty można mrozić?  Niektóre produkty pod wpływem niskiej temperatury w zamrażarce tracą smak, konsystencję i walory odżywcze. Po rozmrożeniu nie odzyskują już wyjściowej postaci, a ich jakość ulega drastycznemu obniżeniu. Następuje duży wyciek soków, który powoduje, że takie produkty tracą swoją wartość odżywczą.   Dlaczego smażone mięso lub ryba nie nadaje się do mrożenia?  Zamrażanie negatywnie wpływa na smak i wygląd smażonych potraw. Zmienia się ich konsystencja. Tracą swoją chrupkość, która wynikała ze smażenia. Stają się gąbczaste i mogą się rozpadać. Jedzenie ich będzie dla was raczej wątpliwą przyjemnością, szczególnie jeśli jesteście smakoszami i lubicie dobrze zjeść. Dlatego, jeżeli planujecie usmażyć rybę czy kotlety, usmażcie je w takiej ilości, by zjeść od razu lub w ciągu kilku najbliższych dni.  Walory smakowe i estetyczne to mniej istotny powód. Jest jeszcze drugi, o wiele ważniejszy, mogący rzutować na wasze zdrowie. Mrożenie smażonego jedzenia nie jest bezpieczne, ponieważ olej nie zamarza. W efekcie nawet w minusowej temperaturze ryba lub mięso mogą zacząć się psuć. A wówczas ich spożycie skończy się poważnym zatruciem pokarmowym. Dlatego lepiej nie ryzykować i trzymać smażone jedzenie z dala od zamrażarki. Których produktów nie powinno się mrozić?  O części z nich zapewne wiecie, ale część może was zaskoczyć....