O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Adobe Stock
Newsy

O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł

Oferta marzeń na Dzień Dziecka w Biedronce. W tym właśnie sklepie kupicie gofrownicę, dzięki której wypieczecie wspaniałe gofry jak znad morza.

Co jest sekretem okazałych i przepysznych gofrów takich jak z budki nad morzem? Czy chodzi o odpowiedni przepis z wymierzonymi z aptekarską dokładnością składnikami? A może o odpowiednią jakość mąki, jajek, mleka i tłuszczu?

Niestety, większość z was z pewnością ma świadomość, że kluczem do dobrze wypieczonych gofrów jest odpowiedni sprzęt. Chodzi więc o gofrownicę. Wiele osób zniechęciło się do eksperymentów z tym wypiekiem ze względu na problemy ich właściwym dopieczeniem w swoim opiekaczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego gofry się nie udają?

Odpowiedź na pytanie, dlaczego w tak wielu domach gofry nigdy nie wychodzą tak wspaniale jak w cukierni, jest prosta. Całe mnóstwo gofrownic, które znajdują się w sprzedaży na rynku w Polsce, nie nadaje się zupełnie do niczego. A już na pewno nie do pieczenia tych pulchnych wafli.

Cała sprawa rozbija się oczywiście o moc gofrownicy. Sprzęty, których osiągi to maksymalnie 800-900 W, można odstawić z czystym sercem do punktu przyjmowania elektrośmieci. Zakup takich właśnie gofrownic to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Zobacz także
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

O efektach pieczenia w takiej gofrownicy lepiej długo nie rozprawiać. Część z was na pewno miała z czymś takim do czynienia. Gumowy flak nie do przełknięcia to chyba tylko jedno z bardziej delikatnych określeń takiego wyrobu.

By ciasto na gofry wypiekło się odpowiednio, niezbędna jest odpowiednia moc sprzętu. Specjaliści za absolutne minimum przyzwoitości uważają przynajmniej 1000 W – taka moc powinna wystarczyć do wypieczenia sprężystego ciasta.

Jaką gofrownicę dostaniecie w Biedronce za 59,90 zł?

Większa moc sprzętu skraca czas pieczenia gofra i jednocześnie sprawia, że gofry są odpowiednio chrupiące z zewnątrz i miękkie, ale dostatecznie wypieczone w środku. Z kolei zbyt duża moc gofrownicy może spowodować, że ciasto będzie się szybko przypalało.

Optymalnym wyborem będzie więc sprzęt o mocy w granicach 1000-1200 W. Taki właśnie znajdziecie w od 27 maja w Biedronce. W sam raz na poczęstunek na Dzień Dziecka! Oto szczegóły biedronkowej oferty.

Gofrownica Hoffen:

  • Moc 1200 W
  • Umożliwia pieczenie 5 niewielkich gofrów za jednym razem
  • Posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu ciasta
  • Jest wyposażona w antypoślizgowe nóżki
  • Zawiera obudowę chroniącą przed poparzeniem
  • Sprzęt pozostanie w ofercie Biedronki od 27.05 do 9.06 lub do wyczerpania zapasów

Czytaj także:

 

Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
AdobeStock
Newsy
Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
Sprowadźcie, co można będzie kupić w dyskontach w atrakcyjnych cenach. Przydatny sprzęt AGD i różnorodna elektronika.

Z okazji Dnia Dziecka w Lidlu i Biedronce będą dostępne sprzęty kuchenne, które nie są może niezbędne, ale bardzo urozmaicą wasze gotowanie. To nie przypadek, że promocja obowiązywać będzie z okazji Dnia Dziecka. W Biedronce i Lidlu będziecie mogli zaopatrzyć się w sprzęt AGD, który pozwoli wam przygotować prawdziwe przysmaki. Dzieci i wnuki na pewno docenią pyszne gofry na śniadanie lub domowe lody na deser. Gofrownica w Biedronce i Lidlu - pomysł na Dzień Dziecka W Biedronce można będzie kupić na przykład gofrownicę. Jej cena to 59,90 zł. Gofry mają atrakcyjny kształt serca. Gofrownica z Biedronki pozwala na przygotowanie 5 gofrów na raz. Taka gofrownica może okazać się idealnym akcesorium do przygotowania ciekawego dnia dziecka, nawet dla dorosłych już dzieci. Zaproście rodzinę na długie śniadanie i przygotujcie gofry z tego przepisu . Podajcie je z: Świeżymi truskawkami Bananami Kiwi Płynną czekoladą Bitą śmietaną Wiórkami koksowymi Cukrem pudrem Domowym karmelem W Lidlu także dostępna będzie gofrownica, jednak o 10 zł droższa. Pozwala ona jednak na zrobienie bardzo modnych „buble wafle”, czyli bąbelkowych gofrów. To atrakcyjna cena za taki sprzęt. Inne sprzęty AGD z okazji Dnia Dziecka Inną propozycją jest maszyna do fontanny czekoladowej, która będzie dostępna w Biedronce. To urządzenie do bardzo wystawnego deseru. Fontanna czekoladowa z Biedronki będzie kosztować 59,90 zł. Ma ona moc 70 W i pojemność dla 250 ml czekolady. Jest dość mała i poręczna, nie zabierze zbyt dużo miejsca w waszej kuchni. Lidl oferuje swoim klientom maszynkę do popcornu . Tę przekąskę przygotujecie nawet w dwie minuty. Używając maszyny do popcornu z Lidla, przygotujecie jednorazowo 60 g tego przysmaku. To idealna porcja na jeden raz. W Lidlu dostępna będzie też...

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...

Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie
Pixabay
Newsy
Takie gofry mogą wam zaszkodzić! Absolutnie ich nie kupujcie
Wakacje nad morzem zawsze kojarzą się z lodami i goframi. Nie wszystkie desery tego typu są jednak bezpieczne dla zdrowia…

Ciężko wyobrazić sobie wakacyjny wyjazd (zwłaszcza z dziećmi) bez lodów-świderków i gofrów na plaży. Okazuje się, że te drugie mogą wywołać nawet zatrucie pokarmowe . Chociaż w wielu przypadkach nie przyszłoby wam do głowy, że tak popularna i pozornie „bezpieczna” przekąska może być źródłem problemów ze zdrowiem, uważajcie na nią – zwłaszcza, jeśli podajecie ją dzieciom. Gofry mogą być trujące Ciasto na gofry składa się z niewielu składników: to przede wszystkim mąka, jajka, mleko, olej i cukier. Niewiele kiosków z goframi przygotowuje je jednak samodzielnie, a znacząca większość decyduje się na te gotowe, które niestety, często nasycone są konserwantami, wzmacniaczami smaku i inną chemią.  Wybierając miejsce, w którym zjecie gofra, warto postawić na lokal, o którym wiecie, że samodzielnie przygotowuje ciasto – bądź szczyci się tym na szyldach. Warto odpowiedzialnie podejść do miejsca, w którym kupicie gofra. Jeśli czujecie zapach starego oleju, a także widzicie, że pracownicy nie zachowują odpowiedniej higieny podczas pracy i nie przechowują ciasta w lodówce – znajdźcie inny lokal. Decydując się na gofra z bitą śmietaną , wybierzcie taką nakładaną ze specjalnego syfonu, a nie ze sprayu stojącego w wysokiej temperaturze. Prosząc o owoce, w miarę możliwości zadbajcie o to, aby pracownicy skroili je na świeżo. Choć kaloryczny, taki deser powinien być najbardziej bezpieczny dla zdrowia. Czy gofry są kaloryczne? Chociaż suchy gofr nie jest bardzo kaloryczny (ma ok. 140 kcal), często jego dodatki potrafią podnosić tę wartość nawet do… 600 kalorii! Najbardziej „bezpiecznym” dodatkiem jest cukier puder , ale jeśli nie chcecie, aby deser zamienił się w bombę kaloryczną, unikajcie bitej śmietany, cukrowych...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...