O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Adobe Stock
Newsy

O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł

Oferta marzeń na Dzień Dziecka w Biedronce. W tym właśnie sklepie kupicie gofrownicę, dzięki której wypieczecie wspaniałe gofry jak znad morza.
Hubert Rój
maj 27, 2021

Co jest sekretem okazałych i przepysznych gofrów takich jak z budki nad morzem? Czy chodzi o odpowiedni przepis z wymierzonymi z aptekarską dokładnością składnikami? A może o odpowiednią jakość mąki, jajek, mleka i tłuszczu?

Niestety, większość z was z pewnością ma świadomość, że kluczem do dobrze wypieczonych gofrów jest odpowiedni sprzęt. Chodzi więc o gofrownicę. Wiele osób zniechęciło się do eksperymentów z tym wypiekiem ze względu na problemy ich właściwym dopieczeniem w swoim opiekaczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego gofry się nie udają?

Odpowiedź na pytanie, dlaczego w tak wielu domach gofry nigdy nie wychodzą tak wspaniale jak w cukierni, jest prosta. Całe mnóstwo gofrownic, które znajdują się w sprzedaży na rynku w Polsce, nie nadaje się zupełnie do niczego. A już na pewno nie do pieczenia tych pulchnych wafli.

Cała sprawa rozbija się oczywiście o moc gofrownicy. Sprzęty, których osiągi to maksymalnie 800-900 W, można odstawić z czystym sercem do punktu przyjmowania elektrośmieci. Zakup takich właśnie gofrownic to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Zobacz także

O efektach pieczenia w takiej gofrownicy lepiej długo nie rozprawiać. Część z was na pewno miała z czymś takim do czynienia. Gumowy flak nie do przełknięcia to chyba tylko jedno z bardziej delikatnych określeń takiego wyrobu.

By ciasto na gofry wypiekło się odpowiednio, niezbędna jest odpowiednia moc sprzętu. Specjaliści za absolutne minimum przyzwoitości uważają przynajmniej 1000 W – taka moc powinna wystarczyć do wypieczenia sprężystego ciasta.

Jaką gofrownicę dostaniecie w Biedronce za 59,90 zł?

Większa moc sprzętu skraca czas pieczenia gofra i jednocześnie sprawia, że gofry są odpowiednio chrupiące z zewnątrz i miękkie, ale dostatecznie wypieczone w środku. Z kolei zbyt duża moc gofrownicy może spowodować, że ciasto będzie się szybko przypalało.

Optymalnym wyborem będzie więc sprzęt o mocy w granicach 1000-1200 W. Taki właśnie znajdziecie w od 27 maja w Biedronce. W sam raz na poczęstunek na Dzień Dziecka! Oto szczegóły biedronkowej oferty.

Gofrownica Hoffen:

  • Moc 1200 W
  • Umożliwia pieczenie 5 niewielkich gofrów za jednym razem
  • Posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu ciasta
  • Jest wyposażona w antypoślizgowe nóżki
  • Zawiera obudowę chroniącą przed poparzeniem
  • Sprzęt pozostanie w ofercie Biedronki od 27.05 do 9.06 lub do wyczerpania zapasów

Czytaj także:

 

Komentarze
Babeczka z mikrofalówki
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy 3 minuty i gotowe - banalnie łatwa śmietankowa babeczka z kubeczka, którą zrobicie w...
Kiedy w drzwiach stoją niezapowiedziani goście, czas na szybkie decyzje. Takie jak na przykład upieczenie ekspresowego ciasta w mikrofalówce.
Hubert Rój
grudzień 06, 2020

Gdy tylko wasi znajomi, którzy ledwie co usiedli do kawy, poczują zapach pieczonego ciasta, „efekt wow” macie jak w banku. Dla niektórych pomysł pieczenia ciasta w mikrofalówce może brzmieć dość nietypowo. Dlaczego by jednak nie spróbować? Nie ma co ukrywać. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto, do którego nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wszystkie potrzebne produkty macie na pewno w swoich kuchniach. Największą zaletą babeczki śmietankowej z kubeczka będzie jej świeżość w dowolnym momencie w zaledwie kilka minut. Samo pieczenie potrwa maksymalnie 3 minuty… Teraz musimy zwrócić się do wszystkich czujnych czytelników.  Prosimy nie regulować swoich ekranów. Tak, to prawda. W tym przepisie nie ma mąki! Nasza babeczka w smaku będzie przypominała sypką babkę piaskową. Przygotujcie ją kiedy tylko chcecie – mała porcja sprawia, że ciasto nie zdąży nawet wystygnąć! Jedynym warunkiem, który musimy spełnić, by przygotować babeczkę z mikrofali jest posiadanie tejże kuchenki mikrofalowej o mocy ok. 750 W (standardowe parametry mikrofal). Przepis na banalnie łatwą śmietankową babeczkę z kubeczka Składniki 80 g budyniu o smaku śmietankowym (2 opakowania). Ewentualnie możemy zamienić budyń w torebkach swoją własną mieszanką budyniową na bazie mąki ziemniaczanej i aromatu waniliowego. 2 łyżki mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie W misce mieszamy suche składniki, w innym naczyniu składniki mokre. Dodajemy następnie składniki suche do mokrych i mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, tak by uniknąć pozostania w masie grudek z mąki ziemniaczanej. Przelewamy ciasto do kubeczka i pieczemy przez 3 min w mikrofali (duża moc, ok. 750 W) Babeczkę...

Przeczytaj
Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...

Przeczytaj
Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne Zużyłaś cały papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystaj ten niezwykły patent
Umiejętność radzenia sobie w najmniej spodziewanych sytuacjach to nieodzowna cecha każdej dobrej gospodyni domowej. Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że nasze ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę i bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę? Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilkę dowiecie się, czego możemy użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach! Sposoby na brak papieru do pieczenia: Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba. Innym rozwiązaniem stosowanym dawniej jest bułka tarta. Wystarczy obficie posypać naszą formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność , że wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu. Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia. Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe. Źródło: onet.pl

Przeczytaj
ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy 3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

Przeczytaj