Któż z nas nie odczuwa nostalgicznych emocji nawet patrząc na to danie? Dawniej racuchy smażyły swoim wnukom i dzieciom niemal wszystkie polskie babcie i mamy. Dziś to danie nieco odeszło w cień, wypierane przez naleśniki i pankejki.

Warto jednak tchnąć w racuchy nowe życie. Jak to zrobić? Jednym ze sposobów może być dodanie do nich jednego nietypowego składnika, czyli budyniu. Nie chodzi oczywiście o budyń ugotowany, ale po prostu o proszek z paczki sprzedawany w sklepach o różnych smakach.

Budyń dodawany do racuchów sprawi, że ich tekstura będzie jeszcze bardziej sprężysta. Staną się też o wiele miększe i po prostu bardziej apetyczne. Wystarczy sięgnąć do półki kuchennej po jedną torebkę tego proszku i sprawdzić samemu.

Czy można dodać do racuchów budyniowych jabłko?

By poprawić smak racuszków, można wzorem naszych mam i babć w kroić do środka jabłko. Sprawi ono, że smażone placuszki staną się nieco lżejsze i ciekawsze w smaku. Wypróbujcie zatem przepis na racuchy budyniowe w dwóch wersjach – bez jabłka i z pokrojonym drobno jednym bądź dwoma jabłkami.

Zobacz także:

Przepis na racuchy budyniowe

Składniki:

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • Szklanka kefiru (ok. 250 ml)
  • Pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży suchych (1 saszetka)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g, czyli ok. 3 duże łyżki)
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie pół łyżki cukru i wsypcie opakowanie suchych drożdży.
  2. Wymieszajcie razem całość i odstawcie na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  3. Dodajcie szklankę letniego kefiru do rozczynu, także jajko półtorej łyżki cukru i dokładnie razem wszystko wymieszajcie.
  4. Wsypcie do środka budyń i dobrze zamieszajcie. Wsypcie przesianą mąkę do naczynia z pozostałymi wymieszanymi składnikami.
  5. Wymieszajcie ciasto łyżką lub specjalną rózgą do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej tekstury.
  6. Odstawcie miskę z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  7. Przystąpcie do smażenia racuchów – rozgrzejcie olej na patelni.
  8. Kiedy olej na patelni będzie już dobrze rozgrzany, nabierajcie zwilżoną łyżką porcję ciasta i kładźcie na tłuszczu.
  9. Smażcie na złoty kolor z obu stron.
  10. Gotowe racuchy wyłóżcie na talerz z ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
  11. Podawajcie posypane cukrem pudrem.
  12. Smacznego!