O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Adobe Stock
Newsy

O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł

Oferta marzeń na Dzień Dziecka w Biedronce. W tym właśnie sklepie kupicie gofrownicę, dzięki której wypieczecie wspaniałe gofry jak znad morza.

Co jest sekretem okazałych i przepysznych gofrów takich jak z budki nad morzem? Czy chodzi o odpowiedni przepis z wymierzonymi z aptekarską dokładnością składnikami? A może o odpowiednią jakość mąki, jajek, mleka i tłuszczu?

Niestety, większość z was z pewnością ma świadomość, że kluczem do dobrze wypieczonych gofrów jest odpowiedni sprzęt. Chodzi więc o gofrownicę. Wiele osób zniechęciło się do eksperymentów z tym wypiekiem ze względu na problemy ich właściwym dopieczeniem w swoim opiekaczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego gofry się nie udają?

Odpowiedź na pytanie, dlaczego w tak wielu domach gofry nigdy nie wychodzą tak wspaniale jak w cukierni, jest prosta. Całe mnóstwo gofrownic, które znajdują się w sprzedaży na rynku w Polsce, nie nadaje się zupełnie do niczego. A już na pewno nie do pieczenia tych pulchnych wafli.

Cała sprawa rozbija się oczywiście o moc gofrownicy. Sprzęty, których osiągi to maksymalnie 800-900 W, można odstawić z czystym sercem do punktu przyjmowania elektrośmieci. Zakup takich właśnie gofrownic to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Zobacz także
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

O efektach pieczenia w takiej gofrownicy lepiej długo nie rozprawiać. Część z was na pewno miała z czymś takim do czynienia. Gumowy flak nie do przełknięcia to chyba tylko jedno z bardziej delikatnych określeń takiego wyrobu.

By ciasto na gofry wypiekło się odpowiednio, niezbędna jest odpowiednia moc sprzętu. Specjaliści za absolutne minimum przyzwoitości uważają przynajmniej 1000 W – taka moc powinna wystarczyć do wypieczenia sprężystego ciasta.

Jaką gofrownicę dostaniecie w Biedronce za 59,90 zł?

Większa moc sprzętu skraca czas pieczenia gofra i jednocześnie sprawia, że gofry są odpowiednio chrupiące z zewnątrz i miękkie, ale dostatecznie wypieczone w środku. Z kolei zbyt duża moc gofrownicy może spowodować, że ciasto będzie się szybko przypalało.

Optymalnym wyborem będzie więc sprzęt o mocy w granicach 1000-1200 W. Taki właśnie znajdziecie w od 27 maja w Biedronce. W sam raz na poczęstunek na Dzień Dziecka! Oto szczegóły biedronkowej oferty.

Gofrownica Hoffen:

  • Moc 1200 W
  • Umożliwia pieczenie 5 niewielkich gofrów za jednym razem
  • Posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu ciasta
  • Jest wyposażona w antypoślizgowe nóżki
  • Zawiera obudowę chroniącą przed poparzeniem
  • Sprzęt pozostanie w ofercie Biedronki od 27.05 do 9.06 lub do wyczerpania zapasów

Czytaj także:

 

Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
AdobeStock
Newsy
Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
Sprowadźcie, co można będzie kupić w dyskontach w atrakcyjnych cenach. Przydatny sprzęt AGD i różnorodna elektronika.

Z okazji Dnia Dziecka w Lidlu i Biedronce będą dostępne sprzęty kuchenne, które nie są może niezbędne, ale bardzo urozmaicą wasze gotowanie. To nie przypadek, że promocja obowiązywać będzie z okazji Dnia Dziecka. W Biedronce i Lidlu będziecie mogli zaopatrzyć się w sprzęt AGD, który pozwoli wam przygotować prawdziwe przysmaki. Dzieci i wnuki na pewno docenią pyszne gofry na śniadanie lub domowe lody na deser. Gofrownica w Biedronce i Lidlu - pomysł na Dzień Dziecka W Biedronce można będzie kupić na przykład gofrownicę. Jej cena to 59,90 zł. Gofry mają atrakcyjny kształt serca. Gofrownica z Biedronki pozwala na przygotowanie 5 gofrów na raz. Taka gofrownica może okazać się idealnym akcesorium do przygotowania ciekawego dnia dziecka, nawet dla dorosłych już dzieci. Zaproście rodzinę na długie śniadanie i przygotujcie gofry z tego przepisu . Podajcie je z: Świeżymi truskawkami Bananami Kiwi Płynną czekoladą Bitą śmietaną Wiórkami koksowymi Cukrem pudrem Domowym karmelem W Lidlu także dostępna będzie gofrownica, jednak o 10 zł droższa. Pozwala ona jednak na zrobienie bardzo modnych „buble wafle”, czyli bąbelkowych gofrów. To atrakcyjna cena za taki sprzęt. Inne sprzęty AGD z okazji Dnia Dziecka Inną propozycją jest maszyna do fontanny czekoladowej, która będzie dostępna w Biedronce. To urządzenie do bardzo wystawnego deseru. Fontanna czekoladowa z Biedronki będzie kosztować 59,90 zł. Ma ona moc 70 W i pojemność dla 250 ml czekolady. Jest dość mała i poręczna, nie zabierze zbyt dużo miejsca w waszej kuchni. Lidl oferuje swoim klientom maszynkę do popcornu . Tę przekąskę przygotujecie nawet w dwie minuty. Używając maszyny do popcornu z Lidla, przygotujecie jednorazowo 60 g tego przysmaku. To idealna porcja na jeden raz. W Lidlu dostępna będzie też...

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...

Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie
Pixabay
Newsy
Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie
Wakacje nad morzem zawsze kojarzą się z lodami i goframi. Nie wszystkie desery tego typu są jednak bezpieczne dla zdrowia…

Ciężko wyobrazić sobie wakacyjny wyjazd (zwłaszcza z dziećmi) bez lodów-świderków i gofrów na plaży. Okazuje się, że te drugie mogą wywołać nawet zatrucie pokarmowe . Chociaż w wielu przypadkach nie przyszłoby wam do głowy, że tak popularna i pozornie „bezpieczna” przekąska może być źródłem problemów ze zdrowiem, uważajcie na nią – zwłaszcza, jeśli podajecie ją dzieciom. Gofry mogą być trujące Ciasto na gofry składa się z niewielu składników: to przede wszystkim mąka, jajka, mleko, olej i cukier. Niewiele kiosków z goframi przygotowuje je jednak samodzielnie, a znacząca większość decyduje się na te gotowe, które niestety, często nasycone są konserwantami, wzmacniaczami smaku i inną chemią.  Wybierając miejsce, w którym zjecie gofra, warto postawić na lokal, o którym wiecie, że samodzielnie przygotowuje ciasto – bądź szczyci się tym na szyldach. Warto odpowiedzialnie podejść do miejsca, w którym kupicie gofra. Jeśli czujecie zapach starego oleju, a także widzicie, że pracownicy nie zachowują odpowiedniej higieny podczas pracy i nie przechowują ciasta w lodówce – znajdźcie inny lokal. Decydując się na gofra z bitą śmietaną , wybierzcie taką nakładaną ze specjalnego syfonu, a nie ze sprayu stojącego w wysokiej temperaturze. Prosząc o owoce, w miarę możliwości zadbajcie o to, aby pracownicy skroili je na świeżo. Choć kaloryczny, taki deser powinien być najbardziej bezpieczny dla zdrowia. Czy gofry są kaloryczne? Chociaż suchy gofr nie jest bardzo kaloryczny (ma ok. 140 kcal), często jego dodatki potrafią podnosić tę wartość nawet do… 600 kalorii! Najbardziej „bezpiecznym” dodatkiem jest cukier puder , ale jeśli nie chcecie, aby deser zamienił się w bombę kaloryczną, unikajcie bitej śmietany, cukrowych...

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj
własne
Newsy
Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje
Macie jeszcze taki sprzęt w domu? Był nie tylko pionierski, ale też ponadczasowy.

Maszynki do mięsa, to mały sprzęt AGD, który jest do dziś chyba w każdej kuchni. Czy uwierzycie, że kiedyś go po prostu nie było? W czasach PRL wkroczył do polskich domów i został już na zawsze. Także te dawne modele z lat 70. i 80. nadal można kupić na aukcjach. Są trwalsze od obecnie produkowanego sprzętu. Maszynka do mięsa na korbkę i maszynka elektryczna Na początku pojawiła się ciężka, żeliwna maszynka na korbkę. Musiała być mocno przykręcana do stołu, ale i tak cieszyła się dużym uznaniem. Jej młodszą siostrą jest nowoczesna, lżejsza maszynka elektryczna. Trafiła do polskich domów w latach 80. i choć z czasem zaczęła wypierać maszynki żeliwne, to obie są w sprzedaży do dziś. Odkąd pojawiły się w sklepach domowe maszynki do mięsa, wzrosły kuchenne możliwości pań domu. Wyraźnie spadł czas przygotowywania potraw. Mając maszynkę, można było w krótkim czasie i bez wysiłku przygotować wiele potraw, które wcześniej, co prawda też robiono, ale w znacznie dłuższym czasie. Co mieli się w elektrycznej maszynce z PRL-u? Ten sprzęt gospodynie wykorzystywały i nadal wykorzystują do mielenia: Mięsa na pasztet i na pierogi Twarogu na sernik i pierogi ruskie Maku na makowiec Ziemniaków na placki ziemniaczane, babkę i kiszkę ziemniaczaną Kapusty i grzybów na pierogi, krokiety i kulebiaka Wędlin domowego wyrobu Czy maszynka elektryczna do mięsa z PRL-u była głośna? Maszynki do mięsa popularne w latach 80. były niezniszczalne. A gdyby, którąś z części trzeba było jednak wymienić, to nic prostszego. Części zamienne także były dostępne, jak mało co w tych czasach. Czytelnicy fejsbukowego profilu Pewex, wspominają peerelowskie maszynki: - Mam taką maszynkę do mięsa tylko, że czerwoną....